18 Feb 2011

Chocolate Bottom Banana Squre (C.B.B.S)


Assalammualaikum dan salam sejahtera semua...hari ni terlewat lagi online...tadi pagi keluar kejap ada urusan kat luar...awal pagi lak tu keluar...nk tumpang mr.hubby pi ofis punya pasal la kena keluar awal-awal pagi....kalau tak, kena naik train / bus lagi ler malas nk jln time sejuk-sejuk ni. 

Hari ni lak temp kat sini dah mencecah -31degree celsius pagi tadi..kira sejak saya dtng sini, ni ler temp yg paling rendah yg pernah saya alami...dan maybe pada waktu mlm suhu lagi rendah...actually last winter pun tak pernah rasa sesejuk sekarang ni....ni ler perubahan cuaca dunia sekarang kan...kat Malaysia tgh panas kat sini lak tgh sejuk beku. Apa pun sabar je lah dugaan dan cabaran dalam kehidupan.


Oklah berbalik pula pada n3 saya kali ni....actually C.B.B.S ni dh lama pun saya copy dan masuk list tapi tak sampai seru nk buat..asal nk buat jer pisang lak abis....so...peram dulula resepi ni sampaila angin rajin dtng...:D

 Tgk dah ramai dah kwn-kwn blogger yg dah buat...saya jer selalu ketinggalan....biasalah kan dapur Finland ni lambat sokmo...haha terima kasih yer kepada meraka yang telah berkongsi resepi yang sedap ni...memang sedap sungguh tak rugi nak mencuba. Gabungan pisang ngan coklat yg memang mabeles. Resepi ni saya ambik dr dapur Kak Hana dan kak Hana lak ambik dr dapur Anie NZ btw thanks to both of u...izinkan saya berkongsi disini pula.

Source : Anie NZ
Copy : Kak Hana
Bahan-bahan
1/2 cawan butter
1 cawan gula
1 biji telur
1 sk esen vanila
1 1/2 cawan pisang lenyek (lebih kurang 3biji size medium)
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sk baking powder
1 sk baking soda
1/2 teaspoon salt
1/4 cawan serbuk koko - hana buh 2sb je
1 cawan chocolate chips dan kacang nibs

Cara-cara
  1. Dalam mangkuk, pukul butter dan gula. Masukkan telur, esen vanila dan juga pisang lenyek. Pukul sebati.
  2. Dalam mangkuk lain, satukan tepung, baking powder, soda dan juga garam. Ayak dan masukkan ke dalam adunan. Gaul sebati
  3. Bahagikan kepada 2 bahagian. Masukkan satu bahagian dengan serbuk koko dan kacau rata. Griskan loyang 9 x 13-inci.. Tuang adunan secara berselang seli atau ikut suka. Taburkan choc-chips dan almond/kacang nibs.
  4. Bakar suhu 170 selama 30min atau hingga masak. Sejukkan dan potong 24 square

37 comments:

  1. salam Nieza,

    waduh2...sudah buat CBBS ek?? shedap kan..cam terasa lagik katg tekak ni.. :)

    nyways, sgt berkenan mee kat bawah sinun, cilok resepi ya..teringin gak nak buat...

    ReplyDelete
  2. Salam Nieza,

    Tenkiu sudi mencuba resepi CBBS ni ;) Kelembutannya masih terasa lagi ni...hehehez.

    Adeeehhh sejuknya sampai -31 deg. Dkt sini -2 deg aja dah tak tahan sejuknya...tak payah lah nak kluar rumah mcm gitu ahakksss.

    ReplyDelete
  3. Nieza, tengah mimpi panas kat mesia ya... wah sekarang dah guna shortform gak...sedapnya! kak rose ni nampak apa suma nak makan!

    ReplyDelete
  4. Salam Nieza,
    -31 C tu memang mencabar kan... harap2 cepat2 ler angin sejuk ni habis :)

    Nieza, kami dah 2x buat gulai ayam ikut resipi Nieza yg buat gulai puyuh tu. best la... cuma saya tak sempat nk amik gambar aje. mekacihhh ye :D

    ReplyDelete
  5. salam nieza ada lagik tak CBBS tuh..nakk...

    ReplyDelete
  6. Salam Nieza. Dah masuk list berzaman tak gak terbuat, tengok Nieza punya ni amatlah mengiurkan... nak sepotong....

    ReplyDelete
  7. tu diaaaa sejuknyaaaa..ge ge ge..
    niezaaa best kan.... sedap neh..boleh buat lagi ni

    ReplyDelete
  8. wahh.dia dah buat.. bak seketoi

    ReplyDelete
  9. adoiii sejuknya kat sana ye! kalau akak tu harus berselubung dlm gebor je tu :D
    eh CBBS ni sedap kan!

    ReplyDelete
  10. aduhhh sejuk gler la tuh gamaknyer! kat sini salji dah hampir menopause... sket2 mencair.... meh sini CBBS tuh suku loyang! sodap kan kan kan..... akak makan pong non stop dbuatnyer! hihi

    ReplyDelete
  11. wahhhhh...sgt sedap...tiba2 mie bayangkan kalau cbbb ni dah ada atas meja dapo tu..sedapnye leh makan...hehehhehehe

    ReplyDelete
  12. Kak Yat Maria: w.salam kak..ya memang sedapkan...mkn tak jemu..:) resepi tu boleh ambil kak..silakan selamat mencuba yer...:)

    Anie: w.salam..ya sedap tak rugi mencuba...tq sharing resepi yer..cuaca kat sini memang sejuk yg melampau dh anie..sejuk tak tentu masa...tapi keluar kena keluar juga.

    Kak Rose:memang sedap kak nieza pun sama nk ngunyah jer kejanya..hehe pjng sgt nama tu guna short form sng skit.

    Ijan: w.salam ijan...ya la kan tak sabar menunggu summer time ni...kat tempat ijan sure lagi sejuk kan...sabar jer lah..:) btw tq yer sudi mencuba resepi gulai tu...simple jer pun resepi tu.

    ReplyDelete
  13. Kak Lina: w.salam kak...ada lagi nanti nieza pi antaq no..hehe

    Along: ya samalah ngan nieza pun...org dh abis dh buat baru nk buat ni tapi tak pe along bila2 masa pun boleh buat kan..bknnya ada exp date pun..:D

    izah: memang sejuk giler dh ni...haha sedap tak jemu mkn dan mkn lagi..:P

    Cek chun: tu la tgk ramai sgt yg buat dan ckp sedap tu yg nk juga cuba....boleh 2 ketoi pun boleh..hehe

    Kak zarin: yup memang sedap..tu la sama lah nieza pun kak ..kekadang malas berselimut jer lah...dok dlm umah pun kena pakai baju sejuk kalau tak x thn juga.

    ReplyDelete
  14. Kak Hana: wah cepatnya dh nk abis snow tu..best ler kan...kat sini semakin sejuk ni bila nk abis pun x taula...btw ambik ler kak ada lagi ni...haha memang sedap kak CBBS ni tq sharing :)

    Mimiey: boleh jer mi bayang jer gambar ni dok atas meja pastu mi jamu mata..haha gurau jer...dh buat ke dik? memang sedap ler tak rugi nk cuba tau..:)

    Kak Nor: yer kak...sampai juga kat sini w/pun jauh beribu-ribu lemon...nieza pinjam ayat short form akak panggil CBBS ni..hehe

    ReplyDelete
  15. lambat lak sampai ari ni..kapalterbang rosak tadi..wakakaka...
    betul tu,..memang sangat sedapp C.B.B.S tu...
    mas pun suka sangat...
    wangi kan kak masa bakar tu...

    ReplyDelete
  16. sedap kan Nieza... akak tgk nieza punyer dah terasa2 nak membuat lagi aje...

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum..
    Selalu sampai lambatkan. Nak sikit boleh. Malas le rasanya nak buat.

    ReplyDelete
  18. Nieza....
    Memang rajin le Nieza ni...dah kawin...kalau tidak boleh buat! ...apa ye..?..adik tak de..anak lelaki baru 15...hu..hu....x boleh buat apa....emm..buat adik le..he..he..jgn..marah Nieza..akak gurau aje...sedap nampak Kek tu....

    ReplyDelete
  19. Salam Nieza,
    Walaupun kesejukkan tp bila pekena CBBS yang sungguh menggiurkan tu mesti panas balikkan....akak nak gakkkk

    ReplyDelete
  20. salam kenal
    dah lama berusaha unk masuk ke sini..tapi tak dapat...tak tau kenapa.
    Akak dah follow...Terimakasih dah follow akak.

    Pics diatas sungguh menarik...

    ReplyDelete
  21. salam..
    emm..sedap2..terasa nak buat je bottom ni..tp ntah bila..
    wuishh sejukknya..mcmanalah sy yg kurus ni klau kna dok kat finland..

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum Nieza...CBBS ni memang sedap sgt kan! Aritu akak ada buat rasa x puas mkn dah pon abis...ramai rakyat mcm tu lah...Tgh sejuk2 menggigil tu layan mkn mmg best kan Nieza!

    ReplyDelete
  23. salam nieza?? sejuk nyer tu..sini pun kalau ujang2 pun berselimut tebal..x leh bayang la kalau duk sana!...

    ReplyDelete
  24. nieza--
    ayu dah kata....dah kata......dan dah kata.............
    ayu suka coklat,
    mai lah hantar sepinggan..

    ReplyDelete
  25. Salam Nieza


    sejuknya kat sana -31' mahu mengigil tu wpun pakai tebal
    CBBS dah print resepi tp tak sempat nak buat lagi...beli pisang kejap je tinggal kulit..
    mee kat bawah nampak sedap mcm mee hailam..suka mee kuah gini..nama mee ni baru kali pertama dengar.
    tengok jamuan mkn2 kat bawah sana...byk Nieza msk kuah mee kari...kat ovc mmg pakat sama2 masak kan bila ada jamuan..

    ReplyDelete
  26. Salam, uiii... sejuk ke? Kalu suhu sejuk, cpatlah sejuk CBBS tu & cpatlah bleh ngap... hehehe

    ReplyDelete
  27. salam...
    fuhhh..menitik ayaq liuq nengok koi tu..

    ReplyDelete
  28. Salam

    Sejuknya kalau kak Zai dah kejang agaknya.

    Tentu sedapkan nanti kak Zai nak cuba buat.

    ReplyDelete
  29. Nieza......keep your self warm yer....errr...CBBS tu...wat Ayu laporrrr....adeh2!!!

    ReplyDelete
  30. akak saya dah cuba kuih ni..bes bes..:D

    ReplyDelete
  31. nak buat..tapi bila dah buat nanti takut tak abiss..

    ReplyDelete
  32. Mas: tak pe lambat pun sampai juga..hehe ya memang sedap mas tak jemu jer mkn.

    kak ita: yup betul tu kak bila mkn terasa nk mkn lagi dan lagi...hahaha mana tak gemuk..kihkihkih

    Kak Sam: w.salam...dh abis ler kak...mana leh malas kena ler rajin buat homework ni...hehe

    kak azi: bolehlah buat adik pun...adik cyber la kiranya...hehe

    kak wattie: betul la tu...dok sejuk beku ni mkn apa pun sedap kak....perut ni lapar jer rasa...haha nk kasi akak pun dh abisla..hehe

    kak Paty: cubalah nanti...sedap kak tak rugi kalau nk mencuba:)

    Kak kasih: salam kenal juga dr nieza kak tq singgah sini...:)

    ReplyDelete
  33. Fara: yup memang sedap ni fara..trylah buat nanti...kat sini yg byk lemak ni pun tak thn sejuk juga fara..:)

    kak Azlina: w.salam kak...ya betul bebudak sure suka kan sedap tu...dok sini memangla tak leh nk control mkn la kak...sejuk2 ni nk mkn jer kejanya..hehe

    Cikgu Nor: ya memang sejuk...siang mlm kena pakai baju tebal tido pun sama pakai selimut tebal juga...apa nk buat kan kena lalui saja kesejukan ni.

    Ayu: kalau ada lagi 2 pinggan pun leh kasi ayu tapi dh abislah...sorry yer laling..hehe

    Kak Noor: tq kak..:)

    ReplyDelete
  34. mamasya: w.salam mama...ya kena tekad lah tu kalau beli pisang kena terus buat..hehe btw ya tgh sejuk beku sekrng ni cuaca sejuk yg melampau tu...tk thn juga dibuatnya.ya la kalau ada event biasanya we all akan gotong royong msk2 ni.

    Sari: yup ...betul tu lagi cepat ngap lagi cepat lapar lagi hehehe

    Pak long: w.salam....ha suruhla mak long buatkan utk paklong koi sedap ni...hehe

    kak zaitun: w.salam kak...ya sejuk kak....CBBS ni memang sedap kak...cubalah nanti:)

    Ayu: tq yer u too..tapi kat doha tak sesejuk sini kan.

    siti: sedapkan tak rugi pun kalau nk mencuba ni.

    kak Nor Moscow:buatlah kak....sure boleh abis punyalah nanti....hehe

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers