15 Jan 2011

Puyuh Masak Kari


Assalammualaikum...selamat berhujung minggu....hari ni layan lauk burung puyuh...haha..puyuh terbang lagi ke sini. Saya memang suka puyuh ni walaupun x byk sgt isinya..dan rasanya lbh sedap drp ayam. kalau bagi ratah gitu jer pun sedap.

 Oklah tak mau ceter panjang dh siap mkn nk keluar jln-jln  pulak ngan mr.hubby...biasa weekend jarang nk dok umah...keluar lepak-lepak kat luar sambil cuci-cuci mata tgk view kat sini. Ya la kan setiap hari saya dah dok terperap kat umah kan...bosan juga kekadang tu... bila mr.hubby cuti jer nk jln2...kalau nk keluar sorang hari2 biasa tu malas juga.

ok ceter pasal n3 msk kari ni semua org tau buat kan...simple jer tu...btw saya letak jugalah resepi style saya...penang kari punya style la ni resepi bonda tersayang...ok layan resepi dibawah yer..:)

Source: Nurniezza.blogspot.com
Bahan
4 ekor burung puyuh
1/2 cawan minyak masak untuk menumis
3 s/b  rempah kari daging
2 s/b serbuk cili / cili yg siap dimesin
2 s/b kerisik
250ml santan kotak...tapi saya gantikan dgn 2 s/b plain yogurt
2 biji ubi kentang belah 4
1/2 cawan jus asam jawa
garam secukup rasa
1 cawan air untuk menambahkan kuah kari

BahanTumis:
2 biji bawang besar diblender
4 ulas bawang putih diblender
3 cm halia diblender
3 tangkai daun kari
3 cm kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehinga wangi.
2. Masukkan rempah kari dan serbuk cili/ cili mesin yg dibancuhkan dengan jus asam jawa. Kacau rata dan biarkan hingga pecah minyak.
3. Masukkan burung puyuh , kentang , plain yogurt, kerisek dan garam. Biarkan sehingga mendidih dan kentang empuk/lembut.
4. Masak sehingga naik minyak.
5.Siap sedia dihidang.

24 comments:

  1. salam nieza..menci tul asyik nayang puyuh je ni, kita dok mesia bkn main ssh nk dpt dia dok jauh nun..leh mkn selalu. Bak mai sekoq nk ratah

    ReplyDelete
  2. sedappnya puyuh...lma dah tak makan puyuh...mkn kt rmh kak nieza la....puyuh kat finland mahal tak kak...saje jer ni menyibuk nk tnya...he..he...

    ReplyDelete
  3. Kak Linapg: salam kak..haha jgn menci2 tak baik tuhan marah tau...apa kata akak jer terbang ke sini...mkn puyuh kat sini hehe..ok nanti saya pi hantaq blk penang k..hehe

    Mas: boleh mas jemputlah...kedatangan anda amatlah dialukan...harga tu tak ingat lak mas...selalu big boss yg bayar..kita main pilih jer...biasalah shopping brng selalu ngan bank bergerak...btw nanti kalau tau akak bg tau yer...:)

    ReplyDelete
  4. wahhhh....puyuh!!!! teruja mie tgk...dh lama xmakan puyuh..selalu makan yang goreng je, xpenah makan yg masak kari camni..mesti sedap ni kak nieza.. kalau dekat,mmg mie dh hulur pinggan dah...hehhehehe

    ReplyDelete
  5. waaah,jauh tul puyuh ni terbang ya nieza...hang dok jauh pun dapat makan puyuh..akak ni puyuh letak depan mata pun lupa nak beli....makan kat sini dulu lah ya..sedap org penang ni masak....hehe..maceh..sedaaaap.

    ReplyDelete
  6. salam Nieza...sedapnyer menu dia hari niii...

    nieza...dok penang kat mana? ;)

    ReplyDelete
  7. tk pernah lg mkn puyuh masak kari tp suka sgt mkn puyuh goreng...sedap kan..memang rasanya lg best dari ayam kan!

    ReplyDelete
  8. sedapnya puyuh masak kari nie....
    puyuh import ka nieza atau penduduk tetao finland...he3x....

    ReplyDelete
  9. wahh..burung puyuh pun ada ke kat sana...sedapnyer nieza,....ida pun suka

    ReplyDelete
  10. eh seksi nampak paha puyuh tu..rasa nak ngap je hehe.cm pun suka burung puyuh tapi selalunya goreng je.Nnt nak cuba kari la pulak:)

    ReplyDelete
  11. Salam Nieza,
    wah kat sana pun senang nak dapat puyuh ni ya. Tak pernah lagi akak masak lauk dengan puyuh ni. Kalau telur burung puyuh tu ada lah jugak akak masak

    ReplyDelete
  12. jauhnya puyuh terbang sampai ke Finland..

    ReplyDelete
  13. Salam Nieza,
    Wah siap dapat makan puyuh lagi ni. Nieza beli kat mana?

    ReplyDelete
  14. Kak Anymz: tu la kak terbang jauh betul puyuh ni...hehe btw tq kak..:)

    Sofea: sekali sekala tukar selera pula...kg kat Nibong Tebal kak..tapi keja kat Bkt Jambul.

    K.Zarin: ya goreng pun sodap!...cubalah nanti msk kari pula..:)

    mr.mama: haha ni puyuh pendatang asing la...import luar punya...yg penduduk tetap lum jumpa lagi...hehe

    Ida: itulah hari tu jln2 jumpa kedai org bangla jual daging halal tu yg jumpa puyuh ni.

    CM: saja jer kasi puyuh tu posing sikit...hehe tryla nanti msk kari lak kalau goreng jer jemu jugakan.

    ReplyDelete
  15. Mimiey: kena ler gi cari puyuh tu mi...haha boleh jer..terbang ler ke sini mkn..hehe

    Kak Aidah:Ya kak ada jual tapi yg frozen punyalah...telor puyuh pun sedap juga tu..:)

    K.Noor Masri: itula pasal kak puyuh terbang nk main snow kot...hehe

    Ijan: w.salam..saja jer tukar-tukar selera mkn puyuh lak..ada jual kat kedai Bangladesh kat sini...halal punyala..nanti ijan turuh helsinki boleh beli..:)

    ReplyDelete
  16. Eh!!!sodap tu,,ade juga puyuh kat Finland yek...
    http://badrul-perjalananku.blogspot.com/

    ReplyDelete
  17. yer Badrul....puyuh terbang merantau mencari rezeki juga kat sini..hehe btw tq singgah sini:)

    ReplyDelete
  18. tak pernah makan puyuh masak kari... nampak mengancam je

    ReplyDelete
  19. jauh tul puyuh terbang!hihihi..
    saya tak pernah lagi masak puyuh neh.. beli kt pasar mlm yg dh siap goreng ada la.. tak sangka boleh jd kari yg lazat mcm neh! :)

    ReplyDelete
  20. puyuh tak leh hidup kat situuu sbb nanti bekuuuu.. bulu dia nipisss.. kalu yg dah sembelih leh lee tak yah masuk aisbox dia dah beku...hehe..ada2 jer org jauh nii masak..buat kita kat malaysia lapaq..buat la roti jala cecah laa dgn kuah tuu fulamakkk sedappp..cek nak habaq maiii..

    ReplyDelete
  21. erkk..perut ni rase sgt lapaa... -.-

    ReplyDelete
  22. Chik Na; boleh ler cuba nanti:)

    hotmama: yup terbang nak main salji kot...hehe boleh jer mama kalau mkn yg bergoreng jer selalu jemu juga kita tukar selera pula..:)

    ilahjy:saya beli yg difrozen la ni kak...import luar punya...hehe betul la kak sedap kan mkn roti jala...emm nanti nk buat..:)

    Amiyo: ha mai mkn sini....hehe

    ReplyDelete
  23. ada jual puyuh kat sana nieza..? kalau wat nasik lemak kukus makan ngan puyuh tu best..

    ReplyDelete
  24. Kak Nor: ya kak ada jual kat kedai org Bangladesh kat sini...goreng pun sedap..:)

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers