4 Jan 2011

Ikan Kukus Ala Thai


Salam semua...menu hari ni layan lauk kukus pulak....memang bagus untuk sesiapa yg nk mengecilkan badan...haha azam tahun baru la kononnya ni kan......saya ni setiap thn azam ni ler yg tak tercapai-capai ...apa nk buat murah rezeki makan jer kan....apapun syukur dgn rezeki yg ada...yang penting badan sihat. 

menu ni saya campurkan semua sayuran sekali...haha senang ceter malas nk masak sayur la ni..hehe ...tapi sedap juga bila sayuran tu dikukus .....mkn gitu jer pun sodap!...ok jom kita tgk resepi menu yg sihat ni.


Source: Nurniezza.blogspot.com

Bahan-bahan

1 ekor ikan...ni saya guna ikan tilapia merah...boleh juga guna apa-apa saja jenis ikan

1 labu bawang besar dimesin 

2 ulas bawang putih dimesin

1 inci halia dimesin

1s/b sos ikan

1 kiub ikan

1 s/k tom ka paste....paste ni dr thailand ingredients nya ada serai, lengkuas bawang yg diblender halus

1 batang serai diketuk

5 biji cili apa diketuk

2 sudu besar jus limau ataupun lemon

3-4 keping daun limau purut

daun sup/daun bawang

broccoli dipotong kecil

bunga kobis dipotong kecil

1 batang carrot



Cara-cara
1. Ikan dicuci bersih dan dikelar kedua-dua bahagian.


2. Kukus  ikan dalam bekas yg dalam dan masukkan semua bahan tadi bersama dgn ikan.......kukus dlm dalam masa 10-12 minit.


3. Apabila sudah masak bolehlah diangkat dan lebihan air kukusan ikan tadi curahkan diatas ikan...hiaskan dgn bawang  dan daun sup/bawang...hidangkan.

12 comments:

  1. nieza...sedapp tu ikan kukus rasa tomyam...masam2 pedas...k.mas suka tau...

    ReplyDelete
  2. Menarik resepi ni..memang cadang nak makan ikan kukus..

    ReplyDelete
  3. K.Mas:yup betul memang sedap tu...kalau dpt ratah gitu pun sedap..:)

    Nazrah: try la buat nati senang jer resepi ni main campak2 jer dlm periuk kukus tu...hehe

    ReplyDelete
  4. iskk.. sedap nih.. bila masuk bab kukus nih, memang sangat suka. senang. mudah, lazat, tak berminyak..

    ReplyDelete
  5. salam Nieza..wah idea yang baik untuk kuruskan badan hehe pstt sama lah tiap tahun azam nak kecilkan pinggang ni:) esok nak cuba:)

    ReplyDelete
  6. Salam Nieza,
    Uwaaa mcm kat Thai plk...ada mee hoon tom yam...ada ikan kukus ala thai....mmng menyelerakan tulllll....
    Arini akak msk ayam masak bali..ambek resepi kat sini..nnti snng2 akak n3 ok..thanks..

    ReplyDelete
  7. Hann:yes agreed sgt!...memang senang dan sihat ..tambah lak time bz2 nk buat keja lain tu...msk simple mcm ni jer pun ok..:)

    CM:itulah kak...saya ni ckp mcm tu la tapi kekadang tak pantang juga mkn...pantang tgk ada lah...hehe

    kak yatie: tu la nk pi Thai jauh sgt...kedai thai pun x dak nk mkn...layan la msk ala thai kat dapur helsinki ni...hehe btw thanks kak sudi try resepi tu...nanti nieza singgah dapur akk yer..:)

    ReplyDelete
  8. Nieza....wohohooo...yummmy ada asian taste tu...i like....

    pasal azam tahun baru tu....:) semoga berjaya...yang penting badan sihat ya.....

    ReplyDelete
  9. yup ayu!...memang disukai ramai...hehe yup betul tu kena diet cara sihat..:)

    ReplyDelete
  10. kak nieza, bes ni..mmg sesuai unt diet..:)

    ReplyDelete
  11. Siti: ya try la nanti...menu sihat yg simple tapi sedap!..:)

    Lina: ehh bila akak rasa...hehe btw thanks kak...memang sedap pun..hehe

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers