23 May 2012

Nasi Epal



Assalammualaikum semua
Lamanya tak bersiaran kat sini ... maaflah 2-3 hari ni memang saya tak bw pun. terima kasih pada yang sudi singgah sini nanti free saya kunjung balas balik yer. Bukan saja tak nak update blog ni tapi agak kurang sihat sikit 2-3 hari lepas saya sakit kepala sampai dengan gigi pun terasa sakit sekali. Bila dah jadi mcm tu saya kena hadkan penggunaan laptop ni...kalau online pun guna ipad jer tapi susah pula nak menaip guna ipad tu.

Alhamdulillah semalam dah ok dah dapatlah berpuasa 1 Rejab. Walaupun berpuasa pada masa sekarang lebih panjang masanya dari biasa bukanlah menjadi halangannya. Sekarang ni waktu subuh kat sini dah semakin awal... subuh semalam seawal jam 2.30pagi dan maghrib pula jam 10.15malam. Bulan depan lagi awal beza waktu isyak dan subuh hanya 1 jam lebih saja. Hampir 20 jam juga masa berpuasa semalam tu. Memang agak mencabar kalau tak biasa tapi dengan cuaca kat sini yang tidak terlalu panas membuatkan tak adalah saya rasa sangat. Alhamdulillah semalam dapat berbuka bersama mr.hubby yang sama-sama juga turut berpuasa. Dah tak lama dah nak sampai bulan Ramdhan kan, Semoga kita semua dipanjangkan usia untuk melaksanakan ibadah puasa lagi tahun ni...InsyaAllah.


Oklah ceter pasal n3 hari ni menu saya berbuka puasa semalam ni. Tak larat nak buat n3 semalam..so..hari ni jer la saya sharekan. Menarik nasi epal ni bila pertama kali tgk kak Amie sharekan dulu saya terus copy dan baru semalam berkesempatan nak cuba. Menu berbuka saya semalam semua menggunakan epal hijau sebagai bahan utamanya. Kira menu sihat la kan dan epal hijau amat sesuai bagi yang nak mendietkan diri tu:D  

Memang sedap kalau makan dengan kerabu epal dan ikan kukus epal. Nanti saya sharekan resepi kerabu dan ikan kukus tu pula. Terima kasih pada kak Amie kerana berkongsi resepi nasi ni yer dan izinkan saya berkongsi disini pula:D


Sumber resepi asal: Majalah RASA Februari 2011
Resepi   :   Nasi Epal
sumber : Kak Amie

Bahan-bahan:
1250 gram beras - cuci bersih
50 gram bawang putih - ketuk
2 helai daun pandan
4 sudu makan marjerin
1250 air rebusan ayam (Nieza gantikan dgn kiub ayam)
2 biji bawang besar - mayang halus
2 biji epal - potong kiub
250ml jus epal
garam secukup rasa
sedikit kismis dan bawang goreng utk hiasan (nieza tambah)

Note: * resepi nasi diatas ni agak banyak sukatannya tapi Nieza hanya masak untuk 2 orang makan saja so...nieza kurangkan sukatan semua bahan diatas kecuali jus epal dan sukat air mengikut sukatan beras yang digunakan.*


Cara:
1. Panaskan marjerin di dalam periuk -
2. Tumis daun pandan, bawang besar dan bawang putih hingga wangi.
3. Masukkan beras dan kacau rata. 
(Kak Amie tambah setitik pewarna Green Apple Nieza pun sama ikut bubuh juga pewarna hijau).
4. Masukkan air rebusan ayam, jus epal dan sedikit garam. Kacau sebati. 
5. Tanak nasi hingga masak dan masukkan epal. Biarkan kering. Masukkan kismis.
6. Angkat dan masukkan ke pinggan. Hidangkan.

20 comments:

  1. assalam nieza..dah sihat ke..moga nieza cepat sembuh ye.
    acik tengok gambar nasi tu cantik je..msti rasa pun sedap kan nieza.

    ReplyDelete
  2. Wow! Menarik. Pas tu buat minuman epal asam boi lak. Peh! Sedap :))

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Nieza sayanggg...
    laaa sakit kepala & sakit gigi ke, kena bawa berehatlah Nieza ye.
    Terpegun kakak tengok nasi Epal yang Nieza hidangkan tu....cantik! Rasa teringinlah pulak kak Amie nak buat lagi.... & tak sabar nak tengok lauk kerabu & ikan kukus epal tu! Cepat2 bersiaran ye Nieza....opppps! pelan2lah ye he he hehh terlupa Nieza kurang sihat (kak Amie teruja dah ni)

    ReplyDelete
  4. Mak ai lamanya niezza, 20 jam?! Sabar2... Habuan berbuka dgn nasi yg sgt wah menarik utk dicobain... Segerakan lauknya punya siaran yerrr...heee sian org sakit kena paksa...

    ReplyDelete
  5. cantiknya nasi epal ni nieza..ermmm..yummy! rasa epal tak?

    ReplyDelete
  6. Berselera nampaknya nasi ni. Nanti bundo nak try jugalah..

    ReplyDelete
  7. salam kak nieza ^^ jakun je tun nengok, nasi epal pun ada ye.. mmg complete menu epal la nih, nasi epal, kerabu epan, ikan kukus epal jugak. pastu minum jus epal ye =)

    ReplyDelete
  8. yeayyy nak tryla k.nieza, snang ja kan?

    ReplyDelete
  9. salam Nieza sedapnya nasi epal akak pun nk try lah..mesti sedap punya..

    ReplyDelete
  10. wahhh..terliur tengok nasi epal nieza ni..mesti sedap kan..siyes tak biasa buat lagi..cuma kerabu epal mmg selalu buat sbb boleh ratah gitu2 ja..nanti nak cubalah menu ni.. :)

    ReplyDelete
  11. waah..mmg menarik la! mcm gabungan timur barat pulak..nasi+epal.

    ReplyDelete
  12. sure best...colour pun menarik
    semoga nieza cepat baik dari sakit kepala dan gigi..
    selamat berpuasa nieza :)

    ReplyDelete
  13. Salam nieza...sedapnye....orang-orang kita ni kan kreatif...bagi je kat kita,makanan barat,nanti kita melayukan...kan...kan

    ReplyDelete
  14. sgt mnarik tgk nasi epal tu...cantik betul kalernya...myelerakan...digandingkan dgn lauk ape yer ni...tgk sgt teruja nk tahu...hihi...simpan dlu resepi ni...tq

    ReplyDelete
  15. salam kenal...menarik sungguh nasi epal ni..x pernah try lg..blh bg rasa 2,3 pinggan..?

    ReplyDelete
  16. Nieza,

    Best2.. Td Marya tgk kat FB terus tgk Nieza dah update kat sini resepinya ye... Nampak mcm senang cara nak buatnya tu... Nnt tunggu mood rajin mari dulu ye.. hehehe...


    Nak tunggu resepi ikan kukus epal...nyum...nyum...nyum...

    Take care :))

    ReplyDelete
  17. Nieza bnykkan rihat ye, akak berkenan sgt nasi epal ni, konpem akak copy nanti.
    Guna beras basmathi boleh kan?

    Nieza, akak dah cuba edit kotak komen, nak buat mcm Nieza ni tp berkali2 tak jadi. Boleh tunjuk kat mana Nieza ambik tutorialnya? Biasa akak ikut mcm Teknik Buat Blog tu...

    ReplyDelete
  18. Cantik jer warna nasi epal hijau nie Nieza...

    ReplyDelete
  19. Cantik warna nasi epal nie Nieza..

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers