16 Jan 2011

Pizza Gebu


Assalammualaikum dan salam sejahtera semua....org kat M'sia sure dah tido agaknya...org kat sini lak  baru nk dinner...hehe nk buat mcm mana timing x sama kan....hari ni lambat lak n3 bz dok buat keja lain jer dr tadi..mr.hubby lak sibuk dok kemas alat-alat senaman dia yg dah setahun dok dlm kotak tak buka-buka pun sejak pindah ke sini...konon-konon nk start blk la exercise tu tapi entah buat ke tidak nanti...harap-harap tu buatlah kan....saya pun lama juga tak exercise...bolehlah menumpang nanti..:D

ok hari ni tak mkn nasi tapi mkn pizza gebu ni jer....memang gebu sungguh dan terima kasih pada CMG diatas resepi pizza ni. Izinkan saya berkongsi disini pula ya..:)



Source: Tiffinbiru @ CMG
Bahan-bahan untuk sos pizza
1 tin tomato dalam tin "jenis plum tomato", diramas
1/2 cawan sos tomato
1 biji bawang besar, cincang
2 ulas bawang putih, cincang
1 helai bay leaf
1/2 camca teh herba basil kering
1/2 camca teh herba oregano kering
1/2 camca teh serbuk lada hitam
Minyak zaitun untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa

Bahan-bahan doh pizza
300 g tepung gandum
6 g instat yeast
20 g mentega
10 g gula halus
1 camca teh bread improver (optional) (ni saya tak bubuh coz tak ada jual kat sini)
1/4 camca teh garam
1 1/2 camca besar madu
170 ml air
Sedikit tepung untuk ditabur

BAHAN-BAHAN PIZZA GEBU :
3 batang sosej ayam "ayamas", hiris serong (saya gunakan jenis yg kat sini jer)
4 hirisan gegelang red capsicum
4 hirisn gegelang yellow capsicum
4 hirisan gegelang green capsicum
1 biji bawang besar, hiris bulat (optional)
10 biji buah zaitun
20 biji jeruk capers
175 g keju mozzarella, hiris nipis2



Cara Membuatnya:
  1. UNTUK SOS PIZZA :- Panaskan minyak zaitun dalam kuali, tumis cincangan bawang besar dan bawang putih hingga harum, masukkan bay leaf dan tomato sos. Kacau rata dan masukkan tomato dalam tin yang telah diramas tadi. Tambah herba oregano, basil dan serbuk lada hitam, masak hingga pekat. Tambah sedikit garam dan gula secukup rasa, gula lebih sedikit untuk mengimbangkan rasa masam tomato. Angkat dan sejukkan.
  2. UNTUK DOH PIZZA :- Satukan semua bahan untuk doh dalam satu bekas, kecuali mentega dan tepung untuk ditabur, gaul rata hingga bersatu. Tambah mentega dan terus meggaul hingga menjadi doh yang kenyal, jika melekit, tambah sedikit tepung. Kemudian bulat2kan dan biar 45 minit hingga naik sekali ganda. 
  3. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan untuk dok kecuali tepung untuk ditabur, ke dalam bread maker, pilih setting untuk doh dan tekan "ON", buat hingga siap.
  4. UNTUK PIZZA GEBU :- Panaskan oven pada suhu 190C, sediakan 2 dulang pizza berukuran 9 inci, sapu dengan sedikit mentega. Ketepikan. Keluarkan doh, bahagikan doh tadi kepada 2 bahagian sama besar. Ambil satu, tabur sedikit tepung dan canai bulat. Alihkan ke dalam dulang pizza, tekan2 dengan hujung jari hingga memenuhi dulang tadi dan biarkan kelilingnya sedikit tebal (macam dalam gambar no1). Ratakan sebahagian sos pizza tadi dan susun bahan untuk pizza atasnya (buat 2 bahagian) dan diakhiri dengan keju mozzarella. Bakar 20 - 25 minit hingga keju mencair dan roti kelihatan kuning keemasan. Keluarkan dari oven dan hidangkan segera bersama sos kegemran. Buat kaedah sama juga untuk yang selebihnya.

22 comments:

  1. nk kene kuar makan pizza lah malam ni..entry ni punya pasal... -.-

    ReplyDelete
  2. nieza..nampak best sunguh piza tuh..lapor pulak memalam duk intai umah org neh...

    tak tido lagi ha org mesia yg ini.duk teman hubby wat kroje..huuh

    ReplyDelete
  3. Amiyo: haha mai mkn sini ler dik...:)

    Izah: ha jemput ler mkn izah...hehe bagus isteri solehah tu temankan hubby wat kroje tu...:)

    ReplyDelete
  4. uwaaa....nak pizza!!!nak pizza!!!(smbil tunjuk muka tensen)... gebuss la kak nieza pizza ni,mmg kena la dgn nama...mintak semua boleh,hehehheh...

    ReplyDelete
  5. woww....cantik tu kejadian pizza tu..nmpk gebu....yummy...
    nak sepotong kak....

    ReplyDelete
  6. hah..nieza makan tak habis kan..kan..bak mai sini yg lebih tu..akak bagi perabihkan semua sekali..perangatkan aje lam microwave ni hah..hehe

    ReplyDelete
  7. wah nieza - best nyer pizza tu..i l ike :)

    ReplyDelete
  8. salam, gebu sekali pizza tu..menggoda selera..janji ngan anak2 nak buat pizza pun tak terbuat2 lg..diorang pun dah bising..bahan dah beli..nnt senang bleh cuba gak lah...

    ReplyDelete
  9. pandainyeee buat...dah macam kat pizzahut dah tu......hehehe...

    ReplyDelete
  10. Dikkkk nak pizza lamanya tak memiza ni heeheh sihat ke?

    ReplyDelete
  11. Salam Nieza,
    Wow nmpk menyelerakan tul pizza gebu tu...mmng betul2 gebulah...lama akak tak wat pizza sejak balik Msia ni....puyuh masak kari tu pun buat akak terliur jek...waduh orng jauh masak jantung pisang lagi...akak kat sini tak jumpa2 lagi jantung pisang...malas nak ke pasar...hah3...

    ReplyDelete
  12. waaaaaa...laporrrr...baru balik sekolah tengok pizza yg begitu menggoda kalbu...adesssss rasa cam nak nangis je hehehe

    ReplyDelete
  13. mimiey:mai ambik mai..sepotong cukup ler utk mi...tak leh mkn byk nanti jadi gebus mcm pizza ni lak hehehe...btw tq mi:)

    Mas: ok utk Mas pun sepotong gak...hehe btw tq mas resepi CMG ni ler yg buat pizza jadi gebus ni..tq pada CMG..:)

    Anymz:haha betoila kak...memang tak leh abis pun..tapi pagi tadi hubby dah tapau bawa bekal ke ofis..ok dh clear dah...hehe

    K.Lina: tq ..resepi ni yg best nyer kak...:)

    ReplyDelete
  14. salam kak NIEZA..

    sedapppnya kak..meleleh plak tengok hehe...

    ReplyDelete
  15. kak Akma: try la buat nanti sure anak2 akak suka..:)

    Mr.mama: tq! sama tapi tak serupa la mr.mama...apa nk buat teringin nk mkn pizza mcm kat pizza hut tu kat sini kena bikin sendiri lah kan...:)

    K.Chik Mimi: alhamdulillah sihat kak...tq! akak kat sana teringin nk mkn senang jer..leh order jer jap lagi sampai...kat sini x dapatlah jelesx3..hehe

    K.Yatie:Salam kak, bz ke?hehe biasa lah kan menu org merantau mcm tu la kan..kalau blk msia tak teringin pun nk mkn...bila dok jauh ni teringat nk mkn mcm2...tak taula apa nk jadi...hehe btw tq kak:)

    ReplyDelete
  16. Kak Noor: jgn ler nangis kak pizza dh abis dah nk kasi pun..hehe

    ady:salam ady...dh abis ady jgn terliur...kena buat sendiri la..hehehe

    ReplyDelete
  17. ADEH...X TAHAN NENGOK PIZA TUH...
    BESTNYER...

    ReplyDelete
  18. Smlm aje baru makan Pizza ni.... ni bakaq balik la..... rajin tu. Kami just beli pizza segera je....

    ReplyDelete
  19. gebunyer pizza nieza ni..ok erk walaupun tak bubuh bread improver tu za...ida nak cuba tapi takut tak jd lak sbb tak der b.improver..nanti bole try juga

    ReplyDelete
  20. nieza...
    gebuuunyaaa..macam nak ngapp trus..tp jauhhh sgt..hihi

    ReplyDelete
  21. hmmmm...tk leh tgk lame2....nanti kang gi carik kt pizza hut susah lak! tgh bulan ni...hehehhe

    ReplyDelete
  22. kalau kami pi helsinki lagi..bolehlah order pizza dr cik kak kita ni...teriur..

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers