31 Dec 2010

Talam Tokyo

Assalammualaikum dan salam tahun baru semua.....n3 terakhir dalam thn 2010 Sebelum kita melangkah ke tahun 2011. Masa berjalan seperti biasa cuma angka saja yg berubah tapi adakah kita juga akan berubah? tepuk dada tanyanlah iman....insyaAllah sama-samalah kita berdoa semoga kedatangan  tahun baru 2011 nanti  akan lebih baik drp tahun yg sebelumnya. 

oklah berbalik semula pada tajuk n3 saya hari ni....ceta pasal kuih talam tokyo ni pula. Tak pasti juga kenapa namanya talam Tokyo kan ...org Tokyo buat ke atau org M'sia dok Tokyo yg buat...apapun jom layan ...


kuih talam ni buat semalam lagi sambil memasak mkn mlm tu sambil tu la juga saya buat kuih talam ni.....tak la susah sgt...bila dh siap tu baru lah tau kuih ni lbh senang drp kuih-kuih talam yg pernah saya buat sebelum ni.
Pagi tadi mr.hubby dh tapaukan bawa ke ofis dan ada kasi kat kwn-kwn sikit...kalau kat umah nk mkn memang tak abis.


ok resepi ni saya intai dr dapur Kak Yatie boleh juga tgk disana yer. Tapi kuih yg saya buat ni tak se cun mcm kuih kak yatie ler....hehe yg  bagi pendapat saya kak yatie dh mcm pakar buat kuih-kuih talam tu...memang suka tgk kuih-kuih yg kak yatie buat tu dh byk juga saya dh cuba resepinya.....sesiapa yg belum tgk silalah ke blog kat yatie yer.....haha promote sikit...btw terima kasih pada kak Yatie kerana berkongsi resepi kuih yang best ni....sedap!...izinkan saya berkongsi disini pula ya kak.

Source: Yatiememories.blogspot.com
Bahan Utk Lapisan Bawah
  • 1 cawan sago (cuci dan toskan)
  • 1 paket suon (bungkusan kecil, di rendam dan dipotong)
  • 1/2 cawan kelapa parut
  • 1/2 cawan santan
  • secubit garam.
Cara-Cara

  1. Cuci sago sebentar dan toskan. Rendam suon berasingan dan potong kecil.
  2. Satukan adunan dan masukkan ke dalam loyang 8" yang telah dioleskan dengan minyak. Saya alas plastik dan oleskan sedikit minyak. Kukus selama 15 minit dan tekankan dengan sudu supaya lapisan menjadi sama rata.
Bahan Utk Lapisan Atas

  • 4 biji telor
  • 1 cawan gula
  • 3 cawan santan pekat
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/4 cawan tepung jagung
  • 1/4 cawan tepung hong kue (ni saya tak letak coz x ada tapi saya gantikan dgn tepung gandum)
  • pewarna kuning dan hijau
Cara-Cara

  1. Campurkan semua bahan dan blend rata.
  2. Tapis dan bahagi adunan kepada dua bahagian.
  3. Satu diwarnakan hijau dan satu lagi diwarnakan kuning.
  4. Tuangkan adunan kuning ke atas lapisan bawah (cakar2 sedikit lapisan sago tu, dan kukus selama 10 minit.
  5. Kemudian masukan adunan hijau dan kukus selama 20 minit lagi. Padamkan api dan biarkan kuih benar-benar sejuk baru dipotong. Sedia dihidang.

14 comments:

  1. Sedap ni Nieza... kena pulak minum petang2 dgn secawan teh atau kopi.... perghhh!!! tak leh tahan....

    ReplyDelete
  2. ya la betul tu...tapi time sejuk-sejuk kat sini mkn apa pun sodap!..hehe

    ReplyDelete
  3. cantik la kuih ni..kalau tak letak suhun tu agaknya jadi tak kuih ni? sedap ye..ishh ish..teringin jugak nak rasa

    ReplyDelete
  4. nieza...ari tu nmpk k.yati buat...jdi lebih teringin lak tengok talam nieza ni...cantik la...mesti sedapp kan..
    selamat tahun baru nieza...

    ReplyDelete
  5. Izah: ya cantik dan sedap..lain dr yg lain...klau x letak suhun tu dh jadi kuih lain la pula..hehe tapi boleh jer kalau nk cuba kan..:)

    Mas: itulah ..sebab nampak k.yatie buat hari tu la yg terpanggil juga nk buat...pastu tgk nama dan bhn tu lain skit tu yg lagi excited nk mencuba...tq! selamat thn baru juga dr saya.

    ReplyDelete
  6. salam za... meh meh kita tuko2... serimuka pisang tuh ala kuih talam juga... tp yg nih lom penah try... ade suun tuh yg unik! jom za sok kite men ski! *akceli tk pandai pong! pandai tgk hubby main jerk! hihihihi.... za kat finland dah bape lama erk? hubby za amik phd er?

    ReplyDelete
  7. salam nieza,akak x prnh mkn kuih ni..cam beshh jer tuh..kuih talam kaler koko kepala putih tuh selalu gak la makan,tp beli jerr

    ReplyDelete
  8. salam kak..hp nu year ye....cantik talam tokyo tu...

    ReplyDelete
  9. salam,
    makaseh antar talam serimuka pisang yg sedap tu..saya balas kuih talam tokyo la...haha sesuai org dok jepun mkn kan...hehe

    saya dh try main ski dh last year tapi bila jatuh susah nk bgn...bdn lak beratkan ...hehe kalau main sliding leh ler...my hubby keja kat sini...dh 1thn 3bln juga kat sini.

    ReplyDelete
  10. K.Lina: cubalah buat nanti...saya pun teruja nk buat sebab tgk resepinya lain dr yg lain.

    noorsha: tq sha!..tryla buat nanti..:)

    ReplyDelete
  11. Salam tahun baru 2011...mat gebu datang dengan secawan kopi panas nih..talam tokyo ada lagi?.. ;-)

    ReplyDelete
  12. Salam En.Mat, selamat Tahun Baru juga dr saya.. kuih talam tu dah selamat disedekahkan pd kwn2 dah en.mat...itulah lambat sgt singgah...hehe btw tq sudi singgah sini n follow me!..:)

    ReplyDelete
  13. Salam dan Slmt Thn Baru Nieza,
    Maaf ya akak dtng lambat...busy sokmo...cantiknya talam tokyo Nieza..tahniah ya menjadi kuih tu...sedapkan, terasa kelainannya...thanks sudi mencuba...

    ReplyDelete
  14. Salam New Year kak,
    tak pe kak asalkan akak dtng dh cukup baik dah...hehe....ya memang sedap x rugi mencuba..terima kasih berkongsi resepi yg best tu kak..:)

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers