26 Oct 2010

Daily Trip To Kotka, Finland

It's sunny and wonderful day on this weekend....so..dikesempatan inilah digunakan utk keluar jalan2 didalam negara Finland....Autumn Explorer la kiranya sebelum tiba masa winter sonata yg akan tiba tak lama lagi.....selagi ada masa dan peluang akan digunakan sepenuhnya sementara ada disini saja kan....kalau dah blk Malaysia nanti maybe tak berkesempatan nak ke sini lagi....bz keja saja.

Kali ni we plan nak jalan jauh sikit dari Helsinki tapi tak la jauh sangat pun....about 130km from Helsinki by car...dan boleh blk hari jer. Walaupun cuaca sejuk jalan tetap jalan juga....destinasi yg dituju adalah bandar Kotka...bandar lain selain drp Helsinki. Kotka yg dikenali juga city by the sea. Ni kira our 1st time trip la kesana walaupun belum biasa redah jer lah ....berpandukan map dan gps InsyaAllah tak kan sesat....dan alhamdulillah selamat juga tempat dituju.
sampai kat tempat ni dlm jam 11am terus ke taman bunga dan jalan-jalan sekejap kat tasik tu sambil tgk itik, waterfall dan snap photo..cantik sangat kawasan taman tu...tapi tak tahan dgn cuaca yg sejuk lepas snap photo terus ke kereta.

 cantik view kat tempat ni...rasa tenang dan mendamaikan


ni la taman bunga..dah nak abis autumn ni bunga-bunga pun dah tak banyak dan banyak nak layu...kena datang time spring atau summer baru nampak cantik lagi.

















waterfall more than 20 metres high.


















ok the next destination...we go to Maretarium ....tgk ikan pula...kebanyakkan ikan-ikan dlm tu ada yg tak pernah saya tgk pun....memang ikan di Finland ni lain sikit ..terdapat more than 50 different fish species.














 ni ler rupa muzium kat Kotka ni....unik betul bangunan ni...cantik.



 Lepas dah pusing tgk ikan dan museum our next destination pula adalah traditional salmon river...kat sana ada sebuah istana lama.....menurut sejarah kat sini lah...istana ataupun rumah persinggah Raja Russia Czar Alexander 111 sejak thn 1889 lagi...masa tu Finland dibawah jajahan Russia..dan masa sampai tempat ni istana tu dah close coz watu melawat sampai jam 4ptng saja...cuma dapat tgk dr luar sajalah.

dibelakang tu la istana lama

cantik kawasan ni ada air terjun...biasanya tempat orang memancing pada waktu summer...tapi kena ada lesen memancing tak boleh suka hati jer.



 Lepas abis jalan-jalan kat sana tu, mr hubby pun ckp nak try tgk sempadan Russia coz jarak dr kotka tu dah tak jauh dah....so....we continue our trip ke sempadan Russia pula....about 68km drp bandar Kotka...tak la jauh sgt...tapi disebabkan tak ada Visa tak dapat la masuk ke Russia cuma dapat sampai ke sempadan saja lah....singgah jap jer kat sana tu minum coffee dan sempat jugalah shopping di kedai bebas cukai kat sempadan tu....walaupun tak dapat masuk dapat tgk sempadan pun jadi lah...hehe...actually tak ada plan pun nak ke sana, tu pun last minutes plan juga nak ke sempadan tu...insyaAllah next time kalau ada kesempatan lagi bolehla kesana lagi....dah tak jauh dah nak ke St.Petersburg, Russia.

on the way ke sempadan Russia....at 6pm dah nampak bulan...subhanallah..cantik!

dah sampai....dah nampak dah sign board tu ...border crossing point at 1km...tapi tak boleh masuk...passport tak bawa visa pun tak ambik...emmm...kalau free visa dah lama dah masuk ke sana.

ok hari pun dah semakin gelap....saya dan suami pun bertolak lah balik semula ke Helsinki.

5 comments:

  1. cantik2 gambar. saya belum bergambar lagi autumn tahun ni. hujung minggu nnt kot

    ReplyDelete
  2. thanks Nadiah....ya simpan gambar utk kenangan kan...kat sini cepat sejuk...dah byk juga daun dah luruh.

    ReplyDelete
  3. Sayang kan Niza! kalau tak dah sampai rumah kak Nor dah...:)

    ReplyDelete
  4. kak Nor, tu la pasal kan...Russia ni nak kena visa pulak...pastu visa kena bayar pulak..hehe berleter pulak yer...InsyaAllah next year plan nak ke st.petersburg tapi dr sana nak ke Moscow tu mcm jauh sgtla.

    ReplyDelete
  5. seronoknya kak ilah tgok perjalanan nieza..bertuah nieza...t.kasih...kongsi pengalaman terindah ini..

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers