200grm udang
200gm sotong
200 gm isi ayam
6 biji cili api [diketuk]
3 ulas bawang merah [dimayang halus ]
2 ulas bawang putih[dimayang ]
1batang carrot dipotong ikut suka
bunga kobis
putik jagung
1 btg serai [diketuk]
5 sudu sos cili
2 sudu sos tomato
1 sudu sos tiram
Garam secukup rasa
sedikit minyak masak
daun limau purut [ koyakkan]
CARA-CARA
1. Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih.
2. Bila kekuningan, masukkan cili api.
3. Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram, serai dan sedikit air
4. Selepas menggelegak, masukkan isi ayam dan semua seafood, sayur dan daun limau purut.
5. Biarkan ayam lembut.
6. Hidangkan ngan nasi putih.
No comments:
Post a Comment
sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)