Assalammualaikum
Selawat dan salam di hari Jumaat penuh barakah. Syukur alhamdulillah hari ni dah hari ke-8 kami berpuasa di bumi Finland ni. Terasa cepat sangat masa berjalan dan tak sedar nanti ramadhan akan tinggalkan kita. Terasa rugi pulak kalau kita tidak merebut peluang untuk beribadat sepenuhnya dibulan yang mulia ini kerana ganjaran pahalanya terlalu banyak. Bukan setakat berpuasa untuk menahan diri dari lapar dan dahaga tapi adalah untuk menunaikan ibadah yang yang lain juga.
Terima kasih pada yang sudi singgah ke sini..mohon maaf saya belum berkesempatan nak berkunjung balas lagi. Semalam satu hari saya kesibukan memasak tempahan makanan untuk jamuan lunch di rumah TYT Duta. Dari jam seawal 2pagi selepas subuh saya dah mulakan operasi memasak sehinggalah jam 5pagi baru selesai. Tido sekejap dan jam 9pagi dah kerumah duta untuk sambung bantu memasak dan hidangkan makanan disana pula sehinggala selesai lunch jam 3ptng tu baru saya balik. Lunch tu dibuat hanya untuk yang bukan muslim saja. Bila balik memang keletihan sgt tapi sayang pula nak tinggal solat terawih berjemaah saya pergi jugalah.
Oklah berbalik pada n3 hari ni nak sharekan kuih yang saya buat 2 hari lepas. Baru berkesempatan nak sharekan kat sini. Ramai juga yang buat kuih tepung pelita ni. Resepi ni intai kat daput Izah Daut. Saya buat 1/2 adunan saja tu pun dah banyak untuk 2 orang mkn. Tak nak la membazir buat banyak-banyak.. tu sebab kalau masak kena buat utk 1/2 adunan saja. Kalau ada jiran muslim bolehla bagikan tapi masing-masing dok jauh pula. Kuih versi org merantau gini jer la bubuh dalam bekas sebab tak ada daun pandan. Kalau bubuh dalam daun pandan lagi sedap la kan harum jer baunya. Terima kasih pada tuan empunya resepi asal dan semua yang telah berkongsi resepi ni. Saya kongsikan disini pula.
Resepi Kuih Tepung Pelita
sumber resepi: kak Yani @myR, Izah Daut
Bahan-bahan ( 12 cups- bergantung pd saiz bekas )
1 cawan tepung beras
1 cawan gula
5 cawan air
4 sudu besar tepung beras(ratakan)
1 biji kelapa diperah jadi 4 cawan santan
4 helai daun pandan dimesin dgn sedikit air
sedikit kapur dan sedikit garam
Cara-cara
Tepung, air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati.
Perah santan, masukkan tepung yg 4 sudu tadi dan garam. Kacau sehingga sebati dan ketepikan.
Masakkan tepung yg diadun dan kacau hingga masak dan berkilat.
Bila dah masak masukkan dalam acuan yang disukai. Kalau daun pisang lagi sedap.
Masak santan yg diadun tadi dan kacau sehingga pekat.
Angkat santan dan curah ke atas tepung yg di dalam acuan tadi.
Sejukkan
NOTA dari Izah: ikut sedikit tips daari joayee untuk membuat kuih ni basah2 seperti kuih dibeli. Dalam bancuhan tepung beras lapisan pandan tu, saya taruk 2 sb tepung ubi. Dan semasa hendak meletakkan lapisan santan putih ke dlam bekas, sudukan dulu sedikit gula ke atas lapisn hijau kemudian baru dilapiskan lapisan putih. Saya taruk 1/2 sk gula.
Nieza. . Buh dl bekas pun tetap sedap jg. Hr tu tgk kat berita ttg negara2 yg waktu siangnya pjg. Bagaimana mereka mengharungi bulan ramadhan.Teringat nieza kat sana yg berpuasa pjg. Besar dugaannya tu kan.
ReplyDeletesedap tuh tepung pelita...=)
ReplyDeletekalau letak dalam peti ais..lg sedap..makan sejuk2
Slmt berpuasa Nieza. bulan puasa ada xtvt masak juga, akk ingatkan utk berbuka...rupanya lunch utk non muslim.kuih pelita antara favorit buat berbuka...sedapp.nampak cendol kat bawah tu...nyamannya...
ReplyDeleteSalam nieza....sedapnya akak tgk tepung pelita nieza, letak dlm fridge lg sedap....nie antara kegemaran akak...hari2 abg akak beli, nk masak x sempat.....akak doakan nieza banyak bersabar dengan masa berpuasa yg panjang di sana...SELAMAT BERPUASA
ReplyDeletesalam Nieza
ReplyDeletekalau Nieza buat dlm bekas pun nampak cantik je
selamat berpuasa Nieza ya walaupun skrg ni siang yg amat panjang,terpaksa diharungi jugak,anak akak yg sulung masih ada sorang lagi kt UK belum balik kesian jugak dengar ia ckp kdg sampai lesu menunggu utk berbuka
Assalam nieza, sedapnya tepung pelita tu bekas pun cantik
ReplyDeleteSalam ramadhan almubarak Nieza sedapnya akak tak pernah buat lagi kuih tepung pelita ni
ReplyDeleteAssalam Nieza.
ReplyDeleteSelamat berpuasa.
Kuih tepung pelita ni mmg fav sis...setiap kali puasa mmg selalu beli kuih ni.Tahun ni belum lg beli ingat nak buat sendiri...tapi tak buat2 lg.hehehe
Selamat pagi Nieza,
ReplyDeletetepung pelita memang kuih kegemaran kakak! Ramadhan ini memang cadang nak buat, tapi belum terlaksana... sedapkan Nieza!
salam ramadhan nieza. Insyaallah harini bundo nak buat tepung pelita ni. Dah sana sini buat macam taksah kalau tak cuba hehe..
ReplyDeleteSalam Nieza,
ReplyDeletesedap nampak...nnt boleh cuba..
selamat berpuasa nieza..cantiknya tepung pelita nieza...mieza pun bercadang nak wat kuih ni..tp asek tertangguhhhh je...semalam nampak kak ita masam manis uat...tak tahan sungguhhhh!
ReplyDeleteAssalamualaikum Nieza,
ReplyDeletemmng kalau berbuka puasa mmng wajib ada tepung pelita ni.nyaman je lalu kat tekak masa berbuka...mcm biasalah kegemaran Hamka kaler ijau...yg putih tu dia takmo makan....kih3..
nk kena buat kuih ni nnt masa iftar ramai2 sbb ada request... thanx 4 the tips kak nieza
ReplyDeletenasib baik dh rasa kalau idak mau terliur yg nieza puya ni...hihi
ReplyDeleteSalam Nieza...kak Zai belum buat lagi cuma beli kat bazar Ramadhan.
Deletekalau nak buat yang tradisional, agak-agak ada tak daun pisang kat Finland tu kak?
ReplyDeleteakak selalu beli je nieza..
ReplyDeleteakak suka sangat kuih ni
suker2 hat ni dah buat 2 kali
ReplyDeletesejuk anak tekak gituew
p/s::kaka nk blk for gud biler ekkk?
As salam Nieza,
ReplyDeleteComo estas? eh tetiba nak speaking spanish...hahaha! :))
Sibuknye kat sana... Ish, kalau kita tak tahulah nak buat mcmana kalau kena ke tmpt Nieza... mau fengsan! dahlah tak reti masak! hehehe... Take care...
Balik raya tak??
Salam.. Cantiknya Nieza.. Kuih pelita sangat unik dan lain dari yg lain..
ReplyDelete