20 Feb 2011

Roti Paun 3 Warna 3 Rasa


Assalammualaikum dan selamat sejahtera.....dah malam baru nak bersiaran yer....apa nk buat  selalunya hari weekend hari saya bermalas-malasan...haha boleh gitu yer....:D 
Actullay hari sabtu keluar main bowling pastu rasa skt lak tgn...pastu dicampur mood malas pula. Kalau dok kat Msia kalau malas masak sure dah tapau mkn kat luar kan....tapi dok sini tak tau nk pusing cari mkn kat mana dah..dh naik jemu mkn benda yg sama jer kat luar tu tak ada pilihan pun......lastly cari mkn kat dapur Helsinki ni jugalah...walaupun msk yg simple-simple layan jugalah tapi sejuk-sejuk kat sini mkn apa pun sodap!.


dah ptng nk mlm baru ler mai mood rajin ni....so...apa lagi kejutkan ler bibik melayu tu utk meroti ni....bila dh mai angin rajin tu rajin sgt la pulak...dan rajin menderhaka resepi...haha jgn marah ya tuan empunya resepi ni...minta ampun...sekadar suka-suka mencuba saja...actully resepi ni asalnya dari Roti Paun Keluarga Diana boleh rujuk disini

Tajuk saja bertukar sikit tapi saya masih mengikut sukatan doh yg sama dan saya cuma tukarkan warnanya saja dan jadikan 3 warna dan 3 perisa yang berbeza iaitu warna hijau saya letakkan pandan emulco, warna coklat saya letakkan chocolate emulco dan yang warna pink saya letakkan strawberry emulco...dan sedikit esen bg ketiga-tiga perisa tu...hasilnya memang sedap sangat. Buat utk b/fast esok tapi lepas bakar jer tak sabar nk rasa ..dah tinggal separuh dah...:D


Resepi roti paun ni pernah juga dicuba oleh Kak suzie, kak Hana dan Izah juga....maybe ramai lagi blogger lain yg dh mencuba resepi ni...memang simple sgt. Terima kasih yer kepada Diana dan meraka yang telah berkongsi resepi ni....Izinkan saya berkongsi disini pula.
Source: Kak Suzie , Kak Hana , Izahdaut
Source:  : resipidiana

ROTI PAUN KELUARGA DIANA
- 18 ketul roti


Bahan-bahannya
6 cawan tepung gandum
1 ¾ cawan susu cair/ susu segar
¾ cawan gula halus
1 paket (11 gm) yis
3 biji telur
¼ cawan mentega, dicairkan
sedikit pewarna kuning ( nieza bubuh pewarna hijau, coklat dan pink)

sedikit esen pandan dan strawberry (ni nieza tambah)
Cara-caranya
1. Campurkan susu cair/ susu segar, telur, gula dan yis. Kacau sehingga sebati dan biar yisnya berbuih sedikit.
2. Kemudian campurkan mentega yang telah dicairkan dan sedikit pewarna kuning.

3. Masukkan tepung kedalam bread machine dan uli sehingga ia menjadi doh yang lembut dan sebati.
4. Perapkan adunan sehingga ia naik dua kali ganda. Bila adunan telah naik dua kali ganda tumbuk doh dan uli lagi.
5. Kemudian ambil setiap doh adunan seberat 80 gram dan bentukkan bulat.

6. Sapukan loyang bulat dengan mentega dan susun doh yang telah dibulatkan ke dalam loyang.
7. Perap lagi doh sehingga ia naik dua kali ganda. Setelah doh naik letakkan sedikit mentega diatas doh roti. Bakar dalam ketuhar pada suhu 160 – 170’C selama 20 minit sehingga ia kekuningan.
8. Keluarkan roti dari ketuhar sewaktu ia panas sapukan lagi dengan mentega. Sedia untuk dihidang.

25 comments:

  1. Salam Nieza,
    Dua kali saya baca sentence bibik melayu tu. BM ropanya.hahaha..tergelak sorang2 :D

    ReplyDelete
  2. Nieza,

    Adeehhh menarik dan gebu aja roti paun ni....I dah lama tak meroti. Mcm malas nak kluarkan BM tu...hehehez :D

    ReplyDelete
  3. Ijan: hahaha pinjam ayat CMG la tu ijan...:D

    Anie: sama lah ngan i pun anie....ada angin juga meroti ni...kalau malas tu malas jer...hehe

    ReplyDelete
  4. Salam Nieza..
    Waaaaaaa.. :(( Dia merotiiii.... waaaaaa.... :(( 3 warna lak tu... Bila boleh meroti ni???? Langkah nombor 3 tu tak boleh nak buat sbb BM sakit...huhuhuhhhhuuuuu...

    Cantik la Nieza roti 3 kaler tu..Jeles akak tau!

    ReplyDelete
  5. salam Nieza, wah roti paun berwarna warni ya...ceria ggitu and berani tak macam saya kalu meroti warna biasa je, mgkin nanti saya meroti kena berani mengaler, pastu terkedip2 ank2 saya...yg pasti soalannya, 'mak nape roti warna cam tu..'

    ReplyDelete
  6. cantik...cun melecun...kretipla kak nieza ni...nak cikit>>>nak makan ngan sekaya...hehhehehe

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum..
    Kretip..kretip. Suka tengok orang meroti. La ni mood meroti saya gi bercuti so memang tak dapat nak merasa le roti air tangan sendiri.

    ReplyDelete
  8. waduh waduh dik..pagi pagi dah ada roti yang kalerfull lagi...sedap ni makan bfast..i follow...

    ReplyDelete
  9. Salam Nieza...
    Bila tengok resepi ni..teringin akak nak cuba...resepinya seakan2 Roti Arab...nanti bila angin rajin datang, akak tunjukkan pada Nieza ye...he..he..akak tak le rajin macm Nieza...

    ReplyDelete
  10. Nieza nak ghoti tuuuuu ,hehhehehe acuan aiskrim tu akak beli kat Daiso akak tak juai ler yg ,nak ke kalau akak turun KL akak tolong belikan

    ReplyDelete
  11. salam...
    wah cantik nye roti nie... meriah warna gitu.. kalau anak diana nmpk nie.. pasti suka nie.. suka tgk..

    ReplyDelete
  12. Assalam Nieza,
    Mmng menariklah roti paun ni....kalau warna mcm ni tentu anak2 akak suka...cicah dngn air milo panas pun sodap...

    ReplyDelete
  13. as-salam nieza, awat rajin nya pagi2 dah uli roti ni...jeles la hihikk..best nya kalau berjiran ngan nieza..
    syok je tgk nieza skiing tu, kat M'sia skrg ni panas membara. Mlm pun panas. nak buka air-cond, baby kecil tu tak tahan aircond, nnt dia terbersin2. rasa nak minta je ketulan snow kat laman nieza tu, tabur kat laman kami lak hehe..

    ReplyDelete
  14. salam nieza - cantik nya...

    ReplyDelete
  15. wah! menarikya roti paun ni.. teringat dgn roti paun yang selalu bhai jual warna putih dulu-dulu...

    ReplyDelete
  16. Kak Naz: w.salam kak...nape saya lak bm tu kak...kasi bawa jumpa doc ler...hehe btw tq kak..:)

    ma'chiks: w.salam...saja jer tukar-tukar selera pula bubuh colour tu...kalau plain jer bosan juga kan...hehe cubalah ma'chik:)

    mimiey: tq dik...boleh jer ambik ler seketoi tu..hehe

    Kak Sam: w.salam tq kak...wah mood bercuti kemana tu kak...tak pe tunggu mood datang blk la yer...hehe

    Kak Nazrah: tu la kak pagi yg ceria...seceria roti ni....hehe

    Kak Azi: w.salam kak...ya cubalah sedap, senang dan simple jer...:)

    ReplyDelete
  17. Kak Chik Mimi: boleh jer brapa ketoi nk kak?hehe btw tq yer kak...nanti blk niza pi cari yer..:)

    diana:w.salam...ya sure bebudak suka kan..bkn jer menarik tapi rasa yg berbeza tu yg sedap.

    kak yatie: w.salam kak...ya memang sedap cicah kopi panas ni...trylah buat kak sure anak akak suka ni..:)

    kak umi: w.salam kak..tq roti ni bm yg uli kak...sng keja skit...boleh jer nk berjiran ada byk umah kosong ni...hehe ya kat Msia panas kan sekrng ni sabar jer lah kat sini lak sejuk yg melampau pula...dugaan lah ni kan.

    Kak Lina: w.salam kak...tq!

    Munna:itu roti benggali kot munna haha tapi sama jer lah tu...sedap tu nieza pun dulu suka beli kat benggali jual roti..:)

    ReplyDelete
  18. nieza.....so colourful....santek ngat..mesti sedap....musim sejuk2 makan loti cicah air teh...perghhhhh!!!

    ReplyDelete
  19. salam nieza...

    alamak akak terlambat dtg ler ni...ada lg tak roti warna warni tu..rajinnay nieza nie..tabik spring betul la akak kat nieza..mmg rajin sungguh..

    ReplyDelete
  20. meriah nye roti..mood CNY tak abeh lagi ke?? bak mai seketui yang merah nyala punye!!

    ReplyDelete
  21. Assalamualaikum Nieza...emmm kreatifnye roti paun berkaler maler. anak2 suka, mak pon suka. mmg xde jual kat kedai roti mcm nie....special!!!

    ReplyDelete
  22. salam nieza..amboi rajennya meroti..akak kalau bab roti ni mai beli jerr..malas beno nak godek2.Nmpk gebus je roti tu

    ReplyDelete
  23. rajinnya nieza meroti...
    best kan, sbb roti kat sini tawar2. klu buat sendiri boleh ikut citarasa kita!

    ReplyDelete
  24. nieza..cantiknya roti paun nieza..berwarna warni..

    ReplyDelete
  25. Ayu: yup tq... memang sedap layan roti cicah kopi time sejuk2 ni..hehe

    Kak Lieza: dah abisla kak...hehe mana ada rajinnya kak...msk simple2 utk alas perut jer ni.

    Mokwo: mana ada mood CNY tu..dh lama dh abis mokwo...ni saja kasi ceria sikit mkn roti colourful ni..hehe

    Kak Azlina: saja jer kak tukar2 selera...ya sure bebudak suka..bkn setakat warna saja tapi perisa yg berbeza tu yg sedap..:)

    Kak Lina: kat M'sia senang kak nk mkn boleh beli jer mana2 roti kita nk kan tanpa was-was tapi kat sini tak boleh kebanyakkan roti ada lemak khinzir tu...so..baik buat sendiri terjamin sikit.

    Fa10: ya la betul la kat sini tak ada byk pilihan ..kalau buat sendiri memang puas ati la apa rasa pun kita leh buat.

    Kak Erna: tq kak..:)

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers