Assalammualaikum semua
Hari ni cerita n3 masak-masak pula yer...cerita summer holiday akan bersambung kemudian nanti untuk beri laluan pada n3 masak-masak ni dulu. N3 tertunggak yang tak sempat saya publishkan sebelum bercuti hari tu.
Puding sagu pelangi ni juga telah saya kongsikan bersama resepinya dalam majalah Aroma keluaran Jun 2012. Rasanya saya buat puding ni masa berbuka puasa hari tu. So...puding pun dah abis layan gambar sajalah yer. Resepi asalnya dari Gert dan telah dikongsikan bersama oleh Kak Lina Penang dan Kak Yatie. Terima kasih pada tuan empunya resepi asal dan semua yang telah berkongsi resepi ni. Memang sangat sedap puding ni bila dimakan apabila disejukkan terlebih dahulu. Bagi peminat puding bolehlah mencubanya.
Hari ni cerita n3 masak-masak pula yer...cerita summer holiday akan bersambung kemudian nanti untuk beri laluan pada n3 masak-masak ni dulu. N3 tertunggak yang tak sempat saya publishkan sebelum bercuti hari tu.
Puding sagu pelangi ni juga telah saya kongsikan bersama resepinya dalam majalah Aroma keluaran Jun 2012. Rasanya saya buat puding ni masa berbuka puasa hari tu. So...puding pun dah abis layan gambar sajalah yer. Resepi asalnya dari Gert dan telah dikongsikan bersama oleh Kak Lina Penang dan Kak Yatie. Terima kasih pada tuan empunya resepi asal dan semua yang telah berkongsi resepi ni. Memang sangat sedap puding ni bila dimakan apabila disejukkan terlebih dahulu. Bagi peminat puding bolehlah mencubanya.
resepi asal: Gert
Bahan-bahan :
- 1 cawan biji sagu putih
- 1 liter air
- 20 gm serbuk agar-agar
- 11/2 cawan gula pasir
- 3 helai daun pandan
- 1 tin susu cair (400ml, boleh guna santan)
- 3 jenis pewarna kegemaran
Cara Membuatnya
- Rendam biji sagu selama 2 jam. Kemudian rebus hingga biji sagu menjadi jernih.Tuangkan ke dalam tapisan dan cuci di bawah air mengalir utk membuangkan kanji dan mengelakkan ia melekat-lekat.
- Bahagikan biji sagu kepada 6 bahagian berasingan dan warnakan 3 bahagian berbeza-beza dengan pewarna kegemaran anda. Lagi 3 bahagian sagu biarkan pada keadaan asal.
- Dalam sebuah periuk yg lain, masukkan 1 liter air bersama serbuk agar-agar, gula dan daun pandan, masak hingga mendidih.
- Masukkan susu cair.Kemudian tutup api
- Cedok 200 ml larutan agar-agar dan masukkan ke dalam 1 bekas sago tanpa warna. Kacau rata dan tuang ke dalam acuan yang telah dibasahkan dengan air. Biar keras seketika dan kelar permukaan agar-agar dengan pisau.
- Cedok 200 ml larutan agar-agar tadi dan masukkan ke dalam 1 bekas sago dengan pewarna dan kacau rata. Tuang perlahan ke atas lapisan pertama tadi. Biarkan keras seketika sebelum mengelar permukaan agar-agar dengan pisau.
- Ulangi langkah 5 & 6 beberapa kali sehingga habis semua larutan agar-agar dan biji sago digunakan. Sejukkan di dalam peti ais.
NOTE:
Untuk setiap lapisan saya masukkan ke dalam freezer (1-2min) suhu max. Supaya puding cepat membeku
Lembutnya warna dia..cantik sangat
ReplyDeleteSalam Niezza,
ReplyDeleteMesti sedap rasanya ni. Rupanya menarik. Kak ani memang suka kuih-kuih dari sagu ni seperti kuih sagu makan bersama air gula melaka dan santan.
Cantiknya...lembut jer kaler2 tu....kreatif...rasa mesti sedap..
ReplyDeleteCantik dan 'lembut' warna pelanginya. :)
ReplyDeleteEngkau tibaaaa bagaikan pelangiii tak bercahya namun kau berseriiiiii.. Hehhehe.. Sweet gile kaler nya nieza. Like it bery the much.. Aloo malas nak tuko id, paakai id ni jela ye nieza. Izah :-)
ReplyDeleteSuka puding yang sejuk2 ni Nieza... kena merajinkan diri untuk buat puding sagu pelagi yang cantik!
ReplyDeletesungguh sweet colournya :)
ReplyDeleteNieza.
ReplyDeleteBelum rasa kak azi tahu mesti sedapkan, warnanya pun menarik..:)
salam nieza cyg..rindu btl akk kt kamu..rasanya mcm dh lama x kemari..sihat x nie?..bercuti sakan upanya..akk xsempat skodeng pic2 kamu tue..thnks ucapan tahniah semalam..:) doakan yg terbaik buat akk yer..
ReplyDeletepuding tue sedapp x???..he hehee h dah tau dah mmg sedap..saje wat2 tanya..pelangi lagi..pic pun cantik sgt2..wahhh akk terguda tgok..color soft jew..nnt akk nk try jgk..:)
As'salam Nieza
ReplyDeletepandang pertama hati dah terpaut belum makan lagi ni hehehe. cantiknya puding sagu ni, ingin nak mencuba k.ct ambil resipi ya Nieza tr kasih dear :)
belum habis lagi eh entri kat Italy tu..seronok lak baca dan layan gambar2 menarik tu hehehe
Tengok kombinasi warna pun dah tertarik Nieza. Ini kena anak-anak mesti tak cukup satu. Pandailah Nieza susun warna....
ReplyDeleteSalam Nieza,
ReplyDeletecantikkkk nya pelangi dalam gelas tu.... betul mcm Kak CT cakap, baru tengok aje, hati dah terpaut... save segelas untuk ogyep ya..
Cantiknyaaaa....sayang nk makan....
ReplyDeletealor2 ... cutenya layerr yg sgt2 kemas .. .;)
ReplyDeleteCantik berseri seri ...kena sabar nak melapis nie..teerbaik :))
ReplyDeleteAssalam nieza, tengok pun jadi la, cantik sangat puding ni kaler menarik lembut je, mesti sedap mkn sejuk2
ReplyDeleteWaw..lembut dan ayu je kaler puding ni...terpegun Rahel menengoknya..nyaman bah..
ReplyDeleteEeeeiiii comelnyaaaaa! Kalau daku wat wajib sape nak makan kena ketuk tangan (dasar tak sedar diri benda alah tu makanan! Har har!)
ReplyDeleteMy latest Entry :)
JJCM: Chicken Rice Shop (Wangsa Maju)
uwaaaaaaaa terlioq nyer kaka
ReplyDeletecantek bangat dong
rajin bonar la kaka bikin mcm2
memang cantik sangat puding ni nieza...
ReplyDeleteakak pun dah lama simpan resepi ni.. tak silap akak ambil dari blog mat gebu kot... mmg cantiklah.. tp tulah.. dek kesibukan.. tak sempat2 lagi nak cuba walau hati sgt tertawan dngan rupa paras puding yg comel ni...
peh! angle gambo tu yg penting!
ReplyDeletenampak sedap amat!
Subahanallah ... seindah pelangi betul puding Nieza... tergoda saya menengoknya... belum lagi makan... mesti yummy.... :)
ReplyDeletenampak sgt menyelerakan kak....
ReplyDeletecantik...mesti sedap kan..^^
ReplyDeleteSalam Kak Nieza..waaahh cantiknyaa..sayang nak makan..suka tgk kalernya yg soft gitew..
ReplyDeletecantiknya puding kak Nieza... hmmm...nyaman kan
ReplyDeleteSalam Nieza...lembut je warna puding tu,mesti lembut dan sedapkannn...sesedap mata memandang gitu...
ReplyDeleteTak yah rasa, tgk gambar pun dh tau sedap..
ReplyDeletemenarik. mesti sedap. bundo ambil resepi buat berbuka puasa terutamanya ramadhan nanti. hmm.. sedapnya..
ReplyDeleteNieza..cantik sangat..tambah lak ada kaler lite pepel tuh lagilah cheq suka..mai la sket ngan bekas comel tu sekali hihihi
ReplyDeleteassalam
ReplyDeletecantiknya, terliur tgk, mesti sedapkan
tadi sempat jeling2 gitu aje... ni bila tengok betul2 cantik sungguh kejadian pudingnya... sayang ni nak makan
ReplyDeleteAmboihhhhhh Nieza,nampak ayu sungguh puding tu....terserlah kelembutannya..
ReplyDeleteCantik berbelang2 ..mesti sedap makan waktu berbuka puasa nanti
ReplyDeleteSalam Nieza.cantik puding tu....lembut je warnanya....letak sagu dlm puding pasti sedap ni.
ReplyDeletesuka tengok gambar2 Nieza bercuti di Venice tu....cantik sungguh view kat sana....patutlah terkenal dan jadi tumpuan pelancong.
salam kak nieza.. asyik dok baca holiday kat sana.. ,tapi wani nak komen kat sini la hihi .. centiknya puding tu ..colorful nampak .. resepi mudah je ..blh la nak cuba nanti ..semua bahan dah ada kat dapo dah ni.. mintak copy paste dulu ya kak nieza.. entah bila nak buatnya ni..
ReplyDeleteSANGAT CANTIK DAN WARNA SO SWEET................. serius memang cantik sangat!
ReplyDeletenak melapis tu yang tak sanggup... terbaik!
Cantiknya puding ni Nieza.. Lembut je warnanya.. Nieza kreatif sangat. Terpegun melihatnya.. :)
ReplyDeletesalam sy dh try..kurang manis...tp bila potong,ada baris yg tertanggal..sy dh toreh pki pisau masa nak layer...hehe...tq 4 the recipe..
ReplyDelete