2 Feb 2011

Shrimp Pasta Casserole


Assalammualaikum dan salam sejahtera semua....selamat menyambut Tahun Baru Cina kepada mereka yang menyambutnya dan selamat  bercuti kepada meraka yang sedang bercuti .

ok jom layan n3 saya hari ni mkn pasta la pulak....tukar selera la sekali sekala kan....bab mkn no problem apa pun boleh jer...hehe ok resepi ni saya ambik lama dah dari dapur Kak Maz @ ilham dapur dah lama minta izin  sebelum kak Maz blk ke M'sia lagi tapi dok peram jer sampai terlupa nak buat ni baru berkesempatan nak buat. Apalah ceter kak Maz sekarang yer....lama tak bersiaran bz lagi ke tu?....btw terima kasih yer kak maz kerana berkongsi resepi ni izinkan saya berkongsi disini pula ya.


Bahan-bahan
  • 1 1/2 cawan pasta - sama jgk guna bigshell (direbus dgn sedkit garam dan miyak zaitun & toskan)  nieza gunakan stok yg ada kat umah jer iaitu pasta jenis Penne Rigate
  • 8-10 ekor udang - dibuang semua kulit
  • 1/2 cawan whipping cream
  • 1 ulas bawang putih - dicincang halus
  • 1/2 labu bawang besar - didadu kecil
  • 1/2 cawan mozarella/cheddar cheese yang disagat
  • sedikit lada benggala/kapsikum merah dan hijau - didadu
  • sedikit lada hitam - ditumbuk sedikit kasar
  • sedikit garam dan serbuk lada sulah sebagai perisa @ serbuk pati ayam
  • extra virgin minyak zaitun secukupnya
  • sedikit daun oregano
  • sedikit air (jika perlu)
Cara
1. Lumurkan udang dengan sedikit garam, lada hitam dan daun oregano. Panaskan 3 sudu besar minyak zaitun (guna api perlahan) dan masukkan udang, masak sehingga udang keperangan dikedua bahagian. Angkat dan ketepikan.
2. Dengan minyak dan kuali yang sama, tambah 2-3 sudu besar minyak zaitun lagi. Kemudian masukkan bawang putih dan bawang besar, masak sehingga bawang layu. Masukkan lada benggala dan balik-balikkan.
3. Kemudian masukkan pasta, kacau sebati. Masukkan whipping cream, lada hitam dan perasakan dengan sedikit garam dan serbuk lada sulah secukup rasa. Masukkan udang dan balik-balikkan agar semua mesra (kalau terlalu kering boleh tambah whipping cream atau air sikit lagi, biar berkuah sikit sebab nak masuk oven plak kan). Padamkan api.
4. Sapu sedikit minyak zaitun pada casserole dan masukkan pasta tadi, taburkan cheese secukupnya dan nieza taburkan daun oregano juga diatasnya.
5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 170C selama 12-15 minit sehingga cheese cair dan sedikit keperangan. Siap untuk dinikmati panas-panas. Selamat Mencuba.

34 comments:

  1. Wow...terbelit lidah nak sebut...mesti sedap :))

    ReplyDelete
  2. wow...sedappnya pasta....
    tapi kak kak..mas kurang sikit pasta2 ni...tekak ni nak juga masakan melayu..he..he..
    psstt...kak..mas dah baca emel akak..dan ada emel untuk akak lak....

    ReplyDelete
  3. sedap nye nieza...bak sepinggan..eina tgh lapar ni..hehehe

    ReplyDelete
  4. salam org jauh....nak p tak tercapai kaki melangkah kena naik jet hehe..
    kakakmu dah sampai nak minta seloyang pasta yg mengiurkan ini...meriah tol...tentu mmurah cis kat sana ya? terasa di mulut dah ni..
    kak ilah tgah tunggu kek alunan kasih nak masuk N3 hari ni, tapi tak secantik nieza buat hari tu kalu tak salah org lahh...
    kak ilah potong tengah panas sebab kwn anak dah sampai..dia dtg hantar keropok lekor trganu.. dia tak naik..sbb ada urusan.. sooo kek tu berteraburan laa masa ptg panas2... sdap juga kek tu kan..

    ReplyDelete
  5. salam nieza nak bawa pinggan ni lat sepotong nak buat minum petang ni :)

    ReplyDelete
  6. CB: haha susah nk sebut tak pe janji mkn senang..:D

    Mas: tu la kalau tekak melayu nasi jer lah kan tapi sekali sekala kita tukar selera pula..ok nanti akak baca yer..tq!:)

    Eina: boleh2 2 pinggan pun boleh...hehe

    Kak ilahjy: boleh kak nanti saya terbang naik jet laju antar dapur akak yer..nk tapau kek tu pulak yer...ekekeke

    Kak Lina:haha cepat2 tgh panas ni memang best mkn ni...saya pagi ptng pun boleh jer..hehe

    ReplyDelete
  7. salam nieza> akak dh bw tupperware beso ni nk tapau Italian menu umah nieza ni,pjg nk sebut nm..cepat2 nnt sejuk lak..

    ReplyDelete
  8. Anak-anak mesti suka ni, kak mesti kena cuba pula.

    ReplyDelete
  9. Salam Nieza,
    Lama akak tak masak pasta2 ni..sejak balik Msia asyik makan makanan melayu je....lebih2 lagi yg letak belacan....hehehhehe...nmpk menyelerakanlah pasta tuu....tetiba jadi nak mkn western food plk...nah akak bagi kuih talam kastard jagung sepiring...ambillah.....ngeeeee..

    ReplyDelete
  10. Kak Linapg:wah besornya t/ware kak...haha ok nanti 2 kg saya bg akak yer...ekekeke

    Kak Paty:ya kak sure bebudak suka...selamat mencuba yer kak:)

    Kak Yatie: tq kak saya suka talam akak tu...sedap tu! ya la kan sekali sekala kita tukar selera la pula kan:)

    ReplyDelete
  11. salam Nieza,
    nampak sedap dan menyelerakan... nanti akak nak cuba lah anak2 tentu suka...
    akak minta izin copy dulu nanti klu dah buat akak cnp boleh ye Nieza... TQ for sharing...

    ReplyDelete
  12. w.salam kak Ita, ya kak sedap...boleh saya izinkan...sila-sila selamat mencuba yer:)

    ReplyDelete
  13. assalam nieza,ni memang selera anak2 akak ni nieza..rasa cam nak buat tapi pasta da habis.yg ada macaroni je..boleh jugak rasanya kan?.

    ReplyDelete
  14. w.salam kak anim, ya sure bebudak suka tu kak....kalau saya belasah jer apa yg ada kira bolehlah tu pasta juga tu..hehe

    ReplyDelete
  15. nnti nak try la.... td nak bli lasagna cam ari tu dah kehabisan pulak... nampak kena buat sendirik ni.... nak rasa nieza punya la... slurrrpppp!

    ReplyDelete
  16. salam Kak Nieza, terliur sy dibuatnya...huhu..nak rasa sket laa..

    ReplyDelete
  17. Kak rose: sila-sila kak rose..hehe selamat mencuba yer:)

    ReplyDelete
  18. Norgee: w.salam...boleh2 jemputlah ada lagi ni...hehe

    ReplyDelete
  19. salam nieza..perlukah akak belajar membuatnya sebab nampak sungguh menyelerakan??tapi risau takut jadi benda lain pulak..huhu

    ReplyDelete
  20. Kak Hazila: sedap kak...sejuk2 kat sini layan apa pun sodap..:)

    ReplyDelete
  21. Salam Nieza...
    Ya..Allah..Nieza..sedapnyer..saya kalau bab pasta ni memang suka..anak2 pun....nanti nak cuba buat...x pernah cuba buat yang bakar lagi. TQ sudi kongsi.

    ReplyDelete
  22. Kak Suri: w.salam...senang jer kak...ikut jer resepi tu kak insyaAllah jadi lah nanti:)

    ReplyDelete
  23. Salam..Wahhhh..sesuai ngan namanya, pasta ni memang mewah ngan udang....Sedappnyaaaa

    ReplyDelete
  24. Nieza..
    Akak nak udang jer boleh???

    ReplyDelete
  25. azi: sama-sama...semua resepi utk dikongsi bersama...silalah mencuba yer..:)

    Sue:w.salam..ya betul tu saya suka...memang sedap terasa kemanisan udang tu.

    ReplyDelete
  26. Kak Naz: haha akak punya pasal bolehlah ..:)

    ReplyDelete
  27. sdapnya dengan udang tersusun gitu hehe

    ReplyDelete
  28. Terliur tengok pasta ni.. Nanti boleh kak cuba ya...

    ReplyDelete
  29. yummylicious sungguh la nieza...tapi kn bak2 pasta ni,anak2 ida tak gemar walaupun maknyer gemar....

    ReplyDelete
  30. nieza--
    ya ampun..sedapnya pasta...
    ayu tak pernah cuba lagi..maklumlah duk sini..masak lauk pauk melayu jer...

    teringin lah..

    ReplyDelete
  31. Lady: tq..bagi yg suka mkn udang memang sedap ..:)

    T&T: sila-sila...selamat mencuba ya kak:)

    Ida:tu maknya kena ajar anaknya mknla tu..hehe

    Ayu: lauk pauk melayu memang sedap tapi sekali sekala tukar selera italian pun sedap juga..tryla buat nanti ayu.

    ReplyDelete
  32. Posto...posto posto....ehhh silap2 pasta pasta pasta...alahai nieza sedapnya pasta tu.....mkn panas2 tu mmg wallahhhh...tergoda akak tgk...mesti cik abang tambah cayang nih.....nieza rajin masak...

    ReplyDelete
  33. nieza, pasta ni kan.. adehhh.. sangatlah mengoda kalbu. kang balik skul, ku buat jugak nih

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers