3 Feb 2011

Nasi Lemak Sambal Sotong


Assalammualaikum dan salam sejahtera.....org kat Malaysia sure tgh diulit mimpi ni....kami kat sini baru jer sudah dinner....siang tadi saya keluar pergi beli barang sikit dan mr.hubby lak cuti sempena thn baru cina hari ni bolehlah  keluar jauh sikit. Oleh kerana barang yang dicari tu tak ada kat bandar Helsinki ni, saya dan mr. hubby pergilah mencarinya di luar bandar ni lbh kurang dlm 1jam 30 minit juga perjalanan dari umah tadi kalau kat Malaysia tu lbh kurang dr Penang ke Taiping la jaraknya.

Oklah berbalik semula pada n3 ni saya masak nasi lemak ni masa lunch tadi sebelum keluar tu kena isi perut penuh-penuh dulula kan nanti nk singgah mkn susah pula. Dah siap mkn tu baru bertolak. Actually Nasi lemak ni biasa-biasa jer  dah banyak kali buat dah pun dan sure semua orang dah pandai masakkan...saya pun main campak2 jer...tapi saya bubuh jugalah resepi untuk rujukan sesiapa yang nk cuba masak style saya ni....asalnya resepi bonda tersayanglah...tapi biasalah org tua-tua masak tak ada sukatan so saya olah baliklah ikut citarasa saya juga.

Source: Nurniezza.blogspot.com
Bahan-bahan untuk nasi lemak 
2 cup beras basuh dan toskan
2  cawan santan
1 cawan air 
2 helai daun pandan koyakkan dan simpul
2 keping hirisan halia
3 ulas bwg merah dihiris halus
garam secukupnya

Cara memasak
1. Cuci bersih beras dan toskan kemudian masukan berasa, santan dan semua bahan dalam periuk dan masak sehingga beras sebati dengan santan.
2. Bila nampak nasi kering, kacau rata dan tutup semula tudung. Biarkan ia sentiasa panas dalam periuk rice cooker.
3. Bila telah masak hidangkan bersama sambal tumis ikan bilis, telur rebus atau telur goreng, ikan bilis goreng, dan ulam timun.

Sambal tumis sotong
Bahan-bahan
200 gm sotong dipotong kecil dan dicuci bersih
1 senduk cili kering mesin
1 labu bawang besar dimesin halus
2 ulas bawang putih dimesin halus
sedikit belacan jika suka tak nak bubuh pun tak apa
1 cawan air asam jawa
2 labu bawang besar..mayang kasar
1 s/k gula
1 s/k kicap manis
garam secukup rasa
sedikit minyak untuk tumis

Cara memasak
1. Tumiskan bahan yg dimesin halus sehingga wangi.
2. Masukkan cili yang siap dimesin dan masakkan cili sehingga masak dan biarkan sebentar.
3. Masukkan sotong, garam, gula, kicap manis dan air asam dan bawang besar.
4. Masukkan air sedikit dan biarkan sambal mendidih seketika.
5. Bila dah naik minyak dan masak  bolehlah diangkat dan dihidangkan bersama nasi lemak tadi.

24 comments:

  1. nasi lemak favorite saya! lamanya tak mkn sambal sotong :(

    ReplyDelete
  2. Nadiah: alahai siannya mak buyung terliur ke?...meh sini ambik sepiring yer..hehe

    ReplyDelete
  3. salam nieza...ohhhhhhh tidakkkkkk..nasi lemak, alahh, saya suka, tapi kan jarang masak, nak beli dekat je depan rumah ada jual. Tapi memandang's kan aku ni kan gebu's, jadi kena lahh tengok gambau jeee...huhu..hmm, tak pe sabar2, tunggu lah esok, aku masak..

    ReplyDelete
  4. CMG: w.salam cik mat...wah awal bgn yer org sini baru nk tido ni...hehe bolehlah bgn awal tu buat nasi lemak...sambal ni ada lebih boleh tapaukan...nasi kena msk sendiri la yer..ekekeke

    ReplyDelete
  5. adehh..tgk nasi lemak nieza yg mengancam nie pagi2 ni..perut terus terasa lapar..lum b/fast lg ni...ida msk nasi lemak lebih kurang nieza gak..buh bawang putih..cuma ida letak sikit halia diketuk..

    ReplyDelete
  6. sedapnya nasi lemak sambal sotong.....mas suka tau....
    pagi semalam, mas pun buat nasi lemak tau tapi sambal ayam jer, tak sempat nak n3kan sebab family ramai kat rumah....masak seperiuk besar...kejap jer licin..her..he..

    ReplyDelete
  7. as salam nieza..senang ke dapat kelapa nieza.
    disini..kelapa dah mahal...susah nak dapat..

    ReplyDelete
  8. waaaaaa kat sini pong ader nasik lemak jugakkkkk... mintakkkk... dua pinggan sambal lebey! hihi

    ReplyDelete
  9. uuhhh... menyelerakan sekali...

    ReplyDelete
  10. Salam Nieza,
    Bestrnya...mmg membuka selera sungguh nii lom bekfas lagi niiii....kena gak lee cari nasi lemak kot...hehehhhhhh

    ReplyDelete
  11. Assalam Nieza,
    menggoda nampak nasi lemak tuu..buat bfast pagi2 sedap neyy..cantik berbunga2 lagi sotongnya..kalau akak masak nnt, bahaya..boleh seperiuk besar akak habiskan...takleh2..heheh...akak tumpang mkn kat sini aje lah..ya nieza..

    ReplyDelete
  12. kalau sy ada dekat2 tu, sotong yg ttengek atas nasi tentu lesap..manyak sedap ni..cntik plak rupa dia.. :)

    ReplyDelete
  13. OMG...what an inviting platter!!! Am truly drooling right now! :>~~~~

    ReplyDelete
  14. Salam Nieza,
    Wallaaaaaa, nasi lemak sambal sotong, memang besssttttt, akak suka sangat tp jarang buat. Hubby selalu beli kat warung tepi jalan sebungkus seringgit.......nanti nak try resepi Nieza, mcm biasa masuk dlm waiting list dulu..

    ReplyDelete
  15. Salam Nieza...
    sedap nampak nasi lemak nieza..saya baru bercadang nak masak nasi esok pagi...bolehlah cuba cara Nieza pulak....

    ReplyDelete
  16. ida: wah sedap tu nanti nieza nk pi breakfast kat sana lah pulak...hehe

    Mas: wah buat kenduri nasi lemak yer...sure sedap tu sampai licin tu...hehe

    Kak Erna:assalam kak....kat sini ada juga kelapa fresh tu tapi kecik jer tapi saya gunakan santan kotak jer.

    Kak hana: boleh2...3 pinggan pun boleh kak...hehe

    Ury: mai jemput mkn yer...hehe

    suhailas: kat sana senangkan teringin terus gi cari...dap mkn teruskan...kat sini kena buat sendirilah jwbnya..:)

    ReplyDelete
  17. kak akma: w.salam...haha sama la ngan saya kak... buat nasi lemak ni sekali sekala bolehlah...kalau selalu abis bertambah-tambah lemak yg sedia ada ni pun tak luak-luak...hehe

    Kak del: boleh datanglah terbang sini...nanti saya masakkan lagi hehe

    Love:haha dh abis love...kena pi cari nasi lemak bungkus la tu...:)

    ReplyDelete
  18. Kak Wattie: w.salam kak.. bestkan dok kat sana tu setiap pagi selalu ada org jual nasi lemak bungkus ni...kat sini tak ada jual la kak...kena buat sendirilah jawabnya...resepi saya tu simple jer tu bolehlah kalau nk cuba..:)

    ReplyDelete
  19. waa...sanggup jalan jauh yer untuk beli barang dapur...tepen ke penang tu jauh wooooo...kalo kita, tepen ke kuale pun tak sanggup...apapun, sedap nasi lemak tu...berbaloi2

    ReplyDelete
  20. Salam Nieza, salam perkenalan dr Istanbul. Jadi adik yg dari Finland, akak ingat sorang blogger nama Lady Lavender, dia tak tinggalkan link,akak try nak visit blog dia. Thanx follow blog akak. Haa nasi lemak di Finland. mesti sedap makan sejuk2. Akak belum buat lagi, InsyaAllah buat sbb ada santan segera dan daun pandan. Tapi 3-4 ari ni makan nasi briyani jer!

    ReplyDelete
  21. Kak Noorma: tu la kat sini memang tak ada...lastly jumpa juga kat sana..saya pergi mencari periuk besar kak dapatlah juga 20 liter punya.ada bawa periuk besar juga dr msia tapi tak leh guna kat dapur sini.dapur sini lain. beli periuk utk nk guna utk open house CNY next week...tapi oklah sambil tu boleh juga jln2 tgk tempat lain.nasi lemak tu memang sedap...menambah lemak bdn pun berbaloi juga..hehehe

    ReplyDelete
  22. Azi: tq! selamat mencuba yer azi..:)

    ReplyDelete
  23. Alamak..awat x habaq mai. Boleh kami terbang sat singgah makan nasi lemak..... smpai CMG pun terliuq

    ReplyDelete
  24. Badrul: haha betoi gak terlupa nk habaq kat org sana...mkn sedap sgt sampai tak ingat kat org dh time tu..hehehe

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers