21 Feb 2011

Ikan Keli Bakar & Air Asam


Assalammualaikum dan salam sejahtera semua...hari ni layan lauk masakan kampung la pula...nk blk kg lambat lagi kan so...layan lauk keli bakar ngan ais asam ni jer lah dulu...haha sib baik ada jual ikan keli kat sini...dapat jugalah merasa.

Ikan ni memang my fav ni...tapi mr.hubby lak tak mkn ikan keli ni so..kalau msk kena ler abiskan sorang....haha ni msk lunch coz biasa time lunch mr.hubby tak blk mkn...biasanya saya pun  jarang-jarang juga masak lunch coz dok sorang ni mkn jer apa yg ada nanti ptng baru msk utk dinner. Oklah resepi ikan  dan air asam ni simple jer lah sure semua org pandai buat kan....tapi saya bubuh jugalah style saya ni...resepi ikut cara mak kat kg jer ni...simple dan senang yang penting sedap dimakan..:D
Bahan 
1 ekor ikan keli dicuci bersih dan toskan
sedikit garam
sedikit kunyit serbuk

Cara
1. Lumurkan garam dan kunyit pada ikan kemudian bakar ikan sehingga garing.

Bahan Air Asam
1 genggam asam jawa – diperah dan diambil airnya
1 cawan air
4 tangkai cili padi dikisar halus..ni ikut kepedasan masing2 lah yer..kalau suka pedas bubuh ler byk sikit cili tu.
2 biji cili merah dikisar
1 biji tomato dikisar
sedikit garam dan gula
sedikit belacan  dibakar dahulu kemudian dikisar
1/2 biji lemon boleh gantikan dgn limau kasturi kat tak ad tu sebab nieza gunakan lemon jer

bahan lain
1 biji bawang besar  dipotong dadu ataupun dimayang
tomato dipotong dadu
1 biji cili merah dihiris nipis
Cara Membuat
1. Campurkan semua bahan air asam didalam blender dan kisarkan halus...kemudian campurkan semua bahan yang dikisar halus tadi dgn cili merah yg dipotong nipis dan bawang, tomato yg dipotong dadu tadi.
2. Gaulkan semua bahan dan hidangkan bersama dgn ikan bakar tadi.

33 comments:

  1. wohohohohohoooo.......rajinnye masak nieza ni...mana dpt ikan keli tuh????:)

    ReplyDelete
  2. Nieza...awat sekoq jer...utk akak mana nih...hehehe..(mcm ler makan yer)akak pun ada sekoq lagi dlm freeze tu...esok nak bakar ler pulak...

    ReplyDelete
  3. pandai ikan keli nieza posing tayang ekor je..kalau tayang kepala memang sah sah akak laaaari jejauh hihi goli den :D
    err akak suka mkn ikan keli tp slalu buang kepala sbb geli punya pasal :D

    ReplyDelete
  4. selamat malam nieza..
    ada jual yer kat sana???
    dah macam kat malaysia kan........

    kecurnya ayu lihat sambal ikan keli tu..
    kebanyakkan orang kata ikan keli berlemak..tak bagus dimakan..tapi ayu makan jer..hehehe

    ReplyDelete
  5. fuuuiiyooo nieza ada ikan keli kat sana ya..dah panggang tu boleh lah buat masak lemak cili padi jugak..hehe..oopss..cik abg tak makan ya..dulu,adik2 ipar akak pun tak makan jugak sekarang ni siap buat permintaan lagi bila diorang balik ke rumah akak..hehe

    ReplyDelete
  6. nieza ..akak dtg bawa nasi tomato yg order tu..ganti dgn ikan keli bakar ye..;)

    ReplyDelete
  7. nieza..sedapnya ikan keli nieza tu..
    akak kalau dah jadi macam salai tu..teringin nak buat masak lomak cili api le pulak.he he..

    ReplyDelete
  8. Nieza, mahal tak ikan keli kat sana?... kawan saya kat UK pun slalu makan ikan keli ni, dia beli kat China Town, tp harganya mahal sikit laaa...maklum ler..barang import, frozen plak tu... takpelah..asalkan dapat makan

    ReplyDelete
  9. uiksss ade ikan keli lah tak ler rindu rinduan nak makan ikan bakaq kan

    ReplyDelete
  10. salam nieza
    2 beranak tu dlm proses memulih..hhuuuhuu..
    selera kita sama suka ikan keli dgn air asam, sedap.. roti tuu amboiii menyala2 kala dia.. suka kak tengok..mesti dah habiss kan..

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum Nieza, sama mcm menu lunch akak semlm. anak2 akak semua peminat keli, hari2 pon xpe. x reti2 jemu pulak tu..sedapkan kalau panggang garing2!

    ReplyDelete
  12. menggoda selera nampaknya ikan keli tu.. ;)

    ReplyDelete
  13. Assalammualaikum Nieza,
    Akak dulu pun tak mkn ikan keli sbb licin dan itam gelap bila belum masak..kalau suami nak makan, kena beli jek...tapi skrng tidak lagi..ikan keli menjadi kegemaran akak..tak kisah msk apa...semuanya sedap pada akak...hehehhe...tekak dah berumur agaknya...

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum...
    Hehehehe sampai gak ikan keli ke finland yea. Nanti boleh le tumpang naik tongkang sekali. Tak payah bayarkan.

    ReplyDelete
  15. salam..aduh nieza..dapat juga mkn ikan keli kat sana ye..akak kat langkawi ni lebih teruk..ikan keli jarang jumpa dan hampir2 tak jumpa...kegemaran akak tu

    ReplyDelete
  16. Salam Nieza, kecur air liur tgk ikan keli tu, bestnya.....

    ReplyDelete
  17. wah ini sudah bagus, ikan keli di Finland, air asam lagi kelas gitu.

    ReplyDelete
  18. salam nieza...

    nampak mengancam ikan keli nieza tu. Akak pulak terbalik, suami suka sgt ikan keli, akak ni baru2 belajar..hehe

    follow u back..:)

    ReplyDelete
  19. salam nieza...

    ikan keli ni feveret anak bujang yg adik tu...abang ngan ibu dia tk makan so ibu dia malas beno masak ikan keli ni....so kalo sesekali dia nk makan, beli aje yg orng lain masak...sian dia...hehhehe....

    ReplyDelete
  20. jumpa pulak ikan keli ya... sedap.. pandai buat air asam ya.. kita tak pandai, ada jer tak cukup rasanya..

    ReplyDelete
  21. wowww..sedappnya...
    mas pun suka masak ikan keli macam ni..sedappkan..
    makan ngan nasi panas dan sayur tumis pun dah cukupp sedappp..

    ReplyDelete
  22. Nieza....
    nampak sedap aje..tapi sayangggg..akak tak makan Ikan Air Tawar....kat Finland pun ada Ikan keli ke?..

    ReplyDelete
  23. wah org Finland pun masak ikan keli, org kat M'sia bila lagi..hehe..umi pun tak reti nak makan ikan keli ni, sama species mcm hb Nieza gak.

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum Nieza,

    wah hidangan pembuka selera ni...eh2 kak nur nak tumpang sepinggan nasi kat sini nieza...hehe...akak tambah 3 kali tau...kuatnya akak makan ahaks....hehe

    ReplyDelete
  25. Ayu: Ada jual kat sini tapi yg frozen punyalah import mari...haha dapat ler merasa kan.

    Kaklieza: cukuplah sekor tu mkn sorang jer...akak kan tak mkn...hehe

    Kak Zarin: sama ler nieza pun...kepala tu memang geli juga bila nk siang tu tapi thn jugalah...biasa kat kg mak jer yg selalu dok siang ikan ni..nieza tak berani sgt sejak dtng sini baru ler beranikan diri...actually kepala ikan ni pun nieza buang juga kak...tapi mkn sedap la.

    Ayu: w.salam...ya ikan ni memang kaya dgn lemak tapi lemaknya bagus juga utk kesihatan..ada juga kajian yg dibuat ckp bagus tapi tak taula kan...kalau mkn sekali sekali tu oklah.

    kak anymz: ya sedap tu kalau buat msk lomak...nieza pun kalau buat suka style panggang ikan dulu...tapi tu la dh paksa dh mr.hubby suruh try mkn tapi dia tak leh juga tak tau sebab apa ...bila msk ni susah juga kena msk special menu lak utk dia.

    ReplyDelete
  26. Kak sofea: tq kak...boleh jer...hehe

    kak erna: sedap kan kalau buat msk lomak...nanti ada seekor lagi nk buat jugalah..:)

    Kak Norma: ya samalah kat sini pun import dan frozan juga harga memang mahal la kalau nk compare dgn kat Msia...6/7 kali gandala.tapi nk mkn punya pasal tutup mata sebelah jer la..hehe

    Kak chik mimi: yup tu la tapi teringat juga ikan bakaq teluk tempoyak tu...rindu nk mkn kat sana..hehehe

    kak ilah: wah leh geng la kita kak...haha roti tu saja ja bubuh kala lain2 tu kak sekali sekala kita tukar selera pula..:)

    Kak Azlina: w.salam kak...tu la patut ler terbau-bau jer org bakar keli semlm rupanya akak ke?..haha angin dh tempias ke sini tu yg nieza lak bakar keli ni..hehe

    Nur: kan bakar biasa-biasa jer ni nur..)

    Kak yatie: w.salam kak...ha bagus la tu...senangkan kalau semua mkn leh masak satu menu jer masalah kalau tak mkn ni kena msk menu lain pula utk yg tak mkn....ya betul la semakin meningkat umur semakin bertukar selera pula.

    Kak Sam: haha boleh jer..akak dok dlm tong ikan tu...pastu akak lak jadi keras mcm ikan frozen tu..ekekeke

    Kak Suri: w.salam..la apsal lak susah sgt nk dpt keli kat sana...maybe pulau tu ada ikan laut jer kot...hehe kalau mcm tu kena import dr Finland ni la pula...hehe

    ReplyDelete
  27. Kak T&T: w.salam kak..yang memang sedap kalau kena ngan air asam ni kak.

    Kak Paty: itulah dapat juga merasa kak...kalau tunggu nk blk Msia mkn keli surelah meleleh air liur ni...hehe

    Kak Yus: w.salam kak...tak pe kak lelama nanti akak sukalah tu..tq follow me kak..:)

    SH: wah mcm mana ibu tak mkn anak lak suka mkn tu....bagus juga tu...tapi sianla nk mkn kena beli kat luar tu....ibunya kena belajar mkn la jwbnya tu..hehe

    sari Yusa: ya ada jual sini sari...air asam tu pun nieza belasah jer kalau cukup bhn dan rasanya kira sedapla tu sari..:)

    Mas: ya betul tu selera kita sama lah....msk simple tapi sedap..:)

    Kak azi: la tak mkn juga ke?geng dgn my hubby la ni..haha da jual sini kak tapi yg frozen punyalah.

    Kak Umi: akak pun geng la ngan my hubby...boleh buat club dh ramai tu...hehe saya lak memang suka.

    ReplyDelete
  28. salam..
    mr.mama mai bawa ikan bayan nie..nak tukaq sikit dengan ikan keli bakaq tu, nk ayaq asam sekali ya...

    ReplyDelete
  29. Salam Nieza,
    Meleleh ayaq lioq tengok ikan keli bakaq Nieza, feberet anak2 ngan hubby nih.......tapau mcm kat ataih tu antaq mai Penang leh...

    ReplyDelete
  30. sedap n fresh je nmpk keli bkr tu nieza

    ReplyDelete
  31. Mr.Mama: w.salam....wah sedapnya ikan tu..lum pernah rasa lagi tq yer mr.mama jom kita tukar..hehe

    Kak wattie: boleh jer kak nanti pos laju yer....hehe

    Kak Rosaliza: yer kak memang sedap...w/pun beli ikan frozen.

    ReplyDelete
  32. huhuh..kat sana ader ikan ekli gak ek?kagum jap..heheh

    ReplyDelete
  33. azila: ya ada jual kat sini zila tapi yg frozen diimport la.

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers