9 Feb 2011

Kerabu Kupang


Assalammualaikum dan salam sejahtera semua...hari ni buat kerabu kupang dan masak lauk simple jer lah. Cuaca sejuk kat sini mkn apa pun sodap....tu la pasal susah la nk control mkn time ni....asal masuk dapur jer makan...asal makan jer masuk dapur...haha boleh gitu yer..Actually saya memang suka mkn kerabu ni...dan semua jenis kerabu saya suka. Oklah pada peminat-peminat kerabu juga bolehlah kalau nak mencuba resepi seperti dibawah yer.

Source: Majalah Rasa edisi ogos 2007
Bahan-bahan
500gm kupang
3 batang serai dihiris halus
3 biji bawang merah dimayang
2 helai daun limau purut dihiris nipis
2 batang daun bawang  dipotong memanjang
3 biji cili merah dicincang halus
3 biji cili padi ditumbuk kasar
3 sudu sos ikan
4 biji limau nipis ambil jusnya
1biji tomato dihiris kecil (nieza tambah)
garam dan gula secukup rasa
sedikit daun salad


Cara memasaknya
1. Kupang direbus dan dibuang kulitnya
2. Campurkan semua bahan diatas dan gaul hingga sebati.

32 comments:

  1. as salam nieza..aduuuhh..misi wat lauk seafood nih..sedapnyaaaa...org2 utara mmg suka makan kerabu2 ni kan..masa akak dok kedah dulu selalu makan kerabu kerang dgn tauge..perghh..
    isshh..nak tunggu kerang besar2 muncul kat market tu dulu baru nak buat lagi..

    ReplyDelete
  2. salam Nieza...
    eh! ada pulak kupang dok tempat sejuk2 tu... kat sini payah betul nak dapat kupang sekarang ni...
    mintak lah akak sepinggan Nieza... aduh! dah terliur dah ni...

    ReplyDelete
  3. assalam nieza...tgk tajuk pun dh sedap ...apa tah lagi kalo dmkn

    ReplyDelete
  4. bestnyer kerabu..tp kat kinrara ni payah nk jumpa kupang. Kalo kat pasar borong pun takde..kena ke Kuala Selangor baru ada

    ReplyDelete
  5. sedappnya kerabu kupang...
    nak best..makan ngan nasi panass dan sambal belacan....perhhhhh...tak terkata..

    ReplyDelete
  6. mr.mama mai bawak ayam madu nie, nak tukaq dengan krabu kupang...

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum Nieza..

    Sedapnya Kerabu Kupang Tu...Rasa Nak Ngap! Jer...Hehehe

    ReplyDelete
  8. salam Nieza.Alamak bestnya mana Nieza dapat Kupang tu?nampak pun dah sedap apa lagi bila makan..Cm pun camtu gak..asal masuk dapur makan..asal makan masuk dapur hehe.

    ReplyDelete
  9. ida pun suka kerabu...tapi kupang lum pernah buat kerabu lagi...cam sedap juga ni nieza...

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum...
    Huyoo dasyat le sumber menu ni. Tahun 2007 tu. Ni mesti simpan buat koleksi yea. Bagus...bagus...

    ReplyDelete
  11. Assalammualaikum Nieza,
    Sedapnya ada kerabu kupang kat sini...akak mmng suka sngt kupang...terliur je tngk..

    ReplyDelete
  12. faa: ya memang sedap...selamat mencuba ya:)

    Kak Anim: ya betul tu kak...mcm2 kerabu ada kat utara tu..kerabu toge ngan kerang memang sedap...kat sini jarang2 dapat jumpa kerang...kalau ada nk buat juga nanti..hehe

    kak Ita: ada kak kupang suka main salji kot....hehe btw boleh jer ambil la sepiring tu kak...:)

    Kak Rosaliza: ya betul kalau mkn maunya menambah nasi pastu menambah berat badan...ekekeke

    Kak Norma: wah susah juga nk cari kupang yer kat sana...kat ini lak banyak..:)

    Kak Noor: yer kak memang sedap!..:)

    ReplyDelete
  13. Norul: kena pi cari la tu..:)

    Mas: betul tu memang akak pekena ngan sambal belacan pun tapi lupa nk ceter...hehe

    Mr.mama: boleh jer tukar sedap menu mr.mama tu...btw tq yer:)

    Kak Lin: w.salam kak...boleh ngap..tapi jgn lak ngap piring tu...hehehe

    CM: org sini suka mkn seafood tu sebab byk jual kupang ni...betul la kan mulut ni nk ngunyah jer bila nk start diet tak taula...hehe

    ReplyDelete
  14. ida: cubalah buat ida memang sedap..:)

    Kak Sam:majalah lama kak...biasala sejak pas kahwin dulu selalula angkut majalah msk2 ni pastu dh pindah2 angkut sekali la...haha

    Kak Yatie: yer kak sama lah saya pun suka juga...kalau terliur tu akak kena buat lah tu..:)

    ReplyDelete
  15. salam nieza
    lamanya akak tk dtg sini..baru balik dari kg la katakan
    blm pernah mkn kerabu kupang tp pagi semalam mkn nasi lemak ngan sambal kupang...sedapppp

    ReplyDelete
  16. salam nieza kaklewat mai jet terjem kat ruang udara mana tah tadi..
    hehe.. kat melaka selalu kak balik sepanjang jalan ada juai kupang baru naik laut.. ni kira baru kak perasan ada resepi kerabu.. ingt dok buat smbal jer ker rebus ker rupenya leh buat kerabu.. nanti balik lagi skali nak beli laaa..maceh kongsi ilmu ni..

    ReplyDelete
  17. Salam adik nieza..nak kerabu kupang...'sekupang"..ada lagi x ? hehe

    ReplyDelete
  18. salam nieza - sedap nyer karabu ..mmg suka apa jenis kerabu

    ReplyDelete
  19. Nieza,

    Lama dah I tak sampai ur blog. Kena serang virus M yg teramatlah teruk...hehehez.

    Sedap lah nampak kerabu kupang, nk cuba takut hb tak mkn pulak...isshhh susahkan kalau selera lain2. Anyway cantik lah gambar2 snow tu Nieza...I loikeee :D

    ReplyDelete
  20. waaaaa... tak pernah lagi makan kerabu kupang..nampak syok je kunyah tu... interesting lah

    ReplyDelete
  21. as'kum niezaaaaaa....

    kerabu kupanggggg....akak nak rasa bulehhhh???...asben akak suka ni...tp masalahnya akak tak makan..teruk betul akak ni adik beradik kepah mmg tak makan..kerang ker lala ker..mcm org jakun lak akak ni kan...tp tgkkkk mcm nak try jer...kat sini yg byk lokam tanpa musim mmg ada...kalau bermusim tu ambal...yg mcm dlm buloh tu...camner pun satu hari akak nak try juga ler..

    ReplyDelete
  22. nampak mmg sedap laa kerabu tuh...mana nak carik kupang nih..eh,jap2..haku reti ke mkn kupang ek..hehee

    ReplyDelete
  23. As salam Nieza
    Oh! cuaca mmg tgh sejuk kat Finland. Mcm mana Nieza blh tahan yer?
    Tak pernah plak mkn kerabu kupang lagi... blh masuk list dulu. Thnks

    ReplyDelete
  24. Nieza...
    Akak tak pernah buat kerabu kupang...selalunya Kerabu kerang dengan Taugeh...emm..nanti nak cuba le..mesti sedapkan...sebab Nieza kalau masak apapun mesti nampak sedapp...

    ReplyDelete
  25. Kak zarin: w.salam kak...patutlah lama tak bersiaran..tapi bestla blk kg tu kan...nieza pun 1 st time juga buat kerabu kupang ni kak selalu msk sambal jer.

    Kak ilah: amboi kak sesat sokmo nk sampai sini yer...hehe best ler kalau jumpa kupang yg fresh kan..saya kat sini frozen jer.

    kak sofea: w.salam kak...mana leh jual sekupang kak..skit sgt tu...kalau utk akak 5 kupanglah..ekekeke

    Kak Lina: kita leh geng la kak...semua jenis kerabu suka.

    Anie:alah virus M u tu kejap jer tu nanti tetiba keluar resepi yg meletop-letop...haha btw tq yer singgah sini..:)

    ReplyDelete
  26. izah: sama ler nieza pun 1 st time cuba ni...trylah buat memang sedap..:)

    Kak Lieza:w.salam kak...la apsal lak akak tak mkn..rugi tau saya semua seafood saya mkn...dapat lak yg fresh lagi best ni..cubalah buat nanti mana tau akak suka pula..:)

    Hasue: kat sana tak ada kupang ke?...kalau tak ada kena terbang mai mkn sini ler..ekekeke

    MamaHawa: yer mama memang tgh sejuk beku sekarang ni....alhamdulillah setakat ni masih boleh bertahan...selamat mencuba yer.

    ReplyDelete
  27. Kak azi: ya kak memang sedap kerabu ni. nieza pun selalu buat kerabu kerang tapi kat sini jarang-jarang dapat jumpa kerang tapi kalau kupang banyak pula...selamat mencuba yer kak:)

    ReplyDelete
  28. aduhhhh2.. dapat fresh mussel ka nieza. teringin sunggoh nak buat macam nigella masak dengan spageti.

    ReplyDelete
  29. Cek chun: beli yg frozen jer kat sini...best tu..kena cuba tu cek chun..:)

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers