30 Nov 2010

Puding Buah Naga


 mood rajin skit dah mai so...menjadilah buat puding buah naga ni.....hari tu ada ternampak buah naga ni kat supermarket kat sini....bila teropong reganya tu boleh tahan mahal jugalah kalau convert duit RM tu tapi buat-buat tak convert lah kan.
actually buah ni memang my fav  kalau kat Malaysia selalu beli dan mkn.
suka yg colour purple kemerah-merahan tu tapi kali ni tertipu la pulak..
ingat sama mcm colour tu tapi bile potong tgk colour putih daaa....sabar jer lah...tapi tak leh complain byk2 nanti mr.hubby bising...dia ckp mkn ajalah...hehe
*
*
*
*
*********

ni ler rupanya....saya beli sebiji jer utk buat puding ni...

ok resepinya seperti dibawah....boleh juga tgk disini....terima kasih pada tuan punya resepi dan minta izin berkongsi resepi yer..:)

BAHAN-BAHAN
1 biji buah naga
1 paket agar2 /25g serbuk agar2 :1000ml air
1 tin susu cair
2-3 keping roti
1tsp vanilla
1 biji telur
Gula secukup rasa
air
pewarna pink...saya tambah

Cara-cara
1. Cairkan agar2 bersama air terlebih dulu dan masukkan gula. air utk 1 pack/25g serbuk agar2 :1000ml air.. so air kurangkan sikit sbb susu cair dlm 400ml.. jadi air lebih kurang 600ml.
2. bland bersama susu cair, roti telur dan essen vanilla..saya tambah isi buah naga sedikit
3. Tapis agar2 yg dah dimasak tadi n masukkan bahan2 yg dah di bland.
4. Boleh masukka sedikit sunquick oren utk rasa yg lebuh umm.. tapi saya tak bubuh..
5. masak sampai mendidih.
6. potong buah naga, atau terap utk hiasan atas dengan bentuk yg disukai.
7. letakkan buah naga lebihan terap tadi di dasar dulang.. (baling-baling je)
8. masukkan larutan puding yg dah siap dimasak tadi...color buah naga akan keluar..saya masukkan sedikit pewarna colour pink coz gunakan buah naga isi putih tak ada colour kan.
9. masukkan seberapa byk buah naga yg dah dipotong tadi.. than last sekali..biarkan sekejap sebelum letak bahagian paling atas. letak perlahan supaya hiasan buah naga di atas puding tidak tenggelam

2 comments:

  1. huhu..tetiba teringin nk mam puding pas tgk gmbar kamu :(

    ReplyDelete
  2. boleh ler ambik rasa skit tu aida...hehehe

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers