28 May 2012

Flowers Of The Spring In Finland 2012

Assalammualaikum semua
Hari ni nak sharekan gambar bunga tulip di Finland pula. Dah lama nak buat n3 spring kat sini tapi asyik tertangguh jer...memang agak busy lately ni ada jer aktiviti nak dibuat. Bukanlah sibuk aktiviti dirumah tapi  tugasan memasak untuk embassy. Macam tu lah tugasan saya kat sini. Kalau blog saya sunyi dan tak bw tu kira tuannya busy lah yer. Terima kasih pada yang sudi singgah sini.

Pepagi lagi tadi saya dah keluar tumpang mr.hubby pergi kerja sebab tugas saya hari ni kena sediakan makanan dan minum pagi untuk program di ofis embassy so...kuih,muffin,buah-buahan dan kopi jer la hidangannya. Karipap frozen, muffin dah siap awal hari jumaat lepas lagi yang dibuat secara bergotong royong di rumah duta dan kuih bakar pandan saya buat semalam. Hari lepas sabtu keluar berpiknik dan bbq pula dengan kawan-kawan kat sini. Sekarang ni pun saya curi masa update ni kat ofis embassy. Sementara ada masa terluang sikit ni baik saya gunakan sekejap. 

Oklah sebelum bunga tulip ni layu dengan cuaca yang semakin panas dan nak masuk summer ni saya sharekan lah dulu kat sini yer. Actually, saya ni memang pantang jumpa tulip ni sebab memang suka semua jenis tulip...dah ke ladang besar tulip kat holland pun masih tak jemu lagi tgk bunga tulip ni. Walaupun setiap tahun sama jer bunganya tapi tetap ada kelainan pada pandangan saya. Last year pun saya pernah ke tempat ni juga ambil gambar bunga ni...Mr.hubby pun naik pening dengan kerenah saya bila jumpa bunga tulip ni. Kesian juga tgk bosan jer dia tunggu saya snap gambar bunga ni masa tu sampai banyak kali dia ajak balik saya masih tak jemu tengok bunga lagi..so harap anda semua tak bosan yer...:D...ok jom layan bunga tulip di Finland pula...layan tulip 2 warna dulu ada warna oren dan putih nanti ada masa saya sharekan yang warna lain pula.

 Subhanallah...memang cantik dan indah sekali ciptaanNya...






 putih yang suci...








































sebelum balik posing jap...:D 
kat area taman bunga tu ada view laut dengan bot-bot..memang cantik tempat ni terasa tenang dan mendamaikan.
sekian dulu cerita musim bunga buat kali ...semoga bersambung lagi nanti...:)

45 comments:

  1. Replies
    1. ya memang indah sekali ciptaan ilahi:)

      Delete
  2. aLm nieza,,cantiknya bunga..terima kasih sudi kongsi disini..dapat acik tengok..cantik sungguh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam acik, ya...sama-sama kita berkongsi pengalaman acik:)

      Delete
  3. these beautiful flowers have brighten up the garden! ;) i love the beautiful and colourful tulips! seriously...

    ReplyDelete
  4. Salam Yong Niezza,
    Bunga yg oren tu ada kaler akan2 pink kat kelopak luar...menarik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam kak Yong, ya memang menarik saya pun suka tgk bunga oren tu:)

      Delete
  5. beautiful shots.

    pertama kali melihat tulip di Kashmir..cantik sangat kannn.. rasa kalau boleh tumbuh depan rumah mau akak beli10 pokok.. hee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq kak yan, ya saya pun suka tgk bunga tulip kekadang tu puas juga saya belek dan tenung tgk bunga tu..nak juga petikx2 bawa blk kalau boleh..hehe

      Delete
  6. bunga yang cantik dan syahdu DAN cantik juga gambar2 nieza....bilalah agaknya saya boleh main petik2 bunga yang satu ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq kak Chah...datang la jalan sini masa musim bunga nanti sure gambar akak lagi cantik lagi..:)

      Delete
  7. cantikkk sgt nieza
    nieza nampak kurus sikit :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq kak kasih....kurus sikit jer kot..haha lemak tu sembunyi kejap kot..hehe

      Delete
  8. Assalam kak nieza,MasyaAllah cantik sgt2 bunga tulip tuh..Fuhh leh jadikan poskad nih..Cun sungguh kak..Bertuahnya akak dpt merasai pengalaman kat sana..best kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam CT, tq...alhamdulillah dengan peluang dan keizinanNya dapatlah tgk kebesaran Allah yg ciptakan bunga yang cantik ni CT.

      Delete
  9. Subhanallah, memang indah sekali ciptaan Ilahi, tak jemu mata memandangnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya betul kak memang indah..subhanallah.

      Delete
  10. makaiii cantiknya....masyallah

    ReplyDelete
  11. sangat cantikkkk bunga2 tu Nieza macam akak nak curi je hehee betul dengan cara camerawoman yg pro mengambil gambar tu sangatt sangatt cantik gerammmmmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq kak Noor, mana ada saya pro pun ambil gambar ni kak masih belajarx2 lagi tu..hehe

      Delete
  12. tak puas2 layan bunga tulip ni... cantiknya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kan kak saya lagila setiap thn jumpa pun tak pernah rasa jemu tgk dan ambil gambar..hehe

      Delete
  13. Subhannallahhhhhh.... cantiknyaa............................ speechlesss

    ReplyDelete
    Replies
    1. subhanallah..memang cantik bunga ni kak:)

      Delete
  14. Tak berkedip mata Nur melihat gambar2 yang Nieza kongsikan ni.. Subhanallah, cantik benar ciptaan Allah.. Tq for sharing..
    p/s : Tak sabar nak tunggu 2nd part...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kan Nur..memang indah ciptaan Allah ni..sama-sama kita berkongsi pengalaman ya.InsyaAllah bila free nanti saya sharekan lagi gambar bunga yg lain pula:)

      Delete
  15. Cantik sangat bunga tu..suka tengok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya betul tu rahel memang cantik..kalau suka bunga surela suka tgk kan:)

      Delete
  16. Salam Nieza...wah...cantik sungguh ciptaannya...beruntung Nieza dapat tengok life yee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam kak Iza, ya kak syukur dgn peluang yg diberikanNya ini dapat lah tgk dari dekat..kalau blk Msia nanti sure akan rindukan bunga tulip yg cantik ni:)

      Delete
  17. cantiknyer bunga2 tu nieza.. tak jemu tengok tiap2 satu gambar nieza.. k.nor sangat suka tengok nieza shoot dr bawah bunga tu.. angle tu sangat cantik!

    chah!! oo chah!! jom book tiket, kita gi terbang kat tempat nieza ni nak? kita petik bunga2 tulip yg cantik tu dan bawak balik msia ya.. hehe

    yg putih tu besar2 bunganya nampak satu tapak tangan utk sekuntum tu.. geram jer :)

    ReplyDelete
  18. tq kak Nor, saya masih belajar-belajar la shoot gambar ni...susah juga nak ambil angle dr bawah tu tapi saya main letak camera dari bawah dan tekan jer...hehe byk kali cuba baru dapat angle yg ok kalau tak ada org dah lama saya meniarap shoot kat sana tu tapi segan la pula tgk org ramai tu yg letak camera dan shoot dr bawah tanpa tgk pun.

    bolehlah datang dgn kak Chah sekali tu nanti sure meriah kalau datang time bunga mcm ni.kalah la saya kalau pakar-pakar camarewoman datang sini nanti...hehe

    ReplyDelete
  19. Rasa berbunga2 jer baca entry nie. Hehehe. Sy pun peminat tulip. Bukan setakat tulip, semua jenis bunga sy suka. Hihi.

    ReplyDelete
  20. Beruntung Nieza dapat pegang dan menikmati bunga-bunga tulip tu. Fresh lagi. Kakak dapat yg plastik pun dah suka. Tulip memang cantik:)

    ReplyDelete
  21. Salam kak nieza.. Subhanallah.. beruntungnyer dapat tgk bunga real.. erma tgk kat kedai yang tiruan pun dah teruja cantik.. akak erma memang tak jemu kalau akak n3 gambar bunger.. suukkeerrr..dengan skill ambil gambar menambah tarikan pada gambar tu.. tahniah n rajinnyer akak wat menu untuk program di embassy.. tuk erma ada tak? kalau dekat nak erma minta barang sekuntum dua bunga tu.. tiap caler lak tu.. wah ... mak angan he he he

    ReplyDelete
  22. rindu gak ngan spring ni
    semua bunga dah togel tinggai daun or tinggai tanah jer
    spring kali ni rasa kejap plak dah weather x menentu
    siap berhujan batu lagik uwaaaaaa

    ReplyDelete
  23. As salam Nieza,

    Masya'ALLAH, cantikkan ciptaanNya ni... Tak boleh petik ke bunga tulips tu? Kat sini pun ade gak tulips dipanggil tulipan! heheheee... Marya mmg gila dgn bunga2 ni... Tulip is one of my fav!

    Nak tnya kalau summer brp celcius paling tinggi? Nnt balik Msia mesti Nieza rindu dgn semua ni kan :)))

    ReplyDelete
  24. Salam Nieza...

    cantik2 semua bunga2 tulip :P
    bertuah Nieza kat sana :)

    ReplyDelete
  25. Cantiknyer.. cam bunga plastik ... psst.. saya nipengunjung tegar blog ni dr x de blog smpi le dh bkk blog.. (pssstt: Yang saya perasan, gambo niza tu nampak slim le, Niza dah kurus le .. ape rahsia.. meh kongsi le)..

    ReplyDelete
  26. cantik kan tulip...kat nihon musim tulip ni dalam sebulan aje...mid of april gitu sampai early May...sekarang musim bunga Ros sehingga earlu June...subhanallah...cantek sgt...

    ReplyDelete
  27. ya ampunnnnnnnn... gerammnyerrr tgk bunga2 tulips tu semua....

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers