17 Feb 2011

Mi Kow Pow


Assalammualaikum dan salam semua.. menu dinner mlm ni layan mi ala cina pula...mi ni lebih kurang mcm sizzling mee tapi maybe berbeza dr segi jenis mi dan bahan yang digunakan. Sekali pandang mcm mee hailam pun yer juga....apapun layan jer lah..memang sedap time sejuk-sejuk kat sini memang tak ada selera nk mkn nasi...suka yang berkuah jer...kalau dapat layan maggie pun sedap juga...haha tapi tak boleh mkn selalu mee segera. 


So..hari ni try resepi drp majalah rasa...majalah lama yg diangkut ke sini pula...masa mr.hubby posting kat Dhaka dulu selalu order majalah ni kat kwn-kwn yg blk bercuti...masa kat sana senang Malaysian ramai...selalu sgt ada org blk. Sejak dok sini susahlah pula nk kirim dan tak ramai sgt Malaysian kat sini compare kat sana.Tapi sekarang dah senang maklumat dihujung jari. Banyak sumber boleh dapat dr internet.

Source: Majalah Rasa  2007
Bahan-bahan
250gm mi kuning
2 biji bawang merah dikisar
2 ulas bawang putih dikisar
50gm isi ikan siakap 
50gm udang.
50gm sotong dibersih dan dihiris
50gm cendawan shitake ( cendawan kering)- rendam sehingga agak lembut
10gm kailan
1s/b kicap pekat
1s/b sos tiram
1s/b sos cili (nieza tambah)
250ml air
1 biji telur
minyak masak secukupnya
garam secukup rasa
cili merah
bawang goreng


Cara memasak:
1. Panaskan minyak dalam kuali, goreng mi sehingga garing, kemudian, toskan mi tadi dan ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak dlm kuali, tumis bawang putih dan bawang merah sehingga kekuningan, kemudian masukkan air.
3. Selepas itu, masukkan isi ikan siakap, udang dan sotong.Kacau rata dan biarkan mendidih.
4. Kemudian masukkan sos cili, sos tiram dan kicap dan masukkan kailan, cendawan dan telur.Perasakan garam.
5. Biarkan seketika dan apabila telah masak bolehlah diangkat dan tuangkan kuahnya ke atas mi tadi.
6. Sedia dinikmati sementara masih panas.

37 comments:

  1. Salam, Kak mai nak makan, jemu makan nasi nak cari mee pula, boleh Kak layan diri.

    ReplyDelete
  2. slm nieza...huish best ni kalau mkn mee berkuah cam ni...suka2
    pasal award tu...kan, k'ida ni jakun sikit bak2 copy & paste ni..nanti akak kutip ke..mekasih bebanyak tak t'hingga za ye..
    akak ada tgk gak part open house CNY tu..wow! meriah sgt nyer nmpk...mee kari itu juga cedap...k'ida pun biasa juga masak banyak2 cth mee kari juga..biasa la, kalau ada apa2 event mesti nak kena bwk potluck masing2.

    ReplyDelete
  3. Assalammualaikum Nieza,
    Apa khabar...harap baik2 saja...mee tu nmpk sedaplah....sesekali mkn mee mcm ni mmmng sedapkan, kdng2 jemu gak asyik mkn nasi putih je....kan..

    ReplyDelete
  4. salam nieza...oh kena masuk isi ikan siakap ye..akak tak penah cuba lagi tu...anak2 akak messti suka tengok mee kuah gelap..

    ReplyDelete
  5. hmmm sedapnya niezaaaa..memang suke buat mee cam ni..tapi banyak sangat bahan sampingan nyee tu..hehehe..
    tapi skali skala memang bermangkuk jugak kalau makan mee mcm ni..
    nak semangkuk!!

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum..
    Nampak cam best sangat. Ambik resepi yea nak masukkan dalam homework 4 this weekend. tq..tq..tq..
    P/s: cantik baju n tudung kat bawah tu

    ReplyDelete
  7. salam nieza - sedap nyer la mee tu dh lama tak masak ni....tak sempat :)

    ReplyDelete
  8. sedappnya mee tu..
    nak sepinggan kak...
    akak dah sihat dari demam ke...

    ReplyDelete
  9. Salam Jumaat Nieza,

    hmmm dari jauh kak nur nampak sedap sekali mee ni...mmg sekali pandang nampak mcm mee hailam...terguder ni...oww!!!

    ReplyDelete
  10. Nieza,

    Sedap arh sesekali dpt mkn mee mcm gini. I kalau masak mcm ni utk mkn sendiri aja sbb hb tak suka. Dia cuma suka mee goreng aja.

    Seronok tgk gambar2 mknan dkt CNY open house....meriah lah :D

    ReplyDelete
  11. assalam nieza,
    sedapnyer mee kow pow nieza nie..rasanya tentu ada kelainan sbb bukan je ada udang & sotong tp ada isi ikan sekali...hai panjang lagilah list nampaknya..ntah bila nak pendek nya ntah...

    ReplyDelete
  12. perghh..terbaikk..nanti nak try lah..keh3 :D

    ReplyDelete
  13. assalam nieza, lama tak n3, apa kbr..sedapnya tgk mee nieza tu, ada lagi ke minta sepinggan nak buat lunch, mls nak msk ari ni heheh

    ReplyDelete
  14. Kak Paty: ya silakan kak...tuan umah masa ni masih lena diulit mimpi...hehe betul la tu kak...kekadang jemu kan..kita tukar2 selera layan mee pula..:)

    Kak Ida:w.salam...akak copy & paste jer...jgn lak buat jakun..hehe btw tq yer..:)

    Kak Yatie: w.salam kak...ya betul tu sesekali kita layan mkn mee berkuah mcm ni pun ok juga..:)

    ReplyDelete
  15. Kak Suri:w.salam kak..ya resepi ni lain sikit...tapi sedap juga gabungan ikan ngan seafood tu...trylah nanti kak:)

    Izah: ya memang sedap...kalau jarang2 mkn sekali ngadap 2 mangkuk pun leh abis..haha kalau tak ada isi ikan tu belasah jer izah bubuh ikan lain pun boleh juga...trylah nanti:)

    Kak sam: w.salam kak...sila-sila kak...selamat mencuba yer...:) amboi kak sempat lagi nengok tudung dan baju tu yer..haha

    ReplyDelete
  16. Kak Lina: akak pun bzjuga ke?..tak pe kak nanti free boleh cuba.:)

    Mas: tq mas..alhamdulillah dh ok sikit...alahai nk kasi pun dh abis ler laling..:)

    Kak Nur: w.salam kak...ya la kan sekali pandang lbh kurang sama mcm mee hailam tu ada beza sikitla.

    Anie:ya betul la sesekali layan mee mcm ni memang sedap...tapi mujur juga my hubby tak kisah..semuanya dia belasah jer...hehe btw tq anie:)

    ReplyDelete
  17. kak akma: w.salam kak....ya lain skit resepi ni...haha sama lah ngan nirza pun dh mcm gerabak ketapi dh tu..hehe btw selamat mencuba yer kak..:)

    Amiyo:try jgn tak try yer dik...:)

    Kak Rosaliza:w.salam kak..tq! yer byk hari tak n3 lately ni bz dan tak brapa nk sihat tapi sekrng dh ok...maybe cuaca sini yg sejuk sama kot...alahai mee dh abis la kak nk kasi pun..kalau malas msk akak tapau jer lah kedai mamak tu..hehe

    ReplyDelete
  18. hmmmm..yummy2..suka sangat la kalo yg berkuah macam ni..

    ReplyDelete
  19. salam rindu nieza..family akak segala mcm jenis mee seme depa balun..asal sodap!! hehe..

    ReplyDelete
  20. Assalam nieza, akak suka mee..tak kira mee apa..
    akak minta izin c&p kalau dicuba ya..sedap nampak mee nieza ni..

    ReplyDelete
  21. Dah lama tak bukak majalah resepi. hehe.. skrg resepi semua refer tenet je. Duk dapur tengok resepi pun pakai telefon je. hihi..

    ReplyDelete
  22. aduhai.. kalau nak masuk sini kena kuat iman tahan lapor... semuanya sedap2 belaka...

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum Nieza, kalau dpt semangkuk mee ni alangkah bahagianya hidup akak petang nie..hehe..yg geram sgt tu tengok telur yg lembut tu..ada pulak isi ikan siakap buatkan lebih special hidangan mee nie...suka3

    ReplyDelete
  24. terliurnya tengok gambor meee tu...tak habis habis dok telan air liur ni :D

    ReplyDelete
  25. assalam nieza.anak2 akak pun cukup suka makan mee yang berkuah macam ni.
    nieza..n3 rumah terbuka tu..meriah betul dengan makanan kan..suka tengoknya..

    ReplyDelete
  26. Salam Nieza, mengancam sungguh mee ni tapi tak pakai cili langsung ya...

    ReplyDelete
  27. nieza--
    serius nak kata......ayu minat gila kat mee awak nie..ala2 mee hailam kan..
    nak try lah.....

    ReplyDelete
  28. slam nieza..lama x singgah dapur nieza..lately agak bz skit..sedap nampak mee berkuah mcm tu..jom tukar ngan kay teow..;p

    ReplyDelete
  29. assalam cik adik..baru nampak muka ye~ tq bagi mokwo award nanti mokwo kopi pes
    nieza mokwo suka baju yg nieza pakai kat bawah..paling glamer gituw!! auuww~~

    ReplyDelete
  30. kat rumah banyak RASA. beli tiap bulan. penuh dah almari. nak buang sayang. nak masak, tak tera mana pun..hehe

    ReplyDelete
  31. Nieza....
    mee berkuah memang kegemaran akak..bilalah boleh rasa masakan Nieza ni...terliur ni..he..he..
    Akak..baru balik kursus...penattt tapi rindu kat blog...dan rindu nak baca coretan Nieza...

    ReplyDelete
  32. nieza, mengancam jiwa raga mee tu... nak mintak pun sampai sini kang dah sejuk x sedap lak kan?

    nway, tq for the award... dah gantung pun.

    pssttt... gamba yg kat CNY tu nampak dah kurus la... apa rahsia? boleh share ke? ni yg buat jeles nih!

    ReplyDelete
  33. white: yup..sama lah kita saya pun suka gak..:)

    Kak Ina: salam rindu juga buat akak..tq! btw sama lah ngan saya pun kak semua mee saya balun...hehe

    Kak Ayu: w.salam kak...boleh geng ler kita kak..hehe boleh kak silakan ambil resepinya....selamat mencuba yer:)

    Asmara: sama jugalah ngan saya tapi kekadang tu rajin juga baca majalah lama-lama ni yg dulu tak berkesempatan nk cuba resepi tu.

    munna: saya msk simple-simple jer munna msk org merantau ni main belasah jer bukannya pakar sgt pun...btw kalau tak thn nengok kena tutup mata sebelah lah yer...hehe

    ReplyDelete
  34. Kak Azlina: w.salam kak..boleh jer jamu mata jer lah kak...mee pun dh abis..hehe trylah buat sendiri lak kak..:)

    Kak zarin: bagus telan air liur jgn tak telan nanti meleleh banjir lak....hehehe

    Kak Erna: w.salam kak...ya sure bebudak suka mee ni coz tak pedas...ya kak open house tu memang meriah mkn pun byk.

    T&T: w.salam kak..ya trylah kak..kalau suka pedas bolehlah bubuh cili sikit.

    Ayu: yup ala-ala mee hailam gitu..trylah ayu...:)

    Kak sofea: w.salam kak...tak pe akak bz pun singgah juga..ok jom kita tukar yer..tq kak..hehe

    Mokwonik: yer mokwo lately ni bz sokmo tu yg tertinggal ketapi jer hehe...baju lama tu mokwo sejak dok sini tak pernah tempah baju pun..dan baju2 pun semakin kecik dh sekrng ni...org jer tak kecik2...haha

    Kak Noor: tq kak..:)

    cek chun: sama lah ngan nieza pun...nk buang rasa sayang juga..msk pun tak tera mana gak la.

    Kak Azi: jauhla nk kasi rasa pun...jamu mata jerlah yer...hehe sama ler kita kak..nieza pun suka gak..patutla lama x nampak akak..salam rindu juga buat akak...:)

    Kak Rose: ya betul la tu mee ni kena mkn panas2 baru sedap...mcm mana pun kak rose kena wat sendirila jawabnya.

    mana ada kurus kak...baju tu pun dh semakin kecik dh tu..berat memang naik byk dh tu....saya pun tgh berusaha nk kuruskan bdn tapi bila tgk mkn sedap2 lupalah sekejap..hehe

    ReplyDelete
  35. Kak Nor: alahai ciannya dh abis berzaman dh nk kasi akak pun..kena buat sendiri lah yer..ekekeke

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers