12 Jan 2011

Asam Pedas Halba Ikan Sembilang


Assalammualaikum dan salam sejahtera semua....gara-gara nampak kat dapur CMG hari tu  la yg teringin  nk mkn asam pedas ikan sembilang ni....nasib baik ada juga jual ikan sembilang ni kat sini tapi yg diimport la.....saya beli kat kedai vietnam kat sini....bolehlah kan kalau nk mkn tu walaupun tak fresh.

Actually saya jarang-jarang msk asam pedas ni...tapi bila lama tak msk tu teringin la pula. Masa study kat Melaka dulu selang sehari makcik canteen tu msk asam pedas...sampai kita naik jemu juga tapi bila dah lama tak mkn terasa rindu lak zaman masa dok di Melaka tu...memang sedap asam pedas melaka tu.

Resepi saya intai drp CMG....terima kasih ya CMG kerana berkongsi resepi ni...izinkan saya berkongsi disini pula.
Source: DTS @ CMG
Bahan-bahan
1 kg ikan sembilang
1 paket sawi jeruk (optional)
1 cawan cili kisar
1/2 cawan jus asam jawa
1 genggam daun kesom, cuci dan toskan
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya

1 batang bunga kantan (saya tambah) 

Bahan  Kisar Halus
7 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1 camca teh halba
1 camca teh lada hitam
1 inci belacan
3 biji buah keras



Cara Membuatnya:
1. Ikan sembilag disiang, cuci bersih dan perap dengan garam dan jus limau kasturi, kemudian cuci kembali dan toskan. Sawi jeruk dicuci, kerat dan rendam. Ketepikan.

2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak. Masukkan sawi jeruk (toskan), kacau rata dan tuang air secukupnya. Biar mendidih.
3. Masukkan ikan, daun kesom dan tuang jus asam jawa, jika kurang kuah tambah air sedikit lagi. Biar mendidih perlahan. Masukkan garam secukup rasa dan secubit gula. Jika nak guna serbuk perasa pun ok. Masak sekejap lagi hingga ikan masak. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan segera.

21 comments:

  1. adusss... dah terliur dah ni... mesti harumkan bau asam pedas ni sbb letak halba...
    emmm... sedapnyer!!! Nieza

    ReplyDelete
  2. Salam Nieza,
    Akak mmng terliur betul kalau nampak asam pedas tau...mmng peminat no 1..menyelerakan tul tngk ikan asam pedas tu...jadilah ikan tu ada gak kat sana....akak dah merasa masa dok perantauan dulu...terbayang2 ikan fresh kat Msia...sabar jelah Nieza...

    ReplyDelete
  3. Tengah telan air liur tengok asam pedas tu! Uish mmg ngam with hot steamed rice ;)

    ReplyDelete
  4. Kak Ta: a'ah lah 1st time bubuh halba tu..:)

    Kak yatie: salam kak, ha dah tau dh akak memang suka mkn asam pedas ..ya kak syukur la kan ada juga kedai aseanic kat luar ni boleh la merasa juga msk2 mkn kita...btw tq kak..:)

    ReplyDelete
  5. hishhhh, terliur tengok asam pedas ni wpun x makan ikan sembilang...hirup kuah pun jadilah!

    ReplyDelete
  6. Waaaa..nak jugaaaa..ada aku berasam pedas lagi nihh esok..haha, terima kasih kak nieza..

    ReplyDelete
  7. salam, time hujan2 sejuk makan asam pedas dgn nasi panas2 memang sedap..hehe

    ReplyDelete
  8. Salam Nieza, amboi sedapnya lauk hari ni, kalau dekat bolih tumpang makan...

    ReplyDelete
  9. Salam nieza, terliur tengok asam pedas ikan sembilang ni,tahniah sbb walaupun jauh merantau tp rajin mencari bhn masakan, lengkap dgn daun kesomnya...emmm sedap betul baunya tu :))

    ReplyDelete
  10. Love2cook: yup mkn lak time sejuk2 kat sini memang menambah nasi dan menambah berat bdn juga...hehe

    Kak Rose: oo x mkn ke kak?..boleh geng ngan my hubby la dia mkn kuah jer...ikan tak mkn..tapi susah juga kena buat lauk lain lak kat dia.

    CMG: tak payahla panggil kakak kat saya ni...CMG lbh tua dr saya la....hehe btw nanti saya antar semangkuk yer..hehe

    sweetsal:ya betul tu..sejuk kat sana tak terasa sgt tapi kalau sejuk beku kat sini bg mkn apa pun sodap!..hehe

    t&T: boleh jer nk tumpang mai ler terbang sini...:)

    Kak Azlina: tq kak alhamdulillah ada juga brng dijual utk dimsk disini...kat sini ada special kedai yg jual brg mentah yg diimport dr Thailand...ikan sayur semua diimport...bolehlah kan kalau terliur nengok org msk tu kita pun leh juga cuba msk kalau ada brng tu.

    ReplyDelete
  11. wahhaha..baru smlm puya beli ikan sembilang kat kedai blakang...ingat nak buat goreng sambal..tapi asam peds nieza ni menarik betull

    ReplyDelete
  12. Sedapnya asam pedas lagi2 kalau ada daun kesum...bukan main lagi sedapnya...:D Meh antar kita semangkok....hehehez

    ReplyDelete
  13. Suya: ha...buat jgn tak buat yer...hehe best ler ada kedai aseanic dkt umah tu..boleh pi hari2...byk ke brng kedai baru tu?nanti bila2 nk juga try gi kedai tu pula....:)

    Anie: yup anie bau wangi daun kesom ditambah pula dgn bunga kantan memang mabeles...boleh menambah nasi dan menambah berat bdn...ok ambik semangkuk..hehehe

    ReplyDelete
  14. ting toooonggg tuan rumah tgah enakkk tidooo jam 1 pagi niii saja nak kacau... asam pedas ikan keli ..cayalah sana pun ada..tak terkilan lahh wpun dok lelama kat sana..suhu -1c jgn terbeku dah laaa hehehe..teringin nak p sana main salji saljuuu mana perkembangan terkini? ..salji.. pastu bg lah perkembangn aktivi bergambar kat sana...byknya permintaaaaan kak ilah ni

    ReplyDelete
  15. Salam Nieza,
    tks sudi datang menjengah2 diblog akak. Salam perkenalan. Baru je masak lauk ikan sembilang tu. Tangan ni habis2 melepuh2 dek penangan minyak yang meletup. akak memang minat ikan ni, lebih2 lagi kalau dibuat masak asam pedas, tapi asam pedas halba ni tak pernah buat lagi

    ReplyDelete
  16. kak nieza, terliurnya tengok asam pedas tu.....
    tetiba tiringin nk makan..he..he...mulut pun rasa pahit2 jer ni...ingat nk cari keli la buat...susah bebenor nk cari sembilang tu...

    ReplyDelete
  17. Kak Ilahjy: itulah tgh syok lena diulit mimpi akan terjah yer...hehe btw kat sini tak sejuk sgt kalau temp mcm tu kak...sekrng ni x menentu naik turun..hari tu naik sampai-25degreeC memang beku abis.Jemputlah dtng jln ke sini kak.gambar tu ada malas nk upload...dah 2nd winter ni x kisah sgt kat snow tu....hehe

    ReplyDelete
  18. Kak Aidah: salam kak, sama2...ya kena hati-hati tu...moga cepat baik yer..saya pun 1st time cuba msk bubuh halba ni...ikut CMG...sedap juga...tryla nanti kak..;)

    Mas:bestla ada ikan keli...hari tu nk beli keli tapi sekali tgk bkn keli tapi sembilang...bolehla kan.

    ReplyDelete
  19. Salam kenal Nieza..

    TQ sudi singgah...i follow u too...

    ReplyDelete
  20. Nieza,
    Haish! Sedapnye la tengok. Senang pulak ye Nieza dapat ikan semilang dan daun kesum kat sana?
    *jeles*

    ReplyDelete
  21. SH: salam..terima kasih juga singgah sini n follow me...:)

    PatinPasta: ya ada jual kat kedai vietnam kat sini tapi yg frozen punyalah...jgn jeles2..meh mkn sini..hehe

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers