8 Feb 2011

Cerita snow lagi...

Assalammualaikum dan salam sejahtera semua.....hari ni pagi - pagi dah keluar umah ada meeting persatuan tak sempat nk bw lagi. Lepas jer abis meeting tadi  we all pi shopping barang - barang untuk persiapan open house CNY nanti. So...petang baru ler sampai umah....dah sampai umah terkandas pulak dengan snow  yang tebal ni.

Actually hari ni snow turun non stop drp semalam lagi ..pagi tadi keluar umah memang mencabar sungguh dengan angin kuat  mcm snow storm gitu...pastu mr.hubby drive keta kat jalan sampai memusing juga kereta tadi....bkn sengaja nk drift tapi jalan dh licin  tapi mujur tak ada kereta di belakang. Hati saya terasa berdebar sgt semasa dlm perjalanan tadi baca doa jer sepanjang jalan tadi coz dalam keadaan cuaca buruk mcm tu mcm-mcm  boleh berlaku kan tapi alhamdulillah selamat sampai juga ke ofis cuma masa mr.hubby antar saya balik jer terkandas. Lama juga scoop snow bawah keta tu pastu 2-3 kali jalan baru boleh..saya drive dan mr.hubby tolak keta...haha kesian dia tapi apa nk buat kalau saya tolak lagi ler tak jalan...:D

Oklah ceter snow setakat hari ni mcm biasa jugalah ...selalu dh jadi macam ni.. snow ni turun tak tentu masa tapi yg bagusnya bila snow ni turun cuaca tak la sejuk sgt dlm -1 or -2 degree C jer...haha tu dh kira biasaler bg kita ni...tapi kalau memula sampai thn 2009 dulu memang dh rasa beku dh tapi lelama dh boleh sesuaikan diri....tapi kalau sampai -25 or -30 degree C itu memang tak bleh tahan punyalah...rasa mcm nk masuk oven jer..:D sejak dok sini memang pernah merasa sampai -26 degree Celsius dah...tapi kalau sebelah utara Finland lagi ler sejuk...kekadang sampai melebihi drp  -30 degree C.

pic ni nampak blur sikit coz snap dr tingkat cermin atas umah jer ni...masa ni tgk pagar sempadan ngan umah jiran dan nk tenggelam dah....view ni kat belakang umah jer.

ni lak lagi sikit jer nk tenggelam...gambar ni pun kurang jelas coz snap masa dh nk gelap....biasala time winter ni kul 3pm dh gelap macam mlm..time ni maghrib pun awal.

ni lak dah boleh ke umah jiran dh ni tgk pokok-pokok pun dah separuh tenggelam...kalau kat Malaysia banjir ngan air...tapi kat sini lak banjir ngan snow..:D

yang ni pulak sampai dh tak nampak pagar umah dah

subhanallah memang cantik view time ni....semua nampak putih jer.

ni view kat tepi umah nampak pokok-pokok dan ranting semua dah putih

dan bertimbun mcm bukit dah snow kat depan umah ni...ada sesiapa nak tak? kalau sesiapa nk boleh jer ni selori pun boleh :D

abis dah pokok apple kena timbus ngan snow ni tapi yang bagusnya pokok ni tak mati pun masa winter ni....nanti time summer banyak juga berbuah  buah apple tu.

laluan di depan umah...kawasan ni kalau snow tebal semua kena scoop sendiri...tapi kalau jalan raya besar adalah pekerja yang bertugas untuk scoop.



ni lah keadaan snow hari ni....masa nk keluar tgk dh tebal dh kat laman umah ni.

nampak pokok semua dah putih dan berat ngan snow





ni lak mr.hubby tgh scoop snow...tak boleh nak jalan tersangkut ...kena scoop bg clear dulu...saya drive mr.hubby tolak....haha masa ni punya syok dok tekan minyak sampai hangit bau keta tu tapi keta tak gerak juga...kena scoop byk kali baru ler boleh.....memang selalu jadi mcm ni kemana saja pergi mesti bawa dan ready ngan snow scoop tu dalam keta.

alhamdulillah..alat bantuan dah sampai....time ni mr.hubby pun dh balik keja dalam jam 6ptng macam tu...tapi gelap mcm 10 mlm... anak tuan umah ni tolong scoop ngan motor snow ni...senang sikit..kalau manual teruk juga dibuatnya. 

memang cepat... 


oklah sampai sini saja lah dulu cerita winter di Finland....Insyaallah jika ada kelapangan nanti saya akan sambung  cerita lagi...salam buat semua :D

17 comments:

  1. alahai bile la nak merase main snow nih....ni yg rase cam nak sumbat diri sendiri dalam fridge!~ kekekeke.... geram tgk snow tu memutih..cantik btol..maha suci Allah yg menjadikan semua kecantikan di dunia ni...ntah bile dpt merase, dok melangut dpan pc ni je cukupla dulu kan....hihih

    ReplyDelete
  2. Noorsha: boleh jer...datang ler terbang ke sini...saya amat mengalukan kedatangan kwn-kwn semua ke sini....ya subhanallah memang cantik ciptaan Allah..:)

    ReplyDelete
  3. akak..mas tengok salji yg tebal tu pun dah rasa nak menggigil...
    mas memang tak tahan sejuk...wakaka..
    kata kak hana, salji ni halus macam kapas yer kak...mas ingat macam ais batu yg dikisar tu...wakaka

    ReplyDelete
  4. bestnyer tgk snow kak!! cantiknyer.. putih bersih je semua.. bila la nak merasa tengok snow dpn mata neh?!huhuhu

    ReplyDelete
  5. Nieza..
    Syoknye Nieza dpt. main snow. Bilalah akak dpt.merasai suasana macam tukan Nieza...nanti pi rumah Nieza boleh...?..he..he..lawak aje tau...memang cantik setiap ciptaanNya kan Nieza...

    ReplyDelete
  6. wahh..bestnyer...
    nak ajak cik abg pindah oversea la jgk..hahah =p

    ReplyDelete
  7. subhannallah.. cantik. segar mata memandang..

    ReplyDelete
  8. isk isk beshnyeee tgk salji2 tuh..cantik sungguh pandangan ! suke sgt !

    ReplyDelete
  9. bestnya merasa main snow ni.. bilalah agaknya dpt merasa pegang salji

    ReplyDelete
  10. apa lagi kak nieza beli la sebijik jentolak tuh..hihihi

    ReplyDelete
  11. bestnya nieza,,, leh buat es kepal hehehe

    ReplyDelete
  12. setuju ngan cadangan hajar, beli sebijik jentolak tuh, senang keje kan hehehe.. tp x sangka betul ek, camni winter kat finland ek? seram rsenye, sy ni baru snow lebat sket aritu dah rse trtekan huhu.

    ReplyDelete
  13. Mas: ya kalau yg baru turun tu memang mcm kapas la...halus mulus jer..tapi kalau dh berlonggok tu dh keras...sama jer mcm ABC tu..hehe

    Hotmama: ya memang cantik bila tgk view putih mcm ni..insyaAllah kalau ada rezeki nanti sampaila juga hajat nk tgk tu.

    Kak Azi: boleh jer...jemputlah datang sini...ya memang cantik tgk kebesaran Allah.

    Norul: boleh-boleh mai kita berjiran...hehehe

    Nur: ya betul subhanallah memang cantik ciptaan Allah

    CB: tq cb kalau dapat tgk dr dkt lagi cantik tau..:)

    ReplyDelete
  14. munna: boleh bila-bila pun boleh datang jer sini memang puas dh main tapi saya dh lama2 malas dh nk layan..sebab byk sgt.

    siti: amboi nk suruh akak beli...tunggu menetap sini terusla jawapnya..hehehe

    Kak Rosaliza: tu la kalau boleh niaga ABC ni memang leh kaya dh ni..hehe

    Frau azmir: kalau beli bukannya rajin nk buat pun...hehe tapi tuan umah ni dh ada belikan nanti kalau byk dia scoop jer. kat Finland ni memang biasa mcm ni dh...tapi best kat Germany dan kat tempat lain tak byk snow kan.

    ReplyDelete
  15. lagi sekali lewat mai.. amboii cantekk nyee gmbr ni..kak ilah baca sampai terngangga mulut..hehe.. leka/ralet.. berapa lama lagi snow ni akan terjadi? kalu mcm ni puas lah nieza merasa nikmat nya nanti dah balik mlysia x dalk dah..

    ReplyDelete
  16. Kak Ilah: tak pa lewat pun akak sampai juga..tu yg cayang akak tu..hehehe btw bila akak nk terbang ke sini?saya lak tgk snow byk sgt sampai naik lemas kalau boleh nk cepat abis jer snow ni...susah nk jln time ni jalan pun licin kak.

    ReplyDelete
  17. salam...nieza, ni sentuhan pertama kat blog nieza. MasyaAllah cantiknya pemandangan yg nieza snap....
    kalaulah dapat kak ros ambil semangkuk salji tu buat letak atas kepala akak yang tengah panas demam ni...alangkah...
    Bersyukurlah terpilih dapat menik- mati keindahan Allah swt. Terimakasih share gambar2 tu...

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers