16 Dec 2010

Ikan Cencaru Bakar & Sambal Kelapa

Hari ni layan lauk pauk pula... ikan ni memang fav saya ni.....teringat nostalgia masa dulu arwah abah saya memang suka buat ikan sumbat kelapa ni....kena pula ngan ulam dan sambal belacan....itu dah memang jadi kewajipan menu arwah.....mak pun dah tau dan dah ready dh selalu sambal belacan tu....tu lah yg mkn berselera dan memang menambah nasi jugalah dibuatnya.

walaupun sekarang dok di negera omputih ni....sambal belacan tetap di hati.....hihihi tapi tu la kan bila nk bakar belacan selalu jer susah ati takut pulak jiran tetangga omputih ni complain...tapi so far lum ada lagila...samaada diorang tak kisah ataupun tak bau ..tak tau la kan...wallahhualam.

ok resepi seperti dibawah saya ikut resepi mak saya dan saya olah sikit-sikit mengikut citarasa saya....bolehlah kalau nak mencuba.

Bahan-bahan
2 ekor ikan cencaru yg dibelah bahagian belakang
50gm kelapa parut

Bahan mesin
30gm udang kering
2 ulas bawang merah
2 batang serai
3 biji cili merah
1 inci belacan
3 biji limau kasturi
garam dan gula secukup rasa

Cara membuat
1. Masukkan udang cili merah,bawang dan udang kering, serai  kedlm blander....kemudian masukkan belacan dan garam..dan perahan air limau dan blenderkan sehingga lumat.
2.Campurkan kelapa parut bersama bahan-bahan yg dikisar halus tadi. Gaul sehingga sebati.
3.Kemudian sumbatkan ke belakang ikan yang telah dibelah.
4.Kemudian panaskan oven dan setelah panas masukkan ikan dlm oven....kalau tak nak bakar nak goreng pun boleh..
5.Bakar sehingga masak dan nampak kekuningan...sedia dihidangkan.

6 comments:

  1. Salam Nieza...

    kat sana pun ada ikan cencaru ya...tak miss lah nieza makan ikan cencaru bakar. ingat akak masa dok uk dulu...balik2 ikan makeral...dari masak bakar..gulai.kdg2 belilah jugak salmon.
    tp ikan cencaru sumbat gini kegemaran akak...bakar gitupun sedap.

    ReplyDelete
  2. Salam Mamasya,
    ya ada jual kat kedai aseanic kat sini tapi yg frozen punya...bolehlah nk mkn walaupun tak ada yg fresh mcm kat M'sia tu kan.nk mkn salmon selalu pun dah jemu la..sekali sekala bolehlah layan kan...ya betul kak ikan ni bakar gitu ataupun goreng gitu pun sedap..:)

    ReplyDelete
  3. salam nieza, heee sedapnya ikan sumbat sambal kelapa ni... terliur nengoknya... kalau ada vit R esok nak buatla..

    ReplyDelete
  4. salam nieza,
    k.mas pun suka cencaru...kat sana pun ada cencaru yer...sama tak macam cencaru kat sini....

    ReplyDelete
  5. Salam Kak Rose, haha dh tgk pic ni nanti datanglah vit R tu kak..trylah nanti...nieza ni belasah juga kalau ada mood rajin tu mcm2 nk msk kalau mai malas simple-simple jer lah.

    ReplyDelete
  6. Salam Kak Mas,
    sama lah kita yer...memang fav ni..ikan cencaru yg dijual disini sama jer ngan kat M'sia tu kak coz diorang import dr sana juga tapi dah difrozenkan mcm ais batu lah...pastu tak fresh kekadang bila ada rupa tapi tak ada rasa....apa nk buat kan mcm ni la dok merantau dh ada yg frozen mcm ni pun dah syukur sgt dapat juga merasa mkn ikan cencaru kat sini..:)

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers