31 May 2012

Puding Susu Strawberry


Assalammualaikum semua
Terima kasih pada semua yang sudi memberikan komen dan ucapan tahniah di n3 yang lepas serta di fb juga. Saya rasa amat terharu dengan setiap komen dan doa  yang diberikan diatas perkongsian resepi yang telah tersiar di Majalah Aroma edisi Jun 2012. Satu penghargaan yang amat berharga sekali buat saya dan semua blogger masak-masak yang lain juga yang mana akhir-akhir ini ramai yang terpilih oleh pihak media untuk berkongsi resepi juga.

Saya tak pernah merasakan diri saya hebat sebab ada lagi orang lain yang hebat dan saya sedar banyak lagi kelemahan diri ini yang perlu saya perbaiki. Segala yang baik datangnya dari Allah dan yang buruk adalah kelemahan dari diri saya sendiri. Semoga apa yang saya kongsikan disini dapat dimanfaatkan oleh orang lain juga nanti..InsyaAllah.

Hari ni saya nak sharekan resepi puding yang telah turut tersiar didalam majalah Aroma hari tu. Sebanyak 8 resepi yang telah tersiar dan 5 daripada 8 resepi telah pun saya kongsikan diblog manakala 3 lagi resepi baru yang saya telah cuba belum saya siarkan disini. 

Cerita pasal puding ni memang sedap.. saya pernah buat dah dulu yang versi pandan punya tapi sekarang saya tukar kepada strawberry pula. Walaupun simple jer tapi bestla kalau layan puding ni sampai tak sedar berapa ketul yg saya dah makan.



Resepi Puding Susu Strawberry
Adaptasi dari resepi puding susu pandan oleh Gert dan yg telah dikongsikan bersama oleh Kak Yatie
Bahan :
  • 600 ml air
  • 120 gram gula pasir
  • 10 gram serbuk agar agar
  • 300 ml susu segar
  • 300 ml santan
  • beberapa titik esen strawberry/ pewarna merah atau pink

Cara membuatnya :
  1. Satukan serbuk agar2, air dan masak selama 3 minit atau hingga serbuk agar2 sebati.
  2. Masukkan gula pasir dan kacau hingga gula hancur, masukkan pula susu segar dan santan. Kacau sebati. Kecilkan api semasa masukkan susu segar dan santan tadi dan kacau perlahan2.
  3. Tapis dan bahagi kepada dua bahagian, satu letak esen strawberry dan pewarna merah/pink, selebihnya biarkan warna asal.
  4. Tuang adunan strawberry kebekas puding yang dikehendaki separuh bekas jer.
  5. Biarkan beku sebentar ( boleh juga letak dalam peti ais supaya cepat beku ) dan cakar sedikit permukaan puding dengan garfu dan tuang baki warna putih atas puding strawberry tadi .
  6. Biarkan sejuk dan simpan dalam peti ais, sedap dimakan ketika sejuk.
**Sementara menunggu adunan strawberry beku di dalam acuan, adunan putih/asal akan kelihatan sedikit beku, jadi panaskan di atas api kecil dan kacau sebati...setelah adunan strawberry beku,bolehlah tuang adunan putih/asal ke atas permukaan adunan strawberry tadi. Selamat mencuba

Note: Mungkin hari ni n3 akhir saya buat minggu ni sebab hari jumaat 1Jun, selepas subuh sini saya dan suami akak terbang pergi holiday. Kira cuti masak la buat sementara waktu maybe dalam 1 minggu lebih mcm tu. Sekadar makluman saja sebab nanti ada pula yg tinggal komen atau jejak saya tak balas pulakan so..saya maklumkan dulula. Actually tak pergi jauh pun cuma bercuti dekat-dekat europe ni saja. Doakan semoga perjalanan nanti selamat pergi dan selamat balik. Ok.. kita jumpa minggu depan..InsyaAllah:D


37 comments:

  1. I like like like.... time panas ni mmg sedap puding semua tu..

    enjoy our holiday...!!!!!

    ReplyDelete
  2. Aku mai ambik puding dgn buah stoberi tu nk hias kek..

    Selamat bercuti Nieza, jgn.lupa FM tuk aku n geng2 kt sini.kikikiii

    ReplyDelete
  3. Cantiknya puding ni.. Terliur dibuatnya bila melihatnya pagi2 hari ni..

    Pergi bercuti ye.. Wah seronoknya.. Happy Holiday ye Nieza... Balik jangan lupa kongsi cerita dengan kami.

    ReplyDelete
  4. tahniah nieza masuk majalah aroma..puding tu cantik sangat.

    ReplyDelete
  5. salam Nieza adoiii cantik nya puding ni rasa macam nak letak buat hiasan je cantik dan pasti sdapppppppp ni kan..bila lah nak makan air tangan Nieza ni jauh sngat lah,apa2 pun selamat bercuti lah ya take care best kan cuti masak heeee

    ReplyDelete
  6. salam nieza

    sedapnya, naknya skrg ni musim panas, tapi tak tau napa dua tiga menjak ni stoberi takde lah, tgh tak musim kot

    ReplyDelete
  7. Aduhai.. cantik menawan pulak strawberi susu tu..

    Happy holiday...

    ReplyDelete
  8. Salam..selamat bercuti yerk..... cantik munga munga tu... mcm munga yg berkembang di sana.... tahniahhhhhhhhh

    ReplyDelete
  9. sedapnye puding tu...nk jugakkkk..hihi

    ReplyDelete
  10. wah...lama nya bercuti...hepi holiday...bestnye... puding tu sgt cantik bentuk bunga2....

    ReplyDelete
  11. asslm Kak Nieza...comeiiinye puding stoberi tu...QH nk amik yer resepi ni...kbetulan kat umah ade stok stoberi...drpd terbusuk camtu aje...baik dpudingkan aje nti...hihi..tq resepinya yer...TAHNIAH jugak...muncul di mjlh Aroma pula yer...tmpg gembira ats kejayaan tu...

    ReplyDelete
  12. aslmkum nieza.. tahniah sekali lagi yer.. atas keikhlasan berkongsi ilmu msk-memsk.. akk yg selalu ketinggalan sejak akhir2 ini.. rasa tak terkejar masa dibuatnya.. tgok puding nieza yg sgt berhalus hasilnya mmg rasa nk menyapai jer..

    ReplyDelete
  13. Salam Nieza..cantik acuan puding tu,bunga2 lagi,sedap makan musim panas gini...like..like..Selamat bercuti la yee..

    ReplyDelete
  14. cantik pudingnya...kalau saya malas betul nak buat belang2 cam gini..hehehhe...

    happy holiday ye nieza..:)

    ReplyDelete
  15. simple resepi ,nie wajib kena try nie....cantik bentuk pudingnya mcm bunga...

    ReplyDelete
  16. simple jer recipe nyer akak
    nk try gak nanti
    tapi ai x der bekas comey2 mcm akak ni
    nangessss uwaaaa

    ReplyDelete
  17. Satu yg selalu buat kakak tertarik Nieza punya mould cantik-cantik designnya membuat kakak rasa sedaaapppp sangat.

    Selamat bercuti-cuti...

    ReplyDelete
  18. Salam nieza,
    cntiknya...nmpk bunga2 puding tu....
    kombinasi kaler pun....comelnya jer....:)

    ReplyDelete
  19. Assalam nieza,
    Tahniah for being featured in majalah Aroma tu ya..
    sememangnya Nieza pun layak untuk diketengahkan..
    memang sekarang akak rasa, blogger masakkan ramai yang
    sudah direcognised usaha mereka..
    cantik sungguh puding nieza ni..very the sweet warnanya sejuk aje mata memandang dan pasti sedap dan sejuk juga lalu ditekak..

    ReplyDelete
  20. cantik sgt!! bila la nk jumpa SM yg cantik2 camni..
    selamat bercuti kak nieza. seronok dpt brjalan2 =)

    ReplyDelete
  21. alalalalalalaa tomey yg amatt... kalau dpt kat akak nih tenung spoloh jam dulu baru makan.. hahahahaha..

    btw tahniahhhh sbb masuk magazine... akak dah berabad tak bukak emel.. skali reverse punyer reverse yg ntah ke brape poloh page, ada emel dr wartawan magazine.. nasib sudaaa.. hahahahaa

    ReplyDelete
  22. Cantik betul puding susu strawberry tu Nieza...!
    Teruskanlah masak-masak, meriah-meriahkanah dunia masakan tanahair ye Nieza, insya-Allah akan ada lagi orang menyunting masakan Nieza dari majalah lain.

    ReplyDelete
  23. sedappppop.. wahh k.nieza g hoilday yea, happy holidy! nnti update ye pic trip kali ni:))

    ReplyDelete
  24. cantiknya puding sweet jer kaler dia...hmm masuk list dulu puding ni

    ReplyDelete
  25. assalam Nieza
    sweetnya puding ni
    selamat bercuti ye ..

    ReplyDelete
  26. salam nieza cyg..
    wahhh agak lambat akk singgah sini..agak bz sikit 2/3 harinie..lgipun cuti sek..bawak ank jalan2..wahhh nie ler yg masuk majalh aroma..bestnya..pink gitu..cantik2..

    ReplyDelete
  27. assalam nieza..cantiknya..puding nieza..rasa pun mestisedap kan.
    selamat bercuti nieza..

    ReplyDelete
  28. As salam Nieza,

    Pudding yg comel secomel tuan nya...hikhikhik ;)))

    Kita org perempuan semuanya hebat2 belaka, tp tak semua ALLAH kurniakan kelebihan mcm Nieza ni... :)))

    Take care & enjoy ur holiday! :)))

    ReplyDelete
  29. Assalamualaikum nieza cayang...
    memang menarik dan cantik sesangat ler kejadian puding yg nieza buat tu... terliur kepada sesapa yg melihatnya... nampak sgt sedap...

    ReplyDelete
  30. Salam Nieza. cantik puding tu...nampak ayu je puding bentuk bunga.mkn sejuk2...nyamanya...apatah lagi dlm cuaca panas skrg...
    re; akak rasapun baka lain kambing biri2 sbb mmg tak bau...padahal kalau kat Cairo ni pemakanan bukannya mcm di Msia yg byk rumput menghijau.

    ReplyDelete
  31. caaannnntttiiikkkkkk...eppi holiday kak nieza..honeymoon ek..ekekekeke....

    ReplyDelete
  32. sedapnye puding ni, minggu lepas pun akka buat puding strawbry tp guna UHT whipping cream..

    ReplyDelete
  33. Salam.. Hi Nieza, masih bercuti lagi ke? Lama tak update.. :)

    ReplyDelete
  34. Salam Yong Nieza,
    selamat bercuti.
    Hmmm kalau ada stroberi fresh sedap ni buat puding!
    Cantik presentation Nieza.

    ReplyDelete
  35. salam kak.. baru sempat jalan2.. wah bestnya puding tu.. wah cuti2 ye... happy holiday

    ReplyDelete
  36. akak .. lawonya cutenya puding tu ;-)

    ReplyDelete
  37. Comelnya puding tu. Tengok gambar rasa sayang nak dimakan... :)

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers