6 Apr 2012

Monkey Bread


Assalammualaikum
Salam di hari Jumaat penghulu segala hari buat semua. Hari ni cuti public holiday kat Finland sempena cuti easter sampai hari isnin pula cuti tu so..mr.hubby pun cuti tapi nak jalan mana pun tak tau kedai pun semua tutup melepak umah jer la kot jawabnya.


Hari ni sarapan pagi layan roti monyet.  Bukanlah roti yang monyet makan tapi namanya saja gitu. 1st time dengar nama ni macam pelik ada, kelakar pun ada tapi hanya sekadar nama sajalah roti biasa jer makannya. Tengok Ika Bangkok (ARAH) dan Kak Nor @ SG buat roti ni terasa teringin pulak nak buat. Pagi ni nampak Ika tayang kat fb lagi..memang tabik betul la kat Ika yang rajin menguli roti guna tangan saja tu. Saya malas guna bibik jer la senang. So...mulalah bibik (BM)  tu menjalankan tugasnya semalam.:D


Boleh tahan sedap juga roti ni..dari segi bentuk tu saya ubah sikit coz malas nak buat bulat kecil-kecil sampai 30pcs tu jadi saya buat saiz bulat tu besar-besar dapat dalam 20pcs saja. So..mcm tu lah rupanya. Terima kasih pada tuan empunya resepi asal Pook, Ika yang tolong translatekan resepi asal english ke bahasa melayu dan juga Kak Nor@SG yang berkongsi resepi membuat roti ni.


MONKEY BREAD


Terjemahan : ARAH

sumber : K.Nor

Ingredients :(Makes 1 (18cm tube pan) 
240g Bread flour (240g Tepung Roti atau gandum pun ok)
60g Cake flour (60g Tepung Kek)

5g Instant yeast ( 5g Serbuk Yis)

20g Granulated sugar (20g Gula)

4g Salt (4g Garam)

1 Egg yolk (1 biji kuning telur)
175g Water (175g Air)
20g Butter (20g Mentega)
40g melted butter (40g Butter di cairkan)
40g Walnut (40g Kacang Walnut)
70g Light brown sugar (70g Gula Perang light>>yg ni kita gunakan gula perang biasa)
1 Egg white (1 biji Telur putih) 



Method : Cara-cara

1. Mix together egg yolk and water. (Campurkan bersama kuning telur dan air)

Put the flours, sugar and yeast in a bowl, whisk to combine, add and salt whisk again. Pour the egg and water mixture into the bowl. (Masukkan tepung, gula dan yis kedalam mangkuk)

2. Use large spoon (or pastry scraper) to mix everything together, and knead briefly to bring all the ingredients together (add more water if the dough's too dry). ( Dengan Menggunakan senduk atau whisk, kacau adunan tepung tadi sehingga sebati, kemudian masukkan garam dan gaul sebati sekali lagi. Masukkan campuran air dgn kuning telur tadi sedikit2 ke dalam adunan tepung tadi dan sehingga boleh menguli, tambahkan air jika adunan terlalu kering)

3. Take the dough out of the bowl and knead( Keluarkan doh dr dlm mangkuk dan menguli kembali di atas papan pencanai atau meja yg dah dibersihkan terlebih dahulu dan mula menguli kembali), you will see the dough will be elastic after about 2 minutes.(Utk proses ini, anda akan lihat doh akn menjadi elastic dlm masa 2 minit)>>yg ni mmg betul :D
4. Add the butter and knead by using the heel of your hands to compress and push the dough away from you, then fold it back over itself. Give the dough a little turn and repeat. Put the weight of your body into the motion and get into a rhythm. Keep folding over and compressing the dough.(Tambahkan mentega, gunakan belakang tapak tgn utk memampatkan dan tolak doh tadi sehingga doh betul2 elastik, licin dan berkilat)
5. Knead for 10-15 minutes or until the dough is soft, pliable, smooth and slightly shiny, almost satiny.(Sambung menguli sehingga 10-15 minit lagi utk mendapatkan doh yg betul2 lembut dan elastik)

6. See how to knead bread, here.(boleh lihat step by step menguli doh tadi kat blog dailydelicious)
Put the dough into a light buttered bowl. Let the dough rise in a warm place until double in size (can be 1 hour or 1 hour and a half check often depend on the temperature).(Letakkan doh yg telah di uli tadi ke dlm mangkuk yang telah disapukan mentega terlebih dahulu. Tutup dgn cling wrap di tempat yg hangat sehingga doh naik 2 kali ganda lebih kurang 1 jam bergantung keadaan suhu luar)

7. Preheat the oven to 150°C.( Pansakan oven dgn suhu 150c)

8. Roast the walnut for 10minutes, until fragrance, let it cool. (Bakar kacang walnut tadi selama 10 minit sehingga naik bau dan biarkan sejuk)

9. Put the nut and light brown sugar into the food processor and process until powdery.(Masukkan walnut dan gula perang tadi ke dalam food processer atau blender kering dan prosess sehingga hancur)

10. Preheat the oven to 180°C. (Panaskan Oven dgn suhu 180c)

11. Butter the tube pan (if you have the one with removable bottom will make your life easier).(Sapukan butter pada pada keseluruhan tube pan atau apa2 loyang yg sesuai. Seelok eloknyer boleh gunakan loyang yg boleh terpisang antara lantai dan bdannya>>tak tahu nak sebut apa ehehe)

12. Take the dough out of the bowl, deflate by touch it lightly.(Keluarkan doh yg telah naik tadi dan keluarkan angin dgn menekan doh tadi dgn perlahan menggunakan tgn)

13. Cut the dough into 30 pieces (they will be small) roll into balls. (Canaikan doh tadi atau timbang dan buatkan bulat2 kecil, buat sehingga habis) (Nieza buat bulat besar dapat dlm 20 pcs)
14. Dip the ball into melted butter, nut mixture and egg white. 
(Masukkan doh yg telah dibulat bulatkan tadi kedalam 1. Mentega yg dicairkan 2. Campuran gula perang dan walnut yg telah di prosess td 3. Putih telur)

15. Then place them in prepared pan.( Masukkan doh bulat2 tadi yg telah dileupkan kedalam tube pan yg telah disapukan mentega terlebih dahulu, ulang sehingga doh bulat2 tadi habis di celup)

Let the dough rise until almost double in size, about 40-50 minutes(Biarkan doh naik kembali lebih kurang 40-50min)
16. When the dough ready, put into the oven and bake for 30-35 minutes. If the top of the bread is too brown before the bread is done, cover it with an aluminium foil.(Apabila doh telah naik, letak di dalam oven yg telah dipanaskan tadi dan bakar sehingga 30-35min bergantung dgn suhu oven masing2 sehingga masak, jika bhgn atas roti telah perang tetiba waktu memasak belum selesai boleh tutupkan bhgn atas dgn alumunium foil utk mengelakkan roti hangus)
Let the rest in the pan for 10-15 minutes, then remove from the pan and let it cool on a wire rack.(Keluarkan roti tadi dan biarkan sejuk lebih kurang 10-15min kemudian boleh keluarkan roti tadi dan letak di atas rack)
Or, serve piping hot from the oven, it will be fun to eat ^^.(atau boleh hidangkan panas2 dr oven, selamat mencuba!)

Nieza guna loyang SM bulat sebab senang nak tanggal dan tidak melekat walaupun dikeluarkan ketika roti masih panas.

30 comments:

  1. Salam kak nieza!! haar eak! sedang2 pulak buat sebesar mcm tuu cepat abis, td ni kita buat kecik2 naik kebas jari2 ehehe.... nanti buat leh buat besor2 gituuu cepat abis ^__^

    ReplyDelete
  2. uwaa... tun x sempat nk buat lagii... dh lama teringin nk makan..tgk dlm foodnetwork mcm sedap je.. iA esok nk buat jugak.

    ReplyDelete
  3. cantik rotinya nieza..bila la dilla nk buat ni..teringin sesgt2.

    ReplyDelete
  4. comel... ala tak de SM.. letak dalam acuan biasa jek aci la kan... nak buat gak esok lusa ni. geram je memasing tayang monkey ni

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum harap sihat di sana wooouu meroti jugak yeee..cantik kejadiyannya...ingat nak juga try gaya yg bulat2 cam ni...

    ReplyDelete
  6. Salam Yong,

    Ngape dipangge roti monyet? Ropa cantik rasa mesti sedap. Akak ada perati sedara Turki buat roti mudah, nanti nak try. Thanx for sharing the resepi tu!

    ReplyDelete
  7. Seronok tengok Nieza buat roti.

    Dulu masa akak kecik selalu tengok mak buat bun ni. Tapi kami kat kampong panggil roti paun. Buat sendiri. Rasanya guna yes saja.

    ReplyDelete
  8. rindu merindu ngan roti.... nak menguli memang kemalasan melanda... tapi tengok yg gebu ni memang geram sungguh...tersusun jer

    ReplyDelete
  9. mcm roti paung bakar tp ada topping nampak monkey bread nieza ni.. ada tabur cinnamon tak mcm ika? :)

    ReplyDelete
  10. Ehem. . Ehemm sue dtg bwk pinggan ni. Rmh ika dah habis. Sini kot ada lg. . Kikikiiii. . Tggu mood rajin baru boleh try. :))

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum Nieza,
    cantik kejadian roti tu, sedap makan panas-panas! Memang Ika rajin menguli tepung, sama macam mak mentua kakak, tapi kakak tak pandai pula meroti (malas tu...) sekali-sekala adalah meroti juga, bila tengok menggebu rasa seronok pula!

    ReplyDelete
  12. alamakkk.. monyet dah gayut kat sini plakk... tak leh jd ni... nak carik jugak la si walnut tuh...

    ReplyDelete
  13. assalam nieza..tak de rupa monyet pun..caman boleh dimanakan macam tukan..he he''tak pe nieza..janji sedap..
    Nieza guna bibik(BM) pun tak kisah janji menjadi..acik BM tak de..nak menguli tak pandai..belum ada satu pun resepi roti yang dicuba lagi..tengok je la gambar ni..

    ReplyDelete
  14. Salam Nieza...agak terlewat tapi masih nak ucapkan HAPPY 2ND BLOG ANNIVESARY...akak sejak dua menjak nisusah nak buka blog ada teknikal problem sedikit anyway I love this MONKEY BREAD

    ReplyDelete
  15. nak cuba juga
    nampak roti sedap sebab ada kacang walnut

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum Nieza,
    Happy 2nd Blog Anniversary diucapkan, maaf akak ni memang selalu terlepas bas, itulah kelemahan diri akak. Teringin nak mencuba monkey bread ni sebab berkenan tang nama dia hehehe, tapi kena tunggu angin R mai dulu.......

    ReplyDelete
  17. salam nieza
    ishhh dah buat ea..jeless2 he he heee..sedap x?..nak cuba jgk nnt..tgok tue gebu jer..:)

    ReplyDelete
  18. Nieza...nak roti...bila nak dapat virus roti ni tak tahu la..hhee

    ReplyDelete
  19. Agak pelik nama roti ni. eheh.. dah perasan tp tak sempat nak tengok resepi. awat la dtg kat blog akak baru boleh baca resepi betul2. hikhik..

    ReplyDelete
  20. Salam Kak Nieza..skrg nie musim meroti agaknya ye..ada masa nak jugak buat dan rasa monkey bread nie..

    ReplyDelete
  21. owwhhh... meronta2 nak makan sikit...???

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum Nieza,

    Amboi gemok2nya roti tu.....bak mai sikit kat Kak Ros nih.....he.he.he...

    ReplyDelete
  23. Blogwalking here...
    cik iena follow your blog..
    follow my blog juga ye(^_~)
    www.ienaeliena.com

    ReplyDelete
  24. Gebusss nya Monkey Bread tu... agak2nya, ngape dinamakan Monkey Bread ya...

    ReplyDelete
  25. adoii , lapar nyerr , grr , hehehe , macam senang jer , boleh try buat ar ,

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum Nieza,
    rajinnya meroti...bila musim sejuk dpt makan roti buatan sendiri yg panas2 kuar dari oven mmng best kan..hirup secawan kopi/nescaffe..fuhhh sedap tul...

    ReplyDelete
  27. Tengok tajuk 'monyet' tu yg tergerak nk tengok rotinya. Kesian monyet, disebut2 namanya....hehe...
    Niezza guna loyang yg selalu buat kuih bakar tu ke?

    ReplyDelete
  28. Salam Nieza,,
    Dah berlegar legar monkey bread ni di blog blog ye. Hehe... Comel kejadiannya tu. saya ni malas nak menguki, dah lama tak meroti. Huhu

    ReplyDelete
  29. Assallamualaikum Nieza..
    Tq yer atas ucapan kat blog akak tu.. Majalah tu mmg tak boleh dibeli Nieza.. Tu majalah online. Boleh dibaca secara percuma.. Just klik pada link yg akak bagi kat nama majalah tu..

    Nieza pun dah buat monkey bread ni yer.. Laju awak.. Cantik kejadiannya..

    ReplyDelete
  30. wah...1st time is dengaq nama ni (^___^) interestingnyer...tingin pulak nak rasa...

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers