7 Feb 2011

Cotton Soft Japanese Cheese Cake



Assalammualaikum dan salam sejahtera semua....orang kat M'sia dh minum petang ke? ke  dah memikir apa menu utk mkn mlm ni?...oklah ceter pasal n3 ni projek semalam la ni...kalau tak keluar merayau-rayau  ada jer projek kat dapur tu...sabtu dh keluar so.. ahad melepak kat umah lah sambil-sambil dok buat keja lain tu sambil -sambil la baking kek ni. 

Rasanya dah ramai dah org buat kek ni kan...tapi biasala saya ni budak baru belajar banyak benda yang baru saya nk mencuba. Dulu dok ngan mak semua mak masakkan tapi dah kahwin dan dok merantau pulak ni baru ler belajar-belajar memasak dan merajinkan diri memasak.....kalau tak rajin tak mknlah jawabnya...:D Resepi ni dah lama pun ambik dr dapur Kak Maz @ Ilham dapur... saya bubuh topping kat atas tu blueberry topping. Tqvm yer kak Maz kerana berkongsi resepi ni...izinkan saya berkongsi disini pula ya. Oklah jom kita tgk resepi kek yang sedap ni.


Kak Maz (ilham Dapur)
Bahan-bahan ( 8-inci )
 Bahan A:
  • 250g cream cheese
  • 50g butter
  • 100 ml susu segar (fresh milk)
  • 6 biji kuning telur
  • 1 sdb jus lemon
  • 1/4 sdk garam
  • 60g tepung kek / tepung superfine 
  • 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
Bahan B:
  • 6 biji putih telur
  • 140g gula (granulated sugar)
3/4 sdk jus lemon


    Cara-cara
    1.Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).

    2.Utk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).

    3.Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.

    4.Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F. Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga sparuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air xmasuk esp springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje).

    53 comments:

    1. kak nieza...sedappnya cheese cake tu....
      mas nak 1/2 biji boleh..he..he...
      terliur dah ni...he..he..

      ReplyDelete
    2. salam nieza...amboi sampai meleleh2 gitu sekali...geram tau tgkkk ! ;p

      ReplyDelete
    3. Mas: boleh memang ada setengah lagi ni...memang tak abis mkn pun ni..hehe

      Norul: tq! jemput mkn norul:)

      Kak sofea:w.salam kak...jgn ler geram2 mai la terbang sini kita mkn sama-sama hehe

      ReplyDelete
    4. alamakkkk tolonggg ada gunung berapi sedang meletusss lava dia mengalir kearah kussss nyummmmmyyyy ...ni kak ilah nak jeles ni buat tayang jer ni mau tak leleh ..kecur.. hantar mai la 3,4 bijii baru berbaloi2..heheh

      ReplyDelete
    5. Walawehhh.. bikin sukma ku berdebaq tengok itu topping

      ReplyDelete
    6. mas 1/2 loyang, akak 1/2 loyang.. angkut dgn pinggan sekali.. daaaaaaaaa.. mekasih hihihi

      ReplyDelete
    7. pergg.. tak tahan tgok topping tuh.. akk masih terasa serik nk buat kek ni.. bantat.. huuu.. kene kumpul kekuatan..

      ReplyDelete
    8. tang topping meleleh tuh yg tk tahannnnn..... btol kata k.zana... kite buat pong aDEr masa ok ader masa k.o! hahaha.... mintak ko ajer la za! hihi

      ReplyDelete
    9. kak rose nak gak rasa... tp mas n nor dah amik suma, x de dah ke tuk kak rose ni? nak gakkkk!

      ReplyDelete
    10. Ya Allah Niza...ceri tu betul2 buat kita telan airliur...teringinnyer... sedap...suka.... pos la kat kita sepotong...

      ReplyDelete
    11. kak ilah: haha betoila kak kalau nk pi hantaq kat kak ilah yg jauh tu maunya 2-3 loyang baru berbaloi kalau seloyang abis minyak jet jer...hehe

      ReplyDelete
    12. cek chun: sorryla...jgn sakit jantung yer...haha berdebar skit tak pe kasi jantung aktif skit..hehe

      ReplyDelete
    13. Kak Nor: wah patut dah licin bagus kak ..kalau tak susah ati saya sape nk tolong abis kan kek ni tapi pinggan tu pulangkan blk yer...ekeke

      ReplyDelete
    14. Kak Zana:yer kek kak...ntahla saya buat ni ok ke tak yer...haha ni 1st time buat ni..tak pe kak cuba lagi yer nanti:)

      Kak Hana: boleh jer kak...tapi kak nor ngan mas dh tau dh tu...hehe

      ReplyDelete
    15. Kak Rose: tu la abis dan mas ngan kak nor tapau tu...akak kena go serbu dapur diorang lak la...hehehe

      Kak Noorma: memang sedap kak...ceri tu dh masak ranum tu sebab colour dh gelap ..btw boleh jer 2 potong pun boleh...hehe

      ReplyDelete
    16. iskh..iksh...terliuq tengok dia meleleh jer tu...naik bulu roma den...

      ReplyDelete
    17. wahhhhh....bestnya! tengok gambar je dah meleleh...lom rasa ag tuuu...huhu...nak jugaakkkk :)

      ReplyDelete
    18. so..sob..sampai menangis Cm lihat kek cis ni..bila lah agaknya akan sampai ke dapur Cm ni:)

      ReplyDelete
    19. xtahan...xtahan....huhuhuhu...kak nieza!!! mie nak!!!

      ReplyDelete
    20. as salam nieza..sedapnya nampak kek tu.lagi2 topping dia tu..
      walaupun nieza kata budak baru belajar..tapi dah pandai dah..
      menjadi kek nya..menyelerakan..

      ReplyDelete
    21. nieza... gigil kepala tengok kek lelh leleh ni..aduyaiii..kek ni dah lama gak dlm list..tak cuba cuba jugak lagi..ye la cream cheese ni jap ada jap tak de..hehe..ish dapat sepotong ni gerenti lena tidur malam ku ini..ikii

      ReplyDelete
    22. niezaaaaaaaaaa....terliurnya tgk leleh2 tu dah tangkap leleh betul dah ni..nyampah tau..tak suka..tak suka..harus buat jugak ciskek ni suatu hari nanti..rakyat rumah ni memang giler cheese..
      alhamdulillah..dah ambik ubat ptg tadi...insyaAllah sudah beransur pulih..maceh ya nieza..misi yang bagus nieza ni dan rasanya yg paling akak takot lepas ni.hehe

      ReplyDelete
    23. aaa... nak sorok lah tuuuu... akak nampak... jangan sorok...
      tak tahan tengok blueberry yg melimpah ruah tu... mintak cikit nak tapaw!!

      ReplyDelete
    24. salam kak..
      lama tak singgah sbb sy tak sihat..huhu
      wuiyoo!! mencurah2...
      geramm plak tgk kek tu ngan filling n buah ceri tu ..nak 2 potong!!

      ReplyDelete
    25. Owh wow!!! What a cake??? Such a lovely topping...am drooling here! Let's exchange with my souffles...hehe

      ReplyDelete
    26. mak ai nieza..tak tahan tgk lelehan blueberry itu..masih dlm list resepi kat dapur mas ni, lum cuba lagi...mmg sedap dah nmpk..huhuhu suke2

      ReplyDelete
    27. Salam Nieza...amboiiih apasai kejam sgt nih...sampai hati mu...akak kan, dah kena menjauhkan lemak2 dan cis dah...tp kalau Nieza nk bg ni, akak x tolak..hehhee

      ReplyDelete
    28. assalammualaikum nieza...

      Aduhhh...akak tak tahan ler tgk lelehan kat cheese cake tu...seronoknya kalau nieza ni dok sebelah umah ni...

      ReplyDelete
    29. salam nieza..tengok kek nieza ni terus teringat..kedai kek bees yang akak selalu kunjung suatu ketika dahulu untuk dapat kek yg tajuk camne..nieza mmbuka kenagan lama akak :-)

      ReplyDelete
    30. sedapnya....
      Nanti nak cuba buat.

      ReplyDelete
    31. Datang berlari ke Helsinki sbb tak tahan tengok blueberi yg melimpah ruah tu...terasa2 kelembutan kek Nieza ni :) bestnye kalau dpt mkn ciskek mlm2 gini...

      ReplyDelete
    32. Assalamualaikum...
      Apa khabar tuan rumah. Lama tak singgah. Pilot sambut CNY.
      Mak ai banyaknya menu tertinggal. Tak puas hati betul le. Sambal Tumus telur puyuh ngan tempe tu ada lagi tak? nak skeett.

      ReplyDelete
    33. bestnya Nieza dpt makan cheese cake petang2 ni..meh hantar sini dua tiga potong...

      ReplyDelete
    34. nieza, akak nk ciskek tuu!!...looks yummy!!!

      ReplyDelete
    35. nieza--
      ya ampun..bluberry..selain coklat ayu pengemar bluberry tau..

      kat Malaysia dah malam...cuaca baik jer, walau seharian panas terik..malam ala2 sepoi2 bahasa...

      ReplyDelete
    36. Nieza......hi apa khabar? lama Ayu tak blogwalk sbb demam n busy....err..tak nak banyak...minta sebijik kek tu leh tak.....:P

      Agak2 nak kene tanggung postal cost lak ek....he3...bila balik msia nieza....? Ayu akan fly ke Doha this 13th....mm but I miss Msia oredy...huk3...you bagus gak kuat kat tempat orang kan...:)

      ReplyDelete
    37. Salam NIEZA.

      ahaa cepat hidang.
      Kak Azie nak kutip satu satu buah ceri tu.. hehehe

      Makan Sakan-Sakan: Aku Puas Hati Benda Lain...

      ReplyDelete
    38. Salam kak niezza,
      Ni cheese cake yg sungguh menggiurkan. Teringinnya.. tapi belum sempat nak bodek hubby belikan cream cheese.

      ReplyDelete
    39. Salam Sis..wah mmg terangkat tgk..nasib baik tak ngandung kl tak sure gambar pon kena gigit..hehehehh best laa akak...

      ReplyDelete
    40. salam...btol, tang topping tu yg xtahan.nmpak moist n best sgt2..heheh

      ReplyDelete
    41. Assalammualaikum Nieza,
      Fulamak ada cheese cake kat sini...terliur jek tngk...mmng sedapkan kek ni...lembut je...akak pernah buat kek ni, tapi dah lama...so kena buat lagi ni...topping kat atas tu yg buat akak tak tahan ni..

      ReplyDelete
    42. Salam Nieza...
      Ya Allah..Nieza..sedapnyer...akak kalau cheese memang suka...1/2 biji pun boleh habis...kalahkan anak2 pulak..he..he..Nieza ni memang pandai la..buat apapun jadi aje..akak ni makan aje pandai...pos sebiji boleh?.

      ReplyDelete
    43. Assalam nieza, tak tau nak ckp apa dah..tak terkata bila nampak lelehan yg sungguh menggiurkan itu..rasa mcm nak ngap je pc ni hehe..

      ReplyDelete
    44. Pasai Nieza Kak kena pi cari kek ni kat Secret Recipe, meleleh-leleh air liur dibuatnya. Kalau selalu macam ni makin debablah jadinya.

      ReplyDelete
    45. Dik ade lagi tak utk akak ni ramai yg dah menggendeng tu ,tergugat iman ni hehehe

      ReplyDelete
    46. Nieza......terliur Mama Gee nengok Cheese Cake ni......adoi terasa nak makan! ada lagi ke tak? Pandai ye buat cheese kek!Mama Gee tak khatam lagi!

      ReplyDelete
    47. Kak Niezaaaaaa...mmmmm gulp, hanya mampuku menelan liur hu hu hu terliur tullah kak.. sedap tu... ader lagi ker? suker...

      ReplyDelete
    48. Salam Nieza..

      Amboi... sedapnya.. sungguh menyelerakan.... :)

      ReplyDelete
    49. alahai nieza..meleleh air liur tgk topping kek tu..geram tgk..

      ReplyDelete
    50. ishk ishk kak nieza ni nak suh lemak2 dlm badan saya dapat geng baru la ni...huhuhu

      ReplyDelete
    51. Assalamualaikum Nieza... Sedapppnya....

      ReplyDelete
    52. Masya Allah,
      Hebatnya pemandangan saya malam ini. Indah sungguh kejadian kek ni

      ReplyDelete

    sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

    Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

    LinkWithin

    Related Posts with Thumbnails

    My Blog Anniversary Day

    Daisypath Anniversary tickers

    Our Wedding Anniversary Day

    Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers