28 Dec 2010

Sup Ikan

Orang berbudi kita berbahasa, orang memberi kita merasa!.....haha berpantun la pulak. Saja jer nk share menu dinner semlm...ada tuan umah ni datang kasi ikan hasil drp dia memancing kat laut beku tu... dia kasi 2 ekor ikan fresh.
memang baik hati betul la tuan umah ni...dia org finnish kat sini. Yang bagusnya dia kasi ikan ni dah siap bersiang...memang senang sgt ler keja saya nk memasak...:D

So....apa lagi saya msk sup ikan la sedap mkn panas-panas ...cuaca sejuk-sejuk ni memang  rasa nk mkn yg panas-panas jer ...dan boleh panaskan badan.

ni ler rupa ikan yg diberi oleh tuan rumah....tak sure kat M'sia ada ke tak ikan ni. Apa namanya x tahu la pulak....tapi memang lain rupanya lum pernah mkn lagi...isinya putih bila dah masak pun still putih lagi dan boleh tahanla sedapnya. 
resepi msk simple jer main campak-campak jer.

Source: Nurniezza.blogspot.com
Bahan-Bahan:
1 ekor  ikan 
2 biji tomato dibelah 4
2 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
1 tangkai daun sup dan daun bawang
cili padi (jika suka pedas)
1 batang serai
1 batang carrot dopotong nipis
1 kiub ikan
1 sudu kecil serbuk lada putih dan Garam secukup rasa
Sedikit minyak masak

Bahan  dikisar:
4 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
1 sm halia

Cara:
1. Panaskan minyak masak dan tumiskan bahan dikisar.
2. Masukkan sedikit air dan biarkan mendidih sekejap.
3. Kemudian masukkan ikan, serbuk lada putih, garam,kiub ikan, bunga cengkih dan bunga lawang.
4. Apabila mendidih, masukkan carrot,  tomato, serai, cili padi, daun sup dan daun bawang.
5. dah siap bolehlah dimakan.

6 comments:

  1. essiesperhhh..ikan fresh tu...compom sedapp sup tu, compomm sedapp rasa manis ikan tu....kiranya compomm semuanya best...eh..melalutt lak..he..he..tak kisah la nieza ikan pe, janji sedappp..kan nieza...

    ReplyDelete
  2. wah i like sup ikan..fresh lagi la sedap

    ReplyDelete
  3. haha yer Mas..msk org malas ni...tapi compom best tu memang setuju simple tapi sedap ...itu yg penting...hehe

    K.Lina: tu la kan kalau dah masuk freeze tu sure dah tak sedap dah..

    ReplyDelete
  4. salam niwza, meh sup semangkuk..hirup panas2 sedap tuuu...

    ReplyDelete
  5. salam za... kat finland lg la sejuk mcm batu kan! kitaorg tgh tunggu masa nih nak g main ski ngan sori.. nak men puas2 la za.. lepas nih hentah jaman apa dpt merasa lagik! hihihi... nak sup ikan tuh za! Waduhhh mmg cocok banget nih dpt irup panas2 time gini!

    ReplyDelete
  6. Salam K.Lina: alahai dah abis ler kak sorry yer...hehe..memang best time sejuk2 kat sini hirup panas-panas sup tu...nk msk pun sng..time malas jer buat sup ler jwbnya..kihkihkih.

    Hana:
    ha main puas-puas yer...pastu ambik photo byk2 buat kenangan nanti tak de la nk mimpi lagi.hehe...tak pe kalau dh blk nanti nk main snow lagi dtng ler melancong kat Finland ni pula....negara ni dh jadi peti ais besar...saya simpan ikan kat luar umah jer tak payah masuk freezer.

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers