10 Feb 2011

Pancake


Assalammualaikum dan salam sejahtera semua.....org kat Malaysia sure dh siap lunch dah kan...tunggu time nk minum petang jer...haha saya kat sini baru jer sudah breakfast ni...apa nk buat timing tak sama...org dh masuk tido...saya baru nk dinner.....lambat sokmo...tapi itulah kebesaran Allah ....bumi sentiasa berputar siang dan malam kan. Eh sorry...terkeluar tajuk tazkirah pula.

btw hari ni layan lempeng omputih ni la  pula...kekadang pening juga nak memikir apa nak makan....kalau kat Msia tu merata tempat ada org jual kuih muih dan nasi lemak kan...tak pun kalau kat Penang tu pi jer kedai nasi kandaq tu order jer roti canai dan mcm-mcm ada.Actually itu ler rutin harian saya setiap pagi masa dulu ..on d way nk pi keja mesti singgah beli breakfast dulu...adehhh rindu nak blk kampungla...:D


Oklah ceter pasal pankek ni pula..resepi ni saya intai dr dapur Kak Maz @ ilham dapur...terima kasih yer kak kerana berkongsi resepi dan izinkan saya berkongsi disini pula. Actually dah lama dah copy resepi dan buat byk kali tapi tak ingat lak nak n3...bila dh siap terus ngap jer..haha ni baru teringat nk snap photo...pankek biasa jer ni sure ramai dh tau kan....kalau nk cuba resepi ni boleh jer...resepi seperti dibawah yer.

Source: Kak Maz @ Ilham Dapur
Bahan-bahan
  • 1 1/2 cawan tepung gandum 
  • 3 1/2 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 2 sudu besar gula
  • 1 1/4 cawan susu segar
  • 1 biji telur - pukul sikit
  • 3 sudu besar mentega - dicairkan
  • sedikit essen vanilla
Cara :

1. Ayak tepung, baking powder dan garam. Gaul sebati dengan gula.


2. Buat lubang ditengah-tengah dan masukkan susu, telur dan metega cair. Kacau hingga sebati.

3. Panaskan non stick pan dan masak guna api perlahan sehingga keperangan dikedua bahagian.

P/S drp kak Maz : Untuk menghasilkan pankek yang sama saiz, seeloknya guna non stick pan yang saiz paling kecil (pan tu saiznya lebih kurang telur mata kebau gtuw), xde pmbaris maz nk ukur pan ni..kalau guna pan yang bersaiz besar, nanti pankek akan jadi leper. Selepas masukkan 1 senduk adunan dalam kuali, tutup kuali agar adunan naik. Pastikan guna api perlahan. (ni cara yg maz buat la).

22 comments:

  1. salam nieza..sedap nampak..akak dah penah cuba..tapi kurang jadi..pastu kak nor ada bagi petua..sampai sekarang tak buat tuk 2nd time lagi

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum...
    Sedapkan. Ada le buat sekali. Kita memang suka le. Tapi bila hubby uat staement "tekak saya ni tekak org melayu". So paham2 je la. Siankan.

    ReplyDelete
  3. as salam nieza..selamat bersarapan.
    akak dah nak buat kuih untuk petang pulak ni..masak dah siap..luch pun dah sudah..

    ReplyDelete
  4. semalam akak b'fast pancake gak...anak akak suka sgt pancake..once a week mesti buat

    ReplyDelete
  5. okeh saya akan beli koli saiz mata kerbau tuh..hahaha (ada alasan unt beli koli baru yeaahhh)

    ReplyDelete
  6. Assalaualaikum Nieza...

    Menu Minum Petang Sudah Terhidang Diatas Meja...Rajinnya...

    ReplyDelete
  7. Nieza,

    Kita dah nak masok tido u baru nak hidangkan pancake...hehehez. Simpan buat I breakfast besok boleh tak :ppp

    ReplyDelete
  8. Nieza : kalau kak Nor buat penkek..bukan saja utk breakfast..kekadang sambil tengok tv malam2 pun ada lagi org meng'order' nak makan penkek!

    ReplyDelete
  9. Tak pernah akak buat pancake sendiri, selalunya guna yg ready made je. By the way kerabu kupang tu nampak menyelerakan

    ReplyDelete
  10. Assalammualaikum Nieza,
    Uwaaa sedapnya bf pancake..mesti ada lebihkan..mailah antor Johor sikit...hehehe....lama tul akak tak buat pancake...

    ReplyDelete
  11. sedappnya pancake...
    tak kira..nak gak..he..he..

    ReplyDelete
  12. uish..sungguh menyelerakan..tambah2 bila tgk dlm keadaan lapar...

    ReplyDelete
  13. akak kalau buat...buat acuan telur mata kerbau tu...cantik..sama saiz,sama tebal...

    ReplyDelete
  14. Hi Nieza...masya'Allah...ini bukan takat wat bfast,....tea time n supper pun jalan....sedap you....

    MMM ayu suke gak pancake...dgn chocholate n peanut butter.....

    ReplyDelete
  15. Kak Suri: w.salam..tak jadi mcm mana tu kak...trylah buat lagi nanti mana tau boleh jadi pula...:)

    Mr.Mama: ok sat nk pi antaq..hehe

    kak sam: w.salam kak, alahai ciannya akak yer...nasib baik la en hubby saya ni ok jer...tekak international semua dia mkn ...hehehe

    ReplyDelete
  16. Amiyo: tq dik...lama tak nampak?sihat ker?

    Kak erna: w.salam kak..tq! ha buat lbh sikit yer nanti nk tumpang mkn sana..hehe

    Kak zarin: ya la bebudak sure suka...tapi mak budak lagi sukakan...senang n simple..:)

    siti: ha beli jgn tak beli yer..kumpul byk2 koli made in german tu sebelum blk Msia...hehe

    Kak Lin: w.salam kak.. ni menu pagi kak..haha ptng lum ready lagi..:)

    ReplyDelete
  17. anie:wah mana boleh simpan esok...esok ceter menu lain pula...baik u mkn siap2 sblm tido..ekekeke

    Kak Nor: bagus tu kak...senang jer kejanya tu kalau order menu lain susah juga nk buatkan...actually pagi ptng siang mlm leh mkn pankek ni.

    Kak Aidah: senang dan simple jer kak..cubalah buat sendiri...lepas ni sure akak dh tak beli dah yg ready made tu.

    Kak Yatie: w.salam kak...yer sedap juga sesekali layan pankek ni kak...alahai nk kasi pun dh abis la kak....kena buat sendirila nanti..hehe

    Mas: lambat sampai pankek pun dh abis la laling...haha blk buat sendiri yer..hehehe

    Rania: sedap rania trylah buat nanti:)

    Kak Kamsiah: bagus juga idea akak tu ..harus dicuba tu..tq sharing yer kak:)

    Ayu: betul tu boleh dimkn bila-bila masa saja...ha kalau pekena ngan choc dan peanut butter tu lagi mabeles tu.

    ReplyDelete
  18. salam..kalo akak nak tau, pancake nilah antara benda yg zla asyik dok pk nak buat, tp xbuat2 lg..sbb risau xjadi bentuk selawa yg org lain buat.ok x alasan?heheh

    ReplyDelete
  19. wah pancake sesuai makan pagi ni..ni tg duk fikir2 apa nak makan pagi ni..ternampak pancake yg sgt sedap ituuuu..tp ni kat office mana nak cari ni

    ReplyDelete
  20. Azila: w.salam...belum cuba belum tau zila...kena cuba dulu baru tau jadi ke tak jadi belakang kira yg penting semangat nk mencuba..btw cubalah nanti...sure jadilah..:)

    Kak Lina: alahai kak kalau dok kat ofis dah tu mcm mana nk buat pankek..kena pi cari nasi lemak jer lah..hehehe

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers