14 Jan 2011

Kerabu Jantung Pisang



Assalammualaikum dan salam sejahtera semua.....dan semoga ceria-ceria di hari jumaat yang mulia ni...haha hari ni nk layan kerabu la pula....lama dah nk buat kerabu  jantung ni tapi asyik tertangguh jer. Jantung pisang tu pun beli lama sampai nk layu dah. 

Jantung pisang ni saya beli kat kedai vietnam kat sini...diimport dr Thailand ni. Bolehlah kan ada jugalah kalau teringin nk mkn tu...dah ada bhn tu tinggal rajin ngan tak jer....tapi nk mkn punya pasal kenalah merajinkan diri....:D

ok bg peminat2 kerabu bolehah mencuba resepi seperti dibawah yer...terima kasih kepada penyumbang resepi....izinkan saya berkongsi disini pula ya.


source: periuktanah
Bahan A:
1 biji cili merah
5 biji cili padi
1 sm belacan siap dibakar
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
5 biji lada hitam
*** tumbuk semua bahan A hingga lumat

Bahan B:
1/2 biji jantung pisang awak- saiz besar, kalau kecik guna 1 biji ye..
- buang kulit luarnya hingga tinggal bahagian dalam berwarna cerah.
1 biji tomato dihiris nipis
1/2 labu bawang besar dihiris nipis
1 ekor ikan senangin/ kembung/ sardin- gaul garam dan kunyit dan goreng separa garing (resepi asal ikan kembung direbus)- ambil isinya sahaja dan carikkan dengan tangan.
2 sudu besar santan pekat/ pati santan
1 biji limau nipis- diperah jusnya
garam dan gula secukup rasa


Cara membuatnya:
1. Didihkan air dalam periuk. Jantung pisang dibelah 2 dan dicuci dengan air.Rebus jantung pisang selama 15 minit. Angkat dan toskan. Hiris nipis dan masukkan ke dalam mangkuk. 

2. Masukkan Bahan A yang telah ditumbuk diikuti bahan B. Gaul rata dan rasa masin dan manisnya. Jika cukup, bolehlah dihidangkan. Simpan dalam bekas bertutup di dalam peti ais jika ada baki sebelum dihidang lagi....

16 comments:

  1. waaa,,,dh jumpa dah respi kerabu jantung pisang ni..hari tu dh beli jantung, tp takde respi(pun malas gak nk cari resipi kat internet) so kita wat masak lemak jer...

    TQ share respi..

    ReplyDelete
  2. ting tongggg kak mai dgn kapal laut hari ni bula tadi p umah hana jepung pastu lalu sini pulaa lambat sikit sampai...maklumlah laut bergelora.. jgn tak caya kak ilah pernah naik kapal laut masa posting ke sarawak tahun 1994-1997.. mabuk laut 2 hari 1 malam atas kapal...huhuu muntah ijauuu..hehe kapal akhir tak dak lagi dlm sejarah pindah askar...NUSA BERJUANG NAMA DIA..tanya ayah kalu dia tahu...

    amboii22 jantung la pulaaa..layanzzz org malaysia tak buat yg dok jauh kat salji salju sana dok buat lak ..tahniah...hehe..
    byee mabuk niiii ..hehehe kak dok buat kek coklat oren ni...dok tgah bakau.. makan dgn sos kastrd oren.. layanzzzz

    ReplyDelete
  3. kak Norma: msk lomak pun sodap!..haha selamat mencuba yer kak..:)

    kak ilah:patutlah lambat sampai kak...kalau sampai sure mkn pun dh abis kalau naik kapal laut tu....hehe btw tq kak sekali sekala teringin nk tukar selera mkn menu kg la kak.

    ReplyDelete
  4. salam kak
    Waaaaa..bestnyaaaa!!!!kerabu jantung pisang. saya suka ni. selalunya jantung pisang ni kan saya suka masak pecel kasi pedas2 sedap!!!

    ReplyDelete
  5. Salam...

    Saya copy ek resepi nih..
    Konon2 nak try..ntah bila..hikhik :P

    ReplyDelete
  6. ady:salam, wah lagi menarik tu...akak memang suka pedas2 ni....:)

    Cik Shinju: ya boleh...selamat mencuba ya..:)

    ReplyDelete
  7. Salam Nieza...uisss rajinnya siap buat kerabu jantung pisang lagi...tak dh layu pun nieza..janji dpt gak tasa n hilang sikit kerinduan nak mkn yg kat mesia ni

    ReplyDelete
  8. salam nieza,
    wah sedap ni jantung pisang!!..
    wah jauh betul jantung pisang ni terbang..sedap!!..akak semenjak berblogging nilah baru pandai makan jantung pisang..hehe

    ReplyDelete
  9. salam Kak rosaliza, ya memang terubat rindu bila dpt makanan kg ni...:)

    kak ayu: salam kak, yer kak terbang sampai ke sini..saya pun dulu x pandai mkn juga kak tapi sejak bekerja keluar mkn ngan kwn2 tempat kerja dulu terasa sedap dan start dr tu memang segala jenis kerabu saya suka..:)

    ReplyDelete
  10. knock..knock..tuan rumah ada ker ni?..hari ni takde entri baru..tuan rumah loteh...jogging baru 6 round..penat tul..lenguh kaki...
    esok2 kita main masak2 lagi na..ni nak pi tidoq dulu..oopsss simpan kerabu tu utk akak sikit na.sok kita main lagi..hehe

    ReplyDelete
  11. salam nieza, wahh syok ya kat sana dpt makan jantung pisang, siap buat kerabu lg tu :)

    ReplyDelete
  12. kak anymz: jemput ler masuk kak pitu x berkunci...hehe wah rajinnya joging..saya gak yg malas nk bersenam tak leh jadi kena ambik semangat kak anymz bersenam ni...btw rehatlah kak esoklah main msk2 lak..:)

    kak nor: salam kak, yer kak lepasla juga kalau terliur tu kan..haha alhamdulillah dpt juga merasa kalau nk tunggu blk mkn kat msia berthn la jwbnya..:)

    ReplyDelete
  13. sedapnya kerabu jantung pisang, dah lama tak amkan..

    ReplyDelete
  14. Lady of Leisure: ya betul kalau lama x mkn sure teringin...kena buat la tu lady..memang sedap pembuka selara mkn kerabu ni.

    ReplyDelete
  15. aduhhh,kebaru jantung pisang,mariam mmg hantu kerabu tak kirala kerabu apa2 pun...time ada jantung pisang kt rumah nih tak teringinla pulak nak buat..time tak ada nih mulala gataiii nak makan...hehehe

    ReplyDelete
  16. mariam: sama lah kita..saya pun suka mcm2 jenis kerabu..:)

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers