28 Dec 2010

Puding Buah Kiwi


Assalammualaikum semua....actually buat puding ni sempena nk berbuka puasa hari ni....ada pulak sempena yer....hehe kalau berpuasa nk juga ada dessert2 ni.....buat pencuci mulut gitu...:D 


Berpuasa time winter ni sekejap jer rasa coz waktu siang yang pendek...jam 3pm lbh dah masuk waktu maghrib...dah pun leh berbuka puasa. Subuh lak kul 6.30am baru masuk sampai kul 9.30am baru abis... memang tak ada masalah sgt kalau nk berpuasa time ni.....kekadang lum abis msk pun tapi dah masuk waktu berbuka. 


Tapi kalau time summer pulak masa bln ramadhan yg lepas memang lama coz waktu siang yang panjang terpaksa berpuasa sampai 18jam...apa nk buat kan....dah bln puasa jatuh time summer.thn depan lak dijangka lagila lama.


Ok resepi asal puding ni saya ambik dr DTS  boleh juga tgk disana....iaitu  tuan empunya blognya CMG semua org kenal kan....blog yg sememangnya terkenal dlm dunia masak memasak ni.....saya ni kira budak junior yg baru nk bertatih jer ni....apa pun terima kasih banyak kepada CMG diatas resepi yg best ni...minta halalkan yer...dan izinkan saya berkongsi resepi  disini pula.

Bahan-bahannya
5 gram serbuk jelly "konnyaku" 
625 ml air (2 1/2 cawan)
4 1/2 camca besar gula pasir
200 ml susu sejat "IDEAL"
1 helai daun pandan
2 - 3 titik pewarna hijau epal
2 biji buah kiwi yang telah masak ranum* nieza bubuh 4 biji...sebab suka mkn buah kiwi
125 ml air*(*dikisar)



Cara membuatnya
1Dalam periuk, satukan air, gula, daun pandan, pewarna hijau epal dan serbuk jelly, kacau hingga larut dan masak dengan api sederhana sambil dikacau selalu hingga mendidih.


2. Alih periuk dari api, keluarkan daun pandan. Tuang puree buah kiwi tadi dan kacau dengan whisk hingga rata , kemudian masukkan susu cair, kacau hingga sebati. Isi dalam bekas sesuai, biar hingga hilang wap panasnya.


3. Simpan dalam peti sejuk selama 30 minit - 1 jam atau hingga keras. Hidangkan dingin sebagai pencuci mulut, jika suka boleh juga dimakan bersama susu cair dan buah2an segar.

6 comments:

  1. wow..mengancamnya puding tu...tapi kan nieza,buah kiwi kita tak makan la....tak pernah lak rasa puding kiwi....cian kan, nieza kasi la sepotong, nak rasa dulu...tengok sedapp jer...

    ReplyDelete
  2. Mas, sila-sila nk 2 potong pun boleh...hehe...la apasal tak mkn buah tu? buah kiwi byk vit c tau lbh bagus drp buah oren...my fav tu..:)

    ReplyDelete
  3. Nieza,

    Oh me, oh my cantiknya pudding kiwi ni. Mcm nak terkluar dari screen lepas tu I dah boleh mkn hehehez....sungguh mengancam ;)

    ReplyDelete
  4. mmg canteek mengancammm terliur kak ilah tgok pagi2 melawat ni.. t.kasih atas infomasi cuaca dan keadaan siang malam disana.. tambah lagi satu pegtahuan am kak ilah...

    ReplyDelete
  5. Salam Nieza,
    Uwaaa..mengancam sungguh puding kiwimu itew....nak rasa gak....terliur je tngk..

    ReplyDelete
  6. Anie: wah dah kenyang ke?patut ler dah kurang separuh dah...hehe kalau ler boleh kan senang kan...i pun nk lompat ikut screen ni juga ke dapur u...hihihi

    K.ilahjy: haha memang nk kasi akak terliur pun...kihkihkih....gurau jer...anyway thanks kak ilah..:)

    K.yatie: salam kak,boleh kak ambik ler ada lagi ni....nanti pinggan kasi blk yer..hehe

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers