25 Feb 2011

Kuih Bakar Lemak Manis


Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua.....hari ni mood malas betul la.....esok lak weekend lagi la nak bermalas-malasan...haha boleh gitu yer tapi tu la kan angin malas ni  kalau dtng jer rasa nk golek-golek jer mcm filem hindustan tu..tak sabar dh nk tunggu abis winter ni coz tak thn dok berkurung jer ni...sejuk sgt dlm umah pun kena pakai baju tebal ni tapi tu la bila dah summer nanti rajin berjln jer dapur lak jarang berasap...:D

 btw...malas-malas pun kena masak jugakan...so..saya masak kuih simple jer lah hari ni.....nak buat minum ptg boleh.. minum pagi pun boleh..sedap juga kuih ni ...saja bakar bg hangus skit coz suka mkn kerak-kerak tu...haha layan  jer lah kuih bakar lemak manis ni  yg boleh menambahkan lemak yg sedia dok bertambah ni....dh byk lemak pun still tak tahan sejuk juga...:D  Ok resepi kuih ni saya intai kat dapur kak Yatie dan Kak Yatie lak ambik drp Kak Fida kat My Resepi...terima kasih yer kepada Kak Yatie dan Kak Fida krn berkongsi resepi ni. Minta izin berkongsi disini pula.


Copy : Kak Yatie
Source : Kak Fida @ Myresipi
Bahan-bahan ( Loyang 8x8 inc. )

  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan gula
  • 3 biji telur
  • 3 cawan santan - (200ml sntan KARA + air)
  • 3 sudu besar susu pekat manis
  • garam secukup rasa
  • 1 sk esen vanilla
  • sedikit pewarna kuning
  • bijan - utk tabur (opt)
Cara-cara

  1. Satukan kesemua bahan2 di dalam blender kecuali bijan dan kisar hingga sebati.
  2. Masak adunan hingga pekat dan sentiasa di kacau di atas api sederhana perlahan.
  3. Tuang ke dalam loyang yang di sapu majerin,ratakan adunan dan tabur bijan jika suka dan bakar selama 40 min atau sehingga kelihatan garing.

29 comments:

  1. Assalam nieza..akk tadi dah nak mask tido, bila tgk umah nieza ada kuih bakar lemak manis ni, terus lompat kesini heheh

    bestnya suka akk bila tgk berkerak2 gitu, kat dlm lembut je nmpk ..simpan utk akk buat bf esok ya nieza

    ReplyDelete
  2. salam Nieza.Sedap ni lepas menjahit langsir jika dapat sepotong kuih ni minum dgn kopi O hehe...

    ReplyDelete
  3. kuih bakar..mas suka..
    sedapppnya tengok...
    tak mo minta sebab dah gosok gigi..japp lagi nak tido..
    pagi esok mas datang ambik wat sarapan tau...he..he..

    ReplyDelete
  4. salam puan,
    Tumpang lalu ye, sedapa pulak nampak kuih tu..............

    ReplyDelete
  5. Kak Rosaliza: w.salam...ha tu la jgn lak tido mimpikan kuih ni..hehe btw saya dh antar dh kat dapur akak tadi utk b/fast esok yer..:)

    CM: boleh jer...silakan...kopi bawa sendiri yer..haha

    Mas: ok tidolah dulu esok datang ambik yer...memang buat lbh pun ni utk b/fast esok..:)

    CikguZam: w.salam...boleh silakan lalu...jemput mkn..:)

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Nieza...

    Kuih Bakar Lemak Manis...Dah Lama Tak Makan Kuih Bakar Ni...Bila Kak Lin Free Nak Jugak Cuba Resepi2 Nieza Ni....

    Terima kasih byk2 yer Nieza...selalu berkunjung kerumah Kak Lin...Terharu gitu...

    ReplyDelete
  7. bilalah agaknya dpt merasa main salji....

    ReplyDelete
  8. Kak Lin: w.salam kak..sama-sama kak..akak pun selalu juga singgah sini kan...btw selamat mencuba yer kak:)

    ReplyDelete
  9. Nieza...mmm simple tapi sedap...itew penting tu...:))...Ayu busy sket usually during weekend....mmm kat sini fri n sat weekend...

    Happy weekend dear...apa plan masak besok???

    ReplyDelete
  10. ya betul tu Ayu...happy weekend juga buat Ayu yer....esok lum fikir lagi nk msk apa ayu..hehe

    ReplyDelete
  11. assalam nieza..mau akak buat jugak ni..
    hari ni cuti..pagi nak pi kenduri..petang boleh buat..

    ReplyDelete
  12. salam nieza..malas2 pun jadi gak kuih bakaq tuh..akak ni kalau malas..satu apa pun xjadi huhuhu..ada lagik tak?bak mai sket wat bf

    ReplyDelete
  13. Salam kak nieza,
    Ada simpankan untuk saya tak? hehe.. sedapnya nampak keraknya tu. Terliur.. memang berbaloi buat sendiri.
    Helsinki dah musim sejuk ya?

    ReplyDelete
  14. Salam Nieza, nak sikit kuih bakar tu..Selamat berhujung minggu....

    ReplyDelete
  15. nieza....ohhh...nieza...akak dtg nak ngendeng kuih bakar skit ni.....(tutup muka malu mintak owang punya he he)

    ReplyDelete
  16. Kita kelat lak nak singgah rumah awak..tentu dah habis...tapi kita tengok pun dan kenyang...

    ReplyDelete
  17. Salam Niezza... sedap nampak kuih tu... terliur nyew... nti nk cuba la.

    ReplyDelete
  18. akk suke kuih jenis2 bakar ni.. suke kt keraknya tu..

    ReplyDelete
  19. Assalam nieza wah best ni kue bakaq .lama tka membakaq ,ishkkk kalu dekat dalam terkam

    ReplyDelete
  20. Kak Erna: wah bestnyer pi kenduri...nk ikut..hehe selamat mencuba yer kak:)

    Kak Lina: w.salam...tu la kalau malas msk simple2 jer lah....boleh ambik jer kak..:)

    Nur: w.salam...ada lagi simpan seketoi utk nur ni...haha ya Nur masih belum abis lagi musim sejuk ni.

    T&T: w.salam kak..boleh ambik la kak...tq happy weekend juga utk akak.

    Kak Noor: yer kak Noor...boleh jer kak...jgn ler malu-malu...hehe

    ReplyDelete
  21. Kak Naz: haha jamu mata jer dh kenyang bagus la tu...boleh diet ekekeke

    Camie: w.salam...cubalah buat nanti:)

    Kak Zana: sama ler kita...suka juga kerak2 tu...ha kita mkn yg kerak2 jer pun tak pe..hehe

    Kak Chik Mimi:w.salam kak...ha kalau lama tak buat cepat pi bakaq...bakar kuih ja tau jgn pi bakaq umah lak...hihihi

    ReplyDelete
  22. as-salam kak
    SEDAPNYA KUIH BAKAR... terliur plk tgk kuih ni...

    ReplyDelete
  23. Nieza...oooo..nieza...
    Akak bab masak kuih bakar ni malehhh tp bab makan tu rajin..bak sikit dalam 5-6 ketui ker...

    ReplyDelete
  24. assalammulaikum..
    ee dah lammaa tak mkn kat sini..hihi..
    mmg nampak lemak manis btul kuih bakar tu tringin..sedappp!!

    ReplyDelete
  25. psttt..ade lagi x kuih bakar 2?baru bwk piring nih....mintak 3-4 ketui...

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum Nieza...hmmm berselera betui melihatkan kuih bakar tu! Memang pon ada kerak tebal2 mcm ni baru bermakna mkn kuih bakar kan.. :)

    ReplyDelete
  27. Ady: w.salam...ya memang sedap...cuba la buat nanti:)

    Kak Naz: haha boleh jer kak..tapi dh abis la nk kasi pun..kena wat sendiri la jwbnya..hehe

    Fara: tu la lama x nampak fara...bz ke?..ya sedap kuih ni:)

    Eina:alahai dh abisla eina...lambat sgt sampai abis dh org atas2 tu tapau..hehe

    Kak azlina: w.salam kak..ya nieza suka part kerak-kerak tu jer...hehe

    ReplyDelete
  28. Hmmm tengok pada cara masak, macam masak Bengkang (tau ker.. kalu orang moden sebut bingka), cara masak macam mak kita dulu-dulu..

    Tapi ni mesti sedap niiii...

    Make-over yang Over...!

    ReplyDelete
  29. Wah mak nak cobalah kuih bakar manis nih.. malam nih ada kelas mengaji di rumah mak... mak nak ambik resipi ya yang... wink*

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers