19 Jan 2011

Bun Pandan Inti Kelapa



Assalammualaikum dan salam sejahtera semua....layan  roti lagi...haha semalam tak sempat nk n3 coz ptng tu ada appoiment with doc pastu blk tu merayau-rayau pulak sorang-sorang  kat shopping mall sementara tunggu mr.hubby blk keje tu jln ler....puas ati dapat jln sorang boleh tgk brng yg berkenan lama2 sikit...kebetulan lak ada sale  lagi sukalah...:D

Resepi ni saya intai drp Ros Jintan Manis yg memang saya suka sgt nengok roti-roti yg dibuat oleh Ros dan tak sabar rasanya nk mencubanya....kalau ada org nk mkn maunya juga hari-hari meroti....hehe Btw thanks a lot to Ros coz berkongsi resepi ni....memang sedap roti bubuh inti ni...teringat masa kecik2 dulu selalu beli roti ni kat benggali jual roti sampai dia panggil saya menantu tiap kali pi beli roti kat dia...nostalgia betul dh mati agaknya benggali tu pun.


Source: Ros Jintanmanis
Bahan-bahanya( Bahan Doh) 
250 gram tepung roti
1 sudu besar marjerin
2 sudu besar gula
2 sudu besar water roux
120ml susu segar
1 1/2 sudu kecil yis
1 sudu besar susu tepung/skim milk
sedikit pewarna hijau (saya bubuh pandan emulco)
(Bahan Inti)
3/4 cawan kelapa kering+1sudu besar gula+1 sudu besar gula merah+ satu helai daun pandan
(Bahan topping)
sedikit kelapa kering

Caranya
1. Buat Inti Kelapa, didalam kuali campur kelapa kering bersama gula merah dan gula putih serta sehelai daun pandan, letakkan juga sedikit air, gaul sebati dan kacau beberapa minit angkat dan ketepikan.
2. Kalau ade breadmaker (BM) boleh masukkan semua bahan Doh dan pilih menu Uli dan On je, kalau takde masukkan semua bahan kecuali bahan inti dan topping, dalam bekas adunan dan uli hingga tak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut ye.
 3. Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang elastik.
 4. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada 12 bahagian kecil dan isi bun dengan satu sudu kecil inti kelapa, susun atas dulang pembakar.Biarkan naik sekali lagi, kemudian glis roti dengan 1 sudu kecil susu+beberapa titik madu dan tabur dengan kelapa kering. Bakar pada suhu 180 darjah selama  20-22 minit, atau sehingga permukaan bun perang.
5. Setelah masak sejukkan atas redai dan simpan di dalam bekas, sesuai dijadikan menu sarapan atau minum petang. Selamat Mencuba.

30 comments:

  1. roti ni memang dalan list...dah terperap lama dah....
    sedappnya kak...bila smpai giliran roti ni...he..he..

    ReplyDelete
  2. salam....
    mr.mama dtg bawa roti marble nie, kata nak tukaq...hehehe...
    nampak sedap inti kelapa tu ...nak cuba lah nanti.....

    ReplyDelete
  3. akhirnya nieza tirguda jugak ya..hah pasni makin byk la roti2 kat sini.hehe

    ReplyDelete
  4. waaa.ijo gitu rotimu,wangi bau pandan.kalau bg kat akak tak cukup satu nieza...

    ReplyDelete
  5. salam nieza,
    wah semenjak dah ada pembantu ni,
    menu roti makin mengancam2 ya..macam2 corak keluar..heheh..jealous akak tau..hehe

    ReplyDelete
  6. salam nieza..
    amboiii sedappnya..
    suka tgk roti2 kat sini..
    bilalah nak try buat sendiri..
    ada lagi x?..hihi

    ReplyDelete
  7. salam..sedapnya roti..dalam banyak2 menu yang ada..saya cukup teruja dgn resipi roti..rasa mcm hebat sgt org pandai buat roti

    ReplyDelete
  8. betoi tu ayu..mcm2 corak nieza buat ..kak ilah pun naik iri hati nie hehehe pula tu nampak mas pula dah beli en BM..wah mabuk la kita dgn roti..tak leh jadi ni nak kena ngendeng kat cosway laaaa hehehe

    ReplyDelete
  9. menariknya bun pandan tuh....saye cop yg tgh enterprem tuh yer..hihi

    ReplyDelete
  10. Adoooiii Nieza, tak abis meroti lagi..hehehez. Btol mmg best buat kalau ada org mkn and lagi best kalau shopping sorang2...I like ;)

    ReplyDelete
  11. Sodap, mai hantaq k Oxford sikit...upload gambo finish.
    Tk

    ReplyDelete
  12. nih la klu dah ader bibik melayu! mmg gian merotii... aku uli karipap pong gune bm! hahahaa

    ReplyDelete
  13. salam kak

    geramnya tengok roti ni.. roti berinti kelapa tu memang best kalau dapt kelapa muda...betul tak kak?

    ReplyDelete
  14. cerita pasal bengali roti... masa ngandung Aisyah ... boleh ngidam nak makan roti sapu kaya , yang benggali jual. Nak yang benggali jual naik basikal .... ishhhh lawak punya ngidam ....

    Alhamdulillah dapat juga .....

    ReplyDelete
  15. Mas: try la buat nanti.. sedap bau pandan tu...:)

    mr.mama:tqvm...sedap roti marble tu wah kenyang mkn roti jer lah hari ni...hehe

    kak anim: yer kak sejak ada bm tu memang syok nk meroti jer...haha

    kak asma: terlbh pandan emulco la tu kak...tapi best bau pandan yg wangi tu..ha bg akak 3 ketoi cukup la yer...hehe

    kak ayu:saya budak baru belajar kak..mana ada mengancam pun semua biasa2 jer....cik bm tu yg tolong buatkan..hehe

    fara: w.salam...ada lagi mai ler mkn...hehe tryla buat nanti fara...saya pun masih baru belajar2 ni..:)

    suri: terima kasih...saya tak la hebat sgt...saya pun masih baru belajar2 buat roti ni...tgk org lain buat lagi hebat tau..:)

    ReplyDelete
  16. Kak Ilah:jom-jom join we all meroti..haha saya pun baru belajar kak...sejak ada bm tu memang teruja nk meroti selalu...:)

    noorsha: ok boleh2..mai cepat sebelum saya ngap...hehe

    Anie:bila nk join we all meroti ni? hehe u tgk ceter korea tak abis lagi ker tu?btw shopping sorang2 memang puas ati suka ati apa nk beli boleh beli..:D

    Badrul:org sana senang banyak roti yg best2 kat sana:)

    ReplyDelete
  17. kak hana: tu la pasal kan...haha nanti nk uli karipap dgn bibik melayu jugak la...hehe

    ady: betulx3 tapi kat sini mana nk pi cari kelapa muda dik...akak main pakai kelapa kering jer lah...boleh lah kan...:)

    Chik Att:ya la saya pun suka roti bubuh sekaya tu...sekaya tu sedap lain mcm tak sama mcm kat kedai...teringat pulak kat benggali roti kan..hehe

    ReplyDelete
  18. salam nieza.
    ini mesti cik abg senyum meleret mkn roti. mmg nampak sedap la.:))

    ReplyDelete
  19. gebusss2nye roti kak nieza...nampak lak inti kelapa tu, sedapnya.... kak nieza guna loyang size ape??? sebab nmpak cun je roti tu kt dalam loyang tu...sedang elok je naiknye..

    ReplyDelete
  20. wahhh! bestnya...akak suka bun inti kelapa ni and akak pun sukak sgt shopping sorang2 sbb tkde org kacau kan!

    ReplyDelete
  21. caiyok!! teruskan mendera BM tu.. hehe... geram tengok roti nieza :)

    ReplyDelete
  22. jelesnya tengok orang ada BM asik meroti jer...bila la sampai giliran kak rose lak ni?

    ReplyDelete
  23. amboi2 nieza cantiknya roti, abis lah akak rasa toke roti kat finland bangkrup hehehehe

    ReplyDelete
  24. mcm sdap je ni kak.heheee dtg nak cari mkn kat sni,suka kalo menu disajikan ada kelapa2 ni..hheee

    ReplyDelete
  25. salam nieza..tkasih berkunjung ke blog sy :) suka tgk warna pandan tu..kecur :p~

    ReplyDelete
  26. Salam Nieza...

    Sedapppnya Buat Minum Ptg...Kak Lin Nak Order Roti Satu Bungkus...Esok Pos Laju Yer Nieza...

    ReplyDelete
  27. Anis: w.salam...tu la pasal senyum sokmo la...kita pun kena buat2 senyum gak coz org dh tolong belikan cik bm tu...hehe

    mimiey: tu la elok lak guna loyang tu...saiz apa tak sure pulak mi..loyang bulat tu saiz kecik jer rasanya dlm 20cm jer.

    kak zarin:sama lah saya pun suka..ya betul suka sgt bila dpt shopping sorang2...:D

    kak nor: tq kak..ni berkat tunjuk ajar sifu la ni...terima kasih juga pada akak sebab berkongsi resepi dan ilmu...menambahkan semangat saya untuk terus belajar membuat roti lagi..:)

    Kak Rose: saya ni lagi jeles tgk org dok kat M'sia tu dpt mkn roti sedap2 lagi...sini x ada lah..btw insyaAllah adalah rezeki kak Rose tu nanti...:)

    kak NoorMasri:saya mkn setakat buat mkn sendiri bolehlah kak mana nk sama ngan toke roti tu..hehe

    ReplyDelete
  28. woofer storm:boleh2 singgahlah selalu dik:)

    Deliah deli: terima kasih juga singgah sini..:D

    kak Lin:w.salam kak...ok nanti saya pos laju yer..btw kalau tak sampai cari benggali rotila dulu..hehe

    ReplyDelete
  29. tk pernah lagi meroti...mintak izin nk amik resepi nieza yer...nk try buat....

    ReplyDelete
  30. SH: ya saya izinkan...selamat mencuba ya..:)

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers