25 Jan 2011

Mee Kuah Helsinki


Assalammualaikum dan salam sejahtera semua...layan mee kuah simple dan sempoi jer lah mlm-mlm ni...tadi seharian ada urusan kat luar ....mr.hubby pun cuti lunch pun kat luar juga  pastu blk dah penat malas pulak rasanya nk msk tapi nk mkn punya pasal kena jugalah msk....so yang paling senang masak mee kuah yg simple jer lah....sejuk-sejuk ni hirup kuah panas-panas tu sedap juga.

Ada pelbagai cara untuk  msk mee kuah ni.....gara-gara nk clearkan stok dlm freezer saya main campak jer apa yang ada.....pastu nak bubuh nama apa mee ni pun tak tau....so..bubuhla nama Mee Kuah Helsinki...haha actually org sini pun tak mkn mee ni....ok jom tgk resepi campak-campak style saya ni.

Source:Nurniezza.blogspot.com
Bahan-Bahan:
300 gm mee kuning dicelur (kat sini saya gantikan dgn spaghetti )
Sedikit udang
Sedikit sotong
sedikit fish ball dipotong 2
3 s/b cili mesin
3 ulas bawang putih dikisar
2 labu bawang besar dikisar
1 kiub ayam 
3 mangkuk air
3 s/b  sos tomato
3 s/b sos cili
2 s/b sos tiram
1 s/b serbuk lada hitam
1biji lobak merah
Sedikit sawi, cili merah, daun sup & daun bawang (dihiris)
1 biji tomato (belah 4)
2 biji telor
bawang goreng
cili merah/hijau (mayang)
Garam & minyak masak

Cara:
1. Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan bawang putih,
bawang merah & cili kisar hingga garing.
2. Masukkan stok ayam dan air biarkan mendidih.
3. Kemudian masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram & garam.
Biarkan masak sekejap.
4. Masukkan udang,sotong sawi, & masak selama 2 minit.
5. Bila dah masak boleh ditutup api

24 comments:

  1. Perkhh.. nampak sedap, menyelerakan... lapar plak lah pagi2 buta ni... hehe

    ReplyDelete
  2. terima kasih...jemput mkn..:)

    ReplyDelete
  3. assalamualaikummmmm
    nieza kak ilah terbangun jam 3.30 pagi ni terus buka dapo,,tgok ada mee hehe..mata tak leh tidooo dah ..
    mai nak tunpang semangkukkk hehe

    ReplyDelete
  4. Uish...tengok mee kari pagi2 ni, makes me really hungry! How I wished to grab that bowl over! :D

    ReplyDelete
  5. Nieza,akak lambat sikit ajer dari love dan ilah,nampak sedap gitu mee nyer..akak mmg antu mee nie..pantang nampak ndak ajerrr...pepagi nampak terus dtg helsinki naik MAS!!!

    ReplyDelete
  6. Kak Ilah: w.salam kak...wah kenapa bgn awai sgt?...saya belum tido lagi kat sini...akak terjaga sebab terbau mee kat sini ke?..hehe

    Love:haha dtng ler terbang ke sini..hehe

    Kak Asma: ada lagi ni kak...jemput ler mkn...saya dh ngantuk nk tido dh ni...org kat msia dh bgn tapi org sini baru nk tido...susah betul timing tak sama kan..:)

    ReplyDelete
  7. adududuhhhh nak tergolek dalam salji dbuatnyer! sedap wehhh klu ko bg aku semangkuK! hahahaha

    ReplyDelete
  8. Nieza,

    Waaahhh ni mcm ke style org malas masak ahakksss?? Mcm meriah gitukan dgn isi2nya...berselera sgt tgk :ppp

    ReplyDelete
  9. ida dgt dr japan nak mkn mee kuah....mesti sedapp ni..

    ReplyDelete
  10. sedappnya mee kuah...memang peberet mas ni......terliur dah tengok mee tu.....

    ReplyDelete
  11. salam..
    ada org kt rumah dak??
    mr.mama bawa gulai ikan talang masin niee...

    ReplyDelete
  12. nieza mmg nampak sedap tu...walaupun main campak jer

    ReplyDelete
  13. salam nieza,
    aduh, kuah mee nieza sungguh kasi akak telan air liur berkepul2 tau..heheh..rasa nak hirup slurpp uish..nakkkkk...

    ReplyDelete
  14. salam nieza..
    nampak sedap mee kuah tu.. ala2 mee bandung pun ada... akak mmg suka jenis2 mee gini..

    ReplyDelete
  15. Salam Kak..

    Emmmm..simple2 pun, tgk gambar saja dah bangkit selera...Apa lagi kalo jamahnya time panas-panas..best niiii

    ReplyDelete
  16. nieza,
    campak2 apa pun takpe...yg penting sedap.
    :))

    ReplyDelete
  17. Aikk..org finland pndai mkn mee kuah? kreatif2.. sedappnya nak semangkuk boleh?

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum...
    Huish dasyatnya nama menu ni. Agak2 kalu org penang buat boleh feel tak mcam berada kat Helsinki.

    ReplyDelete
  19. aduhh sodap nyer masak mee mcm ni...tersangat lapoor mee..ah nak jugaakkkk

    ReplyDelete
  20. Kak Hana: oklah tu boleh ler merasa golek kat salji kat sini pula...kalau ada lagi 2 mangkuk pun boleh kak..:)

    Mak: sila ler masuk mak...layan diri yer..hehe

    Anie:ya itu memang betul...time malas mcm ni ler saya punya menu..main campak-campak jer...hehe

    Ida:jauhnya terbang..nanti blk sure lapar blk ni...hehe

    Mas: sama ler kita mas akak pun suka gak..:)

    Mr.mama:w.salam...ada masuk ler...terima kasih atas lauk yer mr.mama...hehe

    Kak Lina: tq kak...tu la nampak meriah sgt main belasah jer apa yg ada..:)

    Kak ayu: sedap kak ayu hirup lak kuah panas2 tu pastu ditambah lak ngan bhn yg meriah tu...hehe

    ReplyDelete
  21. Kak Madiha:w.salam kak ..ya ala-ala bandung gitu kan...saya pun suka mkn mee ni segala mcm mee suka..:)

    Sue:w.salam ya...simple dan keja org malas ni sebenarnya..mee pun tak ada hiasan apa dh lapar sgt nk cepat mkn jer tu..hehe

    Suzi:ya la betul tu time sejuk2 ni mkn apa pun sodap!..hehe

    fara: org yg merantau ke finland jer yg pandai mknnya fara...actually bkn kreatif tapi malas ...hehe

    Kak Sam:w.salam...bolehlah tu kak...saya pun org penang juga..:)

    izah:kena blk buat sendiri la izah...mee pun dh abis dh...hehe

    ReplyDelete
  22. meriahnya mee kuah ni...nieza guna spaghetti je ek? we all ni kurang sikit mkn mee kuning..tu yg akak jarang buat mee mee kuah mcm ni. boleh lah cuba gak nanti

    ReplyDelete
  23. kak zarin: kat sini tak ada jual mee kuningla kak...malas nk buat mee kuning tu nk senang saya guna spaghetti jer kak....time2 sejuk kat sini nk mkn yg berkuah jer...suka hirup kuah yg panas2 tu...:)

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers