13 Jan 2011

Roti Marble Coklat


Assalammualaikum dan salam sejahtera....makan roti lagi....haha Sejak  mula meroti hari tu mr hubby asyik order roti jer...dia pun dah tak nak beli roti kat luar lagi.
actually dh jemu sgt nk mkn roti yg dibeli coz tak semua roti boleh dimkn...asyik-asyik ulang mkn roti yg sama jer. Bila buat sendiri tgk mcm2 jenis boleh direka cipta dgn roti ni so... tak la jemu sgt nk mkn tu kan...ni buat utk mr.hubby bawa bekal ke ofis.


Ok resepi saya gunakan basic dough  dr dapur kak Nor juga dan sedikit info cara membuat tocang ni didapur Ros Jintanmanis. Terima kasih diatas berkongsi resepi ni yer....izinkan saya berkongsi disini pula.

Source: secubitgaramnor67 &  jintanmanis
Bahan :
  • 380gm tepung high protein (tpg roti) 
  • 3 sudu besar susu tepung 
  • 80 gm gula castor
  • 3 sudu kecil yis segera
  • 1 biji telur A ~ dikocok sket dgn garfu
  • 100 ml air 
  • 100 gm water roux
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 30 gm butter 
  • 30 gm shortening
  • 1 sudu besar coklat emulco
Cara :
  1. Masukkan bahan air, telur dan water roux ke dalam bread maker (BM) dan lepas tu masukkan bahan2 kering spt tepung dan susu tepung.
  2. Letakkan gula dan yis di satu penjuru manakala garam di penjuru yg lain.
  3. Tekan suis on pd BM dan setkan pd mode dough.
  4. Tekan start dan biarkan ia menguli utk seketika.
  5. Bila dah membentuk sebiji doh boleh la dimasukkan butter dan shortening.
  6. Biarkan sehingga proses menguli selesai.
  7. Biarkan ia naik hingga 2x ganda atau BM berbunyi menandakan proses sudah tamat.
  8. Bahagi doh pada tiga bahagian. satu bahagian masukkan bancuhan koko tadi,  dan uli macam biasa..pastikan adunan betul betul sebati .
  9. satukan doh yang baki tadi dan terap memanjang. letakkan doh coklat di tengah-tengah.
  10. Tutupkan keseluruhan adunan tadi
  11. Potong tiga adunan, jangan sampai terputus  di bahagian atas tu, dan anyam bentuk tocang.
  12. Letakkan ke dulang bakar, biarkan naik lagi, kemudian sapukan bancuhan ( susu segar + telur + madu ) sebatikan dan sapu atas roti dan tabur gula dan terus bakar dgn suhu 180 -190C dengan api atas bawah lebih kurang 20 - 25 min  atau sehingga masak.
  13. Sapukan marjerin@butter atas roti masa roti masih panas utk mendapatkan roti yg lembab dab berkilat.
#kalau nak doh yg lebih lembut dan gebu boleh la diulang proses menguli tu sekali lagi.
Water Roux: (menggunakan kaedah 1:5 .. 1 utk tepung, 5 utk air.. )
  • 50gm tepung gandum
  • 250ml air
Cara :
  1. Masukkan dlm kuali/pan dan panaskan dgn api sederhana.
  2. Hendaklah sentiasa dikacau supaya tak berketul.
  3. Kacau hingga pekat dan padamkan api ( dlm 2 minit jer)
  4. Bila sejuk masukkan dlm bekas bertutup dan simpan dlm peti ais sehingga nak digunakan.
  5. Keluarkan dr peti ais, biarkan hingga pd suhu bilik baru lah digunakan

31 comments:

  1. very good blog, congratulations
    regard from Reus Catalonia
    thank you

    ReplyDelete
  2. Ambboooiii Nieza,

    Cantiknya tocangan roti itew...biler kita nak meroti lagi eh. Mcm nak buat roti ni plak arh next time meroti ;)

    ReplyDelete
  3. kak nieza....sambil tepuk tangan....yeyy..yeyy....cantik roti akak...makin teror meroti...tocang tu memang cun, geramm tengok...roti pun nmpk gebu.......nak seketoi......jngn menyorok..mas nmpk akak tngh makan roti..he..he...

    ReplyDelete
  4. waaa..bestnyer roti..dh lama tak buat roti..BM tu dok memanggil2...

    ReplyDelete
  5. ting tong ting tong! roti buk rotiii... udah bikin air kopinya ini buk! rotinya kasi dua bantal ya bukk! kikiki

    ReplyDelete
  6. Te la ma maria: thank you..:)

    Anie: tq! pas ni rajinla tu nk meroti kena tempias angin dr finland ni...haha saya dh tiup ke NZ dah..hehe

    Mas: tq Mas...lum pass lagi tu mas..masih mencuba dan terus mencuba lagi...ok bg mas 2 ketoi dah cukup main jauh2 yer...kihkihkih

    ReplyDelete
  7. Kak Noorma: ha cepat keluarkan bm akak tu sian dia bertapa lama sgt tu..hehe

    kak Hana:waduh bu, sampai 2 bantal mahunya....enggak cukup dong....hehe apapasal ckp indon lak ni kak?hehehe

    ReplyDelete
  8. nieza - cantik nyer roti dan nampak sedap pulak tu...nak buat roti tp tak larat nak menguli balik kerja pun dh lambah....hehehe nak seketul dua buat makan pagi :)

    ReplyDelete
  9. perghhhh cantik giler......bak seketui nak cicah kopi O panas....

    ReplyDelete
  10. Kak Lina:tq kak...tak pe kalau teringin cari jer kat kedai roti sana tu...senang kat sini tak dapatlah nk mcm tu kak...btw nah seketoi utk akak...hehe

    Kak Noor:ok seketul lak bg akak...haha dh abis kena buat lagi...hihi

    ReplyDelete
  11. kak ilah nak beri 5 bintang hasil krja tangan nieza..yg begitu halus dan teliti...kalah pakar roti ni..ikhlas kak puji tak dak minta imbuhan ..hehe..kak ilah tak pandai kerja kemas2 mcm nieza.. pastu gambar roti ni yaaa amatt menarikkk... fulamak..terancam selera dan hati ni mula laa iri hati hahahaaaa... tahniah adik manisss..kak buat kek roll dua biji hari ni tak menjadikkk pecah2..hukhukkkkkk sedih pestime tryy....

    ReplyDelete
  12. wah terharunya saya kak...tima kasih..actually lum puas ati juga lagi nengok org buat lagi cun kan..btw syukur alhamdulillah dapat juga membuat roti sendiri ...masih lagi mencuba resepi kwn2 kak.kek roll tu saya pun lum pandai tapi teringin nk mencuba juga...tak pe jgn sedih2...nanti cuba lagi yer kak..:)

    ReplyDelete
  13. dah lama teringin nak buat roti tp asyik tertangguh je, tak pernah buat entah jadi entah tak..roti kt sini nampak gebu dan menarik, mesti sedap ni..

    ReplyDelete
  14. waduh loti muu..kalah loti benggali kali nih...hahaha..pinjam kitchen aid. ko bread maker tu kejap!!!!hihi

    ReplyDelete
  15. adusss niezaaaaa cantiknya roti tuuuuu....sib baik dah hantar 2 ketul kat i hikhik

    ReplyDelete
  16. waduh, cantiknya roti nieza ni...
    berpuntal2 nampak gebu..akak masih malas nak nguli roti..hehehe

    ReplyDelete
  17. salam perkenalan...terliuq tgk roti tu...

    ReplyDelete
  18. salam nieza.. wahhh cantik nyer jalinan roti tu.. tahniah! :)

    ReplyDelete
  19. Salam Nieza, cantik dan gebu betul roti marble tu, kak suka pintalan nya...

    ReplyDelete
  20. Salam Nieza....

    Prrghh!! Betul2 Nak Pengsannn!!! Tgk Roti Marble Coklat....

    ReplyDelete
  21. Sweetsal: boleh cubalah buat..insyaAllah jadi la tu nanti...saya pun baru jer belajar2 ni.

    mokwonik: boleh jer nk pinjam tu no problem mokwo...tapi kena terbang ke sini la...hehe

    Kak Zarin..tq..ok dh antar tu jgn minta lagi yer...hehe

    ReplyDelete
  22. Kak Ayu: masih lagi mencuba2 buat kak...btw tq..:)

    erienz:tq salam kenal juga dr saya..:)

    Kak Nor: salam kak, terima kasih kak diatas tunjuk ajar nk buat tocang roti dan resepi ni:)

    ReplyDelete
  23. sangat sangat cantikkkkkkkkkkkkkk roti tu..tergoda panahan pandangan pertama...fuyoo..bravooo, tahniah roti yg sangat lawa, kemas dan gebu kan kan

    ReplyDelete
  24. T&T: tq kak...simpulan tocang tu saya baru jer 1st time mencuba tu.

    Kak Lin:salam kak, adehhh sorry la kalau buat akak pengsan..memang x sengaja nk pengsankan org pun....hehe btw tq kak..:)

    Izah: amboi puji sampai kembang dah ni...hehe btw terima kasih la izah berkat perkongsian ilmu kwn2 semua kita sekadar mencuba...still learning..:)

    ReplyDelete
  25. gud morning...pagi2 ni bfast roti dap gak....paling ske roti...tk kira masa psl cpt kenyang...heheh

    ReplyDelete
  26. sedap pulak nampak roti ni... elok dan kemas jer jalinannya. klu duk sebelah rumah konpem dh gi ketuk pintu ni....hehehehe....

    ReplyDelete
  27. nieza...curi2 masa sikit ke umah nieza...thanks sbb sudi singgah umah ida...cun la roti pintal tu...he..he...kalah roti kat kedai tu...betul tu, kalau yg beli asyik yg sama ja...cam dah boring kan..buat sendiri mcm perisa/bentuk bole buat..b'baloi!

    ReplyDelete
  28. Salam Nieza,
    Walaaaaa cayalah, merelit habih roti Nieza yang cun melecun tu, akak kalu buat kena uli ler, pasai tak dak bm......leh timbul semua muscle yg ada...

    ReplyDelete
  29. nampak sungguh menarik roti ni ..teringin nak join sekaki masak rot ni tapi belum ada kesempatan lagi:)minta se buku bleh?hehe

    ReplyDelete
  30. SH: betul-betul..hehe

    Inaku79:tq ina...boleh jer nk terbang ke sini...amatlah dialu-alukan..:)

    Ida: ya betul tu ida..kita dok merantau ni mcm tu la kan...tak ada pilihan sgt..mcm mana pun buat sendiri juga puas ati kan..:)

    Kak Wattie: tima kasih kak...ambik gambar tu masa dok panas2 lagi tu yg nampak merelit tu....hehe tak pe kak nk mkn beli jer kat sana sng ada jual kan..:)

    CM: jomx2..hehe boleh jer ambik jer CM..memang x abis pun mkn ni...

    ReplyDelete
  31. dapnyerrrr....lapor lak rsnyer....

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers