1 Feb 2011

Mexican Bun


Assalammualaikum dan salam sejahtera semua....selamat hari wilayah bg mereka yg bercuti hari ni....maybe ada yang sambung dgn cuti  CNY sekali...seronok kan cuti lama boleh blk kampung....hmmm saya juga tak boleh blk selalu  tapi kalau dekat dah lama dah lari blk ...hehe insyaAllah dgn izinNya nanti nk blk juga bercuti sekejap tapi bkn dlm masa terdekat ni. 

oklah berbalik semula pada n3 hari ni.....ha musim meroti kembali lagi...actually mkn roti ni bkn ikut musim setiap hari nk breakfast roti juga yg dicari dan senangla kan. Untuk tidak menjemukan utk mkn dan saya mencuba utk mempelbagaikan roti so...memang tak jemulah....dan kali ni saya mencuba membuat maxican bun a.k.a roti boy....dulu kat Msia saya suka beli roti ni..suka bau aroma yg harum ni.


Resepi roti ni saya ambik drp Azian dan yg mengikut resepi ni ada inti tapi saya tak bubuh inti tu...saya buat kosong jer cuma saya bubuh topping jer saja....senang nk cicah dlm air kopi pun boleh...:D btw terima kasih yer pada Azian kerana berkongsi resepi ni...izinkan saya berkongsi disini pula dan utk rujukan saya kemudian hari.

Source: aziancollections
BAHAN UNTUK DOH
500 gram tepung roti, diayak
20 gram susu tepung , diayak
75 gram gula kaster
1 sudu teh) garam
1 1/2 sudu teh yis segera
1 biji telur, dipukul sedikit
270 gram (270 ml) air
60 gram mentega, dilembutkan

CARA MEMBUAT
1. Campurkan tepung yang telah diayak, gula kaster dan garam didalam mixer dan putar pada kelajuan perlahan selama 1 minit. 
2. Masukkan yis, telur dan air. Putar selama 1 minit pada kelajuan perlahan dan kemudian pada kelajuan sederhana selama 8 minit. 
3. Masukkan butter dan gaul hingga sebati selama 5 minit pada kelajuan sederhana sehingga adunan roti menjadi lembut dan licin. 
4. Kemudian bulatkan adunan setiap bahagian 55 gram (boleh dapat 17 bahagian). Bentukkan bulat. Tutup dengan kain lembab dan biarkan selama 10 minit.

Bahan untuk Inti
100 gram mentega/ cream cheese , dilembutkan
1/4 sudu teh esen vanilla
35 gram gula perang/ icing sugar


caranya
1. Pukul mentega dalam mixer pada kelajuan sederhana selama 3 minit. 
2. Masukkan esen vanilla dan gula perang dan pukul hingga sebati. 
3. Tuangkan adunan kedalam mangkuk dan bekukan dalam peti sejuk. 
4. Bahagikan adunan inti kepada 10 gram dan bulatkan dan simpan dalam peti sejuk sehingga sedia untuk digunakan.


Bahan untuk Topping
100 gram mentega, dilembutkan
80 gram gula aising, diayak
2 biji telur, dipukul sedikit
2 Sudu Esen Roti Boy / cappucino essence
100 gram tepung serbaguna ( superfine flour)

Cara untuk Topping
1. Pukul mentega dan gula aising pada kelajuan sederhana selama 5 minit sehingga adunan ringan dan gebu. 
2. Masukkan telur sedikit demi sedikit. Masukkan esen cappucino/ roti boy essence. 
3. Masukkan tepung dan putar pada kelajuan perlahan sehingga semuanya sebati. 
4. Masukkan kedalam piping bag dan sejukkan dalam peti sejuk sehingga sedia untuk digunakan.

MEMBUAT MEXICAN BUN
1. Leperkan satu bebola doh dan masukkan intinya. 
2. Cantumkan dan bulat kan duh. Buat sehingga habis. Biarkan ia naik sebentar. 
3. Paipkan toping diatas permukaan doh yang telah naik. 
4. Bakar selama 20 minit dalam kepanasan 160C - atau topping telah garing.

42 comments:

  1. assalamualaikum tuan khemah..akak dtg nak mintak roti panas2 barang seketui dua ....

    ReplyDelete
  2. Salam...
    Makan roti ni panas-panas sedappp kan..Aromanya memang mengancam...Sue pun selalu beli roti ni...

    ReplyDelete
  3. Salam Nieza...
    memang rajin betul la cik kak sorang ni..org kat Malaysia (saya le tu..he..he..) pun x serajin Nieza ni...sedap..boleh cicah Milo panas.

    ReplyDelete
  4. wahh..bestnyer..nak seketul leh? hihi

    ReplyDelete
  5. wah nieza pun buat roti ..kena pula roti kesukaan akak mu ..semua anak2 buah mu sukakan roti boy ni..maklum lah depa semua girls...
    kak ilah nak copi lah nak try buat kepala dia tuuu tu yg wangi setaman tuuu..
    dadar tuu ketayap biasa jer nieza inti kelapa.. corak dia jer kita perbagaikan nak ker tau caranya???

    ReplyDelete
  6. Kak NoorMasri: w.salam kak...boleh nanti saya hantar dapur akak yer...hehe

    Sue:w.salam...ya betul kan suka bau yang harum tu...memang sedap cicah kopi panas...:)

    Azi: w.salam... org kat Msia tu tak rajin pun tak apa nk mkn boleh jer bila2 masa pi tunjuk2 jer...org kat sini kalau x rajin tak mkn ler jwbnya..hehe maybe blk msia nanti saya pun akan tak brapa rajin dh kot...:)

    Norul: boleh2 cepat2 sebelum kehabisan ni..hehe

    ReplyDelete
  7. Salam Kak Nieza.. mukan mudah nak datang umah akak.. fuh berjaya juga.. he he he terbau2 wangi roti mexican tu...mmmmm sedapnyer.. akak nak join..he he he

    ReplyDelete
  8. Kak Ilahjy: sama la kak kesukaan saya juga...hehe trylah buat sure depa suka mkn tu..memang berbau harum masa bakar tu..mkn lak panas2 memang mabeles..hehe btw tq yer kak info pasal kuih tu nanti saya cuba dulu.

    ReplyDelete
  9. Betul nieza satu ketika dulu roti ini menjadi kesukaan satu office...ingat lagi tahun 2004 kita satu office beli dan bau office macam bakery shop...:)

    ReplyDelete
  10. Halamanku: ya la jauh tau nk terbang ke sini...hehe btw tq singgah yer..mai ler join sama ni..:)

    ReplyDelete
  11. Dik meroti lagi sah balik nnti bukak bakery pelanggan pertamnya akak lerr hehehhe

    ReplyDelete
  12. lamanyer tak buat roti mexico nih! dulu masa tgh gian buat tiap2 minggu dpn budak2 nih... best btol bau dier...

    ReplyDelete
  13. Kak Lina: ya aroma bau yg haru tu yg membuat org suka kan...kat sini tak ada jual pula.

    kak chik mimi: uishh mana boleh buka bakery lagi kak...saya budak masih belajar membuat roti ni...saya pun jadi pelanggan tetap kedai roti juga blk nanti..hehe nanti blk saya pakai uniform putih tu pegang jarum jer kak...hehe

    ReplyDelete
  14. Kak Hana: best kan bau aroma yg wangi tu masa bakar tu pun saya dh tak sabar nk mkn....keluar oven terus nk mkn tak sabar nk tunggu sejuk tapi letak jer kat balkoni terus sejuk..ada peti ais besar kat luar tu senang hehe

    ReplyDelete
  15. mas selalu beli mexico bun ni..teak pernah buat..
    boleh cuba nanti...
    akak tepung susu tu apa yer..first time dengar ni...

    ReplyDelete
  16. sedapnya, sllu bli je kalu nak makan... nak mintak nieza punya lah... terbau harumnya sampai sini dah!

    ReplyDelete
  17. akak mai nak ambik bun sperti yg dijanjikan tu...hehe

    ReplyDelete
  18. masa sek kat kuantan 20thn yg lalu sanggup pnjat tangga komp teruntum nak beli roti ni. masa tu harga dia 80¢ je. kalu bukan minggu outting sanggup kirim kat budak lelaki!

    ReplyDelete
  19. cam terbau2 jer mex.bun nieza ni.. sedap nyer, lama betul tak buat.. bak dulu 2 ketul hehe

    ReplyDelete
  20. rajinnya hampaaaa.. tiap kali lalu roti boy, selalu perati depa pipe topping tu. dalam hati - iskk..rumit sunggoh, patut la sedap. elok beli je nih.. hahaha (cakap2 org malas)

    ReplyDelete
  21. Mas: tryla buat nanti sama jer mcm bun biasa cuma kena letak topping dan inti tapi akak malas bubuh inti tu....tu susu tepung tu..maybe salah taip...dh tukar dh.

    Kak Rose: jauhnya bau kak rose..hehe boleh mkn jer..:)

    Kak Sofea: ok dh siap packing dh utk akak...silalah ambik yer..hehe

    umi: wah nostalgia tu...ada juga kenangan kan...betapa kuatnya tarikan bun ni..hehe

    Kak Nor: wah berbau sampai kat dapur akak juga ke? jauh tu...hehe boleh kak brapa ketoi pun boleh..:)

    cek chun: sebenaqnya ceq ni pun takla rajin sgt tapi ceq dok sini tak dak org jual tu yg ceq kena merajinkan diri juga....syokla hampa dok sana mcm2 leh mkn no...hehe

    ReplyDelete
  22. isshh..lama nya dah tak meroti.ambik kat rumah nieza dulu lah ya..akak mmg suka mexico bun..bau dia wangi sungguh bila di bakar kan?.

    ReplyDelete
  23. salam nieza..lama dh akak x meroti.. alahai bila tgk mexican bun nieza nih..dan-dan rasa nk kuorkan BM akak yg dh berkurun berhibernasi tuh.. hehe!

    ReplyDelete
  24. Kak Anymz: ya boleh2 kak mai terbang sini yer...hehe betul la kak bau harum semerbak masa bakar tu buat saya tak sabar nk mkn.

    Kak Ina: w.salam kak....ha cepat kejutkan cik BM akak tu sian dia lama dh tido tu kan dia ckp bilala tuannya nk guna dia ni...hehe

    ReplyDelete
  25. kak nieza, mie nak 10!!! sgt suka roti nih...mase study kat shah alam dulu,selalula beli roti boy ni sbb senang nak dapt. bila dh balik stay kt klantan, mane ade kedai roti boy@papa roti...cari punya cari,jumpa la roti nk yg hampir sama kat tesco..
    hehheheh...tesco pn tesco la,janji ade.. skang tiap minggu g tesco sbb nak beli roti ni..hhehheheh..gian tol ngan roti ni!!

    ReplyDelete
  26. sedapnya bun tuh....klu saya yg buat msti x jadi...:)

    ReplyDelete
  27. hai pekena dengan kopi panas boleh pengsan ni:)anak anak Cm sangat suka mexican bun .Dulu dulu mereka sanggup beratur panjang kat klcc semata mata nak beli roti ni.Sekarang dah banyak kedainya dan dah boleh buat sendiri..lg senang.

    ReplyDelete
  28. mi: amboi byknya mkn dik...mana leh mkn byk nanti gemuk mcm akak lak...hehe memang sedap kalau dapat buat sendiri lagi puas ati coz dapat mkn masa panas2 lagi...ha pas ni mi tak cari kat tesco dh ler dh pandai buat roti tu kan...:)

    budak itam: belum cuba belum tau dik...try la buat dulu sure jadilah..:)

    ReplyDelete
  29. Nieza, dulu masa akak duduk Kuantan, kalau pergi Kuantan Parade wajib beli roti ni...dua tahun lepas pernah buat dengan anak2, masa tu belum ada blog, anak2 suka pipe kak topping tu..best sedap....akt sebelum along UPSR untuk releasekan tension dia...

    ReplyDelete
  30. Kak CM: mkn dh ler cm jgn ler pengsan pulak...hehe betul la kat msia byk tempat ada jual dah...kat sini jer tak ada cm..:)

    Kak Antan: betul kak saya kalau ternampak jer org jual bun ni dulu sure nk beli tapi sekrng mcm x caya lak leh buat sendiri hehe...topping tu yg best tu.

    ReplyDelete
  31. salam..
    ya ampun gebunya..
    setuju kata2 mu..
    layan musim ujan..selera abis..


    bestnya kawan2 pakat cuti CNY...ayu pun agak2 risau...nak jalan takut banjir....
    so, tunggu dan lihat jerlah..

    ReplyDelete
  32. OMG..! sy sngat sukakan mexico bun.! selalu beli dekat the BAKERS COTTAGE dkt jj ja.sbb mls nak buat.! hee..

    ReplyDelete
  33. Salam Nieza,
    Akak dtng lambat ni ada lagi ke roti mexican tuuuu....dah lama teringin nak buat, tapi angin rajin tak dtng lagi...hehehhe...arini busy sikit,tu yg lmbt sampai...

    ReplyDelete
  34. Ayu: ya la time sejuk2 ni nk mkn sokmo....tak taula apa nk jadi hehe btw selamat bercuti yer ayu:)

    nur afifah:sama ler saya pun suka juga..hehe tapikat sini tak ada jual tu sebab kena buat sendiri..:D

    Kak Yatie: ada lagi kak...memang ada simpan utk akak ni dh tau sure akak bz tu..tapi tak pe akak dtng juga hari ni kalau akak dtng esok dh abisla...hehe

    ReplyDelete
  35. Minggu Mexican, Mexican Bun di dapur Nieza, Mexican Wrap di dapur Kak. Pandai Nieza buat ni, di cni kita panggil ROTI BOY sedap. Tabit sama lu.

    ReplyDelete
  36. Kak Paty: ya angin mexican sana sini kak..hehe ya betul roti boy pun sama gak...saya pun 1st time buat ni kak sib baik menjadi...btw tq kak:)

    ReplyDelete
  37. Wow roti boy! tliur orgpregnant di sini. nak sket bley? hehe...

    nway, baru smpt wat karipap daging..sedap wpon rupanya tkcantik sy buat..hihi. TQ for sharing! klu ada BM sure sy nk try buat roti boy jgk nti. :)

    ReplyDelete
  38. ida pun lambat ni...gara2 tenet buat hal lg..nak n3 pun tk dpt..tak per jalan dulu umah nieza..wahhh, cayalah nieza...roti boy, mmg sedap..nmpk roti nieza pun sedapp...adehhh,seru tak dtg lagi la nk buat....w,pun ada hajat...nak seketui 2 la za hi..hi

    ReplyDelete
  39. ishamizu:alahai siannya...sorryla buat awak terliur..nk kasi pun dh abisla....hehe btw cubalah buat sendiri nanti..:)

    Ida: tenet kat jepun pun problem juga ke ida?...ya ida memang sedap roti boy ni..ha ni nk seru ida suruh buat pulak sebab nieza nk kasi pun dh abisla..hehe

    ReplyDelete
  40. cantiknya roti dia...mak nih pencinta roti...Mak nak coba lah Nieza!

    ReplyDelete
  41. Mak Peah: tq mak saya pun baru jer belajar2 meroti ni mak...cubalah nanti jgn lupa antar saya skit yer..hehe

    ReplyDelete
  42. akak..sedapnye..mmg feberet dolu ni sob sob sob...

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers