Bingka atau bengkang? hmmm..sama jer kot....ok ceter pasal nk buat bingka ubi kayu ni memang senang dan simple jer semua bahan ada memanglah senang kejanya kan....mana tak senangnya semua dah ready.
senang kat part x payah nak parut ubi kayu jer...msk kena buat sendiri juga...haha kalau ada yg dah siap terus ngap jer lagila senang kan.....emmmm...apa nk jadi yer nk senang jer ni..:D
actually ubi kayu frozen yg saya beli tu dah siap diparut....memang diimport dr Malaysia....tapi memang keras lah bila nk msk kena bg cair dulu tapi bila dah msk tu rasa sama jer mcm ubi kayu biasa tu juga.
So....pendek kata memang senang dan menyenangkan lah keja saya dan jadilah juga kuih bingka ubi ni walaupun dirantauan org. Ok resepinya simple jer boleh tgk kat bawah....ikut resepi mak saya dulu-dulu tapi saya adjust sikit-sikitla ikut citarasa sendiri...bolehlah kalau nk mencuba.
Bahan-bahan
4 cwn ubi kayu parut
1 cwn gula
1/2 sudu kecil garam
2 cwn pati santan saya gunakan santan kotak jer
Sedikit pewarna kuning
1 biji telor
butter/ minyak utk menggris loyang
wah...bestnya ...kat oversea pun ada bingka ubikayu....sedappnya tengok bingka tu...
ReplyDeletenak memarut ubi tu yg letih tu. sini takde pulak jual yg dah siap diparut. saya kat sini baru 2 kali buat. parut-memarut bg kat suami..hihi..
ReplyDeleteyer kak Mas,ubi kayu yg fresh tu pun ada dijual dikedai aseanic kat sini....kedai org M'sia yg mengimport brg mentah dr Malaysia dan Thailand...memang senang jugalah nk cari brng kat sini.
ReplyDeletewah tu dah bagus Nadiah ada assistant...hehe ..niza pun part tu yg malas....kalau dah ada yg siap parut baik gunakan tu jer kan.
ReplyDeletewah, senanglah kalu dpt yg dah siap parut. Sy suka bingka ni, tapi mngenangkan nak memarutnya jadi lupakan jer niat nak mmbuatnya tu... kih3
ReplyDeleteya la betul juga tu Sari Yusa...kena mood betulx2 rajin jer nk parut memarut ni...kita ni dh senang nk senang lagi kan...tak leh nk lwn ngan org dulu-dulu la...hihi
ReplyDeleteSalam Niza,
ReplyDeleteWah talam ubi ni memang faveret saya...kena p cari kat anttila ni..kat sini kadang2 ada jual ubi kayu juga tau :)
Salam Ijan,
ReplyDeletekat sana ada kedai aseanic juga kan...baguslah kalau ada jual ubi kayu ni kat sana..kalau tak nk turun helsinki jauh juga tu.
Assalam nieza lagi tak boleh tahan tek bengang dier yg garing tu pebret akak ni nieza ,nnti balik buat utk akak ye hehehe
ReplyDeleteW.salam K.Chik Mimi,
ReplyDeleteha part yg garing2 tu yg laku dulu kak.....saya pun suka...hihi kalau blk Penang nanti nk pi serbu umah akak dulula..kihkihkih
erm...sedapnya masak...jom jalan2 blog aida....aida follow ye...jgn lupa jenguk blog aida
ReplyDeleteAida: Terima kasih Aida sudi singgah sini...nanti saya kunjung balas blog aida yer..:)
ReplyDeletejelesnyer owang sana ubi kayu.... oqang sini xdeee... huhuhuhu
ReplyDeletealahai ciannya kat org kat sana...nape org kat sana tak mkn ubi kayu ker?....ha maybe zaman dulu nenek moyang jepun dah puas kot mkn ubi kayu kat Malaya that's why dorang x jual kat sana...hihi pepandai jer kan...:)
ReplyDeletesalam nieza..hmm...dah lama tak mkn bingka ubi...last sekali mkn ntah bila ntah...lupa dah...kena cari ubi dulu..
ReplyDeleteSalam Akma,haha cari jgn x cari yer....cari byk2 skit leh pos kat sini sama...kihkihkih
ReplyDeleteNIEZA-SMLM kak wa cuba lepas baca resepi ni..senang sangat...cuma terlembik sikit sebab kakwa tak sukat ubi tu 4 cawan-agak2 jer..maybe kurang dr 4 cawan kot..
ReplyDeletebut for ubi kayu-kak wa masuk jer dlm food processor tu...kalau nak harapkan sagat..lain tahun la agaknya buat. TQ ya for the resepi
kembang hidung dpt masak bingka ubi kayu
Salam Kak salwa,
ReplyDeletewah baguslah kalau ada food processor tu kan...senang skit keja...ya la kena sukat ubi tu dulu kalau ltk lbh rasanya x apa...kekadang ubi tu sendiri lembik dan keluar air pastu nanti bila buat jadi lembik juga.apapun terima kasih krn sudi mencuba resepi tu ya..:)