1 Jan 2011

Ayam Masak Kandar

Assalammualaikum dan salam tahun baru 2011 semua...Alhamdulillah syukur kehadrat ilahi. Semoga thn 2011 ini memberi sinar baru dalam hidup kita dan tercapai segala impian dan cita-cita...amin. Azam lama yang tak tercapai tu bawakan saja utk tahun ni....haha mcm saya ler tu....:D

 Hari ni hari cuti dan  mr.hubby pun ada kat umah...masak ler special sikit kan sempena tahun baru....tu la yang lambat sikit nak masuk n3...btw ceta pasal menu lunch hari ni saya masak ayam masak kandar . 

Resepi asal drp ibu mertuaku...pernah tgk MIL masak dulu pastu saya ada tambah sikit-sikit bahan lain.....kira ala-ala mcm  kat kedai nasi kandar  la ni...dan ni juga fav saya dan suami...haha Penang mai ni.....kalau pergi kedai nasi kandar tu sure cari ayam msk ni. so...hari ni mkn lauk ni sambil bayangkan dok mkn kat kedai nasi kandar la juga....hehe ya la kalau nk mkn kat kedai kat sini mana nak pi cari kan.


Ayam ni makan bersama dgn nasi mentega kismis...haha gabungan yg mantop ....ala-ala mcm nasi org kahwin pula......adehhh....rosak dah azam thn baru nk kuruskan bdn mcm ni.....haha apa pun layan lah dulu.....resepi seperti dibawah :D 


Source: Nurniezza.blogspot.com
Bahan-bahan
1/2 ekor ayam dipotong kecil
15 biji cili kering dimesin atau boleh juga gunakan serbuk cili
3 labu bawang merah besar dimesin
3 ulas bawang putih dimesin
1 inci halia dimesin
1 s/kjintan manis dimesin
1 s/k jintan putih dimesin
3 kuntum bunga lawang
2 inci kulit kayu manis
Minyak masak..saya campurkan dengan  mentega sikit
1/2 cawan kicap pekat
1s/k gula merah
2 s/b kerisik
3 keping asam keping ataupun boleh gunakan sedikit air asam jawa jika suka
3 s/b rempah kari ayam
2 s/b sos tomato
3 s/b sos cili
2 sudu mkn sos tiram
2 s/b plain yogurt
2 biji ubi kentang dipotong 4
1 biji buah tomato dipotong 4
1 kiub ayam
garam secukup rasa

Cara-cara masak:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bunga lawang dan kulit kayu manis serta bawang merah dan semua bahan yang dimesin tadi.....masukkan rempah dan cili merah yg dimesin halus...dan masakkan hingga masak dan pecah minyak.

2. Masukkan ayam dan ubi kentang. Biarkan sehingga ayam dan ubi lembut. Jika kuah kering tambahkan sedikit air.

3. Bila sudah lembut masukkan kicap dan kerisik, sos tiram,sos tomato,sos cili dan plain yogurt.

4. Masukkan lebihan bawang yg diblender tadi untuk pekatkan kuah....dan masakkan sehingga pekat dan naik minyak.Masukkan kiub ayam dan  perisakan garamnya.

6. Masukkan buat tomato yg dipotong tadi dan tutupkan api...siap dihidang.

10 comments:

  1. Salam Nieza,
    Nmpk menyelerakan tul ayam kandar ni..terliur je tngk..kena betul dngn nasi mentega kismis tu...

    ReplyDelete
  2. Salam K.yatie,
    ya kak rindu nk mkn nasi kandar la ni...nk blk lambat lagi ... memang kena sungguh la tadi..gabungan yg serasi..hehe

    ReplyDelete
  3. ayam masak kandar ni memang compom anak2 k.mas suka....memang kena kan ngan nasi mentega kismis tu...

    ReplyDelete
  4. cubalah buat sure mkn nasi bertambah tu nanti...kalau msk utk budak2 kena kurangkan skit cili nanti takut diorang x tahan pedas.

    ReplyDelete
  5. Nak makan nasik kat sini boleh tak??? best nye ayam ngan nasik tuh!!!

    ReplyDelete
  6. boleh ijan mai ler turun helsinki...bkn jauh pun...nanti dtng calling2 lah yer..:)

    ReplyDelete
  7. hai kak nieza..salam kenal-kenal..hehe mmg nampak bes betul la.nyummyyy

    ReplyDelete
  8. salam Nieza...fuuhh, wordless. missed nasi kandaq.got to get that chicken!

    ReplyDelete
  9. siti: hai salam kenal juga...ya cubalah buat nanti:)

    Ma'Chik:w.salam..ya teringat nasi kandaq kan..:)

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum Nieza, amacam, dah sihat ke rasanya? Akak dah try ayam kandar ni..memang tersangat la sedapnya, kalah yg kedai nasi kandar jual tu! Akak copy resepinya yea...Thankssss :))

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers