20 Feb 2011

Winter Sport Day 2011

Assalammualaikum dan salam semua....nak bercerita pasal aktiviti saya last week lagi....ceritanya...our Malaysian Embassy team telah dijemput untuk menyertai Winter Sport Day, participated by all the Diplomatic Missions on 16th February 2011. Winter sport day Organized by The Ministry Of Foreign Affairs, Finland. 

Actually ni dah kali ke-2 jugalah saya dapat join winter sport ni sejak datang sini...memang every year juga diorang buat sukan ni. So.. thn ni tgk tak ramai sgt mission yang hadir kalau nk compare dgn last year memang ramai dan meriah. Maybe disebabkan cuaca yang sejuk sangat tu sebab tak ramai yang datang...pada hari itu suhu waktu pagi dah mencecah -26 degree Celsius walaupun cerah dgn matahari yang menyinar....ais tak cair pun. Tapi disebabkan dh bg nama utk join we all pun join jugalah..pakai ler baju tebal-tebal dan pergi jugalah ke sana seawal jam 9 am - 3 ptng baru blk. Tapi best juga dapat main ski dan juga permainan lain. Ok jom layan gambar di bawah.

introduction session of coach to the participant.
we all akan berpecah mengikut minat masing-masing utk join permainan yg disediakan..coach ni lah yg akan bawakan...selain skiing mcm-mcm game lain juga ada.

warm up dulu...

Let's skiing ..:D

with moomin...Finland Mascot

our ladies team..getting ready to skiing...:P

actually belum pro lagi ni..tapi dah 2nd time main alhamdulillah tak jatuh....masa memula main ski  last year jatuh jugalah. kalau jatuh memang mcm buah nangka jatuh lah ....:D

dah pakai 4 lapis baju dan 2 lapis seluar ni tapi rasa sejuk lagi...walaupun byk lemak yg disimpan ni still tak tahan sejuk juga ni..:D







khemah untuk melepak bila dh rasa sejuk beku kat luar tu...boleh lepak minum kopi dan hot chocolate.

best dapat duduk tepi api ni.






nice view...

subhanallah...suka tgk view ni



kayu ni digunakan untuk nordic walk...apa namanya dah lupa lak....last year saya ada join team ni...tapi this year malas lak nk jln coz jauh sgt diorang jalan tu.

view kat sini memang cantik coz jauh sikit dr kesibukan bandaraya...sunyi jer...mcm ala-ala kat kg gitu



kat sebelah hujung sana lak diorang main sledging...meluncur dr atas ke bawah tak sempat nk join pun coz dok main ski jer.

dalam ni lah tempat simpan semua peralatan ski dan ada restaurant juga

it's sunny day but still freezing

group photo session with our Malaysian team.
sekian, semoga berjumpa lagi pada next winter sport..:)

7 comments:

  1. Nieza...
    seronoknyer dapat merasai pengalaman bermain ski ....dan paling penting...dapat melihat kebesaran ciptaan Allah S.W.T..cantik sangat akak tengok..bertuah Nieza dapat melihat tempat orang....

    ReplyDelete
  2. Assalam Nieza,
    Cantiknya pemandangan ni...teruja akak melihatnya..skrng tak berpeluang lagilah nak memegang snow..tinggal kenangan jek...tngk -26 mmng sejuk giler tuuu..grrrrrrr..

    ReplyDelete
  3. Kak Azi: ya kak...memang cantik view time winter ni tapi part sejuk tu yg tak tahan tu....itulah kan syukur juga dapat tgk tempat org ni w/pun byk dugaan dan cabaran kena lalui bila merantau ni...sabar jer lah.

    ReplyDelete
  4. Kak Yatie:w.salam kak....sure akak rindukan...tu la bila dh bertimbun mcm ni malas lak nk layan snow ni kalau dh tak nampak nanti rindu pula kan...ye kak sekrng ni cuaca melampau betul sejuknya...dlm umah pun kena pakai baju tebal.

    ReplyDelete
  5. Salam Nieza. Akak memang selalu teruja tgk gambar2 Nieza, cantik2 macam kat poskad pulak... Untunglah Nieza dpt sampai ke sana, akak dpt tgk gmbr Nieza pun jd lah...

    Murni

    ReplyDelete
  6. Salam Nieza. Teruja betul akak tgk gambar2 yg Nieza ambik, mmg cantik, mcm kat poskad pulak rasanya...

    Murni

    ReplyDelete
  7. Kak Murni: terima kasih yer sudi singgah sini...btw ya syukur juga dapat tgk tempat org ni tapi mcm mana best pun ditempat org ni best lagi tempat kita..:) apapun didoakan juga mana tau satu hari nanti akak juga dapat pengalaman mcm ni.

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers