26 Jan 2011

Karipap Daging


Assalammualaikum dan salam sejahtera semua....org disini baru sudah breakfast ni...org disana dah  minum petang ke?...hehe jemput ler mkn karipap ni....sedap lak mkn masa panas-panas baru masak ni...btw terima kasih pada Kak Yatie kerana berkongsi resepi yg best ni....rangup jer rasa karipap ni. sekali ngadap jer sampai 5 ketoi dah ni...mcm mana nk diet ni..ha pas ni kena melompat-lompat dlm snow la nak kasi bakar skit lemak ni....:D 


Source: Kak Yatie
Bahan-bahan
  • 4 cwn tepung gandum
  • 2 sudu besar butter - panaskan
  • 1/2 cwn minyak masak-panaskan
  • secubit garam
  • 1 cwn air suam 
Inti Daging
  • 6 biji kentang
  • 3 sudu besar kari ayam/daging
  • 1 biji bwg besar
  • 2 ulas bwg putih
  • 1 sb udang kering
  • 1 cwn daging hancur
  • garam dan gula
  • air

Cara-cara

  1. Untuk membuat kulit karipap - campurkan tepung, marjerin,minyak masak yang telah dipanaskan (utk mendapatkan kulit karipap yg rangup). Gaul rata guna sudu sbb panas. Bancuh air+garam.Masukkan sedikit2. Uli doh hingga boleh dicanai dan mudah ketika mengelim.
  2. Untuk buat inti - kentang dikupas dan dipotong dadu dan ketepikan.
  3. Blend bawang besar, bawang putih dan udang kering. Tumiskan bhn2 tersebut hingga naik bau. Masukkan pes kari dan kacau rata. Kemudian masukkan kentang, daging hancur,air dan garam serta gula secukup rasa. Masak dngn menggunakan api sederhana sehingga kentang empuk dan air kering.
  4. Setelah masak,angkat dan sejukkan.
  5. Apabila inti telah sejuk, boleh la mulakan proses mencanai dan mengelim karipap.
  6. Doh karipap tadi bulat2 kan ikut saiz 1 biji karipap. Bila dah siap, tutup dengan plastik supaya doh tak kering. Lepastu, canai doh jangan terlalu nipis.
  7. Masukkan inti dan klim.
  8. Goreng dengan api yang sederhana hingga kekuningan.

33 comments:

  1. oooo dah pagi..kmi dah nk minum petang..hihi..meh skit nk buat minum ptg kripap ni..lawa lah kemas cumil jee

    ReplyDelete
  2. akak..ain dah byk kali minta mas buatkan karipap..arrgghhh...nnti kena buat gak....tergoda lak tengok karipap akak ni...

    ReplyDelete
  3. a'ah izah...tu la matahari kat sana baru nk sampai sini..hehe ambik ler izah..ada lagi ni..dlm freezer pun ada x msk lagi..tak abis nk mkn sorang ni..:)

    ReplyDelete
  4. wah cantik nyer lama tak buat karipap ni...

    ReplyDelete
  5. waduh..kat sini mendung la nieza..kalau dpt makan karipap ptg2 cam ni..sedapnya..akak dah lama tk buat karipap..nak seketoi dua ketoi tk cukup..minta akak sepiring lah nak buat minum ptg..hehe

    ReplyDelete
  6. Mas: kesian ain tu mas...buatkan jer lah...kalau malas campak kan jer dlm cik bm tu..hehe

    K.Lina: mana ada cantiknya kak..saya guna acuan jer tu...tgn mana ada tak berseni pun...hehe

    k.Akma:itulah kak saya pun lama tak buat...dh buat ni simpan frozen senang sikit bila nk mkn goreng jer..haha boleh ambik jer 5 ketoi pun boleh kak...hehe

    ReplyDelete
  7. nieza,sedapnya karipap.dah lama akak tak buat..ni akak bawak kari ayam kering ni..simpan utk mkn tengahari nanti ya..karipap kat atas ni akak angkut bwk balik negori..hehe

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum...
    Nieza napa tak bubuh nama Karipap Daging Helsinki. Macam best je bunyi nye.

    ReplyDelete
  9. montelnya karipap nieza, bak akak sepinggan..!

    ReplyDelete
  10. Salam nieza...sedapnya karipap mkn panas2 tu..mmg tak sedar abis 5 ketul heheh..kalo akk lebih lagi tu kekek

    ReplyDelete
  11. Kak Anim: makaceh kak bawa lauk lunch tu..sedapnya..hehe ok saya balas bekas dgn karipap 5 ketoi yer...hehe

    Kak Sam: w.salam...mana boleh kak..marah kak yatie nanti...resepi kak yatie ni...hehe

    Kak Am:karipap ni montel mcm tuannya ler kak...adehh memang bertambah montel sejak dok sini...btw bg akak sepinggan juga..:)

    Kak Rosaliza: betul la kak...mkn tak ingat org dh...haha ada lagi simpat freezer kalau goreng semua sure abis semua tu..hehe

    ReplyDelete
  12. amboii ..rapinya mengelim tepi tu...
    ni klau PK Hem saya tau..mesti dia soh buat demo..hihi..
    nak tumpang minum petang kat sini ye..sedappnya karipap panass!!

    ReplyDelete
  13. fara: mana ada rapinya saya guna acuan jer tu...lum pandai nk kelim mengelim la hehe...boleh fara jemput ler ke sini..:)

    ReplyDelete
  14. org disana mkn karipap ye..org kat sini dh minum petang dgn pulut udang..x buat tapi beli je..;)

    ReplyDelete
  15. Salam Nieza,
    Sedapnya makan karipap, minum teh/nescaffe panas....sambil goyang2 kaki lagi tu...jeles akak tau....anak akak yg bongsu tu pun dari semalam dia suruh buat karipap..cian dia...mamanya malas nak mengelim....last2 akak masakan hotdog je....dia tuntut lagi...rasanya nak kena merajinkan diri jugalah ni...cantik karipap Nieza tu...(akak kalau buat pun kena bnyk sekali...simpan kat esbok, senang bila anak2 nak makan....)

    ReplyDelete
  16. amboi rajinnyer buat karipap.... akak amik seketoi eh!...

    ReplyDelete
  17. Waaaahhh Nieza, jeles aiii u punya karipap kulit licin and kelimnya pun cantik & rapi ajer ;)

    ReplyDelete
  18. Kak Sofea: wah pulut udang sedapnya kak...:)

    Kak Yatie: eh...mcm akak tau dok goyang kaki?...ekeke apa nk buat kak masa tak keja ni ler nk bersenang lenang pun..hehe btw akak buat ler utk anak tu sian dia..kalau dkt lehla nieza kasi dia..betul la lbh tu buat frozen nanti nk mkn senang.

    Kak Ita: rajin-rajin pun tak leh nk lawan kerajinan kak Ta tu...mcm2 menu keluar..bila nk rajin mcm kak Ta tu tak taula..hehe

    Anie: tq...tapi i pakai acuan jer anie...ntah la mcm mana leh jadi kulit licin mcm tu...hehe

    ReplyDelete
  19. cantik arrr karipap nieza ni..dulu2 rajin gak buat karipap tp asyik tk cantik je rupa dia, so now ni akak beli yg dah siap je..merajuk la tu hikhik
    nanti balik sini akak tempah ngan nieza eh ehehe

    ReplyDelete
  20. wah cantiknya karipap dia takde jerawat pun. akak tak pernah buat karipap inti daging sebab my hubby allergic daging, selalunya kalau buat inti ayam atau sadin. tapi yg paling digemari of course sardin

    ReplyDelete
  21. ye lah betul cakap anie..klau mokwo buat naik bisul2 semua nye..nieza goreng cam no??

    ReplyDelete
  22. ayu kan..asal masuk sini..sure rasa lapor..

    nieza..setiap masakkan mu..sangat menyelerakan..
    tahniah ya..

    ReplyDelete
  23. rajinnya nieza buat karipap....dok sini rasanya baru 3 kali kut buat...tu pun buat kulit pakai hentam jer sukatan..cun jer karipap ni....ida wat kelim pakai tgn...so bentuk pun mcm2 ada...makan mmg sodapp TAPI nak m'buatnyer aduhh kena luangkan masa separuh hari...malasnyer ida

    ReplyDelete
  24. Kak Zarin: mana ada cantiknya kak..guna acuan biasa jer tu...wah bila thn nk tempah tu ...hehe

    Kak Aidah: tak pe kak mcm mana pun rupanya tak kisah janji mkn sodap!..haha apa-apa inti pun boleh kak..:)

    Mokwo: goreng dlm minyak panas la mokwo..tak ada cara lain sama jer..

    Ayu: tq ayu...nieza msk simple2 jer ayu....masakkan org merantau ni..:)

    Ida: nieza pun sama juga main angin rajin tu rajinla...hehe kalau pakai tgn nieza lum pandai sgt nk kelim tu...actually malas sama..hehe

    ReplyDelete
  25. Cantiknya kulit karipap Nieza...buat mak lapar lah...

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum Nieza...Selamat Pagi...

    Kak Lin Dtg Nak Tumpang Sarapan Kat Sini....Sedappp! Tgk Karipap Daging Tu...

    ReplyDelete
  27. Mak: mai jemput mkn..ada lagi frozen tu..hehe

    Kak Lin: w.salam kak..selamat pagi...boleh kak sila yer..layan diri yer..:)

    ReplyDelete
  28. cantiklah karipap nieza...licin je.
    lama dah tak buat karipap....

    ReplyDelete
  29. Nieza,
    Amboi.. ayu je tengok karipap buatan dia ye :). Buleh la saya cuba resipi nya nanti. Setakat ni dok beli ready-made pastry je untuk buat karipap (kes malas ye).
    * kalo bako je, buleh gak tak?

    ReplyDelete
  30. Patin, kat sini tak ada jual la...kalau nk mkn kena buat sendiri..kalau ada jual sure saya pun nk beli juga..hehe cubalah buat nanti...kalau bako tu x sure pula boleh ke tak...cubalah tgk..:)

    ReplyDelete
  31. baru jer tadi makan karipap mak buat

    ReplyDelete
  32. white:wah sedap tu..untung ler dok dkt ngan mak kan...saya kena sendiri buat la..hehe

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers