3 Jan 2011

Mee Hoon Tom Yam

Salam semua...dah lewat mlm baru n3 hari ni....busy..busy...bukannya busy pasal apapun tapi busy memenatkan kaki pi jln-jln kat mall...haha..kebetulan dah mr hubby cuti hari ni so keluar la jln-jln sambil tgk sale awal thn....mcm-mcm ada...itulah kalau dh keluar lain yg nak dibeli lain pulak yg dibeli.....:D

Ok ceter pasal n3 ni pula...saya masak untuk dinner mlm ni simple jer lah....dah penat jln nk msk mcm-mcm lambat pulak kan saya buat yg simple jer....main campak-campak...tapi sedap mkn panas-panas....ok jom kita tgk resepi campak-campak style saya ni.


source:Nurniezza.blogspot.com
Bahan-bahan
mee hoon / bihun - dicelur sebentar dlm air panas..toskan


Bahan dikisar
3 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
3 biji cili padi
1 inci lengkuas
5 tangkai cili kering
2 btg serai 



Bahan untuk kuah
udang segar - dibuang kulit separuh
sotong dipotong bulat
fishball dibelah dua
1 kiub tomyam

1 kiub ayam
4 helai daun limau purut
2 s/b sos cili
2 s/b sos tomato

broccoli dipotong kecil
bunga kobis dipotong kecil
1 batang lobak merah
2 biji buah tomato dipotong 4
1 batang serai diketuk
garam secukup rasa
minyak untuk menumis


Cara Memasak
1. Panaskan minyak dlm periuk dan tumiskan bhn2 kisar hingga wangi dan masukkan air secukupnya.
2. Masukkan kiub tomyam, fishballs, sotong dan udang.

3.  Masukkan sos cili, sos tomato, daun limau purut dan serai yg diketuk.
4. Setelah mendidih perasakan garam  dan masukkan sayuran bunga kobis,carrot dan broccoli.
5. Biarkan seketikan terus padam api.
6.  Hidangankan isi meehoon dlm mangkuk, tuang kuah tomyam..siap.


7 comments:

  1. Salam Nieza,

    Selamat tahun baru ;) harap2 tak lah terlambat nak wish sbb kita tertinggal keretapi dahhhh. Bukannya apa, busy layan tetamu dan jadi tetamu...hehehez ;)

    Banyaknya entry2 baru dkt sini, jeles aiii. Dkt sini, kalau I buat satu cake ke dessert ke 2, 3 hari baru abis :( huhuhu Jeles dgn org yg boleh buat cake/kuih-muih hari2...hehehez :D

    ReplyDelete
  2. nieza, sedappnya tomyam..peberet k.mas gak tau...

    ReplyDelete
  3. salam nieza kak ilah nak tanya kesemua bhn masakan senang ker nak dpt di helsinki ni..? sbb kak tgok semua masakan niwza mcm kt mlysia jer.. kalu sng dpt tak la rasa sgt dok negara org.. peeerak tol kak ilah ni..

    jelesy kak ilah tgok apam tuu mekar kan main lagiii...nanti nak try lagi jadi kembang...huhuuu

    ReplyDelete
  4. salam nieza,
    wah sedap ni mee hoon tomyam,
    lagi pedas lagi best..1 mangkuk pls..more cili padi ya..hehe

    ReplyDelete
  5. Anie: Salam thn baru juga dr saya...sama ler saya pun kalau buat nk mkn berdua memang x abis..biasanya saya akan tapaukan kasi kwn2 ataupun mr.hubby bawakan ke ofis ramai ler yg boleh tolong abiskan.

    K.mas: sama ler kita suka gak tomyam ni..:)

    K.Ilah:salam kak, so far alhamdulillah dgn adanya kedai aseanic ni senang byk brng yg diimport dr asia...tuan punya kedai lak org m'sia....tapi kalau brng yg x ada jual mcm rempah tu minta family kat m'sia tolong poskan lah.

    K.ayu:salam kak, orait! xtra cili padi is ready! nanti pos DHL yer...hehehe

    ReplyDelete
  6. nieza lagi la sedap bihun tomyam tu :) lama dh tak buat ni

    ReplyDelete
  7. ya sedap mkn time2 sejuk kat sini...akk kena buat ler tu nanti...:)

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers