6 Feb 2011

Sambal Tumis Telur Puyuh & Tempe


Assalammualaikum dan salam sejahtera semua. Semalam tak sempat nk online sgt pun. Biasalah kalau weekend mr hubby lak cuti selalu tak dok umah...ada jer tempat nk dituju. Start next week maybe ada sedikit ke'busy'an  dgn beberapa aktiviti disini dan juga untuk persiapan sambutan open house CNY anjuran M'sia embassy pada hari sabtu nanti. Btw terima kasih diatas kunjungan anda semua ke sini...insyaAllah jika ada kelapangan saya akan buat kunjungan balas.

Hari ni terawal sikit masak lunch so bolehlah n3 awal sikit...masa kekedai aseanic hari tu ternampak tempe dan teringin lak nk makan....kebetulan ada juga beli telur puyuh ni so teringat nk masak sambal keduanya tu dan nk senangkan keja saya masaklah sekali telur dan tempe so....jadilah sambal yang sempoi ni..:D resepi biasa-biasa jer semua orang dh pandai kan...tapi saya bubuh jugalah resepi sambal style saya ni.

Oklah tak nk celoteh panjang ada lagi keja yang nak dibuat.. actually saya ada tugasan untuk menyiapkan laporan persatuan untuk last year punya program dan kena hantar ke KL sebelum last date yg diberi. ok resepi seperti dibawah yer.


Source: Nurniezza.blogspot.com
Bahan-bahan
10 biji telur burung puyuh direbus dan kemudian digoreng didalam minyak panas, angkat dan ditoskan.
1/2 paket tempe dipotong kecil dan digoreng dalam minyak dan ditoskan.

Bahan-bahan untuk sambal
1 senduk cili kering yang siap dimesin
1 labu bawang besar dimesin halus
2 ulas bawang putih dimesin halus
sedikit belacan jika suka tak nak bubuh pun tak apa
1 cawan air asam jawa
2 labu bawang besar..mayang kasar
1 s/k gula
1 s/k kicap manis
garam secukup rasa
sedikit minyak untuk tumis

Cara memasak
1. Tumiskan bahan yg dimesin halus sehingga wangi.
2. Masukkan cili yang siap dimesin dan masakkan cili sehingga masak dan biarkan sebentar...jika kering masukkan sedikit air.
3. Masukkan telur yang siap direbus dan digoreng tadi, tempe, garam, gula, kicap manis dan air asam dan bawang besar.
4. Masukkan air sedikit dan biarkan sambal mendidih seketika.
5. Bila dah naik minyak dan masak  bolehlah diangkat dan dihidangkan bersama nasi putih.

28 comments:

  1. as salam nieza..akak memang suka sangat makan sambal telur puyuh tu..tapi tak pernah pulak campur tempe..
    boleh cuba ni..tq nieza..

    ReplyDelete
  2. Sedapnya tengok sambal tumis tu...akak baru goreng puyuh hari ni...boleh lah kita tukar..

    ReplyDelete
  3. Kak Erna: w.salam kak...sama lah saya my fav sambal...boleh lah cuba nanti kak..:)

    Kak Antan: boleh-boleh jom kita tukar nanti saya antar kat dapur akak yer...hehe

    ReplyDelete
  4. kak nieza, sedapnya sambal telur puyuh tu ngan tempe.... terliur mas tau...he..he..

    ReplyDelete
  5. Nieza,

    Best jugak dkt Helsinki ni eh...senang nak carik brg2 asean :)

    Open house pun bestttt....dpt mkn macam2. I miss buffet lah....ahakksss

    ReplyDelete
  6. wahh..nieza...satu idea baru ni,sambal tempe campur telur puyuh..nanti boleh buat jugaa...tempe tmpt ida ada juga jual,tapi dia tak garing bila digoreng nipis2..kurang sedapp

    ReplyDelete
  7. kat sana pun ada tempe ye..bt kecur la nieza ni..tgk esok klu ada nak grab 1..:p~

    ReplyDelete
  8. Salam Nieza,
    Nmpk menyelerakan betul sambal telur puyuh bersama tempe tu...uwaaa kat oberC pun dpt mkn tempe ya...seronoknya dia...jom tukar dngn ikan bakar akak...adil kan..hehehe..

    ReplyDelete
  9. Mas: alahai mas sambal biasa jer tu...kalau terliur juga mai terbang mkn sini...hehe

    Anie: itulah nasib baik ada kedai aseanic yg import mkn dr asia tu...merasa jugalah i mkn mcm2 kat sini..hehe

    Ida: actually resepi 2 in 1 lah resepi org malas mcm nieza ni..hehe

    ReplyDelete
  10. del: ada tapi import punyalah...bolehlah kalau teringin tu kan..:)

    kak yatie:biasalah kak kalau masuk kedai aseanic tu mcm2 ada kan...kalau teringin tu dpt jugalah merasa..hehe btw ok jom2 kita tukar...suka sgt ikan bakar akak tu ikan pari kat sini lum jumpa lagi nanti nk try juga cari ikan pari.

    ReplyDelete
  11. salam nieza,ingtkn nk tyg burung pyuh kasi akak ngences rupanya telu puyuh hehehe..nmpk menyelerakan tuh..

    ReplyDelete
  12. assalam nieza,puas akak cari2 telur burung puyuh ni rupa2nya ada kat sini daging nya sudah akak buat kari hari ni..wakaka

    ReplyDelete
  13. Kak Lina pg: burung puyuh dah terbang ke dapur kak anim dh tadi...tinggal telurnya saja....nk mkn puyuh kena pi umah kak anim tu..hehe

    ReplyDelete
  14. Kak Anim: itulah pasal akak burung puyuh dh terbang ke umah akak pula...tinggal telurnya saja...nanti kita tukar sambal ngan kari yer...kihkihkih

    ReplyDelete
  15. salam ..amboi nieza dengan tempe bagai kt sana ye..
    nape tah tempat akak ni tak dapat gambar masakan nieza tu..cuma gambar tempe je..tgk org cakap nampak sedap..akak dah heran dah ngan lappy akak ni..ke b.band tah

    ReplyDelete
  16. wah sedap ni hari ni kak ilah cuti masak.. penat balik blm habis..cuma tadi bt cendol dan nak hantar ke sini tiba2 kena masak apam dot dot pula anak ke 3 nak bawa ke sekolah sedekah masa bc yasin.. so kak ilah bawa la ke2 sekali utk nieza dan nak tukar dgn sambal tuu leh tak hehe.. ooo bz dgn lapuran persatuan.. teringat masa kak jdai pengerusi dan naib dulu mmg bz...

    ReplyDelete
  17. Salam Nieza...
    Syokkan..wpun jauh dapat jugak merasa Tempe & Telur Burung Puyuh...
    Nak tahu..akak pun suka telur burung puyuh masak sambal...tapi Nieza..mana gambarnye? (Sambal)

    ReplyDelete
  18. kak suri: ada jual kat sini kak...ehh..nape lak tak nampak kat sini ok pula maybe ada something wrong tu.

    Kak ilah: alahai siannya kak sure penat tu rehat2 lah dulu yer...btw tq boleh jer nk tukar ngan sambal ni...hehe

    Kak Azi: w.salam...itulah nasib baik ada jual kat sini kak...aikk akak pun tak nampak juga ke gambar sambal ni...saya kat sini nampak ada jer..mcm mana leh hilang pula?

    ReplyDelete
  19. Sedapnya tempe..nak cr tempe jgk la nti kt sini..ah termengidam sudah! hehe.

    ReplyDelete
  20. kak nieza..... rindu lama xjenguk akak...hheheheh.... ni mie bawak banana toast nak tuko ngan sambal tumis tuh...sedapnye...2 2 mie suka, telur puyuh ngan tempe..

    ReplyDelete
  21. Salam Nieza, terliur tengok sambal ni, tengok gambar dah tahu pasti menjilat jari....

    ReplyDelete
  22. ishamizu: kat sana pun ada jual ker?..baguslah kalau ada kan..tapi masa saya ke London hari tu tgk kedai aseanic kat sana lagi best kicap kipas udang pun ada jual...murah lak tu harga brng2 kat sana kalau compare kat Finland ni.

    ReplyDelete
  23. Mimiey: akak pun rindu juga mana menghilang?..hehe btw tq yer bawakan breakfast utk akak ni..nanti akak singgah dapur mi lak..:)

    ReplyDelete
  24. T&T: ya betul abis licin dah pun...saya memang suka sambal..:)

    ReplyDelete
  25. sambal power ni. selalu dok goreng tempe macam tu ja. mau bertambah kalau masak macam ni :p

    ReplyDelete
  26. phewiittt..mmg peberet lyza sekeluarga ni..tempeh n sambal telor..cepat je licinnn..

    ReplyDelete
  27. tempe is my fav...minggu nie nak try wat resepi nie...:)

    ReplyDelete
  28. Cek chun: ya sedap sesekali masak sambal tempe ni...kalau goreng jer jemu juga.

    Lyza: ya betul sedap kan...nieza pun suka..:)

    Rania: selamat mencuba ya...nanti buat lebih sikit antar saya semangkuk yer hehe.

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers