14 Feb 2011

Homemade Popcorn


Assalammualaikum dan salam buat semua....petang-petang dikala kesejukan kat sini layan popcorn pun sedap...2-3 hari ni cuaca kat sini sejuk sangat...semalam jer temp dh -23 degree celsius...dok dalam umah pun kena pakai sweater coz terasa sejuk juga. 

Ceter pasal n3 homemade popcorn ni senang jer nak buatnya....selalu kita beli jer tapi bila dah buat sendiri ni lagi puas ati coz leh bubuh suka ati karamel yg kita nk so...memang sedapla ikut citarasa sendiri. Yang style saya ni memang dh tak nampak putih...ni kes terlajak tuang madu...haha tapi layan juga memang sedap. Oklah resepi ni saya ambil dari dapur Kak Hana yang dok merantau ke Jepun. Terima kasih yer kak Hana kerana berkongsi resepi yang best ni...izinkan saya berkongsi disini pula.


Source: Kak Hana 
Bahan-bahan
  • 1 sudu besar mentega
  • 2 sudu besar minyak masak
  • jagung kering secukupnya- ada jual d pasaraya
  • garam secukup rasa
  • Karamel
  • 1 sudu mentega/margerin
  • 3 sudu besar gula pasir (ikut suka byk mana pop corn yg ada)
Cara-cara
  1. Panaskan mentega dan minyak dalam periuk. Api tu pulak, mula2 guna api kuat untuk panas kan minyak& butter dalam 2 minit lepas turun kan api sedikit.
  2. Masukkan jagung menutupi dasar periuk. Tuang jagung rata dan sama paras dgn minyak & butter yg dah cair tadi. Tutup periuk tadi.
  3. Tunggu beberapa minit, anda akan dengar bunyi "pop".."pop" dgn rancak. Bila bunyi dah berhenti, cepat2 keluarkan pop corn.
  4. Taburkan garam secukupnye. - jika wat perisa ori.
  5. Utk perasa karamel - panaskan butter/marjerin, masukkan gula.. hana tmbh skit madu. masukkan popcorn yg dh siap tadi.kacau hingga gula agak2 hangus. api jgn besar yer! tkt hangit! tutup api.pastu  kacau rata. siap!

36 comments:

  1. sedapnya pop corn..lama dh tak makan..

    ReplyDelete
  2. salam nieza..pop corn..haruskah akak mencubanya jugak? :-)

    ReplyDelete
  3. nieza--
    wah...mmg nampak menyelerakan..kes terlebih madu??
    ayu suka kalau manis2...hehehehheh

    serius nak kata...mmg nampak sedap dan manis..

    PS: salam maulidul rasul buat niezza disana

    ReplyDelete
  4. Nieza,

    Waaahhh ni mmg idea yg best, buat karamel popcorn sendiri ;)

    ReplyDelete
  5. hb akak slalu gak suruh akak cuba popcorn ni tp akak yg takut nk mencuba sbb takut meletup letup...eh ada letup letup tak?

    ReplyDelete
  6. Assalam nieza....kalo dpt kunyah pg2 ni sebelum bf sedap ni, habis semua rasanya...sedapnya terasa manis n rangup tu

    ReplyDelete
  7. salam Maulidur Rasul nieza...
    nampak sedapkah popcorn nieza...berkilat...kalau mkn ni..tak sedar..kunyah2 punye kunyah tengok dah habis...:)

    ReplyDelete
  8. Dikkkk bestnya bnyknya caremel tu nyum nyum nyum

    ReplyDelete
  9. dah lama tak makan popcorn..dulu masa dating tengok wayang je yang makan ni..huh huh..makan depan tv pun ok gak..

    ReplyDelete
  10. sedappnya popcorn..
    mas tak pernah buat..
    selalu beli jer..he..he..

    ReplyDelete
  11. salam maulidur rasul nieza...
    akak pong suker yg lebih2 madu tuh... kalau buat mmg tuh yg akak berebut ngan anak2... yg putih2 kesian di anak tirikan! hihihihi

    ReplyDelete
  12. -23celc?wahhhhh...sejuknya.nanti kalo nak p tgk wayang, blehla try buat popcorn ni..lg puas hatikan buat sendiri..hehhe

    ReplyDelete
  13. salam

    pertama kali jumpa blog yang bagi resepi ni..bleh try nanti ni..mekasih =)

    ReplyDelete
  14. salam nieza pop corn semangkuk..best gak mkn sambil layan tv

    ReplyDelete
  15. W'salam Nieza. Bestny kalau buat sendiri, puas nak makan. Salam Maulidur Rasul utk Nieza ya...

    ReplyDelete
  16. best2...kegemaran anak2 akak ni..akak pun dah lama tak buat...pop corn maker dah lama bertapa dlm kabinet tak kasi dia bekerja...

    ReplyDelete
  17. nieza...errr...sini pun cejokk....winter still....mmm sedap ar pop corn tu.....Salam maulidur rasul yer....byk2kan selawat k....

    ReplyDelete
  18. Salam Nieza,
    wah senang aje rupanya nak menyediakan pop corn ni. Akak suka pop-corn yg diletak butter dan black pepper, sedap.

    ReplyDelete
  19. Assalam

    Kalu pegi pasar malam , anak2 mama mesti minta dibelikan popcorn...sedapp

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum...
    Sian kat org yang jual pop corn kat sana tu yea. Kurang sorang costumer.

    ReplyDelete
  21. Rania: ya memang sedap...trylah buat sendiri..senang jer tu:)

    Kak Suri: ya harus dicuba resepi yg senang dan simple ni..hehe

    white: sama ler kita:)

    Ayu: tq..ya memang sedap terlebih bubuh madu ni...kejap jer abis..:)

    Anie: saja buat utk mengunyah dikala kesejukan disini...drp nk mkn benda yg berat yg boleh beratkan badan baik mkn pop corn ni.

    Kak zarin: cubalah kak...tak la meletup sampai mcm bom tu..meletup yg tdk mencederakan pun..:)

    Kak Rosaliza: Ya kak memang sedap sekejap jer boleh abis..hehe

    Suzi: tq salam maulidur rasul juga buat suzi sekeluarga..ya memang tak sedar pun....tgk2 dh abis..hehe

    Kak Chik Mimi: tq kak...ya memang sedap kalau buat sendiri main bubuh suka ati byk mana pun caramel tu.

    ReplyDelete
  22. Kak Naz: betulx3 kalau tgk wayang wajib beli popcorn ni...haha tapi kat sini popcorn tak sesedap yg jual kat Msia tu...buat sendiri lagi sedap..:)

    Mas: ya la kan Msia tu senang semua boleh beli dok sini dh pernah beli sekali masin sgt...blk umah kena bubuh caramel bg manis lak...baik buat sendiri terus.

    Kak Hana: salam maulidur rasul juga buat akak sekeluarga..ya betul kan kalau saya beli suka pilih yg manis2 tu jer..yg putih tu tak berkenan..hehe

    Zila: ya memang sejuk skrng tu la pasal asyik nk mkn jer kejanya...haha trylah buat jimat belanja lagi kalau buat sendiri..:)

    Sisyira: tq...ya selamat mencuba ya:)

    Kak Lina: boleh jer...nanti antar yer..:)

    T&T: ya betul kan...memang puas mkn...pastu bubuh lak caramel tu byk mana yg kita nk.

    K.NoorMasri: wah ada pop corn maker ke kak..bagusla ..saya guna periuk biasa jer ni..:)

    Ayu: tqvm...ya sejuk lagi...wah dh sampai Doha ke Ayu?...take care yer..btw tq salam maulidur rasul juga buat ayu.

    kak aidah: ya kak senang dan simple..yg itu lum cuba lagi nanti boleh cuba la..:)

    Mamawana:w.salam mama...ya betul kalau kat pasar mlm memang sedap..tapi yg juak kat sini tak sedap..lastly buat sendiri juga yg sedap..:)

    Kak sam: w.salam kak....alahai org yg membeli ni lagi kesian kalau mkn popcorn yg tak sedap tu kak...dh pernah dh beli dulu..rasanya bknnya manis tapi masin pelik betul la pastu sampai sekrng dh serik nk membeli...buat jer lah..senang jer pun nk buatnya..:)

    ReplyDelete
  23. Nieza...sedapnyer popcorn....
    Akak nak cuba buat le Nieza...nampak mbm.senang aje caranya...tapi takut hangus le pulak....he..he....akak nak letak madu lebih boleh?..akak suka manis...

    ReplyDelete
  24. heeee..sedapnya nieza..mau makan popcorn lah hari ni tapi akak dah terlambat kan?..takpelah beli kat pasar malam je lah hari ni..huhu..:(

    ReplyDelete
  25. Salam Nieza, thanx, nanti nak try. Org Turki selalu buat popcorn sndri tp depa punya plain.

    ReplyDelete
  26. masa kecik dulu mak saya selalu buat tapi guna jagung fresh...saya suka tgk jagung tu meletup2.kdg2 sengaja buka tudung..

    ReplyDelete
  27. Nieza: cuaca -23C, sejuknya. Kat sini paling2 pun baru -5C. Tu pn akak dh tak tahann..
    Bestnya buat popcorn sendiri. Dulu kat Malaysia, pernah buat tapi tak jadi.. nanti nak try jugak laa. Tak payah beli dah, lagipun tak jumpa lagi orang jual popcorn kat sini..

    ReplyDelete
  28. salam Nieza..masih sejuk ke?kita kat mesia kepanasan dah hehe.musim hujan dah habis rasanya....pernah cuba buat popcorn tapi karamelnya terbakar :)

    ReplyDelete
  29. Assalamualaikum Nieza...wow popcorn tu nampak sgt2 garing & manis. Kalau dpt kat anak2 akak ni 1 balang beso pon x cukup..belum maknya join lg tuh! Ni kena try buat satu hari nnt...

    ReplyDelete
  30. dulu kalau pergi pasar malam .. mesti wajib beli pop corn ni.. lagi2 yg colourful lagilah tertarik nak membelinya...

    ReplyDelete
  31. Salam nieza...

    Tertinggal keteapi nie... nak gak popcorn... akak x pernah buat pon asyik bli jew... huhuhu..

    ReplyDelete
  32. salam nieza...
    lame tk BW blog Nieza....wowww! pop corn tu looks yummy...sedap ni sambil2 tgk tv gonyel2 pop corn...

    ReplyDelete
  33. nieza ni saje tau..nak suruh eina meleleh liur..uwaaaaaaaaa..nak mintak jauh sangat...kena kuar cari jagung kering la pulak..uwaaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  34. assalamualaikum Nieza, semoga sihat hendaknya di bumi yh jauh di sana.
    terima aksih Nieza sudi berkongsi ilmu untuk mebuat pop corn.sedap kan pop corn ni.

    ReplyDelete
  35. Menarik ni. Buat popcorn sendiri ;) tq share. Mmg nk cuba.

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers