24 Jan 2011

Apam Beras @ Apam Salju


Assalammualaikum dan salam sejahtera semua...hari ni mengapam pula....sedap dan lembut apam ni....makan pun tak jemu. Rasanya  ramai juga yg dah mencuba buat apam ni....dan tak rugi kalau nk mencuba. Ok resepi  ni saya intai dr dapur kak Yatie...terima kasih kerana berkongsi resepi dan izinkan saya berkongsi disini pula yer.


Source: Kak Yatie
Bahan-bahannya
2 cwn nasi
2 cwn tepung gandum
2 cwn tepung beras
1 cwn brown sugar
3/4 cwn gula pasir(dua2 gula pasir pun takpe)
2 1/2 cwn air
2 sudu kecil yis (mauripan)
kelapa parut dgn sedikit garam


Cara-cara
1. Blend nasi dan air sehingga hancur(masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus)
Setelah hancur, campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
2. Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
3. Perap selama 3 jam.
4. Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
5. Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
6. Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..atau enak dimakan begitu saja.

43 comments:

  1. wah cantik dan nampak sedap nieza..seronok tengok weekend kamu satu family...:)

    ReplyDelete
  2. mak aiii comelnyer apam...mcm tuan yg mmbuatnyerr...;p

    ReplyDelete
  3. wah dah smpi umah nieza apam ni..tak jemu kan nieza makannya.. kak ilah rasa nak buat lagi nasi ada ni..hehe..tapi badan penat la seharian uruskan anak2 dari pagi sampai ptg..minta sepiring bole tak utk minum ptg ni hehe...

    ReplyDelete
  4. mmg betyul..lembuutttt je apam ni..tapikan kalau buh eno siikit, fuhh lagi lembut gemalai..cube la yg resepi buh eno plak..hihu

    ReplyDelete
  5. Salam nieza, hehe.. apam beras ni yg I nak sgt cuba buat, tp salu je lupe beli yeast.. kalau kite guna muffin cup instead of acuan kan, bole ke? bole ke kukus muffin cup hehe... kalau guna loyang pun bole kan? jadi apam tu besar la, x cantik comel..

    ReplyDelete
  6. comey lotte apam tuh..ni bekpes ke minum ptg ek? kita nak minum ptgla kan...

    ReplyDelete
  7. salam nieza..sedapnya apam..kat tmpt saya punyalah susah nak cari kelapa ni,,beruntung org helsinki ada ye..saya suka apam ni espcly bau kalau perap tu..wangi.

    ReplyDelete
  8. Salam Nieza,
    Akak pantang betul kalau nampak kuih apam....terliur betul di buatnya....ada lagi ke tu....nak 10 ketoi sbb akak sendiri makan 5 ketoi..yg lain utk anak2....hehehhee...menariklah warna warni tu...

    ReplyDelete
  9. salam....
    mesti sedapkan apam beras tu...

    ReplyDelete
  10. salam nieza..
    Sedapnyerrr apam..colourful gitu..nak seketuiii..apam ni mmg sedapkan..

    ReplyDelete
  11. jelesnye nengok apam ... lama dh tak buat...

    ReplyDelete
  12. salam nieza...sedap , comel n kalerful apammu itu..tergoda akk

    ReplyDelete
  13. sedapnya...terliurrlah tengok..
    ermm..cantik dan nampak sedap!!

    ReplyDelete
  14. comel gebu! mintak spoloh ketui za... lapoooo haha

    ReplyDelete
  15. camne dia leh jadi lawa camtuh eh...tgk kalerpul pun da naik selera heheh

    ReplyDelete
  16. salam Nieza,... akak dtg bawa kek chiffon kata nak tukar tadi... wah! meriah colour... apam beras nieza... apam ni mmg sedap kan?? lembut aje...

    ReplyDelete
  17. kak nieza,kita same la arini..jam bejanji2 plak kan...cume mie apam pisang, kak nieza apam salju... meh tukar nak,hehehhehe....

    ReplyDelete
  18. Kak Lina:tq kak...:)

    Kak Sofea:haha betul tu ..tuannya pun dah bolat dan kembung mcm apam dah....hehe

    Kak Ilah: yer kak dah lama masuk list tapi baru kesempatan nk buat btw...ambik la kak...ada lagi ni..hehe

    izah: menarik resepi tu izah....nanti boleh cuba tu...btw tq izah:)

    Frau Azmir:w.salam...boleh jer kalau nk bubuh dlm loyang pun...cuma bila letak acuan kecik2 ni senang nk mkn la tak payah potong kan.

    Ana: tu la kan org sini lambat sokmo...baru jer nk breakfast...org disana dah minum ptng dah pun...btw tq ana.

    Suri: saya guna apam kering jer...kat sini pun susah nk dapat kelapa fresh tu.

    Kak Yatie: ha bolehlah kak 10 ketoi bg akak saya mkn sorang pun x abis ni...dh ler kembang mcm apam dh ni...hehehe

    Mr.Mama: ya sedap...cubalah buat nnati mr.mama:)

    ReplyDelete
  19. kak nieza..cantik dan nmpk gebu la apam tu....geramm tengok..nak sikit bolehh...

    ReplyDelete
  20. Lyza: ya la memang sedap...lembut sgt..ok seketoi bg lyza tapi cukup ke?tak cukup kena buat sendiri lah yer..hehe

    Kak Noorma: buatlah kak...sedap apam ni:)

    Kak Rosaliza: yer kak saja jer letak colourful skit...baru tak jemu nk mkn...hehe btw tq kak:)

    fara: memang sedap fara...cubalah fara buat nanti sure lagi cantik tu...:)

    Kak Hana: nah kasi akak 10 ketoi juga..hehe tq kak!:)

    Kaseh:ntahla saya main campak2 jer colour tu..hehe

    Kak ta: tq!..sedapnya chiffon suka sgt..ok kita tukar ngan apam yer...hehehe

    Mimiey: yer ke mi mengapam juga...nanti akak bawa sepiring meh kita tukar...hihihi

    ReplyDelete
  21. mas: ha tinggal seketoi ja bg mas ni...lambat sampai abis di tapau dah..ekekeke btw tq mas:)

    ReplyDelete
  22. Salam nieza.. cantik menarik n tertarik apom beras ni.. tak sabar nak cuba buat.. tks.

    ReplyDelete
  23. Salam Nieza,
    wah colourful sungguh apam beras tu. Kalau akak la sayang nak makan. Pandang dulu puas2 sebelum memakannya. Frankly speaking akak tak pernah buat kuih ni. Tak tau lah kenapa kuih2 tempatan ni macam tak confident je nak buat sebab selalu tak menjadi, tapi kalau bab makan memang akak suka, pantang di pelawa, hehehe

    ReplyDelete
  24. ssalam nieza.cantik menawannya apam ni. cicah kari sedap ni, or try cicah kuah asaam pedas pulak bole ke?

    ReplyDelete
  25. fafa: w.salam...ya cubalah buat nnati yer..sure lagi cantik tu...:)

    Kak Aidah:apa lak sayang kak benda mkn mana leh simpan...tgk canyik lagi cepat abis mkn tak jemu2...hehe

    Umi:w.salam..tq! ya kalau x cecah apa-apapun sedap juga ni..:)

    ReplyDelete
  26. salam..
    nieza...ayu singgah sini walau belum ada tenaga..
    wah..melihat apam yang gebu tu....ayu terus segar bugar biji mataku...

    hahahahhahha.....

    ReplyDelete
  27. Assalamualaikum...
    Cantik3. Dah abis ke? Hehehehe tak pe le dah lewat malam baru nak bekunjung rumah orang memang x dapet le.

    ReplyDelete
  28. Ayu: tq singgah sini w/pun tak sihat tu...kena bykkan rehat...nk kasi apam pun dah abis..hehe

    Kak Sam:W.salam kak..a'ah lah kak dh abis dah...abis ditapau hehe btw akak kena buat sendirila jawapnya nanti:)

    ReplyDelete
  29. Menarik sungguh warna apam nie....Mama Gee suka tgk dan makan

    ReplyDelete
  30. Salam...nyum nyum sedapnya apam beras...pekena ngan kopi o panas memang kena...

    Ha ha ha tingat pula nostalgia jalan-jalan ke rumah arwah atuk kecik-kecik dulu

    ReplyDelete
  31. cantik betul apam ni.. sayang nak makan hehe

    ReplyDelete
  32. Salam Nieza...
    nampak sedap ajer apam ni...(Kedah:Apom)..tambah2 ada kelapa parut...em...sedapnyer.Pandai nieza buat...saya tak pernah buat kuih ni tapi makan pandai..he..he..

    ReplyDelete
  33. salam... cantiknye apam beras tu kak nieza....
    selalu nampak org wat 1 kaler...yg ni kaler maler...nampak cute n selera je tgk...:)

    ReplyDelete
  34. Sue:ya memang sedapkan kalau mkn ngan kopi panas2 tu...tapi kalau mkn gitu pun sodap!:)

    Lady:eh jgn ler sayang pulak...colour tu kasi menarik nk kasi tak jemu bila mkn jer...hehe

    Azi: ya betul la kat utara panggil apom...cubalah buat nanti azi..senang dan simple jer apom ni:)

    Noorsha:saja jer saya bubuh colour lain skit kalau bdk2 sure suka mkn kan tgk colour2 ni:)

    ReplyDelete
  35. Salam Nieza,
    Cantikknya hasil kejadian apam beram Nieza, mesti rasanya pun sedap kan...

    ReplyDelete
  36. nk jg...nmpk sedap..cantik je..dh lma berangan nk bt kuih apam..tp bnyk resepi letak tapai nasi...tu yg tak terbuat2 lg...bleh cba nti ni...

    ReplyDelete
  37. wattie:w.salam...ya colour tu nampak menarik....dan apam ni memang sedap dan lembut.

    zihan:tq...tapi dah abis dh la zihan...kena buat sendiri pulakla nanti...selamat mencuba yer..:)

    ReplyDelete
  38. salam Nieza,
    apam ni mmg sedap kan nieza..tak jemu mkn..mmg pilihan bloggers..btw gebus je kak nampak apam tu..warna pun cantik..ceria..

    ReplyDelete
  39. Very nice...kombinasi colour yg menggiurkan dan membuka selera....heheheh

    ReplyDelete
  40. Kak Akma: yer kak memang gebus bila mkn rasa nk mkn lagi...hehe

    SH:tq sh:)

    ReplyDelete
  41. Assalamualaikum,

    Akak pun dah buat guna resipi ni...memang lembut sgt dan sedap! 1st time buat terus menjadi.

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers