24 Feb 2011

Mini Cherry Loaf


Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua...layan roti  ni jer la breakfast tadi ni.....org  kat  M'sia tu sure dh sibuk nk minum petang kan....org kat sini baru jer sudah minum pagi....so....kalau tak tau nk makan apa petang ni leh ler tumpang ngan  menu org kat sini ni....haha dah jauh ni ajak-ajak ayam jer...:D 

Oklah berbalik pada n3 hari ni....asalnya resepi ni mini blueberry loaf tapi telah saya derhakakan jadi cherry la pula....bukan apa tak ada stok bluberry filling la kat umah. Resepi ni hasil intai-intai kat dapur kak Ummi hari tu.....baru 2-3 hari lepas jer kot.....tgk kak ummi tayang tu terus dapat idea nk meroti cam ni....saya ni memang suka roti yg beraneka ni. Menurut kak Ummi sumber resepi ni kak Ummi ambil dr dapur CMG dan CMG lak dapat drp Nor Zailina Nordin....btw terima kasih yer kepada Mereka yang telah berkongsi resepi roti yg sedap ni. Izinkan saya berkongsi disini pula.


Actully resepi ni menggunakan bread improver dan bread softerner tapi kat sini memang tak ada jual dan nieza tak ada stok tu so..tak dapatlah nk bubuh tapi tak bubuh pun roti masih sedap dan lembut. Ada info yg nieza dapat drp seorang kakak yg lama dh menetap disini yang memaklumkan pada nieza kat Finland ni memang dilarang keras membawa masuk kedua-dua bahan itu.

 Menurut pengalamannya kakak tu pernah suruh familynya pos ke sini tapi bila sampai pihak kastam sini rampas semua coz diorang ada buat ujian di makmal bhn tu mengandungi bhn kimia yg boleh memudaratkan kesihatan dlm jangka masa panjangla...tu sebab diorang tak kasi masuk sini...memang diorang control betul la...tapi kat Msia tak ada pula mcm tu kan.Tu sebab bila mkn roti kat Msia tu sedap jer lembut gebus jer kan berbeza sgt dgn roti yg dijual disini.

Source 1 :CMG
Source 2: Kak Ummi
Bahan-bahannya:
270 g tepung roti (high protein flour)
50 g tepung halus (tepung Hong Kong)
60 g gula halus
1 camca teh garam (mat guna 1/2 camca teh)
2 1/2 camca besar susu tepung
1 1/2 camca teh instant yeast
1/2 camca teh bread improver nieza tak bubuh 
1/2 camca teh bread softerner nieza tak bubuh
1 biji telur gred C
140 ml air
30 g mentega
Blueberry filling secukupnya nieza bubuh cherry filling

Cara membuatnya:

  1. UNTUK DOH :- Satukan semua bahan diatas kecuali mentega dan sosej. Gaul hingga semua bersatu dan menjadi doh, masukkan mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang lembut, kenyal dan licin (lebih kurang 15 - 20 minit). Alihkan doh ke dalam satu bekas dan tutup permukaan dengan plastic cling. Biar naik 1 - 1 1/2 jam. KAEDAH LAIN :- Masukkan kesemua bahan2 ke dalam Bread Maker, pilih setting for dough dan tekan "ON". Tunggu hingga siap.
  2. Keluarkan doh dan bagi kepada 4 - 5 bahagian yang sama besar (bergantung pada saiz tin masing2), uli 5 minit setiap bahagian, canai dan sapu bluberry filling secukupnya, gulung seperti swiss roll dan alihkan ke dalam "mini loaf pan" yang telah disapu dengan mentega. Buat hingga siap. Boleh lihat disini contoh mini loaf pan.
  3. Biar naik 1 jam dan bakar dalam oven pada suhu 180C selama 20 - 25 minit. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dipotong.

37 comments:

  1. nieza,tu yang bestnya bila kita berlainan waktu..org di sana leh bg idea pd org di sini. idea utk minum ptg atau mkn mlm.gitu jugak sebaliknya kan?..
    oh!begitu kejadiannya ya..lebih baik lah kita guna water roux tu je bila nak buat roti kan..?lembut jugak apa.
    meh sini roti ni satu loaf.nak makan cicah milo..hehe..dapnyaaaaa

    ReplyDelete
  2. akak....gebunya roti tu..
    nak3...
    wat minum petang...he..he..

    ReplyDelete
  3. nieza cantik je ghoti tu ,akak sejak tahu bread softener tu tak boleh guna (sbb ade kandungan yg diragui) terus tak guna ,betul kata kak anymz guna water roux je

    ReplyDelete
  4. nampak sedappp je...kalau dok malaysia main tunjuk2 je rotikan? bagus jugak kalau dok jauh2 boleh tambah satu lagi kemahiran...

    ReplyDelete
  5. Hebat ni, Bakaery pun kalah dibuatnya. Tabik sama lu.

    ReplyDelete
  6. weheeeeeeeeeeeee...menu sihat....kita makan roti gak am tadi....mmmm roti beli jer nieza.......mmm bak 3 potong tu......

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum. Maaf le nak bertanya ni napa kat no 1 tu Ada tulis sosej yea? Hehehehe nak meroti jugak.

    ReplyDelete
  8. As salam nieza..gebussssnya roti!k.atie xpernah buat roti..beli roti..rajen hikhik

    ReplyDelete
  9. Wah! Nieza dah buat dah... akak baru berangan nak buat.. hihi... tumpang makan kat umah Nieza dulu lah ye... tu ada 2 buku tu mesti tak abis makan berdua aje kan?? nanti akak tolong bagi perabis...

    ReplyDelete
  10. Kak anymz: betul la tu kak...kekadang sblm tido dh dapat idea nk msk utk esok...itulah kelebihannya bila kita dapat berhubung dgn perbezaan waktu ni...apapun nk bg akak satu loyang...hehe

    Mas: boleh jer mas...ambik ler ada lagi ni...hehe

    Kak chik Mimi: ya betul tu bagus juga pakai water roux tu kan...jimat duit nk beli dan berbaloi utk kesihatan juga.

    ReplyDelete
  11. nieza, gebu gebas roti tu... bak kak rose sikit la...

    thanks for sharing the info regarding the bread softener n improver tu...

    ReplyDelete
  12. Jun Aina: ya betul la tu saya pun nasib baik ler tercampak ke luar negara ni...kalau tak saya pun main beli jer..senang kan. tapi dh susah nk cari mkn kat sini tu yang byk kena buat sendiri...dlm masa yg sama dapat juga menambah kemahiran msk memasak ni.

    Kak Paty: mana boleh lawan kat kedai bakery tu kak...masih baru belajar2 dan mencuba jer ni kak...btw tq!:)

    Ayu: memang bertambah sihat dh pun ayu...nieza ni mkn apa semua sihat...ayu jer yg maintain ayu...hehe btw nah bg 3 ketoi kat ayu...hehe

    ReplyDelete
  13. Kak Sam: w.salam kak...ntahlah niza main kopipes jer dr dapur CMG dan kak Ummi ni tgk sama ada jer...nk tanya tak tertanya2 lagipun...memula tu perasan juga tapi ingat maybe salah tulis lah kot tu yg abaikan saja.nanti kena tanya kak ummi ni.

    kak atie: w.salam kak...trylah buat kak..sekali sekala buat roti sendiri seronok juga dapat mkn masa panas2 lagi tu yg sedap tu.

    kak Ita:tu la cepat lak sampai sini...nampak kak ummi tayang tu terus godek2 bm smlm...kalau simpan resepi makin pjng ler jadinya...hehe boleh kak ambik ler seloyang pun memang tak leh abis ni..pagi ptng mkn roti jer ni...hehe

    ReplyDelete
  14. Nieza..sedapnya roti..
    bagus kan negara tu..menjaga keselamatan penduduknya..dari bahan bahan yang merbahaya..

    ReplyDelete
  15. Kak Rose: tq kak...boleh ambik jer kak...hehe btw ya sama-sama kak nieza pun baru jer igat nk suruh family kat msia pos k sini tapi dh ada kes tu tak berani la nanti kena rampas jer.

    Kak erna: rasanya kat europe ni memang diorang control...kat negara Finland ni memang diorang jaga kak tu sebab diorang punya kesihatan terbaik dan medical kat sini memang bagus sgt...kalau tgk org kat sini umur pjng dan tua-tua pun kuat lagi berjln gi shopping tu.

    ReplyDelete
  16. kak nieza,
    sepotong pls...tukar dgn donut...ekekekke

    ReplyDelete
  17. cantikla roti kak nieza....ni yg rase nak try je ni...tengok umah kak ummi leh sabo lagi, ni kak nieza dh tayang xtaula leh sabo ke x...
    kalau kuar 2 3 ari lagi, tu sbb xleh sabola tu...kalau xkuar,maknenye tahap kesabaran masih tinggi...hehehehhehe

    ReplyDelete
  18. Hani: boleh jer nanti akak antar yer kita tukar ngan donut tu...sedapnya..:)

    mimiey:tq dik...ha ni akak nk seru ni buat jgn tak buat yer....sedap ni tau...hehe

    ReplyDelete
  19. rajin nieza meroti ye! sedap tuh... makan roti ngan minum air kopi secawan..hmmmm sdap

    ReplyDelete
  20. rajinnya nieza... setakat ni munna tak pernah lagi buat roti... takut tak menjadi...

    ReplyDelete
  21. salam kenal nieza...akak dh tergoda dengan cherry loaf mu iteww...hahaha...nnt akak try...

    ReplyDelete
  22. Nieza, tak letak improver ngan softner pun ok je kan. Telor pun dah memadai jd pengantinya tak pun water roax yg biasa diorg buat. hehe.. Roti kat sini lagi dahsyat banyak takleh makan. makcik tensen je kalau nak beli tak banyak pilihan. huhu..

    ReplyDelete
  23. assalam nieza..mokwo pun ade dengar cam tuh..seelok2nye kalau tak buh pun tak pe..letak telur sudah cukup utk melembutkan roti, bila derang buat roti secara komersial mana ade nak letak telur banyak2 kan, tuh yg letak segala mak nenek pelembut segera

    ReplyDelete
  24. Salam...nieza,
    Akak dah lebih 10 tahun tak beli roti jenama popular & tak polpular di Malaysia ni. Nak jaga kesihatan dan keselamatan.

    Mulai 2 tahun lepas ada roti buatan Islam namanya IKHWAN di sek 13 shah alam jadi adalah beli sekali sekala.
    Sebuah kedai menjual semua barangan produk muslim,AZ-ZAIN di seksyen 15 shah alam, kat situ ada jual roti KUSEN & IKHWAN.

    Roti buatan muslim tak tahan lama (x de letak bahan terlarang)namun kita kena jadikan ia pilihan utama.

    Sekarang akak buat untuk lebih puas dan jimat. Harga roti pun mahal...

    Siapa yang belum pernah buat cubalah pasti puashati walau keras jadinya nanti..

    ReplyDelete
  25. Kak Zarin: sebenarnya malas nk msk nasi dan lauk pauk la ni kak....kalau buat roti tak susah memikir apa nk dimsk....dan mr.hubby pun tak kisah dia belasah jer roti pun...hehe

    Munna: try la buat kalau tak jadi cuba lagi sampai jadi...hehe

    Mak Qis: salam kenal juga...trylah buat..selamat mencuba yer:)

    Asmara: ya betul tu..boleh gantikan dgn cara mcm tu...sama lah kat sini pun dh was2 dh nk beli coz semua roti ada lemak tu pastu yg tak label lagilah kita tak tau kan.

    Mokwonik: ya betul tu tapi kat Msia diorang tak kuat kuasakan maybe nk bg laris dan taktik org meniaga sama kot....tapi kalau kat europe ni memang diorang jaga...guna cara tu pun roti lembut juga.

    Kak Ros: tq yer for sharing kak...bagusla kalau ada kedai muslim yg jual roti tu kan...dan paling bagusnya kalau dapat buat sendirila kan...biarla buruk pun rupanya janji satu kepuasan bila mkn yg kita pasti terjamin bahannya.

    ReplyDelete
  26. Assalam Nieza,
    Dari smlm akak singgah tapi takleh tinggal jejak...sowwy ya...kari ayam hijau thai tu nmpk sedap, leh cuba ni..tapi kena cari paste kari ijau tu dululah..

    =roti ni mmng gebulah...akak pun skrng dah rajin meroti...kdng2 letak bhn2 tu kdng2 tak....lagipun satu hari dah abes pun roti tu...jadi mmng seeloknya tak perlu letaklah....kan..

    ReplyDelete
  27. Nieza..
    Abaikan saja. saya nak buat lawak sebenornya. hahahaha...Lagi 1 saya kalu pasal roti memang baca from A to Z. Nak menimba ilmu le katakan.

    ReplyDelete
  28. Bila tengok blogger buat roti yang gebus2 mulalah kak Zai nak membeli BM tapi bila kenangkan orang dalam rumah ni berapa kerat aje yang tinggal terus merudun keinginan.

    ReplyDelete
  29. Kak Yatie: w.salam kak....it's ok tak pe kak biasalah tu nieza pun selalu jadi mcm tu...btw lambat pun akak singgah juga tq. ya kena cari paste tu la dulu kak cuba tanya kak ita kat ner dia beli tu. betul la kan kekadang kita buat roti sekejap jer dh abis tak yah nk simpan lama2.

    Kak sam: haha tau akak melawak tapi memang betul apa yg akak ckp tu nieza pun pelik juga tapi belum dpt kepastian lagi.tapi dh kopipes tu ikut jer lah.

    ReplyDelete
  30. Kak Zaitun: samalah saya pun kak dok berdua jer kat sini tapi memandangkan kat sini susah nk dapat roti yg dibeli tanpa was-was coz kebanyakkannya ada bubuh lemak khinzir tu yg kita takut nk membeli...mcm mana pun usaha jer lah buat sendiri...janji dapat mkn..:)

    ReplyDelete
  31. as'kum nieza...

    amboi rajinnya meroti nieza ni...gebu mebu lak tu...haisshhh terliur lak akak tgk.

    ReplyDelete
  32. Assalam Nieza akk jeles betul la kalo org pandai2 buat roti n kek nih....huhuhu.. cantik n gebuss sangat akk tgk..ada lagi ke belen2nya akk nak buat minum ptg ni

    ReplyDelete
  33. Hye nice entry here… im cik cha, very new berblogging-blogging nih! Hehehe…sedapnyeeeeeeeeeeeee
    do visit my blog at http://sharemyloves.blogspot.com

    ReplyDelete
  34. Tu la nieZa.. Letak je wateroux lembut gak nanti.. Bahaya tu ek.. Eh napa gebu cam kek pun ada roti tu.. Nak try la bila2 ni

    ReplyDelete
  35. selamat malam nieza...

    wah...terjah sini nampak kegebuan ko...
    kak ummi bubuh bluberry...nieza bubuh cerry...sure yang masam2 mmg sedap kan

    ieza..baru ayu tau kedua2 bahan tu dilarang masuk...maybe bahaya utk penerbangan kot...

    tak apa...nanti balik malaysia..nieza guna jer eik, sure lagi gebu dan lembut

    ReplyDelete
  36. Kak Lieza: w.salam...ala kak apa nk terliurnya...kat Msia tu roti lagi sedap-sedap tu..ni roti org merantau ni...hehe

    Kak Rosaliza: jgn ler jeles kak...akak pun boleh buat juga...dh abis ler nk kasi akak pun..hehe

    Natasha:tq singgah sini...nanti saya kunjung balas yer..:)

    Izah: betul la tu izah..bubuh jer water roux tu kan...trylah izah..sekali pandang nampak mcm kek gulung pun yer gak..:)

    Ayu: selamat mlm..tu la sedap rasa cherry tu. ayu, bkn tak leh bawa masa penerbangan tu tapi kat negara ni diorang control bhn mkn yg megandungi bahan kimia adalah dilarang dibawa masuk...tu sebab pihak kastam dia jaga...diorang buat ujian makmal dulu.beza dgn negara kita yg tak dapat nk kawal kan.

    ReplyDelete
  37. Wahhh gebunya roti tu... Kalu camtu punya gebu, takda jem pun takper, cicah teh jer dah best!

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers