23 Apr 2012

Lontong



Assalammualaikum
Bertemua kembali dengan n3 masak-masak pula. Bila dah sibuk dgn aktiviti luar tu faham jer lah yer tak sempat pun nak n3kan menu yang dimasak. Bukannya tak memasak tapi kekadang tu malas nak ambil gambar bila dah ambil gambar malas pula nak mengeditnya. Tapi bila dah ada angin rajin bolehlah sharekan kat sini...haha byk betul alasan yer..:D

Oklah n3 hari ni, saya nak ceter pasal lontong yang saya buat ni. Buat pertama kalinya juga saya masak lontong ni. Sebelum ni pernah makan jer tapi tak pernah masak sendiri. Kalau tak join blogger masak-masak sure saya tak pandai masak lontong lagi kan. Ya la kalau org Penang menu lontong ni memang jarang dimasak pun. Tapi bila dah bercampur dgn kawan-kawan luar dari pelbagai negeri masa zaman study dulu saya belajar jugalah makan semua. So...kira tekak 1 Malaysia la kan semua boleh jer. Alhamdulillah...seronok bila berpeluang mencuba pelbagai resepi masakan dirantauan org ni.

Actually, dah lama teringin nak masak lontong ni masa nampak kak Diana sharekan lontong yang dimasaknya dulu lagi tapi asyik tertangguh jer. So..hari tu ternampak tempe kat kedai aseanic tu terusla saya beli dan memang terasa nak buat lontong ni juga. Terima kasih pada tuan empunya resepi asal dari CMG dan Kak Diana yang berkongsi resepi yang sedap ni. Memang berbaloi buat sendiri kan.:D


 Resipi oleh : CMG @ Dapur Tanpa Sempadan 
Source: Kak Diana
Bhn²
1 biji kelapa, diparut
2 batang serai, dititik
1 biji bawang besar, dihiris halus
3 ulas bawang putih, dicincang halus
1/2 camca teh serbuk kunyit
1 1/2 camca besar udang kering, rendam 10 minit, toskan dan tumbuk kasar
1 kiub ikan bilis "MAGGI" (optional)
1/2 cekak so hoon, dikerat
Garam, gula dan serbuk perasa (jika suka)
Lengkuas
CMG lupa tulis.. Jadi Diana bubuh 1 inci lengkuas_ d hiris (Nieza ikut bubuh juga)



Bahan Sayuran
1/4 biji kobis, dipotong kecil
1/2 biji sengkuang, dipotong mancis
1 batang lobak merah, dipotong mancis
10 tangkai kacang panjang, dipotong serong
2 keping tauhu, dipotong dadu sederhana besar
2 keping fucuk saiz sederhana (tauhu kering), dipotong sederhana besar dan rendam
2 keping tempe, dipotong kecil
 
1/4 ketul sawi bunga, dipotong kecil 
2 biji cili merah _ d hiris menyerong ( Diana tambah ) Nieza ikut kak Diana
Bahan Lain
Nasi impit
Telur rebus @ telur mata lembu
Sambal tumis
Serunding kelapa (optional)

Cara²
  1. Tuang 1 cawan air dalam kelapa parut, ramas dan perah untuk santan no.1. Tuang 1000ml air, ramas dan perah untuk santan no.2. Ketepikan.
  2. Dalam periuk, tuang santan no.2, masukkan udang kering, kiub ikan bilis, serai, bawang besar, bawang putih, lengkuas dan serbuk kunyit. Masak hingga mendidih.
  3. Masukkan sengkuang, lobak merah, sawi bunga dan tempe, bila lembut sedikit boleh masukkan kacang panjang, kobis dan fucuk. Biar mendidih perlahan dan masukkan tauhu. Kacau perlahan. Masukkan so hoon, basuh so hoon sejurus sebelum dimasukkan ke dalam periuk. Tambah garam, sedikit gula dan serbuk perasa jika suka.
  4. Akhir sekali tuang santan no.1 dan kacau perlahan, biar mendidih perlahan. Angkat dan boleh dihidangkan bersama nasi impit, serunding dan sambal tumis.
mcm ni la rupa tempe yang dijual dikedai aseanic kat Finland ni...dapat jugalah merasa mkn tempe kan..:D

43 comments:

  1. Waaa..sedapnya kuah lontong ituuu...Rahel suka gak makan lontong ni dengan nasi impit atau pun nasi puteh,tapi kena siap cili byk2 la..powerrr.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya betul tu rahel kena mkn dgn nasi himpit baru sedap..lagi pedas lagi sedap kan:)

      Delete
  2. Assalamualaikum Nieza

    ada juga tempe di Finland yer...dtg dari Malaysia ke..atau orang sana yg buat

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam atuk, tempe import punya tu tak sure pula dari mana.

      Delete
  3. Salam kak nieza!! uuuuwaaaaa...kita lapooooo!!! sedapnyer lontong, kita lama sgt tak makan lontong nak buat tp sambal tumis takde hihihi... pastu kan nak kena guna nasi himpit, sayang betul nak guna :D kita kat siam pun tak mkn tempe lagi walau ada org indonesia yg buat tempe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam ika, alahai dah kasi mkn pun dh abisla..hehe akak pun nasib baik ada stok nasi himpit lagi.

      Delete
  4. asslm Nieza...wah bestnya kt sni ade lontong...tp QH puasa hrni...simpan utk QH sikit yer...hihihi..sedap...mmg fav...amik resepi siap2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam QH, selaamt berpuasa dan berbuka puasa yer..nanti jgn lupa buat tau:)

      Delete
  5. assalam nieza..bila dah sampai dapur nieza..masakan apa pun jadi cantik ,menarik dan dah tentu sedap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam acik, sama jugalah dapur org lain pun acik..kalau guna resepi dan bahan yg sama sure jugalah sedap kan:)

      Delete
  6. Salam, Nieza... wahhhhhhhhh!! Kat Finland pun ada tempe ya.... kel... las!!

    Lontong ni favourite akak.. maklumlah, anak Johor Jati, kan. Kalau balik Kedah (kampung husband) time raya, akak pasti akak masakkan lontong untuk peminat2 lontong yang singgah beraya rumah mak mertua... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya sib baik ada jual kak merasa jugalah kita kat sini. tu la org johor memang terer la masak lontong ni kan..saya pandai mkn jer..nanti blk sana akak tolong masakkan utk saya yer..hehe

      Delete
  7. Tengok bentuk nasi impitnya utk lontong nieza pun kakak rasa macam sedappp sangat. Cantik nieza bentukkan.

    Tempe kat M'sia pun dah banyak guna plastik nieza..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya bentuk guna acuan jer tu kak:)

      Delete
  8. Assalammualaikum Nieza, biasa akak buat lontong tak guna lengkuas. Sambal pun guna sambal kacang tapi kalau malas buat, belasah je sambal tumis ikan bilis. Teringat kat emak akak, suka sgt lontong dia.

    Tempe tu Nieza belajar la buat sendiri...hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam kak, saya main ikut resepi jer tu kak...tapi sedap juga bubuh lengkuas tu. alahai mcm mana nak buat sendiri tempe tu kak...kalau dah ada jual tu malas la pula..hehe

      Delete
  9. Menu breakfast tiap pagi weekend kat kg.(tp beli kat satu kedai yg jual lontong sedap) Dah lama x mkn, husband x biasa mkn pagi2 sakit perut katanya. Menu wajib org johor ni. Hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh mkn utk breakfast ke? akak ni jakun sikit..tapi tak kisahla bilax2 masa pun boleh mkn kan.

      Delete
  10. Waaa...lama tak makan lontong... emak k.gee selalu buat masa hr raya... sedapnyaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. meriahla kalau masa raya buat ni kan..saya org penang kalau raya buat laksa jer..:)

      Delete
  11. ni if kat johor theyols bf tu mkn lontong khen
    sedap...suka
    last buat masa raya hari tu
    lepas tu malas dh sbb yg mkn ayu sorang jer
    si heroes x layan pong!

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak tak pernah buat masa raya lagi ayu..masak ni pun baru 1 st time..:)

      Delete
  12. sedapnya, tadi dgn tak malu nya pergi like gamba nieza kaf fb, terus dtg sini nak komen tapi line slownya lah =)

    selalu dpt makan lontong ni time raya je, tunggu mak sedara yg mmg pakar masak lontong masak

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa nak malu Tina..saya dah add tina kwn dah kat fb tu..:) bestla kalau ada yg pakar masak lontong ni.

      Delete
  13. salam Nieza..lapar lak tgk lontong ni.Br pertama kali tgk tempe dr obersea,.hihi
    Kat sini depa bungkus dlm daun pisang...bungkus lagi ngan kertas lak cam bungkusan nasi lemak :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam kak tie, ya ada jual kat sini..org kat obersea ni tekak Malaysia juga kak..hehe

      Delete
  14. Salam Nieza, sedap nya nampak lontong tu,boleh lah copy mengopi nanti resepi tu akak belum pernah buat hahaha,best nye Nieza dpt jugak makan tempe wlaaupun jauhhhhhhhhhhh kat negara orang kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam kak Noor, cubalah kak resepi CMG ni memang best.:)

      Delete
  15. Salam Nieza...alahai, telan air liur saya datang ke blog Nieza hari ni..dah lama nk buat, tempe dalam esbox tu pun beli utk masak lontong ni la ...tp angin rajin tu belum nak sampai...bertiup ke Finland rupanyer....hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam kak, buatlah kak..senang jer pun nk buat ni.org Finland ni rajinnya pun ada angin juga kalau malas apa pun tak jadi...hehe

      Delete
  16. Assalamualaikum Nieza,

    alahai kalau dpt sarapan pagi ni ngan Nieza kan syok gitu...kak Nur suker mkn lontong...pernah satu kali tu kena tegur ngan hubby sebab kerap mkn lontong...ish tapi kolestrol akak ok...alhamdulilah...syukran...nak buat lontong la weekend nanti...hehehe.

    ReplyDelete
  17. Nieza sayangggg.... rasa macam nak rayalah pulak tengok lontong di sini, siap dengan kuah dengan sambalnya sekali tu! Rajin betul Nieza ni... Kak Amie kalau nak masak begini kena tunggu ada ramai orang, ramai-ramai masak...

    ReplyDelete
  18. ishhh kat sana pun ada tempe gak ekk niza... sedapnyer niza.. lama dah x makan lontong...emmm slurpp..

    ReplyDelete
  19. Dapat juga makan lontong walaupun jauh di negara org putih

    ReplyDelete
  20. Berapalah herge tempe tu di sana ye!
    Saya kat Malaysia ni pun jarang buat lontong..Sedapnya Nieza!!
    Harap tunggu raya je itu pun mak masak..

    Selalu confuse lotong atau lontong bahaya nak pergi beli
    digelakkan orang..

    ReplyDelete
  21. waahh kak nieza kt finland pon ade tempe...sini susah betol nk carik..kalo ade pon mesti xsempat dgn kite nk beli..uwaa sedehh...lame x melontong..seyes terliur tgk

    ReplyDelete
  22. sedap lontong ni...alau di johor tiap2 hari FnF breakfast lontong tau... kadang lontong kering, kadang lontong kuah... tak pernah jemu makan lontong...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Zai tak tunggu raya masak lontong sebab suka makan.Suka tambahkan udang hidup rasa lagi sedap.

      Delete
  23. salam nieza cayang..
    lontong nie makanan rasmi org johor..he hhee akk peminat tegar lontong..kenapa???..owhh jgn tanya kenapa yer..sbb sjk lahir..bukak2 mata jew dh ada lontong kt umah tue..he he hee so makanan warisan la nie..nk tau jgk camner rasa org penang wt lontong??..he hehee samakah??..he hee..joke ok..i lapp u

    ReplyDelete
  24. salam kak nieza cayang... tun pun baru pandai makan lontong. dh kawin org johor ni, mmg lontong tu menu yg biasa jumpa bila makan kt luar. dulu2 x suka, skrg rasa sedap pulak.

    ReplyDelete
  25. Assalam Nieza,
    waduh sedapnya nampak lontong tu..macam dah lama tak makan lontong lah..kecurnya tengok menu nieza ni..

    ReplyDelete
  26. rasa macam kagum pulak bila dapat tengok ada tempe kat finland tu. selalunya lontong ni antara menu rotate family kitorg time raya..ada juga org yang tak pendai makan lontong ni. tapi nani suke je makan..sedap kalo ada sambal bilisnya lagi..

    ReplyDelete
  27. k.nieza.. lyn pon sejak dok sini try memacm menu tmasuk la lontong ni, sblum ni ingat ssh nak wat, rupanya senang sgt, last2 menu ni la slalu wat klu time emergency nak cepat.. hehe. btw sedappp tgk lontong k.nieza, lg sedap mkn dlm mangkuk love ituee.. hehe

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers