20 Jan 2012

Ayam Sambal Siam


Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua
Dah sampai ke hujung minggu dah kita kan...ramai yang dah bercuti ke sempena CNY ni? semoga berhati-hati di jalan raya. Seronok kan kalau kat Malaysia masa cuti perayaan jalan raya pun meriah jer...saya pun kalau dekat nk juga blk kg tapi dah jauh ni ambil kesempatan bercuti kat sini sajalah. InsyaAllah kalau tak ada apa hal next week saya akan pergi bercuti juga. Itu pun bercuti dalam Finland jer la cuma jauh sikit dari bandar Helsinki ni dan yang pasti tempatnya adalah lebih sejuk beku dari sini. InsyaAllah..nanti blk saya ceterkan yer:D

ok sekrng, nak sharekan ayam yang saya makan bersama dengan nasi limau purut. Ayam sambal siam ni ambik kat dapur kak Amie mcm ala-ala rendang gitu rasanya..sedap dan kena dengan citarasa saya. .Tapi saya tak sure ayam ni dimsk style kering atau berkuah tapi saya suka versi berkuah sebab suka mkn nasi kuah yg banyak gitu..so.bagi yang nak mencuba bolehlah mencuba ayam sambal siam yang sedap ni.Terima kasih pada tuan empunya resepi asal dan kak Amie kerana berkongsi resepi yang sedap ni.Izinkan saya berkongsi disini pula ya:D


Resepi: Ayam Sambal Siam
Sumber resepi: Hidangan Kegemaran Dari Dapur Tunku
sumber: Kak Amie

Bahan-bahan:
500 gram ayam  - potong kecil
150ml santan
2 sudu besar kerisik
6 helai daun limau purut
minyak
garam 
gula

Bahan kisar:
2cm kunyit hidup
2cm halia
6 ulas bawang merah
20 biji cili kering
3 batang serai
4cm lengkuas
3cm belacan

Bahan hias:
2 helai daun limau purut dihiris- hiris
sedikit bawang putih goreng


Cara:
1. Panaskan minyak masak di dalam kuali.
2. Tumis bahan-bahan yang dikisar sehingga wangi.
3. Masukkan ayam dan kacau rata sehingga masak.
4. Masukkan santan dan kerisik dan biarkan mendidih.
5. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
6. Apabila kuah hampir kering, masukkan daun limau purut.
7. Angkat dan hidangkan bersama hiasan hirisan daun limau purut dan bawang putih goreng.



34 comments:

  1. Assalam nieza..nampak sedap ni..nak kena cuba jugak ni..terima kasih nieza.

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam acik, memang sedap pun..silakan mencuba ya ..sama-sama kasih:)

      Delete
  2. Asslm..sedap nmpk ayam ni..akan dcuba..mcm ala2 rendang pon yea jugak tgk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam qasey, ya sedap dan memenuhi citarasa saya.dr segi bhnnya lbh kurang sama juga dengan rendang..cubalah nanti yer:)

      Delete
  3. Replies
    1. w.salam kak Ros...ya kak memang sedap.tq happy weekend juga buat akak:)

      Delete
  4. Salam Nieza,menggoda sangat ayam sambal siam tu...klu ada lauk mcm ni..bole mkn byk nasi tau..lauk yg lain dah tak nak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam rahel, betulx2 kalau mkn ni maunya bertambah nasi pastu bertambah lak berat bdn ni..hehe

      Delete
  5. aslmkum nieza.. akk sejak sek ni layan lauk kantin jer.. tak smpt nk msk.. kt petiais pun kemarau jer.. ayam msk camni mkn dgn nasi lemak tu msti sedap.. bila la nk rajin cam nieza agaknya.. huu.. selamat bercuti ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam kak zana, mana ada rajinnya..dah tak ada buat apa ni msk jer la kak. ya la kalau keja gitulah kan...memang bz jer saya pun nanti blk keja tapau jer la kalau tak sempat msk tu..hehe tq kak happy weekend buat akak yer:)

      Delete
  6. Assalam Nieza,
    Wah! Dah cuba resepi ayam sambal siam ye... terima kasih kerana sudi mencuba, sedapkan Nieza...lauk kegemaran bapa kemerdekaan kita....:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam kak Amie,
      sama-sama kak tq juga sebab sharing resepi lauk tunku ni memang sedapla:)

      Delete
  7. walawei...ayam siam pulak doh..sinun bali, sinis siam...cepatla penuh paspot saya asik makan lauk international je...hehehehe..selamat bercuti!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha kelakor la chah ni..tak payah guna pasport la chah terbang guna tikar terbang zam-zam ala kazam jer senang..hehe

      Delete
  8. Assalamualaikum Nieza,
    nmpk menyelerakan ayam sambal siam tu, kalau akak masak pun suka yg berkuah sikit sbb suami kalau makan apa2 mmng suka siram kuah nasi tu...nmpknya selera kita dekat2 sama ya....suka gak wat talam..he3...

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam kak Yatie,
      samalah kak..betul la kan selera kita hampir sama..kuih talam tu memang dr dulu saya suka buat kak sebab arwah tok saya memang pakar dan terkenal dgn kuih talamnya tapi sayang tak sempat nk belajar dia dh meninggal tapi minat tu dtng kat saya lak kot..:)

      Delete
  9. Salam,
    Nampak macam best je ! Suka yg pedas2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Nieza,nmpk sedap tuh,uiii byk sungguh resepi ayam yg kena msk list nih..Semua nmpk sedap2..Sy pon ttp dapo mulai esk kak,nak g bercuti gak,hehe..

      Delete
    2. To Dato LF,
      w.salam..memang best dato....saya pun suka pedasx2 juga:)

      Delete
    3. To Zaliedana:
      memang sedap ct..cubalah nanti. jomx2 kita bercuti..hehe

      Delete
  10. wah ayam sambal siam..pasti sedap ni..
    makan dengan nasi kat bawah ni ya..
    uish banayk betul recipe ayam yang nak dicuba..confuse mana
    satu yang nak dimulakn dulu..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Ayu, memang sedap kak..ya saya mkn dgn nasi limau purut tu..tak pe kak bila free nanti boleh cuba..:)

      Delete
  11. wah rasanya macam mana ek ada mcam rasa tomyam tak??

    ReplyDelete
  12. Salam Nieza.
    wahh.. nampak sedap betul lauk ayam tu... sekali tgk mcm rendang pun ye jugak... terliur dibuatnya dipagi2 hari ni.. hehehe.. akak baru siap mengemas pakaian tuk blk kg pagi esok.. tiba2 tak leh tidor pulak... jd layanlah blog kejap sampai rasa mengantuk..

    ReplyDelete
  13. Slam Nieza...

    nampak cam rendang...wupanya bukan ekk.tapi kehadiran daun limau purut tu sure sedappp..insyaAllah nanti nak cuba.masuk list dulu...tq..muahhh!

    ReplyDelete
  14. akak..terliur tengok kuah dia tu kak..sedapnya akak buat makan sekali dgn nasi limau purut ye...yum yummmm!!!

    ReplyDelete
  15. salam kak..sedapnye nampak ayam sambal siam ni..lawan ngan nasi limau purut tu mmg mengancamla..gandingan yg seerasi :)

    ReplyDelete
  16. Aslmkum Nieza.
    Sedap tengok lauk ayam Nieza hidangkan itu,pekat sedap cicah pulut ni tp tengok set nasi limau purut tu nampak sesuai sgt.
    Cantiklah Nieza view snow kat bawah tu....suka tengok!

    ReplyDelete
  17. salam :D..

    nmpk amat menyelerakan.. tp lady x makan santan.. huhuhuhu

    ReplyDelete
  18. haiippp... terbau2 limau purut sampai ke sini... memang sah sedap ni.. bahan2 semua best2... ayoyoo... gerraamm..

    ReplyDelete
  19. sedapnyer... kalau suami saya pasal ayam jadijer... tapi dia kurang kalau ada limau purut...

    ReplyDelete
  20. sedapnye! rasanya mcm rendang jugak ke?

    ReplyDelete
  21. uih .... sedapnye!!!! ayam pulak tu, memang peberet

    ReplyDelete
  22. Assallamualaikum Nieza..
    Kak Naz datang bawak spek mata hitam ni nk bagi Nieza.. Senang nanti bila nieza nk ke blog akak..heheheh..
    Wah..wah... sedapnya ayam sambal siam ni.. Makan time panas2 lagi umph!

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers