31 Jan 2011

Kek Kukus 7up



Assalammualaikum dan salam sejahtera semua.....kek kukus 7 up ni saya buat ptg semalam....bawa ke rumah kawan masa saya pergi  ziarah kawan  kat sini semalam...seronok tgk budak-budak makan kek yang ceria ni. 
Kek ni rasanya lebih kurang mcm apam pelangi juga cuma sedikit berbeza dgn tambahan air 7 up. Resepi ni saya intai drp dapur Kak Azlita @ Masam Manis yang katanya diambil drp mrsdayat. Btw thanks a lot yer kerana berkongsi resepi dan izinkan saya berkongsi disini pula ya..:) 


Source: Kak Azlita Aziz @ Masam Manis 
By: mrsdayat

Bahan-bahan ( loyang 4 segi 9" )

  • 5 biji telur
  • 220 gram gula
  • 150 g Tepung Cake (Bluekey)
  • 150 g Tepung Gandum
  • 1/2 sudu besar ovalette
  • 180ml - 7- up/Cream Soda
  • 2 sudu besar susu pekat
  • pewarna merah,biru,hijau

 

Cara-caranya
1. Pukul telur dgn gula sampai kembang masukkan ovalette , pukul lagi. 
2. Masukkan tepung diselang selikan dgn air 7 - up tadi.kemudian masukkan susu pekat, kacau sebati .
3. Bahagikan adunan kpd 3bhgn utk dibubuh color. kukus selapis demi selapis. setiap lapis lebih kurang 7 minit 
*utk elak air kukusan menitis atas permukaan kek, tutup loyang ngan aluminium foil atau balut tutup pengukus ngan kain 
notes: rasenye..kalo every layer tu kite letak perisa lain2 lg sdap kot.(i.e, kaler merah+perisa strawberry..n so on) dan jika suka bolehla letak choc cadbury spt yg kak ita letak tu tapi  nieza tak letak coz kat sini tak ada choc tu.

49 comments:

  1. wowww..cantiknya kek 7 up ni.....
    nampak gebu jer...rasa macam kek kukus pelangi yer kak...
    sedapp tu...

    ReplyDelete
  2. wah Nieza mengancam betul kek tu... warna dia tu mmg menarik minat anak2.. ceria aje.... suka akak tengok...

    ReplyDelete
  3. menariknyaa colours.........
    pos kat kite sepotong boleh... :)

    ReplyDelete
  4. Mas: tq..yer rasanya yg lbh kurang sama...memang sedap..:)

    Kak Ta: yer saja bubuh colour ceria tu kak...:)

    CB: haha boleh2 nanti kita poskan yer..:)

    ReplyDelete
  5. Salam Nieza,
    Cantiknya kek kukus ni...akak mmng suka kuih/kek yg kukus2...moist jek...dah dlm list kek ni, tapi tak terbuat2 lagi....pnjng betul list akak....kih3...

    ReplyDelete
  6. Amboi nieza, dari rumah akak dah nampak apam kukus ni. Budak budak mesti suka....

    ReplyDelete
  7. Kak Yatie: w.salam kak..ya la sama lah saya pun bila nk pendek tak taula asyik bertambah jer list tu hehe

    Kak Hazila: sampai ke sana ke silauan kek ni kak?..hehe btw ya kak bebudak memang suka ngan colour yg ceria ni.

    ReplyDelete
  8. mengukus nampak..rajinnya..jadi pun canteek jer..gebu sekali..suker akak tengok color die tu..kek seangkatan inilah akak lom buat lg..bila nak buat ntah...

    ReplyDelete
  9. Kak Akma: yer kak...saja jer buat bawa masa pi umah kwn semlm...kalau buat kat umah ni mana boleh abis...try lah buat nanti kak:)

    ReplyDelete
  10. Cantiknye kek Nieza... geram tengok tawww! rajin benor dia mengukus :)

    ReplyDelete
  11. fuyooo....warna warna Malaysia..dengan lelehan mencekam mata...
    nak sikit..

    ReplyDelete
  12. akak mai nak minta kek 7up..ada lagi ka..? ;)

    ReplyDelete
  13. Wah...tersangat la cantik kek kukus ni, mesti sronok kawan Nieza tu bila dpt mkn kek ni. Mesti sedap kan!!! Rasa mcm nak cuba bila rajin nanti...

    ReplyDelete
  14. as salam nieza.terpikat jugak dengan kek ber 7 up ni..insyaallah..nak mencuba nanti ye..

    ReplyDelete
  15. Kak Norma: tq kak:)

    ijan: tq ijan....saja jer bawa ke rumah yani semlm kasi anak-anak dia mkn...:)

    Kak Nazrah: ha tu la kak warna-warna keceriaan...boleh ambik ler kak ada lagi ni..hehe

    Kak sofea: ada lagi skit ni bolehlah kasi akak tapau skit..kalau tak cukup akak buat sendiri lah yer...hehe

    Kak Azlina: tq kak...kwn saya tu baru bersalin masih dlm pantang..kek ni kasi anak-anak dia mkn la...trylah nanti kak..:)

    Kak Erna: w.salam kak...selamat mencuba ya kak...:)

    ReplyDelete
  16. wala wala mmg ayu nan jelita.. tak dak kata nak ucapkan bila kak ilah terpandang kek apam ni.....kak selalu guna ais krim sod jer dulu masa buat apam ni.. sedap mmg sedap tak jemu.. wahhh pas ni kak nak melapis acuan besar mcm nieza laa buat kala mal mcm ni bukan anak2 mak 2 pun tertawan..ahaksss buat hantaran pengantin cantek niii....
    kak ilah buat bun roti kastard tuuu tgah bakar... harap2 jadi..

    ReplyDelete
  17. Pak Long: jauh sgt nk order pun...baik pak long msk sendiri yer...:)

    Kak Ilah: tq kak...ya memang sedap cicah ngan kopi panas lagi sedap saya breakfast tu jer tadi...hehe btw betul la ckp akak kalau buat warna warni sesuai utk hantaran kan..btw tak sabar nk tunggu roti bun akak pula..nanti nk pi mkn...hehe

    Kak Nor Moscow: yer kak gebus mcm org yg buat ni la...bulat pun mcm tuannya juga..hahaha

    ReplyDelete
  18. ni kak rose datang bawak kek oren, cepat anto kek kukus tu, tengah tunggu nih!

    ReplyDelete
  19. Kak Rose: mak ai garangnya mak tiri ni...mkn lauk apa tadi kak?...ekekeke btw tq yer hantar kek oren tu sedap!dgn jet laju saya terbang antar kek kukus ni yer..hehe

    ReplyDelete
  20. Ya ampown cerianya! nanti Mak nak cobalah...nampak cam apam ya!

    ReplyDelete
  21. wahhhh....cantiknya kek tu...aishhh akak nak sepotong yer....hmmm patut ler 7 up akak ilang tadi....kuikui..

    ReplyDelete
  22. salam Nieza..wah menarik warnanya..cam pelangi pun ya..masuk list jugak ni ya:)

    ReplyDelete
  23. sedap kek 7up tu,tq mai anto jauh smpi ke png.ni akak bw macaroni tomyam..mkn cepat2 nnt beku lak..mklumlah salji tebal

    ReplyDelete
  24. ya ampun..gebunya..
    ayu kan, kalau dapat yang rasanya msam manis..sure 2 kali hulur pinggan kosong..hehehe

    ReplyDelete
  25. wahhhh...cantiknyer...terpegun seketika...hihi

    ReplyDelete
  26. Dikkkk cantiknyaaaa kaler2 meriah gitu,psttt acuannya pong lawooo

    ReplyDelete
  27. dari kejauhan nmpak dh cantik kek ni..tak sabar nk tgk..eee..cantik n nmpk sedappppnya kak!!

    ReplyDelete
  28. Mak Peah: ya mak lbh kurang mcm apam pelangi juga...selamat mencuba yer:)

    Kak Lieza: haha tu la saya pinjam 7up kat dapur akak tadi...ekeke nah 2 potong utk akak...:)

    CM:w.salam kak...tq!ya saja jer saya bubuh colour ceria2 tu...hehe ha masuk list ke no brapa tu kak?..hehe

    kak Linapg: wah sedapnya macaroni perasa tomyam lagi tu..menarik..tq yer kak balas bekas tu..hehe

    ayu: boleh mai cepat hulurkan pinggan tu..hehe

    Norul:biasa jer tu norul jgn lak terpegun sampai meleleh air liur tu..hehe

    Kak Chik Mimi: saja jer nk meriahkan suasana kak...acuan silicon tu murah jer kak beli masa sale 5euro jer tu..haha nk bg tau pun segan.

    ReplyDelete
  29. salam za.... Mmg nmpk ceria kek ko nih... lawo jerk.... lama ngidam loyang lawo gtu.. mahait nak mampuih kat sini... kang kat mesia aku pulun... ye ye ooo jerk silap2 aku dah tk heran... haha

    ReplyDelete
  30. fara: jauh dan dekat sama jer rupanya fara...sedap lagi kalau fara yg buat ..hehe

    Kak Hana:w.salam kak...yer kak hidup kena ceria...ehh silap terkeluar tajuk kek ni memang ceria...hehe alahai loyang tu pun saya bernasib baik jer kak tinggal last jer masa sale tu..paling murah yg pernah saya jumpa juga kat sini silicon lak tu..senang guna dan senang dicuci...jgn ler tak heran lak bila blk msia tu..mana tau lagi hebat dapur akak nanti...hehe

    ReplyDelete
  31. Assalamualaikum..
    Mak ai takutnya tengok kaler dia. Kalu la ni nieza ada kat penang jawabnya dah kena serbu le.

    ReplyDelete
  32. as salam nieza..aduuh..cerianya kek..silau mato...masuk lam list jugak kek ni..dah berkajang2 panjangnya list akak tu za,ntah bila nak surut tak tau lah..hari ni masih sibuk.takde n3 baru.sibuk kemas esbok.hehe

    ReplyDelete
  33. salam nieza..terpegun tengok kek tu nieza..kalaulah akak cuba buat..adakah akan jadi secantik itu??????

    ReplyDelete
  34. Kak Sam: w.salam kak..haha boleh jer tapi kalau blk penang saya sure cuti2 masak...hehe

    Kak Anymz: w.salam kak nim..ha masuk jgn tak masuk list tu...bila nk buat tu belakang kira yer...sama gak mcm saya dh brapa page dh tu?..hehe btw wah dh rasmi esbok baru yer kak.

    Kak Suri:ya kak kalau akak yg buat sure lbh cantik drp tu kak...mana tau belum cuba belum tau kan...ha cepat cuba buat saya nk tumpang mkn lak nanti..hehe

    ReplyDelete
  35. Salam Nieza,
    Wahhhhh so very colourful la kek Niezaaaaaa, mengancam habih, budak2 mesti ceria bila makan kek ni

    ReplyDelete
  36. salam nieza, mmg ceria kek ni mesti ramai peminat nih. suka la yg kukus macam ni, rasa lebih sihat cewahh..

    ReplyDelete
  37. salam kak nieza,mmg ceria sungguh kek nih,bukan budak2 je suka makan,mak budak pun mesti suka...gebu je mariam tgk..nk skit boleh..hehe.. ;-)

    ReplyDelete
  38. Salam Nieza, cun betul kek ni, warna sungguh mengancam dah....

    ReplyDelete
  39. Salam Nieza, kek kukus 7up nampak menarik n ceria... I have tried apom kukus n yes its so.. soft n delicious.. nak try kek ni pulak.. tks 4 yr resepi.

    ReplyDelete
  40. Salam Nieza...
    Cantiknyeeee.....mesti sedapkan rasanya....pandai Nieza....poslah sebiji kat sini Nieza...teringin nak rasa..he..he...

    ReplyDelete
  41. Kak wattie: ya betul mak ngan bapak budak pun suka mkn juga...hehe

    umi: betul2 saya pun suka main ngan kukusan ni..:)

    siti: boleh2 ambik gambar jer lah kek pun dh abis..hehe memang betul semua kategori suka.

    T&T: saja jer sekali sekali nk kasi mengancam skit...hehe btw tq yer:)

    Fafa: ya sedap rasa lbh kurang sama dgn apam kukus tu...selamat mencuba yer:)

    azi:tq...ok nanti nieza poskan 2 biji lah mana cukup sebiji ni...hehe

    ReplyDelete
  42. Salam Nieza...Wahhh cantiknya kek 7up ni....tengok tuuu, gebusssnya

    ReplyDelete
  43. Sue: tq...ya memang gebus dan sedap..cubalah buat nanti:)

    ReplyDelete
  44. Cantik Kek ni, memang menggoda!!!Sentuhan magis.

    ReplyDelete
  45. Assalamualaikum...mohon share ya!
    dah try, tpi ta menjadi macam kak punye kek, nmpak gebu je..hee

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers