Assalammualaikum semua
Terima kasih pada semua yang sudi memberikan komen dan ucapan tahniah di n3 yang lepas serta di fb juga. Saya rasa amat terharu dengan setiap komen dan doa yang diberikan diatas perkongsian resepi yang telah tersiar di Majalah Aroma edisi Jun 2012. Satu penghargaan yang amat berharga sekali buat saya dan semua blogger masak-masak yang lain juga yang mana akhir-akhir ini ramai yang terpilih oleh pihak media untuk berkongsi resepi juga.
Saya tak pernah merasakan diri saya hebat sebab ada lagi orang lain yang hebat dan saya sedar banyak lagi kelemahan diri ini yang perlu saya perbaiki. Segala yang baik datangnya dari Allah dan yang buruk adalah kelemahan dari diri saya sendiri. Semoga apa yang saya kongsikan disini dapat dimanfaatkan oleh orang lain juga nanti..InsyaAllah.
Hari ni saya nak sharekan resepi puding yang telah turut tersiar didalam majalah Aroma hari tu. Sebanyak 8 resepi yang telah tersiar dan 5 daripada 8 resepi telah pun saya kongsikan diblog manakala 3 lagi resepi baru yang saya telah cuba belum saya siarkan disini.
Cerita pasal puding ni memang sedap.. saya pernah buat dah dulu yang versi pandan punya tapi sekarang saya tukar kepada strawberry pula. Walaupun simple jer tapi bestla kalau layan puding ni sampai tak sedar berapa ketul yg saya dah makan.
Resepi Puding Susu Strawberry
Adaptasi dari resepi puding susu pandan oleh Gert dan yg telah dikongsikan bersama oleh Kak Yatie
Bahan :
- 600 ml air
- 120 gram gula pasir
- 10 gram serbuk agar agar
- 300 ml susu segar
- 300 ml santan
- beberapa titik esen strawberry/ pewarna merah atau pink
Cara membuatnya :
- Satukan serbuk agar2, air dan masak selama 3 minit atau hingga serbuk agar2 sebati.
- Masukkan gula pasir dan kacau hingga gula hancur, masukkan pula susu segar dan santan. Kacau sebati. Kecilkan api semasa masukkan susu segar dan santan tadi dan kacau perlahan2.
- Tapis dan bahagi kepada dua bahagian, satu letak esen strawberry dan pewarna merah/pink, selebihnya biarkan warna asal.
- Tuang adunan strawberry kebekas puding yang dikehendaki separuh bekas jer.
- Biarkan beku sebentar ( boleh juga letak dalam peti ais supaya cepat beku ) dan cakar sedikit permukaan puding dengan garfu dan tuang baki warna putih atas puding strawberry tadi .
- Biarkan sejuk dan simpan dalam peti ais, sedap dimakan ketika sejuk.
**Sementara menunggu adunan strawberry beku di dalam acuan, adunan putih/asal akan kelihatan sedikit beku, jadi panaskan di atas api kecil dan kacau sebati...setelah adunan strawberry beku,bolehlah tuang adunan putih/asal ke atas permukaan adunan strawberry tadi. Selamat mencuba
Note: Mungkin hari ni n3 akhir saya buat minggu ni sebab hari jumaat 1Jun, selepas subuh sini saya dan suami akak terbang pergi holiday. Kira cuti masak la buat sementara waktu maybe dalam 1 minggu lebih mcm tu. Sekadar makluman saja sebab nanti ada pula yg tinggal komen atau jejak saya tak balas pulakan so..saya maklumkan dulula. Actually tak pergi jauh pun cuma bercuti dekat-dekat europe ni saja. Doakan semoga perjalanan nanti selamat pergi dan selamat balik. Ok.. kita jumpa minggu depan..InsyaAllah:D
I like like like.... time panas ni mmg sedap puding semua tu..
ReplyDeleteenjoy our holiday...!!!!!
Aku mai ambik puding dgn buah stoberi tu nk hias kek..
ReplyDeleteSelamat bercuti Nieza, jgn.lupa FM tuk aku n geng2 kt sini.kikikiii
Cantiknya puding ni.. Terliur dibuatnya bila melihatnya pagi2 hari ni..
ReplyDeletePergi bercuti ye.. Wah seronoknya.. Happy Holiday ye Nieza... Balik jangan lupa kongsi cerita dengan kami.
tahniah nieza masuk majalah aroma..puding tu cantik sangat.
ReplyDeletesalam Nieza adoiii cantik nya puding ni rasa macam nak letak buat hiasan je cantik dan pasti sdapppppppp ni kan..bila lah nak makan air tangan Nieza ni jauh sngat lah,apa2 pun selamat bercuti lah ya take care best kan cuti masak heeee
ReplyDeletesalam nieza
ReplyDeletesedapnya, naknya skrg ni musim panas, tapi tak tau napa dua tiga menjak ni stoberi takde lah, tgh tak musim kot
Aduhai.. cantik menawan pulak strawberi susu tu..
ReplyDeleteHappy holiday...
Salam..selamat bercuti yerk..... cantik munga munga tu... mcm munga yg berkembang di sana.... tahniahhhhhhhhh
ReplyDeletesedapnye puding tu...nk jugakkkk..hihi
ReplyDeletewah...lama nya bercuti...hepi holiday...bestnye... puding tu sgt cantik bentuk bunga2....
ReplyDeleteasslm Kak Nieza...comeiiinye puding stoberi tu...QH nk amik yer resepi ni...kbetulan kat umah ade stok stoberi...drpd terbusuk camtu aje...baik dpudingkan aje nti...hihi..tq resepinya yer...TAHNIAH jugak...muncul di mjlh Aroma pula yer...tmpg gembira ats kejayaan tu...
ReplyDeleteaslmkum nieza.. tahniah sekali lagi yer.. atas keikhlasan berkongsi ilmu msk-memsk.. akk yg selalu ketinggalan sejak akhir2 ini.. rasa tak terkejar masa dibuatnya.. tgok puding nieza yg sgt berhalus hasilnya mmg rasa nk menyapai jer..
ReplyDeleteSalam Nieza..cantik acuan puding tu,bunga2 lagi,sedap makan musim panas gini...like..like..Selamat bercuti la yee..
ReplyDeletecantik pudingnya...kalau saya malas betul nak buat belang2 cam gini..hehehhe...
ReplyDeletehappy holiday ye nieza..:)
simple resepi ,nie wajib kena try nie....cantik bentuk pudingnya mcm bunga...
ReplyDeletesimple jer recipe nyer akak
ReplyDeletenk try gak nanti
tapi ai x der bekas comey2 mcm akak ni
nangessss uwaaaa
Satu yg selalu buat kakak tertarik Nieza punya mould cantik-cantik designnya membuat kakak rasa sedaaapppp sangat.
ReplyDeleteSelamat bercuti-cuti...
Salam nieza,
ReplyDeletecntiknya...nmpk bunga2 puding tu....
kombinasi kaler pun....comelnya jer....:)
Assalam nieza,
ReplyDeleteTahniah for being featured in majalah Aroma tu ya..
sememangnya Nieza pun layak untuk diketengahkan..
memang sekarang akak rasa, blogger masakkan ramai yang
sudah direcognised usaha mereka..
cantik sungguh puding nieza ni..very the sweet warnanya sejuk aje mata memandang dan pasti sedap dan sejuk juga lalu ditekak..
cantik sgt!! bila la nk jumpa SM yg cantik2 camni..
ReplyDeleteselamat bercuti kak nieza. seronok dpt brjalan2 =)
alalalalalalaa tomey yg amatt... kalau dpt kat akak nih tenung spoloh jam dulu baru makan.. hahahahaha..
ReplyDeletebtw tahniahhhh sbb masuk magazine... akak dah berabad tak bukak emel.. skali reverse punyer reverse yg ntah ke brape poloh page, ada emel dr wartawan magazine.. nasib sudaaa.. hahahahaa
Cantik betul puding susu strawberry tu Nieza...!
ReplyDeleteTeruskanlah masak-masak, meriah-meriahkanah dunia masakan tanahair ye Nieza, insya-Allah akan ada lagi orang menyunting masakan Nieza dari majalah lain.
sedappppop.. wahh k.nieza g hoilday yea, happy holidy! nnti update ye pic trip kali ni:))
ReplyDeletecantiknya puding sweet jer kaler dia...hmm masuk list dulu puding ni
ReplyDeleteassalam Nieza
ReplyDeletesweetnya puding ni
selamat bercuti ye ..
salam nieza cyg..
ReplyDeletewahhh agak lambat akk singgah sini..agak bz sikit 2/3 harinie..lgipun cuti sek..bawak ank jalan2..wahhh nie ler yg masuk majalh aroma..bestnya..pink gitu..cantik2..
assalam nieza..cantiknya..puding nieza..rasa pun mestisedap kan.
ReplyDeleteselamat bercuti nieza..
As salam Nieza,
ReplyDeletePudding yg comel secomel tuan nya...hikhikhik ;)))
Kita org perempuan semuanya hebat2 belaka, tp tak semua ALLAH kurniakan kelebihan mcm Nieza ni... :)))
Take care & enjoy ur holiday! :)))
Assalamualaikum nieza cayang...
ReplyDeletememang menarik dan cantik sesangat ler kejadian puding yg nieza buat tu... terliur kepada sesapa yg melihatnya... nampak sgt sedap...
Salam Nieza. cantik puding tu...nampak ayu je puding bentuk bunga.mkn sejuk2...nyamanya...apatah lagi dlm cuaca panas skrg...
ReplyDeletere; akak rasapun baka lain kambing biri2 sbb mmg tak bau...padahal kalau kat Cairo ni pemakanan bukannya mcm di Msia yg byk rumput menghijau.
caaannnntttiiikkkkkk...eppi holiday kak nieza..honeymoon ek..ekekekeke....
ReplyDeletesedapnye puding ni, minggu lepas pun akka buat puding strawbry tp guna UHT whipping cream..
ReplyDeleteSalam.. Hi Nieza, masih bercuti lagi ke? Lama tak update.. :)
ReplyDeleteSalam Yong Nieza,
ReplyDeleteselamat bercuti.
Hmmm kalau ada stroberi fresh sedap ni buat puding!
Cantik presentation Nieza.
salam kak.. baru sempat jalan2.. wah bestnya puding tu.. wah cuti2 ye... happy holiday
ReplyDeleteakak .. lawonya cutenya puding tu ;-)
ReplyDeleteComelnya puding tu. Tengok gambar rasa sayang nak dimakan... :)
ReplyDelete