28 Feb 2011

Ikan Tilapia Kukus


Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua. Tadi siang keluar jap ...seronok tgk cuaca yg cerah hari ni...lama dh tak nampak matahari...ha mcm jakun la pula kan. W/pun cuaca semakin cerah tapi salji belum cair lagi...rasanya mcm lambat jer thn ni nk spring...actually saya ni tak sabar nk tunggu salji ni abis..bkn apa dah tak tahan menahan kesejukan...kalau tempat lain weather ok lagi tapi di Finland ni memang beku abis dibuatnya.

Oklah ceter pasal n3 hari ni masak simple jer la...layan ikan kukus dan menu sihat ni. Resepi lak main campak-campak jer...biasa dah buat cam ni ...senang 2 in 1 gitu msk sayur dgn ikan sekali...haha actually malas sama ni tu yg main kukus jer semua sekali tapi hasilnya sedap juga...sayur tu bila dikukus lembut jer...so...cepat dimasak dan cepat dimakan...:D


Resepi campak-campak style saya kali ni ada sikit kelainan....lain coz saya ada bubuh cendawan pula kali ni...yang lain tu lbh kurang sama jer. Oklah Jom tgk resepi seperti dibawah.
Source: Nurniezza.blogspot.com

Bahan-bahan

1 ekor ikan tilapia merah...boleh juga guna apa-apa saja jenis ikan

1 labu bawang besar dimesin 

2 ulas bawang putih dimesin

1 inci halia dimesin

1s/b sos ikan

1 kiub ikan

1 batang serai diketuk

5 biji cili apa diketuk

2 sudu besar jus limau ataupun lemon

daun sup/daun bawang

broccoli dipotong kecil

bunga kobis dipotong kecil

1 batang carrot

sedikit cendawan hitam/ butang
1 s/k serbuk lada
garam secukup rasa

Cara-cara
1. Ikan dicuci bersih dan dikelar kedua-dua bahagian.

2. Kukus  ikan dalam bekas yg dalam dan masukkan semua bahan tadi bersama dgn ikan.......kukus dlm dalam masa 10-12 minit sehingga ikan masak.

3. Apabila sudah masak bolehlah diangkat dan lebihan air kukusan ikan tadi curahkan diatas ikan...hiaskan dgn bawang  dan daun sup/bawang...hidangkan.

27 comments:

  1. akak..walaupun campak2..tetap mengliurkan tau...
    nampak sedapp sangat..selain dibakar, mas suka ikan dikukus...sedapp kan...

    ReplyDelete
  2. Assalam Nieza,

    Betul la nieza...dulu pun akak pernah duk Esfahan kebetulan musim sejuk...sejuk ya amat...dah biasakan ada matahari kat m'sia...tiba2 di sana matahari hilang dr pandangan...rasa rindu pulak pd matahari...hehe

    Sedap nampak tilapia kukus tu...senang ke dpt ikan ni disana...akak pun dah berkurun tak mkn tilapia...nak beli rasa was2 pulak....

    ReplyDelete
  3. Assalam Nieza..cepat dimasak sedap dimakan, lagi pulak berkhasiat n baik untuk kesihatan..heheheh macam misi bagi ceramah pulak.

    best nmpk ikan kukus tu

    ReplyDelete
  4. As salam...
    Nampak sedap ikan kukus ni..boleh jadi menu resepi untuk diet...sayur pun banyak..ratah saja tanpa nasi pun sedap

    ReplyDelete
  5. nieza..
    kat sana ada ikan tilapia ek..
    hehe...best best masak cam ni.yg penting ikan tu fresh...santaappp

    ReplyDelete
  6. As-salam Nieza, suka sangat resepi macam ni, umi panggil menu 3S (senang, sihat dan sedap)! masuk list insyaAllah nak buat nanti. ikan talapia tu tak hanyir ke Nieza?

    ReplyDelete
  7. singgah rumah nieza makan ikan tilapia..wah nieza gi mancing tak ajak akak pun...byk ke borong ikan?..huhu

    ReplyDelete
  8. Assalammualaikum Niezza sana ada ikan thalaphia juga ke?

    ReplyDelete
  9. Salam...nieza,
    nampak meyelerakan...
    akak tak pernah kukus talapia.. nanti akak cuba...

    ReplyDelete
  10. Nieza....alahai....ikan talapia ni wat ayu rase lapar arr.....:) bila balik msia ni????:)

    ReplyDelete
  11. salam nieza..tak penah buat lagi talipia kukus..bukan apa sbb biasanya akak berani goreng je..tak tahan ngan hanyir dia..tp dah nieza buat..sah bolehlahkan..nanti nak cuba gak le hehe..tq kongsi resipi..

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum Nieza...bestnye tilapia kukus, yg sebenonye akak x penah mkn tilapia kukus..slalu kukus ikan siakap or pari..ni dh tercetus keinginan nk cuba..bubuh cendawan tu tambah sedap jadinya kan, eiii x tahan le godaan tilapia nie. btw, thanks for the wish utk anak akak tu yea. Akak doakan juga Nieza & hubby sekeluarga semoga berbahagia & sejahtera hidup sentiasa... :)

    ReplyDelete
  13. Nieza....
    Hai...talapia kukus le pulak.....nanti boleh cuba untuk cik abang..dia ikan apa pun..semua makan ..senang jaga..he..he..TQ kongsi resepi ye..

    ReplyDelete
  14. sedap tu ikan talapia masak cenggini

    ReplyDelete
  15. alamakkk..silap masuk masa perot tengah lapaq nih..

    geram la tengok itu shitake mushroom

    ReplyDelete
  16. Talapia ni kalu dah hukum kukus, memang takda nasi pun dah sedap. Ratah jer...

    Make-over yang Over...!

    ReplyDelete
  17. Salam Nieza, akak kalu dapat ni, nasi kena tolak ke tepi la, main ratah, syok ni dengan sayur-syurnya sekali. Nak makan char Kuay teaw basah??? Kak baru siap masak. Pi ceduk sendiri jemput makan ya.

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum Nieza..

    Ikan Talapia Ni Masak Apa Jer Pasti Sedap!

    ReplyDelete
  19. selalu saye goreng jer..nnt boleh la try kukus plk ye..


    tq nieza folow saye...

    ReplyDelete
  20. sedapnya...nanti boleh la join contest resipi amy..

    ReplyDelete
  21. Salam Nieza,
    akak ketinggalan kapalterbang la pulak....hari ni baru sampai Finland, transit merata sgt..letih sungguh, ...mai nak rasa talapia kukuih tu.....ada lagi ka.....

    ReplyDelete
  22. Mas: main campak-campak time mood malas mcm ni la mas tapi sedap juga kalau kena cara campaknya tu...hehe

    kak Akma: ada jual kat sini kak...tapi yg frozenla diimport punya.

    Kak Rosaliza: ya betul tu kak janji sedap dimkn....tq kak.

    kak Naz: betul tu kak nieza pun kalau mlm nk kurangkan mkn nasi selalu ratah gitu jer.

    izah: ya ada jual izah..memang best layan ikan kukus ni.

    kak umi: betul tu setuju dgn 3s tu...so far tgk ikan tu bersih sgt...tak ada lak bau hanyir mcm ikan kat msia tu kan.

    ReplyDelete
  23. kak anymz: mancing kat kedai jer kak...pastu dapat lak ikan yg beku keras jer sure akak tak selera nk mkn kan, rindu lak kat msia dapat beli ikan yg fresh tu...hmm...sabar jer la..:)

    Mak: w.salam...ya ada jual tapi yg diimport dr luar la...

    Kak ros: tq kak...ya sedap....selamat mencuba yer kak:)

    ayu: nk jeput mkn pun dh abisla ayu,..nk blk tu tak sure lagi a bila.

    kak suri: w.salam....akak cucilah bersih2 sure tak bau punyalah,tapi yg nieza beli ni memang dh bersih dan tak bau hanyir pun.

    Kak Azlina: ya kak sekali sekala tukar selera ikan ni sedap juga...cuba lah nnanti kak:)

    Kak Azi: senang la kalau mcm tu cik abg nieza tu ikan sungai tak mkn tu yg tak leh nk geng tu....hehe

    Kak Linapg: ya betul kak sedap sehingga menjilat jari...:)

    ReplyDelete
  24. Salam nieza,
    ikan talapia pun senang jugak ya nak dapat kat finlad sana

    ReplyDelete
  25. cek chun: haha tak dapat ler nk nolong kalau lapr tu ....jamu mata jer lah yer..hehe

    azieazah: ya betul tu memang sedap...nieza suka ratah jer..

    kak paty: w.salam kak....betul tu kak setuju sgt nieza pun suka ratah gitu jer....wah best ckt nieza dh tapau dh sepinggan...hhe

    kak lin: w.salam....ya setuju dgn akak masak apa pun sedap:)

    ainnoraini: selamat mencuba yer...tq juga sudi singgah sini:)

    Amy: tq..insyaAllah:)

    ReplyDelete
  26. Nieza..oooo nieza...mana ler peginya nih.....sakan tgk matahari yer sampai akak lalu pun tak nampak yer...
    ikan talapia tuh....kat sana ada juga yer..ni campak bukan sebarang campk nih...uishhh sedap tu...mcm2 ada...sayur2ran...nyumnyum

    ReplyDelete
  27. Kak Aidah: w.salam kak...ya ada jual kat sini kak tapi tak freshla coz import dr luar semua frozen.

    kak lieza: yer kak tq...dah tak berjemur dh kak...ada jer ni kaki sakit tu yg malas nk online..mkn ubat lalok la pula.

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers