20 Jan 2011

Marble Cheese Brownise


Assalammualaikum dan salam sejahtera semua....Orang kat Malaysia dah tido ker?hehe ...org kat sini baru nk minum ptng. Hari ni pagi-pagi dah keluar umah ada meeting PERWAKILAN  kat ofis mr.hubby pastu abis meeting keluar mkn lunch pulak so...tak masak la hari ni. Brownies ni lak buat semalam bawa masa meeting tadi.

Actually dah lama nk buat ni tapi bila fikir blk kalau buat sapa la nk mkn byk-byk kan so...tunggu time ada mkn-mkn atau ada hal yg berkumpul ramai-ramai bolehlah buat....kebetulan ada meeting tadi saya pun bawalah ke ofis  dan selamat buat kenduri kat sana.:D  
Semua ckp sedap...actually yang sebetulnya resepi ni yg sedap kan....terima kasih pada yang berkongsi  resepi. Saya C&P dr dapur Kak Yatie yg menurut kak Yatie resepi ni asal drp Kak Rinnchan dan kak Yatie C&P dr dapur Kak Maz.Btw tqvm semua....dan izinkan saya berkongsi disini pula ya..:)


First time buat ni...alhamdulillah menjadi cuma lum pandai nk melorek corak kat atas cheese tu.....nampak sgt tak cun ...btw kena try lagi nanti.

Source: Kak Yatie
Bahan-bahan Brownies :

  • 250g butter
  • 1 cwn serbuk koko
  • 3 biji telur gred B
  • 1 1/2 cwn gula castor
  • 1/2 cwn susu cair
  • 1 1/2 cwn tepung gandum *Ayak dgn BP & SB
  • 1 tsp baking powder*
  • 1 tsp soda bikarbonate*
  • 1 tsp esen vanilla
Cara-cara:

  1. Cairkan butter. Masukkan serbuk koko dan kacau rata.
  2. Handwhisk gula dan telur. Masukkan ke dalam adunan butter+koko. Kacau sebati.
  3. Masukkan susu cair dan kacau sebati.
  4. Masukkan tepung+BP+SB sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati. Akhir sekali, masukkan esen vanilla dan kacau rata.
  5. Panaskan oven pada suhu 175 darj cel. Alas loyang 10" x 10" dgn grease proof paper. Biar kertas berjuntai pada dua belah yang bertentangan supaya mudah mengeluarkan brownies.
  6. Tuang adunan brownies ke dalam loyang dan ratakan. Tinggalkan sedikit untuk membuat marble di atas lapisan cheese nanti.
  7. Bakar selama 20min menggunakan api atas dan bawah.
* Bergantung pd oven masing2...saya tambah 10 minit lagi..


Bahan-bahan lapisan cheese:
  • 250g cream cheese
  • 1 cwn gula castor
  • 1 biji telur gred B
Cara-cara:
  1. Pukul cream cheese hingga gebu.
  2. Masukkan gula dan pukul lagi hingga sebati.
  3. Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.
*Selepas 20min keluarkan brownies dari oven. Tuangkan adunan cheese dan ratakan. Paipkan baki adunan brownies ke atas lapisan cheese dan lorekkan corak ikut citarasa. Masukkan semula ke dlm oven dan bakar lagi selama 15min atau sehingga cheese masak. Biarkan sejuk sebelum dipotong.

46 comments:

  1. org m'sia yg nie blum tido lg kak! haha.. tetiba nampak marble cheese browis nih.. bersegera terjah blog akak... hadoiyaiii.. leleh air liurrr!!huhuhuhu

    ReplyDelete
  2. memang best marble cheese brownies nih....aritu wat x smpat nak amik pic...

    ReplyDelete
  3. salam nieza,sedap kan?akak pernah wat ni dulu..rasa takmo buat lagi dah akak makan tak berenti2..grrrrr..ni tgh ketagih cheese lagi ni..try wat red velvet tu pulak..mmg sedap sgt2...

    ReplyDelete
  4. Salam Nieza..
    Tgh musim sejuk eh skrg? Sejuk2 kalau mengunyah cheese brownies ni, mau berketul-ketul abis kan...heheheee...

    ReplyDelete
  5. Kaseh: tq!:)

    hotmama: oh belum rupanya...haha boleh ambik balance2 ni skit lagi...hehe

    noorsha: ha memang best...kena buat lagi la nanti noorsha:)

    kak anymz:betul la kak sedap sgt kalau start mkn susah nk stop tapi takut lak mkn byk2 dh ler byk lemak dh ni..hehe

    ReplyDelete
  6. mmg nampak sedap sangat brownies ni tapi still tak boleh try buat selagi tak pindah masuk rumah. Still terperuk kat apartment kecik ni. Once bila dah pindah masuk rumah, nak try semua resepi Nieza.

    ReplyDelete
  7. pewiiitttt...nampak best sungguh..eh moist ke brownies ni nieza..nampak cam moistt jee..ishh ishh..nak kena try jugak ni

    ReplyDelete
  8. Naz: yer kat sini tgh musim sejuk beku...tapi bg mkn apa pun sodap!..hehe

    Harleena: ok selamat berpindah dan mencuba resepi yer..:)

    izah:Brownies ni izah tapi nampak moist kan..sedap tau cubalah nanti..hehe

    ReplyDelete
  9. berani mencuba tu tak pe kak,tgk hasilnya sndri.mcm sy kat sni,duk tengok je laa..hehee

    ReplyDelete
  10. woofer:ok dik nanti akak cuba yer:)

    ReplyDelete
  11. Salam nieza..cantik n nampak sedap sangat marble cheese brownies tu

    ReplyDelete
  12. Semenjak berblogger nih berat badan dah naik 2kg....jumpa resipi..cuba, jumpa yang brkenan..cuba lagi. lebih2 lagi kek yang berasaskan cheese nih... anak2 sgt suka...tp yang nih rasa nak cuba jugak. Thanx nieza...

    ReplyDelete
  13. wah, sungguh mabeles brownies mabelcis tu... dah lama x buat, tah ingat lg ke x nk buat... ekekeke

    ReplyDelete
  14. Nieza....sedapnyerrrr....my feveret ni...tp nk buat malas...weekend ni harus buat ni...tngkap leleh air liur gua....hehehhe

    ReplyDelete
  15. nieza mmg ni dh masuk list tp tahu bila nak buat nyer....melorek tu satu hal mmg tak pass lagi ni...akak tengok nieza nyer lorek tu kira ok la cantik...

    ReplyDelete
  16. alahai.. sedapnya.. terliur tgk kek nie.. nampaknya kena cari org nak tempah nie.. kalu buat sendiri mmg x menjadi laa nie.. hehe

    ReplyDelete
  17. pewwitttttttt... sodap nih weiihhh... lama gler aku tak buat yang bronis kak.rinn nih! lupa dah rasa dier.. tp klu cekelat dan cheese dikawinkan mmg sejoli gtu! bak sini 4 ketul! hihi

    ReplyDelete
  18. bestnye...mariam pernah buat sekali,tp tak jadi mcm kak nieza buat(kalau mariam tua jgn marah ye mariam thn 83..hehehe..)
    nak skit bolehhh..hehehe ;-)

    ReplyDelete
  19. Nieza, sama lah ngan akak. Kalau nak buat apa2 yg unusual kena time cuti sekolah ke, sebab masa tu kawan anak2 ramai yg datang so boleh bagi they all merasa, sebab kalau harapkan anak2 bukan makan sangat kecualilah kalau kek tu memang betul2 sedap dan menepati citarasa they all

    ReplyDelete
  20. Salam Nieza, gebu dan sedap! Jangan risau, kalau tak habis post kat akak, nanti bolih tolong habiskan...

    ReplyDelete
  21. Kak Rosaliza: ya kak memang sedap...tq!:)

    Arizakiah:ya la sama la ngan nieza pun tu yg main rasa sikit2 jer takut nk mkn byk w/pun sedap...kesihatan kena jaga juga..:)

    Anawahid:insyaAllah ingat lah tu...kena try buat blk la..:)

    SH: ha kena buat la kalau dh terliur tu...hehe

    K.Lina:tak rugi kalau nk mencuba kak...bab melorek tu belakang kira janji mkn sodap!..hehe btw tq!

    ReplyDelete
  22. Ain:cubalah ain...kalau ikut betul2 resepi tu sure jadi punyalah..

    Kak hana:haha dh abis kak...nanti akak kena buat sendiri la...memang sejoli dan sedap...:)

    Mariam: kena cuba lagilah nanti...btw muda dr akak la mariam ni..:)

    Kak Aidah: betulx3 kalau ada org nk mkn seronok juga kita nk buatkan...tapi yg ni rasanya sure bebudak suka..:)

    T&T: w.salam..tq!...ok next time kalau buat kena hantar kat umah akak la ...hehe

    ReplyDelete
  23. salam nieza,
    wow, terliur betul akak tengok brownie cheese ni..rasa nak ngap macam dah ada depan mulut aje ni..

    ReplyDelete
  24. menggoda jiwa tau... alangkah sedapnye kalau dpt makan jugak barang 2 3 piring,hehheheh....

    ReplyDelete
  25. mcm dah lama tk mbrwnis..lebih2 lagi ada cheese..tgok pic nieza rasa nk terkam jer..akk jwb kt sni eh.. talam tu akk potong guna benang..klau guna pisau mmg serabai.. dah 2 x kali akk cuba n sangat memuaskan.. tak tau lah org lain guna cara apa.. itu jer la rahsia akak.. hihihi... kita kongsi resepi n rahsia kan... hahaha

    ReplyDelete
  26. nieza kt nelys kitchen pun ada tips utk potong kuih talam.. rasanya cara lyza lebih baik n sopan... hahaha.. dpt lagi ilmu hari ini utk akk..

    ReplyDelete
  27. Kak Ayu: w.salam kak, haha boleh ngap gambar jer kak...hehe

    Mimiey: saja jer nk goda mimi...mimi kan rajin...buat ler nanti..leh akak singgah mkn sana lak..hehe

    ReplyDelete
  28. Salam Nieza..

    Emmm nampak pun sedap brownie tuuu..samalah..kat rumah ni pun fikir byk kali kalo nak wak brownie cheese ni, pasal kurang sambutannya....

    ReplyDelete
  29. Wahh nieza..sedap tu brownies nih..dh lama x wat..lihla join sekali minum ptg ni? Bak sepotong.. Ada lg ke?hehe

    ReplyDelete
  30. alaaa kak ilah terlepaas jet nii lewat mai..dah habis kat meeting huhuu..

    ReplyDelete
  31. kak nieza...mas baru jer beli cream cheese...bolehn try resepi ni..nmpk sedapp sangat...

    ReplyDelete
  32. Dikkkk nak bronies tu lamanya tak buat hehehe

    ReplyDelete
  33. salam...nieza...
    ya ampun..raya ari tu ayu order ngan mamafami..
    so, kalau ada rezeki....
    ayu nak belajar buat gak..
    tapi takut tak menjadi brownies ku...

    ReplyDelete
  34. Nieza....err...emang tak dpat den tahan air meleleh....:) tahniah.....gud experiment and results....:)

    ReplyDelete
  35. Datang lagi nieza.....:)happy weekedn!

    ReplyDelete
  36. salam,...baru tengok gambaq dah teliuq. klu makan apa lagi dak...rasa cam nak kena buat gak nih.

    ReplyDelete
  37. Asslamualaikum...
    Salam perkenalan. Selalu nampak nieza kat dapur mas, hana, izah, yatie dll.

    ReplyDelete
  38. nieza..
    sedapnya..
    stakat ni blum penah try buat brownies..
    cantiklah tu..n nmpak so yummy!

    ReplyDelete
  39. Kak Zana: tqvm kak nanti saya cuba ya:)

    sue@Nenie:ya la betul la tu...saya ni kekadang suka nk mencuba resepi jer tapi x la nk mkn sgt.

    lyza: sorry ler dh abis dah pun wat kenduri kat ofis mr.hubby...kena buat sendiri la nampaknya tu..:)

    kak ilah: yer kak...dah abis dh lambat sgt akak sampai..hehe

    Mas:try la buat nanti...memang sedap..tak rugi kalau nk mencuba:)

    Kak Chik Mimi: sorry kak dh abisla nk kasi pun...kena buat sendiri lah nanti..hehe

    Citarasa rinduan:tryla buat ayu...insyaAllah sure jadi lah nieza pun baru jer belajar2 buat ni...ikut jer resepi tu.

    Ayu: sayu budak baru belajar...tgk ayu buat lagi cun..kena menuntut ilmu lagi ni...btw happy weekend juga buat ayu..:)

    Ma'chik:haha jamu mata jer lah...buat jgn tak buat yer ma'chik...sedap ni x rugi kalau nk cuba..nanti buat mai antar saya skit bg rasa..hihihi

    W.salam: salam kenal juga dr saya kak..tq singgah sini.:)

    Fara:yer fara memang sedap..cuba lah buat nanti:)

    ReplyDelete
  40. Cantik brownies tu, so bab brownies ni Niezalah jadi tok guru akak. Next weekend nak try.

    ReplyDelete
  41. Salam Nieza,
    Akak dtng lambat mesti dah abeskan..kalau nak rasa, nmpknya akak kena buat lagilah ni....cream cheese tu pun ada kat esbok, nak wat gaklah..hehehehe..

    ReplyDelete
  42. PK:tq kak...saya pun baru jer nk belajar2 ni...hehe btw selamat mencuba yer kak..;)

    Kak Yatie:w.salam kak..a'ah dh abisla...bagusla akak buat boleh saya singgah mkn lagi..hehe

    ReplyDelete
  43. Salam perkenalan..
    Nampak sedap je brownies tu. Boleh tak kalu buat sendiri cream cheese tu? Ada resepi tak?

    ReplyDelete
  44. wow...itam pekat,mmg best nih..tergoda..:)

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers