11 Jul 2010

Strawberry Picking 2010

Hari ni cuaca begitu baik sekali cerah...dan panas pun luar biasa dari selalu...rasa mcm dok kat Malaysia pula...dan thn ni dgr cetanya lbh panas dr thn sebelum....maybe perubahan cuaca dunia sama....oklah ceta pasal aktiviti di hujung minggu ni....we all hari ni buat aktiviti memetik buah strawberry kat ladang....ladang ni masuknya free...dan mkn buah dlm ladang tu pun free...tapi bila nak bw balik umah buah tu baru kena bayar...ikut berat dlm kg....1kg=euro4...still murah compare dgn harga kat supermarket...tapi pengalaman memetik sendiri buah diladang ni lagi best...dan buah2nya manis sgt....walaupun panas terik matahari we all semua enjoy.

buah strawberry yg masak dan manis
acara memetik buah pun bermula....masing2 excited nak petik dan penuhkan bakul

sebelum tu rasa dulu...fuhhh memang sedap manis....tak sama mcm beli kat kedai..




gaya pekerja ladang ...hehe

me with my hubby

begitu tekun sekali kwn2 yg lain memetik buah ....masing2 begitu teruja dan tak sabar nak penuhkan bakul...walaupun terpaksa berjemur ditgh panas tapi bila tgk buah strawberry  masing2 dah tak ingat panas dah..

bakul pun dah penuh...bolehlah balik...


bergambar dgn gadis comel...org finnish...keja dia jaga dan tgk org kutip buah ni...baik dan peramah orgnya...
posing kat ladang dulu sebelum balik..


ready to go back ...dah dapat hasilnya masing2 dapat petik dlm 3++kg...memang berbaloi-baloi dgn harga yg murah pulak tu...

ni la hasil tuaian .....dkt nak penuh juga  bakul yg dibawa ni...lbh kurang 3kg mcm tu....merah betul colour buah ni....dan rasanya yg manis makan pun tak jemu...


3 comments:

  1. syoknya petik strawberry. sy belum pernah ada pengalaman lg. thn ni terlepas sbb tak tahu bila masa blh petik strawberry. ada rezeki, thn depan la

    ReplyDelete
  2. Salam Nadiah...ya la best juga dapat merasa sendiri pengalaman memetik buat strawberry ni...saya pun 1st time juga ni...time2 summer saja dapat buat aktiviti ni pun...tapi rasanya kat sana time sekrng masih panas lagi kan...maybe ada lagi tu tryla survey.

    ReplyDelete
  3. Nanti saya pun nak cari ler juga tempat....Tahun lepas tak jumpa tempat & insyaallah ni tahun last kat German....

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers