3 Dec 2010

Daging Lada Hitam Halia

Hari ni msk simple2 jer...byk betul urusan hari ni....daging masak lada hitam with halia ni nampak  hitam betul...dah mcm daging msk negro la pulak...hehe actually ni terlajak bubuh lada hitam dan kicap la ni......walaupun rupanya mcm negro..tapi rasanya tetap maintain sedap!...ok resepi ni saya intai dr dapaur DTS atau CMG yg memang rajin dan kreatif dlm bab msk memasak ni...tapi CMG buat tak la rupa mcm ni...cun jer rupanya. ok resepinya spt dibawah...minta izin yer CMG saya share resepi ni...tqvm!


BAHAN-BAHANNYA :-)
500 gram daging, hiris nipis, cuci dan toskan, rebus hingga empuk dengan halia dan bawang putih
1/3 biji capsicum merah, didadu
1/3 biji capsicum hijau, didadu
1/3 biji capsicum kuning, didadu
1 batang saleri, hiris serong
1 batang leek, hiris serong
1 biji bawang besar, hiris
1 1/2 inci halia muda, hiris halus
3 ulas bawang putih, hiris halus
4 camca besar sos lada hitam
Kicap cair, jika perlu....
Hirisan daun sup sebagai hiasan


CARA MEMBUATNYA :-)
Panaskan minyak dalam kuali, tumis halia, bawang putih dan leek hingga layu, masukkan daging rebus tadi (asingkan stoknya), kacau dan biar tergoreng sekejap. Masukkan sos lada hitam, kacau rata dan tuang air rebusan daging. Biar mendidih.

Masukkan batang saleri, dan masak hingga pekat. Tambah red/green/yellow capsicum dan bawang besar tadi, kacau rata dan biar hingga layu. Rasa dan jika kurang masin, tambah kicap cair secukupnya. Masak sekejap dan boleh diangkat. Hidangkan bersama nasi hangat...

No comments:

Post a Comment

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers