22 Feb 2011

Chocolate Lemon Cake


Assalammualaikum dan salam sejahtera semua...jemput ler makan kek ni..haha kalau buat kek kat umah ni memang berhari-hari ler nk abis...ni pun selebihnya dah tapau kasi kat jiran dan kawan-kawan dah. Tuan dapur ni rajin msk jer tapi bila dah msk memikir pula sape nk mkn...mr.hubby lak kalau manis-manis ni dia kurang layan sgt...tu la buat amal jariah sedekah kan lah kat jiran-jiran ni. 


Actually selalu diorang datang antar ikan fresh coz tuan umah yg kita sewa ni rajin memancing so selalu juga dia bagi kita ikan...kita lak balas ngan makanan jer lah.



Oklah ceter pasal kek ni resepi asalnya chocholate mint cake yang saya intai dr dapur 
kak Ummi  dan menurut kak Ummi lak resepi ni asalnya drp Halimah Anang tapi kak Ummi ambil dari dapur maklang Azie ...gitulah ceternya tapi bila sampai dapur saya lak dh bertukar nama lak jadi chocolate lemon cake coz memandangkan tak ada lak perisa mint kat umah ni so....tukar ler jadi lemon pula....bolehlah kan derhaka sikit jer.....ampun yer tuan punya resepi...btw terima kasih diucapkan pada kak Ummi dan mereka yang telah berkongsi resepi ni izinkan saya berkongsi disini pula.



Source: Kak Ummi
Bahan:- (loyang bulat 8 inci)
  • 200 gm tepung naik sendiri
  • 230 gm mentega
  • 220 gm gula kastor
  • 230 gm telor (*ummi letak 4 biji saiz B) nieza pun sama
  • 3 gm esen vanila (1 sudu teh)
  • 30 gm serbuk koko (*ummi tambah lg 1 sudu teh emulco paste) nieza gunakan choc emulco
  • 50 gm susu segar
  • beberapa titis pewarna hijau ( nieza bubuh  pewarna kuning)
  • beberapa titis esen peppermint ( nieza bubuh esen lemon)

    Cara Membuat:-
    1. Panaskan oven pada suhu 180 C. (*ummi set oven 165C).
    2. Sapu butter pada loyang dan alaskan kertas baking di dasar dan bahagian tepinya.
    3. Dalam mangkuk, pukul tepung dengan mentega hingga jadi pes yang sebati (hati-hati ketika memukul, tepung akan sedikit naik berdebu). Ketepikan.
    4. Dalam mangkuk lain, pukul telor dan gula hingga likat.
    5. Masukkan adunan ini dan esen vanila ke dalam adunan tepung tadi. Pukul hingga sebati dan kembang.
    6. Bahagi dua adunan - satu bahagian dicampurkan dengan serbuk koko dan susu segar, manakala satu bahagian lagi dicampurkan pewarna kuning dan esen lemon.
    7. Letakkan 2 sudu besar adunan coklat di bahagian tengah loyang dan kemudian letakkan pula 2 sudu besar adunan kuning di atas adunan coklat tadi.
    8. Buatlah secara berselang seli hingga habis.
    9. Kemudian hentakkan sedikit loyang sebelum dimasukkan ke dalam oven dan bakar selama 45 - 50 minit.
    Bahan Topping Honey Choc Fudge:- * nieza tak bubuh topping ni tapi bubuh topping choc sauce jer.
    • 150 gm coklat masakan
    • 30 gm fresh cream
    • 30 gm mentega
    • 15 gm madu (2 sudu besar)
    Cara Menyediakan:-
    1. Campurkan kesemua bahan dan cairkan secara "double boiler" sambil dikacau selama 5 - 10 minit hingga fudge sebati.
    2. Sapukan fudge yang masih setengah panas di atas dan tepi kek.

41 comments:

  1. as salam nieza..cantik nya kek zebra ni...nak kena rajin susun ni kan.untuk mendapatkan rupa yang cantik macam ni.

    ReplyDelete
  2. ya ALLAH ...ya tuhan kuu canteeknye belangan mu dek nieza cyg oii... pandainye buat. kak ilah tak reti buat belangan mcm ni.. lain kali tunjuk tauuu masa buat kek tuu..hehe

    ReplyDelete
  3. assalam nieza..cantiknya kek belang tu , betul mcm kak erna ckp mcm zebra...meh bagi akk lah kalo tk laku kt umah nieza, akk suka

    ReplyDelete
  4. Wow!! cantikk lah alunannya..mesti harum n lembut kek ni..nak sepotong!!

    ReplyDelete
  5. Wohoooooooo.....kebabooom ni Nieza......cam zebra kacuk ngan ape eik...sbb kaler kuning tu......pergh....santek...mmm sayang lak nak makan teeeew!!!

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Nieza...ni akak dtg anto semangkuk telur itik, mkn puas2 tau...nak tumpang mkn sikit choc lemon cake tu, ada lg tak? mmg sgt2 cantik kek kuda belang2 tu!!!

    ReplyDelete
  7. cantiknya kek nieza..nampk gebu sangat.. puas makan camni..

    ReplyDelete
  8. teringinya!dah lama tak buat kek seperti ini.Btol tu jika buat kek makan sikit je pastu masuk peti ais tak tahu bila nak habis.

    ReplyDelete
  9. As salam Nieza,
    Cantik menawan kekmu itew...akak pun sama, klau wat kek lambat sikit lakunya....kalau kuih atau roti cepat laku...nak sepotong...leh kan...

    ReplyDelete
  10. cantiknyer..best klu jd jiran nieza,dpt mkn best2 sll :)

    ReplyDelete
  11. good idea lah nieza! kalau x jumpa mint tu boleh tukar lemon kan. hehe.. boleh cuba gak nih. :)

    ReplyDelete
  12. salam nieza..cantik belang rimau tuh..ada lagik tak?bak mai sepotong dua...

    ReplyDelete
  13. selamat malam nieza--
    dah macam kuda belang lah..cantik sangat warna kombinasimu itu

    tukar dg cenkodok pisang ayu boleh...??

    ReplyDelete
  14. berseri2 nampak zebra kek tu... samalah cam kak rose masak2 pas tu bagi kat jiran2 sbb x ter abes nak makan berdua jer...

    ReplyDelete
  15. Nieza, mmg cantiklah belang kek nih. Pastu combination lemon dan chocolate mesti sedapkan..

    Satu hari nnt nak try lah..

    ReplyDelete
  16. salam Nieza....waaaahh cantiknya belang2 diaaa...teratur jeeek...nnt akak lak try letak lemon eh..tp x berangin la makan xda peppermint eh..ngeeeeeeee

    ReplyDelete
  17. lawola kak nieza belang2 tu...sedap ehhhh choc lawan lemon...mie sebenarnye dh lama save resepi ni tapi xbuat2 lagi sebab smpa skang xjumpa esen peppermint...tu yang terbantut tuh...
    ni leh tryla ni kalau misi cari peppermint xjumpa jgk...
    de lagi ke kak nieza???nak mintak banyak...hehehhehehhe

    ReplyDelete
  18. salam kak nieza..cantiknya!~ nak yg da bubuh cekelat atas tu...yummy!~tgk pun taw sdap...hihi

    ReplyDelete
  19. waduh cantik betul belang2 kek ni, kemas pulak tu... nampak moist gitu... :)

    ReplyDelete
  20. ya ampunnn nieza you punya kek, cam lukis2 je jalurannya...camna buat ye, pass2 lah ilmu tu ye...

    ReplyDelete
  21. Nieza cantiknyer belang2 dia.. halus aje... hubby akak kata ni kena tukar nama ni... Lemon Tiger Cake.... mengancam betul akak tengok.... dah tergoda!...
    tapi betul la Nieza kalau kek ni kurang sikit jalan kan?? last2 kita jugak yg kena ngap sorang2 mana lah tak tembam kan...

    ReplyDelete
  22. Kak Erna: w.salam kak...tak la rajin sgt pun nieza main bubuh jer tu ikut jer resepi tu.

    Kak ilah: jgn ler terkejut pulak...biasa jer tu tgk org lain buat lagi cantikla kak..ishhh tak kan akak tak tau kot rasanya akak lagi pakar buat kek ni.

    Kak Rosaliza: w.salam...tq kak..tu la berbelang2 lak jadinya...bolehlah nanti pos kat umah akak skit...hehe

    fara: tq..ya memang sedap bau lemon tu..boleh jer fara 2 potong pun boleh..:)

    Ayu: isshh jgn ler syg nk mkn penat buat tau..hehe belasah jer ayu kacukan ngan apa pun boleh..hehe

    Kak Azlina: tq kak...hmmmm sedapnya gulai tu..ha ni bls bekas ngan kek belang lah yer..hehe

    ReplyDelete
  23. Nieza,

    Cantik arh belang2nya...kemas aja. Suka I tgk...tgk kek tu lembut and gebu jer lagi suka. Adeeehhh pat tgk cokelat tu yg tak tahan dah....hehehez

    ReplyDelete
  24. kak zana: tq kak..yer memang sedap kek ni dgn aroma lemon lagi tu...tapi tu la kalau simpan lagi byk dok mkn mcm mana bdn tak jadi mcm belon..hehe

    CM: yes betul tu kalau buat time rakyat ramai sure sekejap ker abiskan..:)

    Kak yatie: w.salam kak...tu la betul la tu lagipun kek ni tak leh mkn byk2..tapi kalau sedap belasah juga mkn byk...hehe boleh kak ambikla 2-3 potong pun..:)

    Del: tq...ya boleh..silakan sebelah umah ni memang ada kosong ni..:)

    Asmara: ya trylah nieza memula puas juga mencari mint tu tak jumpa pun lastly fikir tukar lemon jer lah tapi best juga sedap bau lemon tu.

    kak Lina: tq kak...yer ada lagi ni ambik ler 2 potong pun boleh kak..hehe

    Ayu:tu la kuda belang tersesat sampai ke sini pula..haha boleh jer ayu nieza suka la cekodok pisang tu lama dh tak buat.

    Kak rose: tq kak...itulah kak kalau ramai seronok jer msk dan cepat abis..masa dok kg dulu seronok masak2 pastu kasi anak buah mkn.

    Eliza: tq...yup memang sedap...selamat mencuba yer..:)

    ReplyDelete
  25. macam zebra belang marble kat kek u..cantikkkk

    ReplyDelete
  26. rania: tq...nah kasi rania sepotong..hehe

    Kak ummi: w.salam kak...tq kak...tapi tak leh lawan sifu buat lagi cun..btw tq sharing resepi yer kak....trylah buat lemon lak kak...sedap juga bau lemon tu.

    Mimiey: tq! samalah ngan akak tu dh cari tak jumpa tu yg derhaka guna lemon tu..btw sedap juga...cubalah nanti mi...ha nah akak kasi sepotong cukup ler..hehe

    Extrem: tq! boleh jer yg tu tak ada org nk pun lagi...hehe

    Lady: tq...:)

    ma'chiks: saya pun tak pandai sgtla ma'chik..saya ikut jer resepi tu...main belasah jer belang2 tu..nantilah next time kalau buat lagi nieza try tunjuk cara buat tu yer..:)

    Kak Ita: tq kak...wah hubby akak pun minat juga tgk mskkan ni...betul la tu silap yer kena tukar nama kek zebra la ni..hehe ya kak kita msk kita yg mkn byk tu yg tak slim2....baju lak semakin kecik jer..hehe

    ReplyDelete
  27. Nieza...

    Kenapalah kejam sangat awak ni Nieza ? Duk tayang kek cantik-cantik macam ni kat ida.. ini dah dinamakan penderaan jiwa tau tak ?

    Bak mai sikit kat ida hihihih

    ReplyDelete
  28. Aduhai rasa nak nangis nengok kek tu , cantiknya corak belang2 dia. Macam corak zebra. Macam mana yek nak buat corak macam tu, akak ni memang tak reti nak buat cantik2 macam tu

    ReplyDelete
  29. assalamualaikum..
    nieza, cantiknya kek..nampak pun gebu je dan pastinya sedap sbb ada rasa oren & coklat..suka2x, jom tukar dgn talam labu nak..???:) talam tak laku la kat umah kita...

    ReplyDelete
  30. Salam...kek ni memang sedap,kak Zai selalu buat ikut ummi punya nanti lain kali nak ikut Nieza punya pula.

    ReplyDelete
  31. nieza...saje je tau..nak menambahkan lemk tepu kat badan eina nih..hahaha..masuk list sudah resepi nih..thanks my dear

    ReplyDelete
  32. wahhh..cantik kek tu berbelang....
    tergoda mas tengok....
    ada lagi kek kak..nak sepotong..he..he..

    ReplyDelete
  33. salam nieza - cantik belangnya tu...

    ReplyDelete
  34. Anie: tq!..nk kasi u pun dh abisla...hehe

    Chik Na: tq..ya mcm kuda belang lak kan...:)

    Ida: ya ampun bkn niat hamba nk mendera jiwa tuan hamba....tapi sekadar bg tuan hamba terliur jer...haha btw tq ida...nk kasi pun dh abisla kena blk buat sendirila yer..hehe

    Kak Aidah: tq kak...senang jer buat corak tu kak...nantila bila2 buat lagi nieza tunjukkan stepnya yer.

    Bee: w.salam...tq yer...wah sedap talam labu tu nk ler...nieza suka tu.

    Kak zaitun: yer kak sedapkan...cubalah tukar lemon lak kak.

    Eina: sama ler kita tambahkan lemak juga ni...selamat mencuba yer..:)

    Mas: tq...lambat sampai kek pun dh abis ler ...kena wat sendirila tu...hehe

    Kak Lina: w.salam...tq kak

    ReplyDelete
  35. salam nieza..org lain dah lama duk kenen,,akak baru sempat datang ni..ehem..ada lg dak

    ReplyDelete
  36. rajinnya membelang-belang. macam nak pi dok sebelah umah nieza ja :)

    ReplyDelete
  37. Nieza...mmm thank u singgah dapur Ayu. MMm mungkin dlm 2 bulan Ayu kat Doha ni, plus tgh wat thesis....mueheheh tue2 baru nak belajor...

    MM then Insya'Allah ada rezeki to a btter place....we all...x sure lagi nanti Ayu bg tau...:)

    ReplyDelete
  38. cantiknyer marble mu zaa... belang2 zebra.. huarghhhhhh jelesssssss huh!

    ReplyDelete
  39. Kak suri: w.salam kak...tu la lambat akak sampai kek pun dh abis dh...hehe

    cek chun: sila o sila...boleh ja sebelah umah ni ada kosong lagi ni mai la kita berjiran...hehe btw tq!:)

    Ayu: tq ayu...semoga dipermudahkan segala urusan yer..:)

    Kak Hana: tq kak...apa nk jeles lak...akak buat kek lagi cun2 tau selalu jeles bila masuk dapur akak tu..hehe..nieza ni baru jer dok belajar2 ni.

    ReplyDelete
  40. Salam NIEZA:
    Best nyaaaa pandai buat kek! Cedap... cedap...

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers